​Indonesische app Kudo richt vizier op Cambodja, Vietnam en de Filipijnen

Het Indonesische Kudo, een app die ondernemers verbindt met leveranciers, betalingen verwerkt en leveringen regelt, wil uitbreiden in Zuidoost-Azië, met name in Cambodja, Vietnam en de Filippijnen.

Kudo, sinds 2017 onderdeel van de Grab, helpt reeds miljoenen “offline” Indonesiërs met het stroomlijnen van hun bedrijfsprocessen. Volgens CEO en mede-oprichter Agung Nugroho begint de Indonesische markt verzadigd te raken, vandaar de plannen voor buitenlandse expansie.

Kudo werkt met agenten die onderdeel zijn van de lokale gemeenschappen. Inmiddels zijn er zo’n 2,6 miljoen agenten die in 500 Indonesische dorpen en steden de locals helpen met hun business. De agenten worden daarbij een soort poortwachter tot het internet.

Traditionele retailers

Kudo’s platform helpt traditionele retailers om hun processen te stroomlijnen en typische uitdagingen voor ondernemers het hoofd te bieden. Dat gebeurt door middel van tech. Het resultaat voor de kleine ondernemer is dat hun operationele kosten worden verlaagd.

Retailers krijgen bijvoorbeeld beter inzicht in waar ze hun waren tegen de scherpste prijzen kunnen inslaan. De navolgende leveringen wordt ook via Kudo geregeld. Kudo biedt ook microkredieten aan om de bestellingen te bekostigen.

De gedachte achter Kudo is dat traditionele retailers veel kansen hebben, maar geen toegang hebben tot de tools die ze nodig hebben om écht succesvol te worden.

Economie

Het lijkt te werken. Moederbedrijf Grab meldt dat zij vorig jaar $ 5,8 miljard hebben bijgedragen aan de economie van Zuidoost-Azië. Volgens eigen zeggen kan de bijdrage voornamelijk op het conto van micro-ondernemers worden geschreven.

In Zuidoost-Azië is het aanbieden van groeikapitaal van cruciaal belang, omdat het gebrek aan krediet vaak een remmende factor is voor kleine ondernemers. Daarnaast mist men vaak de kennis om digitaal te gaan werken. Met Kudo denkt Grab op beide vlakken een oplossing te kunnen bieden.

Volgens onderzoeksbureau Counterpoint draaide 99% van de smartphones die vorig jaar in India werden verkocht op Android, waarbij de overgrote meerderheid van de handsets $ 200 of minder kostten.

​Nieuwe Google Pixel 4 niet naar India

De Pixel 4 en Pixel 4 XL die Google eerder deze week heeft onthuld tijdens een persconferentie in New York, worden niet gelanceerd in India, één van de belangrijkste overzeese markten van het bedrijf.

Bewegingssensor

Het pijnpunt is de op radar gebaseerde bewegingssensor in de nieuwste Pixel. De chip staat bekend als Project Soli en werkt op een 60 GHz mmWave frequentieband en dat mag niet van de Indiase overheid. Eerder dit jaar keurde het Amerikaanse FCC de commerciële exploitatie van deze frequentie wél goed.

In een verklaring zei een woordvoerder van Google: “Google heeft een breed scala aan producten die we beschikbaar maken in verschillende regio’s over de hele wereld. We bepalen de beschikbaarheid op basis van verschillende factoren, waaronder lokale trends en productkenmerken. We hebben besloten de Pixel 4 niet beschikbaar te stellen in India. We blijven ons inzetten voor onze huidige Pixel-telefoons en kijken ernaar uit toekomstige Pixel-apparaten naar India te brengen.”

Gezichtsherkenning

Het ontgrendelen van het toestel middels gezichtsherkenning wordt door de nieuwe chip sneller en nauwkeuriger. De radarsensor maakt het ook mogelijk om een oproep te weigeren door naar de telefoon te gebaren.

Het is de eerste keer dat Google de lancering van een telefoon in India heeft moeten staken.

Er wordt niet gedacht dat Google grote financiële schade zal lijden. De Pixel-smartphones hebben nooit echt tractie gekregen op de Indiase markt, mede doordat de prijzen van de Pixels in de loop der jaren zijn gestegen.

Volgens onderzoeksbureau Counterpoint draaide 99% van de smartphones die vorig jaar in India werden verkocht op Android, waarbij de overgrote meerderheid van de handsets $ 200 of minder kostten.

​Populaire app blijkt spionagetool voor de Chinese overheid

Een populaire app van de Communistische Partij geeft Chinese regeringsfunctionarissen toegang tot de Android-apparaten waarop de app is geïnstalleerd. Dit blijkt uit onderzoek.

Xuexi Qiangguo

De app, Xuexi Qiangguo, wat zich ruwweg vertaalt in “Study the Powerful Nation”, heeft een enorme aanhang vergaard sinds het eerder dit jaar werd gelanceerd. Volgens de Chinese staatsmedia gaat het om 100 miljoen downloads. Alibaba is naar verluidt de ontwikkelaar van de app.

Met de app kunnen gebruikers overheidsnieuws lezen, korte propagandavideo’s bekijken en quizzen doen die gaan over de partij-ideologie van de Communistische Partij.

Volgens het Open Technology Fund breekt de app in op het apparaat van de gebruiker. Overheidsfunctionarissen krijgen toegang tot alle bestanden van de smartphonegebruiker en men kan opdrachten uitvoeren op het apparaat, inclusief het wijzigen van bestanden en het installeren van software om toetsaanslagen te loggen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Red Team Lab van het Open Technology Fund en het Duitse cybersecuritybedrijf Cure53.

Actief scannen naar applicaties

Xuexi Qiangguo scant actief naar applicaties op de telefoon en haalt informatie uit bijna duizend apps, waaronder WhatsApp, Facebook Messenger en Uber.

De app houdt bovendien bij waar de gebruiker zich bevindt en welke apps hij of zij gebruikt. Deze informatie wordt volgend onderzoekers dagelijks naar servers gestuurd waarbij er met opzet gebruik wordt gemaakt van zwakke encryptie.

Het is onduidelijk in hoeverre de privileges worden misbruikt, aldus de onderzoekers.

Medewerkers van de overheid zijn naar verluidt verplicht om de app regelmatig te gebruiken. Het toezicht daarop varieert sterk tussen provincies en overheidsdiensten, maar niettemin zoeken partijleden manieren om de app te omzeilen.

Er zijn ook apps die het gebruik van de app automatiseren, waardoor het lijkt alsof de gebruiker de app regelmatig raadpleegt terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

​Lange rijen voor Huawei’s eerste internationale flagship store in Shenzhen, China

Huawei’s internationale flagship store is een feit en staat in Shenzhen. De winkel werd direct na opening overspoeld met consumenten die de nieuwe Mate 30 en Mate 30 Pro wilden aanschaffen.

Kosten noch moeite werden gespaard voor de aankleding. Daarbij werd zoals gewoonlijk goed gekeken naar wat Apple doet met hun winkels. Het winkelpand heeft meerdere verdiepingen.

Huawei’s gehele reeks aan smartphones, tablets, laptops en TV’s zijn beschikbaar om uit te proberen. Huawei’s B-merk Honor is ook van de partij.

Opening

De opening van de winkel werd handig getimed met de lancering van de Mate 30 smartphone. Dat garandeerde een massale toeloop, omdat de Mate 30-smartphones momenteel schaars zijn in China.

De Mate 30 is een succes in China. Er werden er in slechts drie uur na lancering 1 miljoen van verkocht.

Er wordt verwacht dat de Mate 30 het aanzienlijk slechter zal doen buiten China. Het toestel moet het doen zonder Google apps en services omdat Huawei op een zwarte lijst werd geplaatst door de Verenigde Staten. Dat verbiedt Google om zaken te doen met Huawei. Het toestel draait wel op Android, zij het een open source versie.

Huawei’s first global flagship store

​Chinese fabrikanten van elektrische auto’s in zwaar weer

Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen hebben het moeilijk. Geely, BYD en JAC Motors rapporteerden alle drie zwakke verkoopcijfers voor september. De teleurstellende cijfers worden toegeschreven aan geschrapte overheidssubsidies en de economische tegenwind.

New Energy Vehicles

De omzet van NEV’s (New Energy Vehicles) in China daalde in juli met 5% op jaarbasis. Dat komt volgens de China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) neer op 80.000 minder verkochte voertuigen. De verkoopcijfers voor augustus waren nóg slechter vergeleken met een jaar eerder.

China’s grootste EV-maker BYD rapporteerde een omzetdaling door slechts 13.681 NEV’s te verkopen in september, een daling van 18% op jaarbasis.

In juni, toen de Chinese overheid nog subsidies verstrekte, realiseerde de automaker nog een omzetstijging van 55% ten opzichte van een jaar eerder. Op het moment dat de subsidies werden geschrapt daalde de omzet plots met 40%.

Geely deed het niet veel beter: 16% minder sales vergeleken met een jaar eerder. In juli werden er slechts 4,476 NEV’s verkocht.

JAC Motors idem ditto: 6,747 auto’s verkocht in september, zo’n 24% minder dan vorig jaar.

Elektrische voertuigen

Makers van elektrische voertuigen hebben ook te maken met een aantal incidenten waarbij voertuigen volledig afbrandden. Dat heeft potentiële klanten danig afgeschrikt. Het handelsgeschil tussen China en Amerika schaadt bovendien het consumentenvertrouwen in China.

De NEV-industrie in China is de afgelopen drie jaar ieder jaar met dubbele cijfers gegroeid, na ronduit stormachtige groei medio 2015. Het verkoopvolume in 2018 bereikte ongeveer 1,26 miljoen voertuigen, een groei van 62% vergeleken met een jaar eerder.

​Alibaba onthult AI-chip om cloudprestaties te verbeteren

Alibaba heeft een AI-chip ontwikkeld waarmee hun e-commerce activiteiten kunnen worden gestroomlijnd.

De Neural Processing Unit (NPU) is ontwikkeld door Alibaba’s chipfabrikant T-Head, in het Chinees bekend als Pingtouge. Het bedrijf is vorig jaar september opgericht.

Kunstmatige intelligentie

China wil groei realiseren in de halfgeleiderindustrie en tegelijkertijd wereldleider worden op het gebied van kunstmatige intelligentie, maar kenners menen dat het gebrek aan knowhow op het gebied van hardware China belet om de VS in te halen in de race naar AI-suprematie.

De nieuwe chip draagt de naam Hanguang 800. Alibaba gebruikt de Hanguang momenteel binnen de eigen gelederen, maar het bedrijf is van plan de rekenkracht van de chip beschikbaar te stellen via zijn cloudservices.

Met de nieuwe chip duurt het classificeren en afstemmen van productaanbevelingen op het e-commerceplatform Taobao slechts 5 minuten, terwijl dat eerder een uur in beslag nam.

De chip wordt ook gebruikt om de zoekfunctie binnen de site te optimaliseren en automatische vertalingen aan te bieden aan internationale shoppers.

2018

T-Head werd eind 2018 opgericht onder de paraplu van Alibaba’s R&D-tak DAMO Academy. Het bedrijf bracht eerder dit jaar een internet of things-processor uit op basis van RISC-V.

Alibaba heeft geïnvesteerd in een groot aantal chipmakers, waaronder het in China gevestigde Cambricon, Kneron, ASR en DeePhi.

[Afbeelding © Sikov – Adobe Stock]

​TikTok ontkent toepassen van censuur

TikTok, de populaire app voor het delen van korte video’s, ontkent dat zij onder druk worden gezet door Beijing om onwelgevallige content te censureren. TikTok is eigendom van de unicorn ByteDance.

In vizier Washington

ByteDance lijkt het nieuwste Chinese technologiebedrijf dat zich in het vizier van Washington bevindt. De twee grootste economieën ter wereld voeren deze week onderhandelingen om de handelsoorlog te beëindigen.

De republikein Marco Rubio heeft woensdag het Amerikaanse ministerie van Financiën aangespoord om ByteDance’s acquisitie van social media startup Musical.ly the onderzoeken. Musical.ly werd in 2018 gefuseerd met TikTok, waardoor ByteDance voet aan de grond kreeg in Amerika.

“Dergelijke Chinese apps worden steeds vaker gebruikt om open dialoog te beteugelen over onderwerpen die door de Chinese regering en de Communistische Partij als gevoelig worden beschouwd,” schreef Rubio in de brief.

TikTok aKa Douyin

TikTok, op het Chinese vasteland bekend als Douyin, zegt dat het voldoet aan de Amerikaanse wetgeving en dat alle Amerikaanse gegevens in Amerika worden opgeslagen. Een woordvoerster van TikTok meldde dat de moderatie in de VS uitgevoerd, door Amerikaanse teams, zonder enige inmenging van China.

De woordvoerster voegde eraan toe dat TikTok ook overlegt met externe adviseurs over de vorming van een comité van experts om de moderatie verder te verfijnen en de transparantie te vergroten.

Van TikTok wordt gezegd dat zij opdracht geven aan moderators om video’s te censureren waarin politiek gevoelige onderwerpen worden behandeld, zoals het Tiananmenprotest of de verboden religieuze groep Falun Gong. The Guardian toonde eerder gelekte documenten waarin expliciet wordt geëist dat “gevoelige” content moet worden verwijderd door moderatieteams.

[Fotocredits © Andrey Zametalov – Adobe Stock]

​Alipay mikt op digitale betalingen in het buitenland met Rusland’s Mail.ru

Alipay, één van China’s meest bekende aanbieders van digitale betalingen, werkt samen met het Russische internetbedrijf Mail.ru om een e-wallet naar Rusland te brengen.

Het is voor het eerst dat Alipay aan de slag gaat buiten Azië. Alipay wordt beheerd door Ant Financial, de financiële tak van Alibaba Group.

Mail.ru

Mail.ru neemt een belang van 40 procent in de onderneming en is daarmee de grootste aandeelhouder. Afgezien van Alipay, doen het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF, telco MegaFon en investeringsmaatschappij USM ook mee.

Er is ook een andere joint venture aangekondigd, dit keer met AliExpress in de hoofdrol. Het idee is om e-commerce te promoten in Rusland en een “social” e-commerceplatform te ontwikkelen. RDIF, MegaFon en USM participeren wederom.

Mail.ru, dat meer dan 100 miljoen gebruikers heeft, is hét toonaangevende internetbedrijf in Rusland. De joint ventures zijn onderdeel van de globaliseringsstrategie van Alibaba. Alipay en rivaal WeChat Pay hebben de afgelopen jaren de internationale inspanningen flink opgevoerd. Zo worden retailers in het buitenland aangespoord om Alipay en WeChat Pay te accepteren als betaalmethode. Dit om Chinese toeristen te bedienen.

Volgens een rapport uit 2018 van onderzoeksbureau Ipsos, hebben beide bedrijven in China een penetratiegraad van meer dan 90 procent onder internetgebruikers.

Vooral Alipay is snel gegroeid in Zuidoost-Azië, waarvan algemeen wordt verwacht dat het een sterke groeimarkt is met meer dan 360 miljoen internetgebruikers. Van die 360 miljoen gebruikt het merendeel (ook) hun mobiele telefoon om het Internet te benaderen.

​Vietnam is het nummer 1-appland

Vietnam is het land waar je met je app het snelst langdurige fans krijgt. Volgens de Mobile Growth Map van Adjust zijn Vietnamezen het meest loyaal. Ze installeren een app en gebruiken hem vervolgens ook regelmatig, voor een langere tijd.

Groei en behoud van apps

Er zijn voor het rapport 3.500 apps onder de loep genomen die verschenen in 2018. Er is gekeken naar de groei en het behoud van apps in 31 landen, variërend van apps om te shoppen, te gamen en apps die simpelweg handig zijn of ander entertainment bieden.

De totale aantal app-installaties per maand wordt gedeeld door het aantal maandelijks actieve gebruikers. Zo wordt blootgelegd hoe groot de groei van installaties is vergeleken met het aantal maandelijks actieve gebruikers.

Thailand en Myanmar blijken goed te scoren, maar geen enkel land scoort zo goed als Vietnam. Daar vinden vooral entertainment-apps gretig aftrek, wat waarschijnlijk vooral komt door de strijd tussen de video-streamingdiensten. Ook in Latijns-Amerika, vooral Brazilië en Colombia, zijn apps erg populair. Daar zijn de meeste mensen op zoek naar game- en shop-apps.

Retentie in appgebruik

Er is daarnaast gekeken naar de retentie onder appgebruikers. Hierin wordt wel een verschil gemaakt tussen apps waarvoor is betaald en waarvoor niet is betaald. Dat is belangrijk, want je bewaart een app vaak langer als je er geld voor hebt betaald. Bij games komt het vaak voor dat apps al binnen een week niet meer worden aangeraakt of zelfs worden verwijderd. Het aantal gebruikers neemt daarbij met 19 procent af in de eerste week.

Adjust is gespecialiseerd in onder andere cybersecurity en fraudepreventie. Het hoopt met het rapport te zorgen dat app-bouwers de retentie (de preservatie van de apps onder gebruikers) kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door marketeers meer data te laten gebruiken om te herkennen welke gebruiker er op het punt staat de app links te laten liggen en vervolgens te zorgen dat dat dus niet gebeurt.

China’s AI-specialist iFlyTek maakt winst ondanks nieuwe Amerikaanse sancties

De Chinese specialist in stemherkenning iFlyTek zegt dit jaar gezonde groei te realiseren, ondanks recente Amerikaanse sancties. Het bedrijf kondigde een positieve winstverwachting aan voor de eerste drie kwartalen van het jaar.

iFlyTek

Samen met 27 andere Chinese bedrijven werd iFlyTek toegevoegd aan de US Entity List. Zij mogen daardoor geen Amerikaanse technologie meer aankopen. Washington deed dit als vergelding voor de vermeende mensenrechtenschendingen van Beijing op Oeigoerse moslims en andere etnische minderheden. Daar zouden Chinese techbedrijven bij betrokken zijn.

Op donderdag zei iFlyTek dat het een nettowinst van meer dan 330 miljoen yuan (US $ 46,4 miljoen) verwacht voor de eerste drie kwartalen van 2019. Dat komt neer op een groei van tussen de 50 en 73 procent op jaarbasis.

De winstgroei werd in een persbericht verklaard door “gezonde ontwikkeling van de kernactiviteiten in een gecompliceerde economische omgeving in binnen- en buitenland”.

iFlyTek werd in november 2017 uitgeroepen tot één van China’s “AI-kampioenen”. Hun vertaalproducten worden in 200 landen en regio’s gebruikt en hun slimme educatieve producten worden door 25.000 scholen gebruikt.

Amerikaanse sancties

De Amerikaanse sancties komen op de vooravond van besprekingen tussen Amerika en China op donderdag en vrijdag. Vice-premier Liu He zal die besprekingen voor China leiden. De volgende ronde van Amerikaanse tariefverhogingen voor Chinese producten zal op 15 oktober van kracht gaan.

Andere bedrijven die inmiddels op de lijst staan zijn Sensetime, Megvii, Yitu, Hikvision, Dahua Technology, evenals Xiamen Meiya Pico Information Co en Yixin Science and Technology Co.

​Hikvision op Amerika’s zwarte lijst geplaatst

Hikvision, ‘s werelds grootste producent van bewakingscamera’s, mag geen technologie meer aankopen van Amerikaanse bedrijven.

Washington voegde Hikvision toe aan de zogenaamde “Entity List”, waardoor ze net als Huawei geen handel meer mogen drijven met Amerikaanse bedrijven.

Zwarte lijst

Het Amerikaanse handelsdepartement zei maandag dat het 28 Chinese bedrijven op een zwarte lijst had geplaatst vanwege de onderdrukking van Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische etnische minderheden.

Naast Hikvision gaat het onder andere om Sensetime, Megvii en Yitu, videobewakingspecialist Dahua Technology, AI-specialist iFlyTek, Xiamen Meiya Pico Information Co en Yixin Science and Technology Co.

Hikvision zei in een verklaring dat het de beslissing van de Amerikaanse regering afkeurt, en voegde eraan toe dat de sancties “de inspanningen van Chinese bedrijven om de mensenrechten te beschermen belemmert.”

Hikvision verkoopt producten aan meer dan 150 landen, maar haalt minder dan 5% van hun omzet uit de VS. De Amerikaanse overheid verbood eerder de aankoop van Hikvision- en Dahua-producten door federale organisaties, naar eigen zeggen wegens nationale veiligheidsrisico’s.

Nieuwe sancties

De nieuwe Amerikaanse sancties komen op het moment dat de Chinese vice-premier Liu He zich opmaakt voor een nieuwe ronde handelsbesprekingen in Washington. Op 15 oktober gaat een nieuwe ronde van Amerikaanse sancties van kracht.

Gevraagd of China wraak zou nemen, zei woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Geng Shuang tegen verslaggevers “stay tuned.” Hij ontkende dat de Chinese regering stelselmatig de mensenrechten schendt van de Oeigoeren in Xinjiang.

​Chinese basketballfans kunnen de Houston Rockets niet meer op Tencent bekijken

Daryl Morey, algemeen directeur van de Houston Rockets, verwijderde op zondag snel z’n tweet waarin hij steun betuigde aan de demonstranten in Hong Kong.

Morey tweette een afbeelding met de tekst “Fight for Freedom. Stand with Hong Kong”.

De NBA noemde de tweet “betreurenswaardig” nadat verschillende bedrijven in China, waaronder enkele belangrijke partners van de NBA, fel uithaalden naar Morey.

De Chinese basketbalbond dreigde met het opzeggen van de samenwerking, ondanks de verklaring van Rockets-eigenaar Tilman Fertitta dat Morey op eigen titel tweette.

Chinese rechtbank beloont WeChat-gebruikers voor verklikken wanbetalers

Een rechtbank in het Oosten van China heeft een nieuwe manier gevonden om wanbetalers aan te pakken. Vrienden en familie van de schuldenaar wordt via WeChat geld aangeboden als zij de rechtbank informeren over nieuwe schulden of de schuldenaar onder druk zetten om te betalen.

Beloning voor verklikkers

De maatregel is gericht op “laolai”, een denigrerende term voor mensen die hun schulden niet terugbetalen. De advertenties worden gegenereerd via een WeChat miniprogramma – een applicatie kleiner dan 10 megabytes die direct op de interface van de app draait.

Een van de hoogste beloningen die wordt aangeboden bedraagt maar liefst 8,8 miljoen yuan (1,2 miljoen Amerikaanse dollars) en heeft betrekking tot een vrouw genaamd Zhu Lifeng. Zij heeft een uitstaande schuld van 177 miljoen yuan. Het WeChat miniprogramma heeft in China tot een brede discussie over privacybescherming geleid. Echter, niet iedereen ziet een probleem.

Laolai-kaart

Veel Chinezen zeggen dat wanneer iemand weigert om een lening terug te betalen, zij blijkbaar niet om hun reputatie malen en daarom niet moeten klagen over eventuele inbreuk op hun privacy.

In China worden wel vaker schuldenaars met naam en pasfoto afgebeeld in de media. Personen die een banklening niet volgens afspraak terugbetalen, belanden op een zwarte lijst. In januari werd in de provincie Hebei een “laolai-kaart” ontwikkeld binnen de WeChat-omgeving. Deze geeft realtime aan waar de laolai’s zich bevinden. Informatie over de laolai’s kan worden gedeeld met anderen.

De Chinese overheid is in 2011 begonnen met het ontwikkelen van een sociaal kredietsysteem. Het systeem beoordeelt burgers, bedrijven en overheidsorganisaties. Burgers met een slechte score wordt verboden om te reizen of bepaalde plekken te bezoeken. Het systeem is al deels in gebruik en moet in 2020 volledig af zijn.

PayPal betreedt de Chinese markt via GoPay acquisitie

China’s centrale bank heeft ingestemd met PayPal’s acquisitie van 70% van de aandelen van GoPay (Guofubao Information Technology Co. Ltd). PayPal wordt daarmee het eerste buitenlandse online betalingsplatform dat voet aan de grond krijgt in China.

GoPay heeft licenties voor online en mobiele transacties en biedt voornamelijk betaalfaciliteiten aan voor e-commerce, grensoverschrijdende handel en de luchtvaartsector. Volgens een verklaring van Guofubao heeft PayPal het meerderheidsbelang verworven via de in Shanghai gevestigde dochteronderneming Yinbaobao Information Technology Co. Ltd.

De bedrijven hebben niets bekendgemaakt over de overeengekomen voorwaarden. De toetreding van PayPal tot China komt op een moment dat de spanningen tussen de VS en China toenemen. Naar verluidt overweegt Washington om Amerikaanse investeringen in China te beteugelen.

Hoewel de markt voor (online) betalingen wordt gedomineerd door lokale spelers zoals AliPay en WeChat Pay, lijkt er voldoende groeipotentie aanwezig voor PayPal. Alleen al op het gebied van mobiele betalingen wordt er tussen 2017 en 2023 groei verwacht van 21,8%. Volgens een rapport van Frost & Sullivan komt deze groei op het conto van de toenemende vraag naar e-commerce in het algemeen.

Er worden ook steeds meer grensoverschrijdende transacties gedaan, met name in sectoren zoals e-commerce, toerisme en overzees onderwijs. In 2016 ging het om $ 6,66 biljoen. Het rapport voorspelt dat het aantal Chinese consumenten dat mobiel betaalt in 2023 zo’n 956 miljoen zal bedragen, tegenover 562 miljoen in 2017.

Vorig jaar zei de centrale bank van China dat ze zich verder zouden openstellen voor buitenlandse betaalbedrijven.

Amerikaanse financiële dienstverleners hebben moeite om China binnen te komen. American Express kreeg in november vorig jaar toestemming om een filiaal op te zetten in China. Mastercard probeert dit jaar om een joint venture op te zetten met een Chinese aanbieder om zo een voet tussen de deur te krijgen.

Credits Header: Moerschy from Pixabay

TikTok’s eigenaar ByteDance behaalt betere omzetgroei dan verwacht

China’s ByteDance, één van ’s werelds meest waardevolle unicorns en eigenaar van de populaire app TikTok, boekte in de eerste helft van 2019 een omzet tussen de 50 en 60 miljard yuan (ongeveer 7 a 8,4 miljard Amerikaanse dollars). Volgens ingewijden was het resultaat beter dan verwacht.

Er werd nog wel verlies geleden, maar de verwachting is nu dat er in de tweede helft van 2019 zwarte cijfers worden geschreven, want de maand juni werd met winst afgesloten. De robuuste groei heeft ertoe geleid dat de in Beijing gevestigde startup zijn omzetdoelstellingen voor 2019 heeft bijgesteld. Er moet nu 120 miljard yuan worden omgezet in plaats van de eerder geambieerde 100 miljard yuan.

De winstcijfers over vorig jaar zijn niet beschikbaar, maar volgens The Information bedroeg de omzet van ByteDance in 2018 zo’n 7,2 miljard dollar.

TikTok Logo
TikTok de game die ook in Europa steeds populairder lijkt te worden

Page generated in 1,146 seconds. Stats plugin by www.blog.ca