KLM combineert salescampagnes met duurzame boodschap

Tijdens de afgelopen KLM Werelddeal Weken, de bekende salescampagne van KLM op de Nederlandse markt, zijn passagiers voor het eerst actief gewezen op de mogelijkheid om hun aandeel in de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren. Tijdens de Deal van de Eeuw-campagne ter gelegenheid van KLM’s 100ste verjaardag gebeurde dit opnieuw, zij het in een iets andere vorm. De resultaten smaken naar meer.

KLM heeft in juni van dit jaar het initiatief Fly Responsibly gelanceerd. Doel hiervan is om samen met andere spelers uit de luchtvaart, maar ook met corporate klanten en reizigers, de luchtvaart te verduurzamen. Dit commitment betekent ook dat we goed nadenken over hoe we vliegtickets verkopen. De bekende Werelddeal Weken-campagne hebben we daarom aangegrepen om KLM’s compensatieprogramma CO2ZERO onder de aandacht te brengen.

Compensatiebedrag noemen en verdubbelen

De Werelddeal Weken zijn gericht op de Nederlandse markt. De afgelopen editie werd van 29 augustus tot en met 16 september gehouden in diverse on- en offline media. In elke advertentie waar een bestemming en prijs werden genoemd, werd voor het eerst ook aangegeven hoeveel het kost om de CO2-uitstoot van die retourvlucht te compenseren. Wie bijvoorbeeld van Amsterdam naar Johannesburg vliegt en zijn of haar aandeel in de CO2-uitstoot wil compenseren, betaalt daarvoor €12,-. Een vlucht van Amsterdam naar Wenen komt neer op €2,- en Amsterdam-Shanghai kost €11,- aan compensatie. We hebben ervoor gekozen om daadwerkelijk compensatiebedragen te noemen, om een drempel weg te nemen bij de consument.

De opbrengst van de CO2-compensatie gaat naar het CO2OL Tropical Mix-herbebossingsproject in Panama. Tijdens de campagneperiode verdubbelde KLM bovendien de bijdrage van iedereen die een ticket boekte en zijn of haar aandeel in de CO2-uitstoot compenseerde via CO2ZERO. 

KLM

KLM biedt duidelijk de mogelijkheid om CO2-uitstoot te compenseren.

Proactief wijzen op CO2ZERO

Tot nu toe werd CO2ZERO niet actief gepromoot. De optie om de CO2-uitstoot te compenseren wordt de passagier aangeboden in de booking flow als hij of zij een vliegticket koopt. Later compenseren kan ook, in de Mijn KLM-omgeving op de website en in de app. Uiteraard wordt er daarnaast op de website van KLM informatie gegeven over CO2ZERO, maar dat is reactief. Tijdens de Werelddeal Weken werd dus voor het eerst proactief op de mogelijkheid gewezen, in het kader van het Fly Responsibly-commitment. 

Verdrievoudiging van de conversie

Inmiddels zijn de Werelddeal Weken en dus de verdubbelingsactie afgelopen en de resultaten bekend. De deelname aan het CO2ZERO-programma groeide het afgelopen jaar met vijftig procent. Tijdens de Werelddeal Weken was dat 90 procent. Er werd tijdens de campagneperiode 4041 ton CO2-uitstoot gecompenseerd, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 176 huishoudens. 

Toegegeven, dan hebben we het over een nu nog bescheiden 2,76 procent van de boekingen waarvan het CO2-aandeel wordt gecompenseerd (was wereldwijd gemiddeld één procent), maar het resultaat, bijna een verdrievoudiging van de conversie, is positief. Daarom hebben we naar aanleiding van de Werelddeal Weken besloten om CO2ZERO onder de aandacht te blijven brengen in advertentie-uitingen waarin een ticketprijs wordt genoemd. De grote vraag was natuurlijk of mensen door het noemen van het bedrag over de streep werden getrokken of door KLM’s belofte dat bedrag te verdubbelen. 

Kwam het door de ‘verdubbelaar’?

Tijdens de Birthday-campagne ter gelegenheid van KLM’s honderdste verjaardag die van 7 tot en met 11 oktober jl. liep, konden we de proef op de som nemen. Er was bij die campagne geen sprake van verdubbeling van de bijdrage door KLM. Wel werd het CO2-compensatiebedrag in advertenties met een specifieke bestemming genoemd. 

Vergeleken met de verjaardagsalescampagne van vorig jaar (van 5 tot en met 9 oktober 2018) steeg het aantal boekingen waarbij CO2 werd gecompenseerd met maar liefst 261 procent. En vergeleken met de eerste vijf dagen van de Wereld Deal Weken (met verdubbelaar) scoorde de Deal van de Eeuw-campagne 69 procent hoger. Het ziet er dus naar uit dat de consument de prikkel van het verdubbelen van het compensatiebedrag niet nodig heeft om deel te nemen aan CO2ZERO. 

Over de auteur: Zowel in haar werk als privé is Kim de Rooij een ondernemend persoon. Ze is creatief en zit vol ideeën. In haar functie van Business Development Manager bij KLM houdt zij zich bezig met het ontwikkelen en uitrollen van nieuwe ideeën, producten, services en bestemmingen binnen de Nederlandse markt en neemt ze deel aan commerciële projecten. Sustainability is hierin een belangrijk onderdeel.

Bye bye Black Friday: deze merken zwemmen tegen de stroom in

Black Friday, misschien inmiddels wel de wildste shopdag van het jaar, is voorbij. Traditioneel verwijst Black Friday naar de vrijdag na Thanksgiving, en geeft in de VS het startsein voor de kerstinkopen. In Nederland vertaalt het zich vooral naar bizar hoge kortingen en dus ongekende drukte bij veel (web)winkels. Maar er zijn ook tegengeluiden. Deze […]

Waarom Out of Home (OOH) op dit moment vergelijkbaar is met het internet van vroeger

Het out of home is als reclamevorm misschien wel de meest oorspronkelijke vorm van reclame en werd al ingezet in de Romeinse tijd. We leven nu weliswaar niet meer in de tijd van de gladiatoren en gladiatorenwedstrijden, buitenreclame is op veel plaatsen onveranderd gebleven. Wat kan en moet er beter?

Natuurlijk zien we toenemende digitalisering van out of home (OOH) schermen – ook al is het tempo niet te vergelijken met het snelle tempo van de wereld van krantenpapier. Enkele jaren jaar geleden werd nog geroepen dat buitenreclame nooit een nieuwe evolutie zou beginnen. Dat wil zeggen een evolutie, net als desktop en het mobiele web, naar automatisering en data-gestuurde inkoop – ook wel programmatic advertising genoemd.

Sector verandert

Maar deze voorspelling blijkt het mis te hebben. De sector is aan het veranderen. Er zijn wereldwijd meer digitale schermen te zien op straat en programmatic opties die interessante creative en mediaplanningsmogelijkheden bieden.

Net als bij het web in de jaren ’00, is er rond de explosie aan nieuwe mogelijkheden evenveel enthousiasme als verwarring. En daar houden de overeenkomsten niet op.

Hoe leren we van onze ervaringen met het web, om ervoor te zorgen dat de programmatic mogelijkheden van het web ook buitenshuis worden benut, zonder dat we dezelfde fouten maken?

Programmatisch overal

Een deel van de reden voor de tragere digitalisering van OOH heeft natuurlijk te maken met de investering die nodig is voor de omschakeling van papier en lijm naar reuzenschermen. Volgens WARC-onderzoek bedroeg het digitale deel van de wereldwijde uitgaven voor OOH in 2018 slechts 37%. Er is dus nog een lange weg te gaan. Maar in tegenstelling tot andere kanalen, verklaart het nog ongebruikte digitale potentieel wellicht het feit dat OOH nog steeds groeit, met een gemiddelde jaarlijkse stijging van tien procent tot 2021.

In 2005 was het desktop-internet in opkomst. En bracht de belofte van meer dynamische, interactieve, audiovisuele advertenties met zich mee. Tot nu toe geldt dit ook voor billboards. Waar de twee echter verschillen, is de algemene vooruitgang die we de afgelopen 15 jaar hebben gezien – met HTML5, API’s en de smartphone hoog op de lijst. Dezen zien we nu allemaal terug in OOH-campagnes. Cruciaal is dat deze vooruitgang niet alleen kan worden toegepast op mediaplanning – misschien wel de kern van programmatic buying – maar ook op creative.

Zo hebben we bijvoorbeeld billboard-advertenties die zich aanpassen aan het weer, het tijdstip, het verkeer of andere omstandigheden. Of waarvan de creative een vorm van sociale, nieuws- of andere inhoud omvat en in real-time bijgewerkt. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om al deze componenten te combineren met een complementair mobiele activiteit. Dit was het geval bij een campagne waar we voor Red Bull aan werkten, met live clips van een evenement op OOH schermen. Veel kijkers kozen ervoor om de rest op hun telefoon te bekijken.

Buitenshuis in het donker

Maar hoe zit het met de duistere kant van het web – en de reclame zelf – waar we ons de laatste jaren meer bewust van zijn geworden. Bijvoorbeeld fraude of misleidende claims, en clickbait in ‘gesponsorde verhalen’ die we soms aan het eind van artikelen zien.

De waarheid is dat veel van deze problemen voortkomen uit zelfbedieningsadvertentiemodellen – zoals de modellen die momenteel door reuzen als Facebook en Google worden gerund. Tegenwoordig is er een lage drempel om toegang te krijgen tot het adverteren. Iedereen kan met een paar klikken gemakkelijk een adverteerder worden.

Gelukkig bestaat zoiets nog niet in OOH. Maar het is onvermijdelijk dat misbruik ook bij OOH een rol gaat spelen. Naarmate elk medium meer beschikbaar en toegankelijk wordt, groeit de mogelijkheid om het systeem te misbruiken. Ook nu zijn er in de wereld van papier en lijm ‘brand safety’ problemen. Om een voorbeeld te geven: in het Verenigd Koninkrijk werd een pro-choice (en overigens ook zwangere) politica met een grafische anti-abortusadvertentie in haar kiesdistrict geconfronteerd, dankzij location-targeting. De beledigende advertentie werd uiteindelijk verwijderd, waarbij de uitgever “de interne processen zou herzien”. Dit voorbeeld toont aan dat technologie niet de oorzaak is van alle problemen met ‘merkveiligheid’. In dit geval was het reclamebord namelijk niet digitaal.

De zaak werpt ook de vraag op van privacy rond OOH-campagnes. Vergelijkbaar met nieuwe ‘gebruikers’ van programmatic adverteren, zoals TV en audio, is de manier waarop toestemming en dataprofilering werkt nog niet gestandaardiseerd en onduidelijk voor het publiek. Voor OOH zal toestemming waarschijnlijk gericht zijn op onze mobiele apparaten – aangezien het targeten voor OOH-campagnes altijd rond onze telefoons lijkt te draaien.

Nog steeds op het lanceerplatform?

OOH is ongetwijfeld vernieuwend op dit moment en maakt adverteerders enthousiast. Maar dat wil niet zeggen dat er niet veel werk te doen is om het ware potentieel te bereiken. Zoals geciteerd in Mediatel, noteert MediaCom’s Head of OOH Trading Arran Javid dat de sector “nog steeds op het lanceerplatform” is.

Er is nog veel te leren binnen de industrie voor bureaus en merken om de mogelijkheden van een kanaal volledig te begrijpen dat, zoals hierboven uitgelegd, fundamenteel veranderd is door programmatic advertentiemogelijkheden. Dit blijkt uit een recent IAB/PwC-rapport. Naast onderwijs, komt consolidatie naar voren als een ander belangrijk aspect. Maar de vooruitgang die daar wordt geboekt, lijkt zich de hele tijd te voltrekken, met meer integraties die opduiken. Zoals die Broadsign aan het lijden is. Een bedrijf dat zich meest recentelijk aan heeft gesloten bij Clear Channel om het bereik uit te breiden.

Hoe ziet de OOH-markt er over jaren uit? Ook al is de richting helder, de bestemming is onduidelijk.

Laten we niet dezelfde fouten maken als vijftien jaar geleden met display. En laten we ervoor zorgen dat het vertrouwen in OOH intact blijft. Vooral omdat OOH het volgende kanaal wordt dat voornamelijk programmatic advertenties zal vertonen.

Over de auteur: Brayan van Bronckhorst is sinds 2019 werkzaam bij Platform161 als Technical Project Manager. Zo is hij verantwoordelijk voor de technische implementaties en projecten van klanten en biedt tevens support bij out-of-the-box campagnes. Denk hierbij aan dynamische creaties, DOOH en DOOH smart ads. Ook is Brayan verantwoordelijk voor dashboarding en data visualisatie.

 

Hoe performance marketing je klantgerichte strategie verpest

‘Performance marketing’. Een lekker buzzwoord, maar wat betekent dat nou eigenlijk en wat levert het je nou écht op? Als advertising consultant focus ik me vaak op campagnes met een performance-doelstelling. Die is heel duidelijk geformuleerd: “Wij willen graag X bereiken binnen een vastgestelde periode en daar hebben wij X budget voor over”. De doelstelling […]

MeMo2 lanceert crossmediaal bereiksplatform

“Hebben TV campagnes nog wel voldoende bereik, aantrekkelijke audiences of effect voor een merk? Dat weten de zenders niet altijd zelf, maar de gebruikers van ons nieuwe platform wel”, vertelt Marcel Vogels van MeMo2 over het nieuwe crossmediale meetplatform voor marketeers.

Het nieuwe platform THX. verbindt de consumentenpanels van vier grote researchspecialisten met de app en brengt zodoende het bereik van radio, televisie, outdoor, bioscoop en alle digitale media geïntegreerd in beeld. “Dat doen we real time. De merken hebben nu zelf de regie over wat hoe waar wordt uitgeleverd in hun mediastrategie.”

In de wereld van media, marketeers en merken betekent dit een complete omwenteling. Tot op heden werkte het zo dat een merkadverteerder via een bureau reclameruimte kocht en de uitingen door de zenders naar eigen inzicht en beschikbaarheid werden uitgeleverd. Achteraf kwam summiere feedback of de hoofddoelstellingen waren behaald. Nu kan een adverteerder of mediabureau live meekijken naar wat de prestaties en feitelijke effecten van de campagne zijn, maar ook naar welke onderdelen of kanalen minder of beter scoren en wat de geïntegreerde resultaten zijn.

Dit keert ook de onderhandelingspositie van het merk om. Een merk beschikt over meer inzichten dan bijvoorbeeld de exploitant of zender zelf. Vogels: “Als bijvoorbeeld een grote retailer gisteren een grote campagne lanceerde dan weet je vandaag wat hiervan de resultaten zijn geweest. CMO’s, marketeers, mediastrategen of planners bij mediabureaus kunnen vanaf dag één op effectiviteit en accountability bijsturen en waar nodig mediapartijen gericht aanspreken.”

Ruim twee jaar geleden ontstond bij marktonderzoeker MeMo2 de vraag hoe het slimmere, kortere vragenlijsten kon voorleggen aan zijn panelleden. Dat mondde uiteindelijk uit in het ontwerp van THX. Dat is de productnaam voro een app voor de consument en, daaraan verbonden, een dashboard voor de zakelijke klant. De een verzamelt de data als lid van een researchpanel en de ander leest de geaggregeerde resultaten uit.

De THX. app is sinds woensdag beschikbaar en biedt diverse mogelijkheden voor consumenten om punten, geld en prijzen te verdienen. De basis is het aanmaken van een diep consumentenprofiel en deelname aan korte tinderachtige merk- en campagneonderzoekjes. Panelleden die via hun telefoon audio-herkenning en bewegingsdata delen, krijgen meer en extra beloningen. “Data in ruil voor een beloning”, legt Vogels uit. “Niet enkel als je tv kijkt, radio luistert of een bioscoop bezoekt, maar ook als je een winkel bezoekt of reclamebord buiten ziet.”

In totaal hebben vier grote researchondernemingen zich aangesloten bij het THX.-collectief. Met in totaal 700.000 Nederlandse panelleden en consumenten moet dit een gezonde start geven om een nieuwe crossmediale currency te kunnen neerzetten. MeMo2 en Motivaction laten zich nu al benoemen, de andere twee partijen worden binnenkort bekendgemaakt.

Momenteel monitort THX. ruim vijftig crossmediale campagnes. Het vierde kwartaal is vanwege de feestmaanden een goede periode om stappen te maken. Niet alleen TV campagnes zijn interessant, maar vooral volle crossmediale inzet met gecombineerd radio, digitaal en out-of-home. Ook het EK Voetbal zal een rijke bron aan informatie blijken. Er zullen voldoende aanhangers van Byron Sharp zijn die graag willen weten of hun audience breed wordt bereikt met een laag aantal contacten of een kleinere groep met veel. Ook zijn er veel retailers en fastmovers die graag de effecten op winkelbezoek willen snappen van commercials, product-placement of sponsoring.

Vogels: “Dit brengt zoveel extra transparantie en validatie in het crossmediale reclamedomein dat er geen meer is voor allerlei aannames. Zelf vermoed ik dat sommige kanalen, vooral TV en out-of-home, effectiever blijken dan gemiddeld nu wordt aangenomen. We hopen een bijdrage te leveren aan de professionalisering van het Nederlandse crossmediale reclamelandschap.”

Het THX.-systeem is nu exclusief beschikbaar in Nederland. Later zal het ook in het buitenland worden aangeboden.

Foto: Nicole Bratt (cc)

KWF selecteert Energize als activatiebureau

KWF Kankerbestrijding heeft Energize geselecteerd als digitaal en activatiebureau. Momenteel wordt gewerkt aan een tweetal campagnes die deze wintermaanden te zien zullen zijn.

KWF Kankerbestrijding wil stappen zetten in de werving van nieuwe donateurs. Enerzijds door het aanspreken van nieuwe doelgroepen, waaronder jongeren en anderzijds door innovatieve manieren van merkactivatie.

Energize is gestart met de ontwikkeling van twee campagnes. Sinds 2016 organiseert KWF de lampionnenactie, waarbij je tijdens de donkere dagen in december een lampion voor een dierbare kunt doneren. Dit jaar zorgt Energize voor het creatieve concept en de uitwerking van de activatiecampagne. Daarnaast is Energize verantwoordelijk voor de online campagne van de KWF Loterij. Deze campagne heeft als doel de bekendheid van de KWF Loterij te vergroten en verkoop van loten te stimuleren.

Energize werkt momenteel ook aan het merkmanifest en waardeproposities voor Oncode. Dit is het virtueel instituut dat ernaar streeft wetenschappelijke inzichten efficiënter en sneller als behandeling naar patiënten te krijgen.

Checklist voor dé perfecte data-driven e-mailcampagne

Dit is een praktische checklist voor marketeers die op basis van data een e-mailcampagne willen opzetten. Maar eerst even een stapje terug: waarom kies je voor e-mail als middel? Goede meetbaarheid, personalisatiemogelijkheden, lage kosten of juist omdat je een fantastische database hebt? Redenen kunnen uiteenlopen, maar ik wil graag meegeven: als je voor een e-mailcampagne […]

Checklist voor dé perfecte data-driven e-mailcampagne

Dit is een praktische checklist voor marketeers die op basis van data een e-mailcampagne willen opzetten. Maar eerst even een stapje terug: waarom kies je voor e-mail als middel? Goede meetbaarheid, personalisatiemogelijkheden, lage kosten of juist omdat je een fantastische database hebt? Redenen kunnen uiteenlopen, maar ik wil graag meegeven: als je voor een e-mailcampagne […]

Black Friday: zo maak je perfecte Google Ads-campagnes

Voor de consumenten duurt het nog een paar weken, maar voor jou als marketeer zijn de voorbereidingen voor Black Friday waarschijnlijk al begonnen. Black Friday is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Daar kun jij als marketeer natuurlijk perfect op inspelen met je Google Ads-campagnes. Maar hoe bereid je je Google Ads-campagnes […]

Zo haal je meer uit je mediabudget

Adverteerders zijn druk bezig met het verzamelen van eigen data, bijvoorbeeld via een app of loyaliteitsprogramma. Met data kun je efficiënter adverteren, is de gedachte. Maar in de praktijk blijkt de inzet van data nog lastig. Met deze best practices uit drie Sanoma FMCG-cases laten we zien hoe je data slim gebruikt om effectiever te adverteren.

Merken die nog geen data toepassen, ondervinden geregeld dat de ROI van hun mediabudget begint te dalen. Ook binnen de FMCG-branche wordt nog steeds ingezet op brede massacommunicatie, maar voor een optimaal resultaat is er bovendien een precieze en datagedreven benadering nodig. Daarmee kun je gerichter de juiste doelgroep vinden en de juiste boodschap op het juiste moment naar de doelgroep brengen. 

Maar hoe doe je dat en levert het daadwerkelijk meerwaarde op?

De gouden combinatie van media- en aankoopgedrag

Sanoma heeft als enige publisher op individueel niveau data over zowel mediaconsumptie, profielkenmerken als werkelijk consumentenkoopgedrag en percepties. Daardoor weten we zowel de mental availability van merken/producten als het daadwerkelijke gedrag van consumenten. Deze koppeling tussen perceptie en gedrag in combinatie met profielen en interesses biedt verrassende inzichten. Alles verloopt uiteraard in opperste transparantie en volgens de regels van de privacywetgeving. Wat wil een adverteerder weten of bereiken? Deze vraag zetten wij altijd centraal. We gaan niet uit van slechts één bron, maar bekijken een vraag vanuit meerdere invalshoeken en koppelen verschillende bronnen aan elkaar.

Creativiteit leidt tot de mooiste data inzichten

Data is een middel om de juiste doelgroep beter te vinden en de juiste boodschap en triggers te achterhalen om deze te kunnen overtuigen. Om data optimaal in te kunnen zetten voor een campagne is het noodzakelijk om daar enigszins ‘creatief’ mee om te gaan. Want data over het een zegt veel over iets anders. Voorbeeld: iemand die huisdierenproducten koopt, heeft zeer waarschijnlijk een huisdier en zal waarschijnlijk eerder een goed doel voor dieren steunen. Ander voorbeeld: kopers die snacks kopen, drinken doorgaans ook bier en hebben waarschijnlijk binnenkort een verjaardag in het huis. Daarnaast is het relevant om stil te staan wat voor typen informatie je überhaupt beschikbaar hebt en welke link dit heeft met de consumer journey van jouw doelgroep. 

De volgende drie klantcases illustreren hoe we dit precies doen. 

CASE 1 – Hogere engagement met aankoopgedrag

Een groot koffiemerk wilde de unieke productkenmerken van het product overbrengen middels een video advertentie om daarmee de awareness te verhogen. De gangbare targeting was Vrouwen tussen de 20 en 30 jaar oud. Wij kozen ervoor om daarnaast op thee- en koffiekopers te targeten. Deze informatie haalden we uit Scoupy-data. Daarnaast zagen we dat frequente koffiekopers ook vaak chocolade kopen. Deze zetten we als extra audience laag in. Resultaat: De audience geselecteerd op aankoopgedrag toonde een twee keer zo hoge CTR op de video dan de audience gericht op Vrouwen. Daarnaast vond er ‘overperforming’ plaats van het segment van chocoladekopers over thee- en koffiekopers. Een concreet voorbeeld van hoe creatief omgaan met data– in dit geval kijkend naar gerelateerd koopgedrag – het verschil kan maken. 

CASE 2 – Targeten op het juiste moment

Een frisdrankmerk had als doel om consumenten op verschillende momenten te bewegen tot aankoop en consumptie. De momenten: tijdens het sporten, in combinatie met sterke drank en als dorstlesser. Het doel: zorgen dat de consument op verschillende gebruiksmomenten aan het merk denkt. Om het merk op het juiste moment onder de aandacht te brengen en dus relevant te maken over meerdere ‘moments’, keken we naar het koopgedrag dat ook binnen deze moments voorkomt. We bouwden een audience op van frequente bierkopers, met de aanname dat dit consumenten zijn die een gezellige avond thuis tegemoet gaan. Sportdrankkopers als proxy voor het ‘sport-moment’ en frisdrankkopers (die het merk niet eerder kochten) met de aanname dat deze nog niet bekend zijn met het merk. Op basis van het gedrag van consumenten werd een segment opgebouwd, gelinkt aan de gebruiksmomenten die we zochten, met een hogere merkassociatie als resultaat.

CASE 3 – Flexitariërs vanwege dierenwelzijn 

Steeds meer FMCG-merken willen consumenten bereiken die specifieke motivaties hebben voor het kiezen van een product. In dit geval: flexitariërs die minder vlees zijn gaan eten vanwege de impact op dierenwelzijn. Dit soort typen niche audiences zijn lastig te vinden op basis van bestaande data in het Sanoma-netwerk. Via het onderzoekspanel Panel Inzicht (onderdeel van Sanoma), kunnen we deze doelgroepen vinden middels een korte survey. Zo vroegen we uit of men minder vlees is gaan eten, en zo ja, om welke reden. Vervolgens keken we naar hun profielkenmerken, koopgedrag en mediagedrag. Patronen die we daarin zagen, gebruikten we als voorspeller om te bepalen of iemand tot dit segment behoort. Een mooi voorbeeld hoe je specifieke niche doelgroepen schaal kan geven middels een survey en slimme modellen.

Meer weten? Zie Sanomafmcg.nl

Wat je doet is kopieerbaar, wie je bent niet

Veel van wat tegenwoordig doorgaat voor marketing en branding, is niet meer dan een verzameling tactiekjes. Uitsluitend bedoeld om de kwartaalcijferpresentaties van managers te turbochargen. ROI, ROAS, reach: ik wil ze niet dissen, maar het zijn metrics die marketing versmallen tot een paar kengetallen in een spreadsheet, of koehandel op online biedplatformen. En dat zonder […]

Zo bereik je New Generation Parents met je campagnes

Hoe bereik je de jonge ouders van nu met een campagne? En zijn New Generation Parents hetzelfde als millennials? In dit artikel vind je daar niet alleen de antwoorden op, maar krijg je ook de bouwstenen om een #parentfriendly campagne op te zetten voor jouw merk. Wat zijn New Generation Parents? NGP’s (New Generation Parents) […]

Hoe grappig is humor in marketing?

Jaarlijks wordt 50 miljard dollar (Humor effectiveness in social video engagement) besteed aan grappig bedoelde reclames. Als ik leuke of goede commercials probeer te noemen, kom ik ook al snel uit op spotjes die we collectief grappig vonden: koeien die bommetjes doen in zwembaden, overspannen managers die op tafels springen en logistieke medewerkers die sms-fouten […]

Ineke Kooistra (YoungCapital): ‘Uitdaging voor de uitzendbranche’

Ineke Kooistra is ruim zes jaar CEO bij YoungCapital, voor het achtste jaar op rij uitgeroepen tot het best bestuurde bedrijf van Nederland. Kooistra startte haar carrière bij USG People en werkte jarenlang in verschillende management- en directiefuncties in de ICT- en uitzendbranche. Begin 2013 maakte zij de overstap naar StudentenWerk, inmiddels bekend als YoungCapital. In deze podcast reageert de topvrouw op de volgende stelling:

JUIST IN MOEILIJKE TIJDEN INVESTEREN IN ORGANISATIEREPUTATIE

De volgende vragen komen aan bod:

  • Hoe loopt YoungCapital de achterstand in op de traditionele grootmachten op de uitzendmarkt?
  • Waarom de wantoestanden in de uitzendbranche YoungCapital niet raken?
  • Waarom YoungCapital heilig gelooft in campagnes?
  • Hoe verovert YoungCapital de harten van jonge werknemers?
  • Hoe krijgen ze het voor elkaar om jaarlijks explosief te groeien?

Pathé Thuis op campagne met Talpa

Online bioscoop Pathé Thuis begint dit najaar een campagne op het netwerk van Talpa. De aanbieder wil zich duidelijker profileren in Nederland. “We passen niet op de hoop met Disney+ en Netflix”, zegt directeur Thomas van de Weerd.

“We zit niet in de abonnementen. Pathé Thuis is een impulsproduct met de nieuwste films die je los aanschaft en dan thuis of mobiel bekijkt. Marketing werkt bij ons anders.” Omdat het bedrijf geen vaste klant- annex betaalrelatie heeft met zijn kijkers moet Pathé Thuis zich steeds laten zien en uitleggen hoe het werkt. Vandaar de samenwerking met Talpa, waarmee eerder al ervaring werd opgedaan op de radio.

Over de invulling van de samenwerking vertelt Van de Weerd nog niets. Wel over de reden waarom met Talpa en niet met een ander medianetwerk. “Ze hebben een eigen creatieve unit die onder leiding staat van Ruud de Langen. Hun mix van afdelingen”, media, “gaan we gebruiken voor een effectieve mix.”

Eerder deze maand werd het bedrijf van Van de Weerd, Ruud Lamers en Pathé (minderheid) de eerste adverteerder op de informatieschermen in intercity’s van de NS. Dat was, zo wordt nu duidelijk, de eerste stap in een breder media-offensief.

“We zijn in 2010 begonnen en sindsdien is er veel gebeurd. De markt is groter en er zijn meer spelers. Netflix heeft de markt gemaakt toen ze in 2013 in Nederland begonnen. Je hebt partijen nodig om de categorie relevant te maken. Zelf realiseren we sinds dat moment jaarlijks gemiddeld een omzetgroei van 50 procent.”

De komst van partijen als Netflix, Videoland, Amazon Prime en Disney+ beschouwt de directeur als iets positiefs. “Dit zijn abonnementsdiensten. Ze maken de categorie video on demand groter. Wij zijn anders dan zij, omdat je bij ons geen abonnement nodig hebt. En we hebben alle nieuwe bioscoopfilms. Pathé Thuis is een transactionele dienst, een aanvulling op televisie.” Partijen als KPN, Ziggo, Google Play en iTunes zijn eerder concurrenten dan de Amerikaanse mediagiganten. “Door hun opkomst wordt de VoD-markt wel serieuzere business.”

Een andere manier om, naast de mediacampagne, nieuwe klanten te winnen is het zelf produceren van speelfilms. In februari 2020 komt de eerste Pathé Thuis Original uit: de film ‘Suriname’. Van de Weerd hoopt dit soort producties een paar keer per jaar te doen. “Zonder subsidie, met Nederlandse makers.”

Financiële cijfers wil de directeur niet geven. Wel wil hij een beeld schetsen: “Qua bereik zouden we de nummer twee keten zijn als we een bioscoop zouden zijn. Per jaar kijken er meer dan vijf miljoen mensen thuis via ons naar de nieuwste films.” Voor alle bioscopen bij elkaar is dat ongeveer zestien miljoen.

Page generated in 1,802 seconds. Stats plugin by www.blog.ca