Zet Amazon in 2020 e-commerce in Nederland op z’n kop?

Amazon.nl bestaat al een tijdje, maar wordt momenteel alleen gebruikt voor de verkoop van e-books. Klanten die andere producten willen bestellen worden doorverwezen naar Amazon.de. Vanaf 2020 komt hier verandering in: het platform start in Nederland met productverkoop via Amazon.nl. Er wordt al jaren gespeculeerd over de komst van Amazon naar Nederland, maar in feite […]

Zo maak je een succesvolle campagne op Amazon

De beste plek om een lijk te verstoppen is op pagina 2 van de zoekresultaten op Amazon. Werkelijk niemand kijkt daar! Pagina 1, en dan het liefst boven de ‘vouw’, is waar je producten moeten staan. Om succesvol te zijn op Amazon moet je zorgen dat jouw producten opvallen en onderdeel worden van de consideration […]

Zo maak je een succesvolle campagne op Amazon

De beste plek om een lijk te verstoppen is op pagina 2 van de zoekresultaten op Amazon. Werkelijk niemand kijkt daar! Pagina 1, en dan het liefst boven de ‘vouw’, is waar je producten moeten staan. Om succesvol te zijn op Amazon moet je zorgen dat jouw producten opvallen en onderdeel worden van de consideration […]

Zó verfijn je de marketplace-strategie van je bedrijf

Als retailer en/of brand kun je profiteren van de opkomst van marketplaces zoals Amazon, Zalando, Bol.com en Alibaba. Het internationale bereik van deze platformen geeft een retailer toegang tot grote groepen consumenten, zowel nationaal als internationaal. Als de platformisering de komende jaren blijft groeien zoals verwacht, zal de retailer een groot aandeel van de verkopen via een marketplace laten verlopen.

Haal het maximale uit marketplace

Retailers en brands

ien in marketplaces een manier om direct aan consumenten te verkopen en bieden hun producten via bijv. Bol.com en Amazon aan, zonder tussenkomst van de traditionele retail. Echter zijn deze partijen vaak nog niet ingericht om optimaal gebruik te maken van marketplaces. De beperkende factor is vaak (technische) kennis en de voortdurend evoluerende marketplaces. Marketplaces blijven zichzelf verbeteren met technologische updates waardoor het moeilijk bij te houden is. In dit artikel delen we best practices en learnings zodat je het maximale resultaat uit marketplaces kunt halen.

Enorme potentie voor brands om de consument rechtstreeks te kunnen bedienen

marketplaces

Bijna de helft van alle product zoekopdrachten worden uitgevoerd via Amazon of komen direct bij Amazon terecht via Google. In Nederland is dit aandeel kleiner, maar de nieuwe Twinkle top 100 geeft aan dat Amazon zich steeds meer richting de top beweegt met een 7e plek. Retailers en brands die zich blijven richten op traditionele zoekmachines, verliezen dus mogelijk de aansluiting met een steeds groter deel van hun klantenbestand.

Als je het retail e-commerce sales aandeel bekijkt domineert Amazon in de US in 2019 met 52,4%. In Europa is dit aandeel nog relatief klein, maar dit zal een kwestie van tijd zijn totdat dit aandeel significant hoger zal liggen.

Een andere opvallende verschuiving is dat consumenten steeds meer de behoefte hebben om rechtstreeks via hun favoriete merken te kopen in plaats van de multi-brand retailer. Wanneer de consument de keuze heeft tussen een multi-brand retailer en een brand, kiest 59% voor brands. Op zich een logische uitkomst, want veel consumenten hebben een voorkeur voor bepaalde brands en hebben daar een emotionele band mee. Naast de voorkeur voor brands is de koopintentie onderzocht in Amerika; maar liefst een derde van de consumenten geeft aan in de komende 5 jaar 40% van zijn aankopen direct bij een brand te doen in plaats van een multi-brand retailer.

Logischerwijs biedt dit veel kansen voor brands, waar brand fabrikanten naast de traditionele relaties tegenwoordig ook andere opties overwegen om consumenten te bereiken. Voor brand fabrikanten die een direct to consumer marktmodel overwegen zijn marketplaces een interessant kanaal om nieuwe klanten te bereiken. Vooral omdat zoekopdrachten met de intentie om een product te kopen steeds meer richting marketplaces zoals Amazon bewegen. Amazon is, dankzij de vele reviews, productomschrijvingen en veelgestelde vragen, een belangrijke website geworden in de overwegingsfase van de customer journey.

In bovenstaand overzicht vind je een aantal marketplaces die o.a. in Nederland en Duitsland actief zijn. Het is van cruciaal belang om gedegen onderzoek te doen naar welke marketplaces aansluiten op jouw business en of je wel klaar bent om op marketplaces te verkopen. Het verkopen op Amazon, Bol.com, eBay en andere e-commerce platformen kan zeer winstgevend zijn en het geeft je inzicht in waardevolle klant- en productdata waar je als merk en/of retailer veel van kunt leren. Echter…

Toekomststrategie en actieplan is van groot belang 

Retail is momenteel onderhevig aan drastische veranderingen en het is af en toe moeilijk om de écht belangrijke zaken te onderscheiden van de hype. Ondanks dat brands en retailers de lange termijn ontwikkelingen niet moeten negeren en hun blik altijd op de toekomst moeten werpen, is het belangrijk om de strategische focus te leggen op datgene wat het meest waarschijnlijk op korte tot middellange termijn gaat gebeuren. In dit geval een duidelijke verschuiving tussen retailers, brands en de platformen zoals hieronder weergeven.


Verschuiving retailers & brands richting platformen

Het is voor retailers en brands belangrijk om een toekomststrategie te hebben voor het omgaan met marketplaces. Je moet wel klaar zijn voor het extra bereik wat je gaat creëren via marketplaces. Meer bereik en klanten vergt o.a. meer tijd en investering in logistiek, verkoop, retouren, marketing en klantenservice. Zonder een duidelijke strategie en actieplan kun je in een later stadium tegen problemen aanlopen. Voorbeelden zijn negatieve beoordelingen en onnauwkeurige verkoopprognoses, welke invloed hebben op voorraad en levering. Uiteindelijk kan dit er zelfs toe leiden dat je als verkoper niet meer mag verkopen op de desbetreffende marketplace.

Zorg er daarom voor dat je logistieke infrastructuur goed is ingericht om de toenemende orders en retouren op een goede manier te kunnen verzorgen. Bij het verkopen op marketplaces is logistiek & inventory één van de kritische succesfactoren. Je wilt altijd genoeg producten in voorraad hebben, op het juiste moment – zoals piekperiodes (Black Friday, seizoensinvloeden etc.), op de juiste marketplace én dan ook nog eens tegen zo laag mogelijke kosten. Dit vereist een efficiënte en effectieve keten. Centraal beschikbare data en real-time inzicht zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk orders & retouren kunt verwerken over meerdere marketplaces heen. Een handige tool hiervoor is Channelengine.

Uiteindelijk staat de klant centraal en is dit de ambassadeur van je merk. Het vertrouwen van een klant is iets wat je moeilijk kunt terugwinnen wanneer je dit eenmaal hebt beschaamd.

Wel al zichtbaar op een marketplace maar weinig bereik?

Ben je als retailer of brand al aangesloten op een marketplace, maar blijft je bereik achter op dit platform? Er zijn een aantal methoden om zelfs organisch meer zichtbaarheid en traffic richting je producten te genereren. Om dit te realiseren heb je achtergrondinformatie nodig van hoe zo’n platform in de basis is gevormd. Amazon heeft in veel mindere mate de nadruk op customer intent. Waar Google gaat over ‘Welk resultaat beantwoordt het meest nauwkeurig de ingevoerde zoekterm?’, draait het bij Amazon om de vraag ‘Van welk product is de kans het grootst dat de (be)zoeker het koopt?’.

Maar liefst 70% van de Amazon bezoekers kijkt niet verder dan de eerste resultatenpagina, het is daarom belangrijk om stil te staan bij het wezenlijke verschil tussen het algoritme van bijvoorbeeld Google in verhouding tot het A9-algoritme van Amazon. Dit cruciale verschil komt voort uit de verschillende missies waarmee beide zijn opgericht.

Het geheim van het A9 algoritme van Amazon is gebaseerd op een duidelijke kernwaarde: sales velocity. De directe en indirecte ranking factoren binnen Amazon zijn allen te herleiden naar dit begrip. De belangrijkste organische ranking factoren binnen Amazon kunnen worden onderverdeeld onder drie pijlers: conversie ratio, keyword relevantie en klanttevredenheid. Zoals al benoemd kijkt het overgrote deel van de bezoekers niet verder dan de eerste resultatenpagina, het is dus van groot belang om de optimalisatie kansen te kennen die jouw product op die felbegeerde eerste pagina zichtbaar maken.

marketplaces

Het is aanbevolen om producten zoveel mogelijk te verrijken met informatie, foto’s en video’s, zodat bezoekers direct overtuigd raken. Wanneer dit niet het geval is en productdetail pagina’s niet geoptimaliseerd zijn om relevant verkeer te realiseren, is het niet mogelijk om als retailer succesvol op te schalen door search & display advertenties in te zetten.

Sterker nog, binnen een platform als Amazon is het een vereiste om een zeker niveau van content en informatie te bieden. Doe je dit niet? Dan leidt dit tot het missen van het stempel ‘retail readiness’, waardoor je geen advertenties kunt inzetten. Succesvol zijn op marketplaces vraagt van alle online professionals een andere denkwijze met betrekking tot content en relevantie dan we mogelijk gewend zijn. Hetgeen hierboven beschreven geeft richting in wat je focus zou moeten zijn om succesvol te zijn op marketplaces zoals Amazon.

De juiste doelgroep targeten met advertenties om je omzet en marktaandeel te vergroten

De reden dat bezoekers naar een marketplace zoals bol.com of Amazon gaan is omdat ze op zoek zijn naar een product. De koopintentie van deze consumenten is dus enorm hoog. Het is daarom heel interessant om als retailer of brand de bezoekers tijdens de zoektocht op het platform te inspireren en te verleiden voor jouw producten, terwijl ze misschien op zoek waren naar naar een product van de concurrent. Het is op de meeste marketplaces mogelijk om juist deze interessante doelgroepen te targeten om extra verkeer te sturen richting jouw producten en hiermee je sales te verhogen.

Amazon zoekresultaten pagina (advertenties oranje gemarkeerd)

Net als bij de traditionele zoekmachines zoals Google wordt de zoekresultaten-pagina steeds meer gevuld met advertenties. Deze ontwikkeling is ook gaande op de marketplace Amazon. Je ziet op de Amazon zoekresultaten pagina hierboven dat de content boven de vouw vrijwel volledig uit advertenties bestaat.

Steeds meer verkeer richting productdetail pagina’s is afkomstig van advertenties (paid traffic). Op dit moment is dit 11%, en als je de trend volgt van de afgelopen jaren zal dit alleen maar gaan toenemen. Door het competitieve landschap is het vrijwel niet meer mogelijk om je omzet en marktaandeel te verhogen zonder het inzetten van advertenties.

Aandeel paid en organisch verkeer richting PDP’s op Amazon (Bron: jumpshort.com)

Welke advertenties kun je inzetten en wat kost het?

Op de meeste marketplaces zoals Amazon kun je gebruik maken van drie verschillende advertentietypen: sponsored product ads, sponsored brand ads en product display ads.

marketplaces

Bij het verdelen van je budget kun je er rekening mee houden dat het overgrote deel richting de sponsored product ads gaat, namelijk 65%. Daaropvolgend zie je dat de prominent zichtbare sponsored brand ads (bovenaan de zoekresultaten pagina) 25% van het budget opeisen.

Budgetverdeling Amazon advertenties

Wanneer we wat meer in detail gaan, zien we dat de gemiddelde Cost Per Click (CPC) per advertentietype varieert. De gemiddelde CPC, wat uiteraard wel afhankelijk van de branche is, ligt voor sponsored product ads het laagst met €0,30. Voor Sponsored brand ads is dit €0,50 en voor product display ads €0,84. De product display ads bevinden zich aan het einde van de koop journey, dus dit is logischerwijs het duurst.

Daarnaast zie je dat de prominent zichtbare sponsored brand ads een doorklikratio (CTR) hebben van 1,3%. Voor sponsored brand ads ligt dit lager met 0,5%. Tip: gebruik deze performance insights voor je media forecast.

marketplaces

Kortom, hoog tijd om met marketplaces te starten! Met deze praktische info en tips kun je als brand of retailer de strategie alvast vormgeven en voorsorteren op de concurrentie.

Past verkopen via Bol.com bij mijn bedrijf?

Verkoopplatformen worden binnen e-commerce steeds belangrijker. Iedere (web)winkelier kan bijvoorbeeld als externe verkoper via Bol.com producten verkopen. Het lijkt een mooie kans op extra omzet, maar verkopen via platformen als Bol.com heeft niet alleen voordelen. Er zijn ook diverse nadelen te benoemen. Of de voordelen of nadelen zwaarder wegen hangt af van jouw bedrijf en […]

Van first touchpoint tot after-sales, hoe blijf je als webshop relevant?

Hoe kom je als webshop aan nieuwe klanten? Webgiganten als Amazon, Bol en Google hebben veel invloed gekregen op het koopgedrag van de consument. Persoonlijkheid, productkennis en vertrouwen zijn de sleutel om de consument alsnog direct bij jouw webshop te laten bestellen. Hiermee kun je een unieke klantervaring creëren en klantenbinding stimuleren. Waar online shoppers […]

De catastrofe die Facebook heet

Ondernemingen als Facebook, Google en Amazon hebben hun businessplannen de afgelopen jaren op een briljante manier uitgevoerd. Via hun platforms kunnen miljarden mensen sneller en makkelijker dan voorheen contacten onderhouden, informatie vinden en producten kopen. De oprichters en aandeelhouders werden daar schathemeltje rijk van. Maar de platforms hebben vaak onbedoelde, ernstige neveneffecten: ze zijn slecht […]

Zo start je met verkopen op Amazon [7 stappen]

Amazon is het ideale platform om te starten met het online verkopen van producten. Ook al heb je slechts enkele producten of een klein budget tot je beschikking. Nu Amazon voet aan de grond heeft gezet in Europa, is het jouw beurt om hiervan ook te profiteren en jouw ondernemerschap tot een succes te brengen. […]

Reviews op Amazon: zo ga je er zorgvuldig mee om

Het komt regelmatig voor dat een potentiële klant niet zeker weet of een product wel de juiste keuze is. Of dat een klant geen goed gevoel heeft bij de verkoper van een product. Vaak is dan de eerstvolgende stap: de reviews bekijken om ervaring van voorgangers te lezen. Zo werkt het bij vrijwel alle e-commerce-platformen. […]

Vergeet Amazon, zet je eigen marktplaats op

In 2020 zal meer dan de helft van online verkopers hun producten op marketplaces zetten óf producten van derden in hun eigen webwinkels verkopen. In het laatste geval worden ze dus zelf een marktplaats. Wie denkt dat daar geen ruimte voor is, gezien dominante partijen als Amazon, Alibaba en bol.com, heeft het mis.  

Forrester stelt namelijk dat platformbusinessmodellen uiteindelijk in vrijwel elke sector de dienst gaan uitmaken. Het onderzoeksbureau verwacht dat er duizenden niche marktplaatsen zullen ontstaan, zoals een marktplaats waar producenten van telefoonhoesjes hun diensten aanbieden of een B2B-marktplaats voor bepaalde machineonderdelen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je net als de grote spelers uitgaat van wat de klant wil. Het marktplaatsmodel is waardevol, stabiel en winstgevend en iedereen kan dit krachtige wapen gebruiken.

Waarom een eigen marktplaats?

Een belangrijke reden voor deze ontwikkeling is dat een marktplaats het mogelijk maakt om elkaar versterkende producten en diensten te verkopen zonder dat je die zelf allemaal moet ontwikkelen. Zo verwachten klanten van Blokker in december kerstbomen te kunnen kopen bij het bedrijf, ook online. Dat is een enorm lastig product – levende bomen in goede kwaliteit houden en versturen is een vak apart. Door van third party sellers gebruik te maken, heeft Blokker niet de logistieke issues maar voldoet het wel aan de behoeften van de klant. Je hoeft in principe nooit meer nee te verkopen aan klanten, want je kunt een eindeloze voorraad aanhouden via partners. Verder krijg je inzicht in wat klanten willen en kun je heel snel nieuwe diensten en producten vermarkten.

Darty merkte bijvoorbeeld op dat Franse klanten die een tv kochten, daarna op de website van de elektronicaketen op zoek gingen naar een bank. Blijkbaar waren ze bezig met een algehele transformatie van de woonkamer. Darty besloot op de eigen e-commercesite banken te gaan aanbieden via een partner en deze productgroep scoort nu heel goed. Ook is de snelheid van handelen interessant. Als je zelf een nieuw product moet ontwikkelen en produceren, duurt het minstens negen maanden voor het in de winkel ligt.

Wat moet je weten voor je van start gaat?

Uitgangspunt bij het starten van een marktplaats is dat je klanten op zoek zijn naar producten die je via partners wilt aanbieden. Vervolgens is er een aantal strategische beslissingen dat je moet nemen:

1. Wat is het commerciële model?

Er zijn twee varianten die veel voorkomen: commissie per verkocht product (gemiddeld is dit zo’n 15 procent, afhankelijk van de productcategorie) of een abonnementsmodel, waarbij de verkoper een maandelijks bedrag betaalt aan de marktplaats als vergoeding voor de marketing, traffic en het genereren van kwalitatieve leads. Een combinatie van de twee komt ook voor. Amazon rekent 39 euro per maand plus commissie. Bol.com hanteert geen abonnementsgeld, maar een vast bedrag plus commissie per verkocht product.

2. Hoe ziet je prijsbeleid eruit?

De marktplaats gaat niet over de prijzen die worden gehanteerd door verkopers. Er zijn meer verkopers op de marktplaats, dus je kunt vertrouwen op de marktwerking. Wel kun je een raamwerk opstellen met spelregels. Zo voorkom je dat verkopers een product voor 10 euro aanprijzen en vervolgens heel hoge verzendkosten rekenen.

3. Wat is de toegevoegde waarde van je platform voor verkopers?

Je wilt natuurlijk veel goede partners aan boord halen. Er is geen standaard strategie voor on-boarding maar je kunt wel een aantal aandachtspunten in de gaten houden. Kies ten eerste voor verkopers die passen bij je DNA. Je moet dezelfde visie hebben op kwaliteit en de producten moeten in lijn zijn met je eigen assortiment. Ten tweede maak je inzichtelijk wat de (commerciële) waarde is van je marktplaats, liefst met concrete voorbeelden. Hoeveel kunnen ze verdienen, wat zijn de spelregels? Ten derde stel je een service-overeenkomst op zodat je zeker weet dat de verkoper zich aan die regels houdt en de klant de juiste ervaring krijgt.

Marktplaats diagram

Ontwikkelingsfasen van online marktplaatsen.

Welke risico’s loop je?

Als je uitgangspunt verkeerd is bij het starten van een marktplaats of er een probleem is met de uitvoering, loop je twee risico’s. Extern kan het zijn dat je merk-DNA ‘vervuild’ raakt doordat je door de klant als een soort grote bazaar wordt gezien. Vandaar het belang van het kiezen van de juiste partners. Intern kan het zijn dat verkoopkanalen het lanceren van een marktplaats ervaren als een bedreiging. Je hebt steun van het management nodig om dit te voorkomen.

Maar er zijn meer succesfactoren. Zo doe je een marktplaats er niet even bij – zorg ervoor dat je voldoende mankracht vrijmaakt om partners binnen te halen en te begeleiden. Een marktplaatsmanager kan ongeveer honderd verkopers beheren.

Verder is het belangrijk dat de marktplaats integreert met je bestaande e-commerce website. Het is een uitbreiding van je merk. Bovendien maak je zo gebruik van je bestaande traffic en hoef je geen marketingkosten te maken om een nieuwe naam te laden.

Apple verplaatst steeds meer data-opslag naar eigen servers

Apple en Amazon worden vaak gezien als concurrenten, vooral als het om slimme speakers, spraakassistenten en tv-kastjes gaat. Maar Apple is ook sterk afhankelijk van Amazon. Dat blijkt uit nieuwe cijfers: Apple betaalt meer dan 30 miljoen dollar per maand om cloudopslag van Amazon te mogen gebruiken. Maar dat bedrag is in vergelijking met voorgaande jaren wel sterk afgenomen.

Het artikel Apple verplaatst steeds meer data-opslag naar eigen servers verscheen voor het eerst op iCulture

Page generated in 1.375 seconds. Stats plugin by www.blog.ca