IKEA Place: AR laat klanten meubelen plaatsen

IKEA Place laat gebruikers hun woning door middel van Augmented Reality (AR) inrichten met virtuele meubels. De non-game AR-applicatie laat consumenten kiezen uit meer dan drieduizend virtuele meubelstukken. Het vormt een nieuwe stap in customer experience voor het Zweedse bedrijf.

Wat was in eerste instantie de reden voor IKEA om AR in te zetten?

IKEA zette zes jaar geleden al haar eerste stappen in AR. De technologie was op dat moment nog niet volwassen genoeg voor de huidige functionaliteiten. Het was mogelijk een 3D-object te visualiseren, maar verplaatsen of vertrouwen op de schaal van het meubelstuk was niet mogelijk. Door de komst van ARKit en ARCore zijn de laatste generatie smartphones in staat om hoge kwaliteit 3D-modellen realistisch en op accurate schaal weer te geven. Deze technologische vooruitgang was aanleiding om vorig jaar te starten met een nieuw project, IKEA Place.

De overall visie van Ikea is “To create a better everyday life for the many people”. En in het dagelijks leven van de mens, speelt de inrichting van een huis een belangrijke rol. Echter, uit onderzoek blijkt dat maar liefst veertig procent van de consumenten het vertrouwen mist om te experimenteren met de inrichting van hun huis. Want of je nu in de IKEA-catalogus kijkt, op de website surft of in het woonwarenhuis staat, je weet nooit zeker of een meubelstuk precies past in jouw woonkamer, zowel qua afmetingen als stijl.  Nu is het mogelijk om de meest belangrijke vraag van de consument te beantwoorden: Hoe staat deze stoel nu écht in mijn woonkamer?  

De laatste update van IKEA Place heeft als eerste ter wereld “Visual Search”. Wat houdt dat in?

Zie je een leuk meubelstuk? Richt je smartphone op het meubelstuk, en IKEA Place stelt je door middel van Visual Search in staat om direct alternatieven vanuit het assortiment te bekijken.

Zijn AR en visual search van toegevoegde waarde voor organisaties?

Zeker, op twee manieren. Allereerst, visual search is een zeer gebruiksvriendelijke manier om iets te zoeken zonder dat je hoeft te typen. Mensen gebruiken steeds meer video’s en foto’s om te communiceren, waarom niet ook voor search? Ten tweede, AR maakt het mogelijk om te meten, configureren en visualiseren. Nog voordat je naar de winkel gaat, kun je zien of die bank leuk staat in jouw woonkamer. Visualiseer technische details zoals de bekabeling van een auto, zoals voor Lamborghini. Of laat de gebruiker virtueel zonnepanelen plaatsen op zijn dak en de applicatie berekent de energieopbrengst op basis van de hellingshoek, locatie en het aantal zonuren. AR maakt processen sneller, leuker en helpt de koper bij het maken van een (online) aankoopbeslissing.

Meeste consumenten hebben nog geen ervaring met AR

De meeste consumenten hebben geen ervaring met augmented reality op hun smartphone. Degenen die dat wel hebben gebruiken het frequent. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van Thrive Analytics en Artillry Intelligence.

Ongeveer een derde heeft ervaring met mobiele AR, een toepassing waarvoor men geen speciale helm hoeft op te zetten. Een groot deel van hen gebruikt AR maandelijks, onder meer voor games (83 procent), sociale toepassingen (36%) en product visualisaties (31%). Mannen zijn in de meerderheid.

Consumenten geven aan dat zij graag meer AR stadsgidsen, sport- en retailapps zouden willen zien.

Gebruikers zijn positief over augmented reality en 65 procent van de ondervraagde gebruikers zou graag 1 dollar of meer voor een AR-app willen betalen.

Adriaan Rijkens (Warp Industries): ‘VR is ideaal voor trainingsdoeleinden’

Een paar jaar geleden was virtual reality de grote hype. Inmiddels is de storm wat geluwd, maar dat wil niet zeggen dat er geen interessante dingen meer gebeuren met VR. Zo werkt Warp Industries uit Delft aan een wereldwijd platform waarmee gebruikers zelf trainingsvideo’s kunnen maken.

“Goede VR maken is best moeilijk. Die vaststelling bracht ons op de vraag: hoe kunnen we het makkelijk maken? Onze software maakt het makkelijk om een engaging VR ervaring te creëren”, aldus Adriaan Rijkens, co-founder en CTO van Warp Industries, bij TopNames.

Rechtenstudenten leren beter pleiten via Virtual Reality

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Vrije Universiteit (VU) starten samen een innovatief onderwijsproject om rechtenstudenten beter te leren pleiten. Door inzet van Virtual Reality (VR) kunnen studenten van beide instellingen elkaar ontmoeten in een virtuele rechtszaal.

In deze virtuele setting ontvangen zij realtime feedback van medestudenten via een speciaal te ontwikkelen app.

Het hoofddoel van het project PleitVRij is rechtenstudenten beter te leren pleiten, doordat ze meer kunnen oefenen en meer feedback krijgen. Studenten kunnen oefenen in het pleiten, verschillende rollen aannemen, en vertrouwd raken met de omgeving van de rechtbank.

Voor het project PleitVRij ontvangen de universiteiten subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kader van de stimuleringsregeling open en online onderwijs. Het project start 1 september en loopt twee jaar.

Facebook brengt reclame naar augmented reality

Facebook komt met een nieuwe reclameoptie waarmee consumenten objecten van adverteerders in augmented reality kunnen projecteren. Om alvast te kunnen kijken hoe het eruit zou zien.

Het medium hierbij is Facebook Messenger en de testen vinden nu in gesloten plaats met ASUS, Nike, Kia en Sephora. Een selectie van hun klanten kan via chat een voorschot nemen op een aankoop die ze overwegen.

Ook wordt het mogelijk om objecten uit iemands timeline met een druk op de knop in een huiselijke setting te projecteren:

Facebooks doel is zijn gebruikers dichter naar commerciële transacties te loodsen. En daarmee meer reclame-inkomsten te genereren. ‘Een vliegwiel’ voor reclame, in de woorden van de onderneming.

De productaankondigingen werden deze week gedaan op Facebooks jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8.

Betaalbare VR-bril van Oculus

Gisteren aangekondigd en meteen ook al in Nederland te koop: de Oculus Go VR-bril. Het gaat om een goedkope variant van nog geen 220 euro, maar die kan dan ook minder dan zijn grote broer.

Het bijzondere van de Oculus Go is dat hij volledig zelfstandig werkt, dus zonder smartphone. De headset is voorzien van beeldscherm, processor, geheugen, koptelefoon en antennes voor wifi en bluetooth.

De bril wordt wel geactiveerd met de bijbehorende smartphone-ap. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook nieuwe toepassingen downloaden. De meeste apps die geschikt zijn voor Gear VR, de VR-bril van Samsung, werken ook op de Go.

Het scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, stukken scherper dan grote broer Oculus Rift, die een resolutie van 2160 bij 1200 pixels heeft.

Wat de Go niet heeft en de Rift wel zijn externe sensoren, de Go heeft enkel interne bewegingssensoren. Hoofdbewegingen worden geregistreerd, maar je positie in de ruimte niet.

De concullega’s van Bright hebben hem reeds getest:

Oculus financiert Nederlands onderzoek naar virtuele akoestiek

Facebook-dochter Oculus financiert een onderzoek van akoesticus Maarten Hornikx aan de TU Eindhoven. De onderzoeker hoopt met dat onderzoek dichterbij een simulator te komen om blinden te helpen bij het waarnemen van hun omgeving middels geluid.

Het geluid dat uiteindelijk uit de VR-bril van Oculus komt, moet niet van echt te onderscheiden zijn. Oculus heeft ondanks de bijdrage van een kwart miljoen euro nog niet direct een toepassing in gedachten, maar de Eindhovense onderzoeker wel. Hij werkt aan ‘echolocalisatie’, een manier waarop blinden de omgeving kunnen waarnemen door de reflectie van klikgeluiden die ze zelf maken.

De weergave van geluid in de Oculus-bril wordt de auralisatie genoemd. Daar komen flink wat berekening bij kijken. Onder meer berekent Hornikx de akoestiek aan de hanfd van het geluidsgolfmodel van zijn onderzoeksgroep.

Renault shazamt VR-commercial rondom Star Wars

Autofabrikant Renault zet Shazam in voor een commercial in virtual reality. Thema: de nieuwe Star Wars-film. Wie bij een bushalte in een van de 25 EU-lidstaten staat, kan de reclame met zijn telefoon activeren.

De reclame-uiting rondom Solo: A Star Wars Movie is bedoeld om OV-reizigers lekker te maken voor een bezoek aan een Renault-dealer. De inzet is proefritten aanbieden in het nieuwe model van de Renault Kadjar. De campagne gaat eind deze maand live.

OV-reizigers herkennen de reclameposter in de abri’s aan de gecombineerde promotie van de Kadjar en Star Wars. Als ze Shazam aanzetten en de camera activeren, zien ze op hun telefoonscherm 3D-animaties van de kleine Renault. En een extra clip uit de film die niet in de bioscoopfilm is gemonteerd.

Shazam is sinds eind vorig jaar in handen van Apple.

Mozilla lanceert browser voor VR- en AR headsets

Mozilla lanceert een nieuwe browser voor alle belangrijke VR- en AR-headsets op de markt. Tot dusverre ontwikkelden bedrijven als Oculus, Samsung en Microsoft vooral hun eigen browsers.

Mozilla vindt het belangrijk om bij te blijven, dus wil de non-profit organisatie zich niet alleen toeleggen op het web.

Firefox Reality is open source, dus aan te passen door ontwikkelaars, en zal om te beginnen te vinden zijn op de HTC Vive Focus en HTC Vive Wave headsets. De eerste versies van de software zijn beschikbaar via GitHub.

Ooit was Mozilla de organisatie achter WebVR, een zogeheten JavaScript API die onder meer door Google is omarmd voor Chrome bij Android smartphones.

‘Ruim 650.000 VR-brillen in Nederland’

Vijf procent van de Nederlandse consumenten heeft een VR-bril in huis, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 6.700 Nederlanders. Verreweg de meeste van deze brillen werken met een afzonderlijke smartphone als scherm.

Samsung is de onbetwiste marktleider met een marktaandeel van 51 procent. VR BOX (11 procent), Sony (6 procent), Trust (4 procent) en Ritech (2 procent) volgen op ruime afstand.

Komend jaar verwacht 4 procent van de consumenten een VR-bril te kopen. Het aantal VR-brillen in Nederland passeert daarmee de grens van 1 miljoen. Vooral 18 tot 35-jarige mannen willen volgens Multiscope een VR-bril kopen.

De groei is opmerkelijk omdat er nauwelijks aanbod is van sport, tv-programma’s, films en series in virtual reality. Toch hebben bijna 1 miljoen Nederlanders, die nu nog geen VR-bril hebben, interesse om hun favoriete sport, tv-programma’s, films en series thuis in VR te kijken.

Vorige maand maakte onderzoeksbureau IDC bekend dat de verkoop van headsets voor VR en augmented reality de komende jaren wereldwijd flink aantrekt. IDC houdt dit jaar al rekening met 12,4 miljoen exemplaren, 8 miljoen meer dan vorig jaar.

Een belangrijke trend is dat consumenten uiteindelijk steeds vaker gaan kiezen voor standalone headsets, in plaats van houders voor smartphones.

Royal Caribbean promoot nieuwe bestemming in AR/VR

In het najaar van 2019 gaat privé eiland Coco Cay van cruiseoperator Royal Caribbean pas open, maar belangstellenden kunnen er in VR en AR nu al in rondlopen.

De maatschappij heeft de bestemming, die op dit moment wordt verbouwd, namelijk nagebouwd in virtual reality. De met computers gegenereerde wereld laat zien hoe het eiland in de Bahama’s er over een kleine twee jaar uitziet als het af is.

Belangstellenden kunnen sinds kort in New York alvast een kijkje nemen in de caraïbische vakantiepret die ze beogen. Met een VR-bril op kunnen ze hoog vanuit een ballon op het eiland neerkijken. En wie VR-hoogtevrees heeft kan met een iPad in de hand door een AR-animatie van het eiland lopen.

Royal Caribbean probeert op deze manier zijn gasten nu al lekker te maken voor Coco Cay om, wanneer het open gaat, de bezettingsgraad direct zo hoog mogelijk te krijgen.

CMO Jim Berra vertelt Digital Trends over zijn plannen:

Biopsie nauwkeuriger door Augmented Reality

De Universiteit Twente ontwikkelt momenteel een smartphonetechnologie gebaseerd op het gebruik van Simultaneous Localization And Mapping (SLAM) en Augmented Reality (AR). Medisch personeel heeft hiermee de mogelijkheid om snel 3D delen van het lichaam te tonen door de smartphone alleen maar in het betreffende gebied te houden.

Het idee was om informatie van MRI’s en andere aderscans toe te voegen en deze zichtbaar maken met augmented reality, zegt Dr. Ir. Beril Sirmacek (Computer Science). Hierdoor kunnen artsen delen binnen het lichaam zien zoals tumoren, aderen en diabetische ulcera met behulp van augmented reality.

Bij het nemen van biopsies kan deze visuele ondersteuning bijvoorbeeld helpen met het begeleiden van de robotarm om de tumor in een keer te bereiken.

SLAM is een van de belangrijkste technologieën in robotica, maar een integraal gebruik is alleen mogelijk als er een methode is waarmee veel sensoren aan een robotsysteem kunnen worden gekoppeld.

IDC: verkoop VR en AR headsets trekt aan

De verkoop van headsets voor VR en augmented reality gaat de komende jaren flink aantrekken. IDC houdt dit jaar al rekening met 12,4 miljoen exemplaren, 8 miljoen meer dan vorig jaar.

Een belangrijke trend is dat consumenten uiteindelijk steeds vaker gaan kiezen voor standalone headsets, in plaats van houders voor smartphones. Tot dusverre waren de wat duurdere modellen zoals Lenovo’s Mirage Solo niet echt in trek.

De schermloze oplossingen zoals de genoemde houders zullen in 2022 nog maar 10 procent marktaandeel hebben. Ook zullen er gaandeweg minder toestellen worden verkocht die aan een pc moeten worden gekoppeld. Een voorbeeld is de Vive Pro van HTC.

Standalone headsets vormen straks ruim de helft van de markt, zo denkt IDC.

Eindhovense Effenaar krijgt speciale VR-studio

Eindhoven krijgt een zogeheten volumetric video capture studio voor VR content. Het wordt de eerste studio in zijn soort in Nederland. Met zo’n studio kunnen VR opnamen worden gemaakt waarin toeschouwers zelf kunnen wandelen.

Natasja Paulsen, Creative Director van Dutch Rose Media, maakte het nieuws dinsdagmiddag bekend op Cross Media Café in Hilversum, dat geheel was gewijd aan VR en AR.

Bij VR content is er doorgaans geen sprake van echte interactie. De toeschouwer kan hooguit het perspectief veranderen door opzij of omhoog te kijken. Met een volumetric video capture studio kunnen 3D opnamen worden gemaakt waarin de toeschouwer ook zelf een actieve rol kan spelen, bijvoorbeeld door op virtuele karakters af te lopen.

De samenwerking met poppodium Effenaar is opgezet omdat daar al veel benodigde apparatuur aanwezig is. De studio wordt voorlopig per dag verhuurd, vertelde Paulsen. “Omdat er veel voorbereiding bij komt kijken en omdat we er zelf ook moeten van kunnen leren.” De studio zou nog dit jaar in gebruik moeten worden genomen.

Paulsen maakt AR producties voor een groot aantal klanten, waaronder de HEMA, Rabobank, TU/e, Philips Museum, Telfort en Staatsbosbeheer.

Volumetric video capture studio’s zijn wereldwijd op de vingers van een hand te tellen. De grootste, die van Intel, staat sinds januari in een hangar op het vliegveld van Los Angeles. In Europa is er een Franse studio.

Dat VR ondanks snelle technische ontwikkelingen een nog zeer jonge markt is bleek gisteren uit het relaas van Dajo Brinkman, 360 camera operator van Ozo rental. Hij kocht voor 40.000 euro een VR camera van Nokia en stortte zich in een ongewis avontuur. Inmiddels heeft hij een groot aantal producties gedraaid, maar in het najaar liepen de opdrachten zo sterk terug dat Brinkman vreesde dat de hype voorbij was. Inmiddels heeft hij weer werk, “maar wat ik wel merk is dat er geen echte inhoudelijke producties worden gemaakt. De Luizenmoeder in VR zie ik er voorlopig niet komen. Al was het maar omdat veel consumenten nog geen VR bril in huis hebben.”

Nog een tegenvaller: Nokia trok de stekker uit zijn cameraproject en een opvolger van Ozo is er niet gekomen.

Ook Paulsen wees op de onrustige markt, waarin standaarden zomaar verdwijnen omdat de makers worden opgekocht en diensten onbetaalbaar worden. “Zorg altijd dat je zelf de eigenaar blijft van de content die je gemaakt hebt. Content is veel belangrijker dan techniek.”

De technologie op VR te bekijken wordt overigens steeds beter en het aantal platforms waar VR te zien zal zijn gaat de komende tijd fors stijgen. Avinash Change van WeMakeVR (vooral bekend van de productie Meeting Rembrandt) noemt Sony’s Playstation en zelfs Netflix als toekomstige platforms. Ook ziet hij een toekomst voor user generated content als de brillen betaalbaar worden en de content makkelijker geproduceerd kan worden.

Page generated in 1.161 seconds. Stats plugin by www.blog.ca