Eerste VR Zone van Zeeland

De eerste Virtual Reality Zone van Zeeland is vandaag geopend op Vakantiepark Aquadelta bij Bruinisse. In de nieuwe ruimte kunnen deelnemers met een VR-bril ervaren hoe het is om bijvoorbeeld op een plank aan de rand van de bovenste etage van een wolkenkrabber te lopen of om op safari te gaan tussen de wilde dieren.

Volgens parkmanager Carla de Meijer van Roompot Vakanties is het de eerste permanente Virtual Reality-activiteit in Zeeland. ‘Mensen doen in hun vrije tijd graag net even andere dingen dan normaal en dit past perfect in dat plaatje.’

Tijdens het spel krijgen twee van de zes deelnemers een VR-bril op. De bril heeft ook een geluidssysteem, waardoor de gebruiker zowel in beeld als geluid in de game ‘gezogen’ wordt.

Deelnemers kunnen kiezen uit een grote bibliotheek aan games. De begeleider helpt bij de selectie en kijkt daarbij naar ervaring en persoonlijke wensen.

Roompot heeft tientallen eigen vakantieparken in Nederland en Duitsland.

Foto’s Roompot

‘VR en AR stimuleren online shoppen’

Virtual reality (VR) en augmented reality hebben volgens doctoraatsonderzoek dat Helena Van Kerrebroeck (VUB, faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School) heeft uitgevoerd een positief effect op de houding van klanten tegenover merken of producten. Dankzij de technologie voelen producten dichterbij.

VR en AR vullen hiaten van de traditionele marketing op en bieden dus ontzettend veel potentieel voor zowel klassieke retail als e-commerce, aldus Van Kerrebroeck.

Om de impact van VR te meten op de klant- en winkelervaring van consumenten, liet Van Kerrebroeck enkele proefpersonen tijdens een experiment kennis maken met merken en producten via VR enerzijds en klassieke tweedimensionale reclametools zoals video’s en foto’s anderzijds.

Consumenten uit de VR-groep staan beduidend positiever tegenover het voorgestelde merk of product. Bovendien zijn deze klanten ook meer geneigd om het product effectief aan te kopen.

Het grote voordeel is dat het als het ware tot leven wekt. Een sterk voorbeeld is het promoten van een reisbestemming: tijdens een van onze experimenten liet men proefpersonen kennis maken met een exotische bestemming via VR, een 360°-video en foto’s. Opnieuw bleek de VR-groep het meest positief en geneigd om de vakantie te boeken.

Bovendien kan VR ook de winkelomgeving verbeteren: een experiment in een druk winkelcentrum toont dat zij minder drukte ervaren en in het algemeen meer tevreden waren over het winkelcentrum. Ze zijn daarnaast ook meer geneigd om nog een keer terug te komen.

Een van de drempels die mensen tegenhoudt bij online winkelen is dat ze moeilijk kunnen inschatten hoe dat product er in hun eigen omgeving zal gaan uitziet. Met AR kan je dat passen of in je interieur zetten, zonder het echt aan te raken of echt te zien.

Augmented reality: volop kansen voor marketeers

Augmented reality (AR) heeft een gouden toekomst. Zoals Apple’s voorman Tim Cook het verwoordde: “AR will be as important as eating three meals a day.” Voor marketeers biedt de technologie ook nu al volop kansen en mogelijkheden. De voordelen van augmented reality Augmented reality legt een virtuele laag over de fysieke omgeving, vaak met behulp […]

Augmented reality: volop kansen voor marketeers

Augmented reality (AR) heeft een gouden toekomst. Zoals Apple’s voorman Tim Cook het verwoordde: “AR will be as important as eating three meals a day.” Voor marketeers biedt de technologie ook nu al volop kansen en mogelijkheden. De voordelen van augmented reality Augmented reality legt een virtuele laag over de fysieke omgeving, vaak met behulp […]

Augmented reality: volop kansen voor marketeers

Augmented reality (AR) heeft een gouden toekomst. Zoals Apple’s voorman Tim Cook het verwoordde: “AR will be as important as eating three meals a day.” Voor marketeers biedt de technologie ook nu al volop kansen en mogelijkheden. De voordelen van augmented reality Augmented reality legt een virtuele laag over de fysieke omgeving, vaak met behulp […]

Newzoo: AR kansrijker dan VR op mobiel

Augmented reality maakt veel meer kans op mobiele platformen dan VR. Dat stelt het Nederlandse onderzoeksbureau Newzoo.

De reden is niet zo moeilijk te verzinnen: VR vergt nog altijd het gebruik van onhandige brillen en dure hardware. Dat werkt wel op een pc, maar minder goed op mobiel. Daydream en GearVR zijn betaalbare VR brillen voor mobiel gebruik, maar ze werken hoofdzakelijk met high-end toestellen.

AR kent ook dure brillen, onder meer Microsofts HoloLens en Magic Leap, maar augmented reality kan ook gewoon in 2D op een smartphone of tablet worden bekeken.

AR met de twee standaarden ARKit en ARCore (resp. Google en Apple) al stevig verankerd in Android en iOS.

Het gros van de toepassingen op iOS (25 procent) betreft volgens Newzoo games, maar productiviteit (o.a. Mind Map AR, Google Translate) is sterk in opkomst.

(Her)ontdek Rembrandt met deze 5 toepassingen

Nieuwe technieken bieden kansen voor het vertellen van verhalen die we niet mogen vergeten. 2019 staat bij veel erfgoedinstellingen in het teken van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hollandse meester stierf. Welke technieken bieden kansen voor de verhalen van en over Rembrandt? Inmiddels zijn augmented […]

Grootste VR park in Moeskroen

In het Belgische Moeskroen wordt vandaag het grootste VR park in Europa in gebruik genomen. Attractiepark Virtual Park omvat 4000 vierkante meter. Er kunnen tegelijkertijd 300 bezoekers worden toegelaten.

Het park is opgedeeld in vier zones, elk voor een bepaalde leeftijd. Daarnaast zijn er zeven virtuele werelden, waaronder ‘de eerste en grootste VR sportzone- in Europa’.

Een kaartje kost 60 euro voor volwassenen, 40 euro voor kinderen jonger dan 12 en 65 euro voor een speciale themadag.

Telenet opent derde VR hal in Hasselt

Kabelbedrijf Telenet opent vandaag in het Belgische Hasselt een derde VR hal. Eerder waren er al vestigingen in Antwerpen en Gent.

De hal is gevestigd in Park H, de vroegere Grenslandhallen. Daar bevinden zich ook de Expo Hasselt en het pretpark Plopsaland Indoor.

In de hal kunnen spelers, gewapend met VR-bril, speelgoedgeweer en rugzak met sensoren, een virtuele wereld verkennen. Er worden diverse games als Alien Defense en Moonlight Survival aangeboden.

Microsoft lanceert nieuwe versie HoloLens

Microsoft heeft vanavond in Barcelona zijn nieuwe HoloLens voorgesteld, de AR bril die tot nu toe iets van 3000 dollar kostte.

Bijzonder is dat de bril is voorzien van kunstmatige intelligentie. Die technologie helpt HoloLens meer accuraat te ‘zien’, waardoor de fysieke en virtuele omgeving beter op elkaar worden afgestemd.

HoloLens 2 is uitgerust met een Qualcomm processor in plaats van een chipset van Intel. In het verleden moesten gebruikers recht voor zich uitkijken, nu is de blikhoek groter en de resolutie hoger. Voor de dieptemeting is een Azure Kinect sensor aangebracht. Ook heeft de headset eyetracking en spraakherkenning ingebouwd.

De HoloLens is tot dusverre alleen voor de professionele markt ontwikkeld en daarin komt geen verandering. Ook nu weer moet een bedrag van 3500 euro op tafel worden gelegd.

Voor toepassingen is wederom samengewerkt met een groot aantal partners, waaronder Philips. Mozilla heeft een browser toegezegd voor de HoloLens.

Overigens hebben zo’n honderd medewerkers van het bedrijf in een open brief aan de top van Microsoft gevraagd om te stoppen met het leveren van de HoloLens aan het Amerikaanse leger.

In de brief benadrukken de medewerkers dat ze niet bij Microsoft zijn gaan werken om wapens te ontwikkelen.

Vorig jaar november sloot Microsoft voor 479 miljoen dollar een contract met het leger om toepassingen voor de HoloLens te ontwikkelen.

‘Open de black box voor meer AI-transparantie’

Nu artificial intelligence steeds vaker wordt toegepast, groeit de behoefte aan transparantie. Alles wat eerst verborgen was, komt nu steeds meer out in the open. Consumentenrechtadvocaten verleggen hun focus van datacollectie naar hoe AI al die data gebruikt. Hoe bepaalt AI welke gegevens wel of niet worden gebruikt? Hoe beïnvloedt AI de gebruikerservaring? Welke vooroordelen zijn er?

Bedrijven kunnen nu nog kiezen tussen niet-transparante en transparante AI-modellen, maar de komende jaren zal er steeds meer druk komen te liggen op transparantie.

De deur van zelfregulering gaat dicht

Wat betreft gegevensbescherming is in de VS het uur van de waarheid inmiddels wel aangebroken. Het zoveelste dataprivacyschandaal heeft de overheid gedwongen tot nieuwe landelijke GDPR-achtige wetten – iets wat in staten als Californië al aan de orde is en wat de interactie tussen bedrijven en consumenten ingrijpend heeft veranderd. 2018 zou zo maar eens het laatste jaar geweest kunnen zijn waarin bedrijven zelf nog zeggenschap hadden over de privacy van klantgegevens nu wet- en regelgeving gaat veranderen. PSD2 is nu ook in Nederland beschikbaar, maar hoe gaan de banken met de data om?

Wearables als goudmijn en bliksemafleider

Bedrijven beheersen nu het kunstje wel als het gaat om klantmonitoring en productinteracties via social media, internet en mobiele telefoons. De volgende uitdaging wordt het fysiek monitoren via wearables zoals de Apple Watch of Fitbit. Een of meerdere van de technische koplopers zullen in 2019 de code kraken. Dit soort nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om diepgaande persoonlijke gegevens te verzamelen, te vergelijken en te analyseren door bedrijven, zodat zij nog meer weten over hun klanten. Tegelijkertijd opent deze focus een nieuwe doos van Pandora met vragen over de manier waarop deze data gedeeld en gebruikt worden zonder inbreuk te doen op de privacy van de klant.

Empathie maakt het menselijk

Traditionele vormen van klantenservice gaan uit van vraag en antwoord: de klant roept de hulp in van een bedrijf en het bedrijf lost het probleem zo goedkoop mogelijke op met zo min mogelijk hulpmiddelen. Nieuwe proactieve strategieën zijn totaal anders. Het wordt voor bedrijven mogelijk om met behulp van gebeurtenisdetectie te luisteren naar datapatronen en daar AI op toe te passen. Zij kunnen zo de behoeftes van een klant herkennen op het moment dat ze zich voordoen – en soms zelfs al daarvoor – om de klant vervolgens digitaal via sms, IOS-notificatie, e-mail en andere betaalbare technieken proactief te helpen bij het oplossen van zijn probleem. Sneller resultaat voor de klant en minder kosten voor het bedrijf.

Virtual en augmented reality klaar voor het grote publiek

De ontwikkelingen op het gebied van AR en VR-technologie bleven lange tijd achter. Uitgezonderd van enkele pioniers zoals IKEA die de VR-technologie met succes wist te implementeren, met zijn app om woonruimtes in te richten op basis van VR.  Dit jaar zullen er meer AR/VR-ontwikkelingen op de markt komen, terwijl bedrijven de toepassingen verder verfijnen zodat ze hun klanten een meer intense ervaring kunnen bieden en zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten.

Spraak vindt de nieuwe killer app

De virtuele assistent wordt op dit moment vooral ingezet voor de weersverwachting, het beluisteren van een liedje, als alarm of als lichtschakelaar. In 2019 wordt de industrie opnieuw wakker geschud met een nieuwe manier van klantenbinding in de vorm van thuisassistenten die zorgen voor een nieuwe golf van toepassingen voor spraakherkenning. Er komen meer instructies en diensten beschikbaar voor bedrijven die deze nieuwe mogelijkheden voor virtuele ondersteuning onderkennen.

IoT en 5G doen data en AI exploderen

Creditcardtransacties, locatiegegevens, netwerk feeds, algoritmische handel, signalen van mobiele apparaten, het weer en nieuwsupdates…signalen als deze zijn de spil van alle moderne vormen van handel drijven, communicatie, computergebruik en netwerken. Ongekend populair bij marketeers onder de noemer: ‘event streams’.  AI is een dataverslinder en heeft bergen data nodig om slimmer te worden en event streams leveren een enorme bron aan (veelal onbenutte) informatie over klanten en bedrijven. In combinatie met de nieuwste technieken voor AI, machine learning, decisioning, stemoptimalisatie en realtime interactie, staan we aan de vooravond van een totaal nieuw engagement tijdperk met relevante en gebeurtenis gerelateerde interacties aangestuurd vanuit klantgedrag.

TUI vervangt reisgids door augmented reality

Reisorganisatie TUI test op Mallorca augmented reality. Met gebruik van een bril kunnen reizigers op individuele basis steden en interessante plaatsen verkennen tijdens hun verblijf. Zonder de aanwezigheid van een gids.

Een VR-bril stelt vakantiegangers in staat om plaatsen individueel te verkennen zonder afhankelijk te zijn van de kennis van een begeleidende gids. Bij de bezienswaardigheid worden informatie, foto’s, video’s en 3D-modellen via de bril getoond.

De test wordt uitgevoerd door TUI Destination Experiences, de activiteit van TUI Group waaronder op de vakantiebestemmingen reisleiding, excursies en diverse vakantieactiviteiten vallen.

In de test die TUI momenteel in Palma de Mallorca uitvoert, kunnen gebruikers meer te weten komen over schilderijen die worden tentoongesteld en over mythes uit de Middeleeuwen over draken op het eiland.

De brillen zijn volgens de reisorganisatie comfortabel om te dragen, zodat ze niet in de weg zitten tijdens de excursie-ervaring.

Tijdens de proeffase van een aantal weken, probeert TUI inzichten te krijgen in hoe de technologie het best kan worden gebruikt om reizigers de meeste toegevoegde waarde te bieden. Vervolgens gaat de productontwikkeling van start.

TUI Destination Experiences werkt samen met Mixed Reality I/O tijdens de testfase.

Verkoop VR hardware trekt enorm aan

De verkoop van VR hardware trekt flink aan, volgens recente cijfers van SuperData Research (Nielsen). In 2018 bedroeg de omzet 3,6 miljard, flink hoger dan eerdere voorspellingen van 3,3 miljard.

Sony’s PlayStation VR leidt de markt met 700.000 verkochte eenheden. Oculus Go staat met 550.000 exemplaren op de tweede plaats, van de Oculus Rift en HTC werden resp. 160.000 en 130.000 exemplaren afgezet.

Deels dankzij sterk verlaagde prijzen. Zo ging de Oculus Go voor 199 dollar weg.

SuperData verwacht veel van de aanstaande headset Quest van Oculus. Daarvan zullen er al gauw 1,2 miljoen van worden verkocht.

De meest verkochte software valt in de categorie games.

‘Microsoft presenteert opvolger van HoloLens’

Microsoft gaat volgende maand een opvolger presenteren van zijn HoloLens. Er is een persevenement gepland aan de vooravond van telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona eind februari.

Kennelijk is de aankondiging zo belangrijk dat Microsoft directeur Satya Nadella persoonlijk aanwezig is.

Er gaan al enkele jaren geruchten over een opvolger van de AR-bril. Deze zou flink goedkoper zijn en een betere weergave hebben met een grotere beeldhoek.

Page generated in 4.231 seconds. Stats plugin by www.blog.ca