​Tesla bouwt in twee dagen tijd een Powerpack in Osaka, Japan

Tesla heeft in recordtijd een Powerpack gebouwd, dit keer op het treinstation van Osaka in Japan, waar de accu’s zullen worden gebruikt als noodvoorziening en om pieken in de energievraag op te vangen. Op Twitter zegt Tesla dat de 42 units voldoende energie leveren om een volle trein in maximaal 30 minuten naar het dichtstbijzijnde station te laten rijden in het geval van een stroomstoring.

7MWh-project

Volgens Tesla is het 7MWh-project hun grootste energieopslagproject in Azië tot nu toe. Net als het gigantische Powerpack-systeem in Australië, werd het in no time voltooid – de hardware werd in slechts twee dagen geïnstalleerd.

Het treinstation van Osaka is een van de drukste ter wereld en een stroomstoring kan daar een waar verkeersinfarct teweegbrengen. Een goede noodvoorziening is cruciaal.

Tesla focust allerminst op energieopslag, maar ondertussen speelt de bedrijfstak een steeds prominentere rol, niet alleen binnen het Tesla-imperium maar ook in de sector zelf. Vorig jaar bouwde het bedrijf 1.04GW aan energieopslag, bijna het drievoudige van de 358 MW die in 2017 werd uitgerold.

In Australië heeft Tesla goede resultaten behaald met hun Powerpacks. In Zuid-Australië kondigde de Energy Market Operator (AEMO) dat het niet langer de diensten van verschillende energiecentrales nodig heeft sinds de installatie van Tesla Powerpacks.

​China’s officiële cryptomunt is bijna klaar

De Chinese staatsbank heeft onthuld dat haar digitale valuta na vijf jaar werk “kan worden gezien als af”. Naar eigen zeggen gaat het niet om een cryptomunt maar iets dat een complexere structuur gebruikt. De aankondiging is opvallend, omdat China nooit een voorstander is geweest van cryptocurrencies.

De digitale munt heeft twee niveaus, met de People’s Bank of China zelf aan de top en commerciële banken daaronder. Zodoende denkt men de enorme omvang van de Chinese economie en bevolking aan te kunnen. Ook zal de nieuwe valuta niet volledig vertrouwen op blockchain, normaliter de ruggengraat van cryptocurrencies. Blockchain-technologie kan simpelweg niet het volume leveren dat nodig is voor de Chinese retailsector.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de munt gebruiksklaar is.

Virtuele munten

China wil graag een eigen digitale munt om te voorkomen dat speculanten reguliere valuta inwisselen voor virtuele munten. Dat zou wanorde scheppen en met een eigen munt houdt de Chinese overheid enige controle. China wil sowieso minder afhankelijk worden van buitenlandse tech en een eigen digitale munt lijkt een logische stap.

De ontwikkeling van de Chinese munt is in een stroomversnelling gekomen sinds Facebook de Libra-munt aankondigde. De People’s Bank of China meent overigens dat Facebook’s Libra ook onder de paraplu van de centrale bank moeten komen.

Volgens Coindesk mogen commerciële partijen in China in de toekomst ook “digitale yuans” uitgeven.

[Fotocredits © surachat – Adobe Stock]

Japanse mobiele betalingsapp PayPay tikt de 10 miljoen gebruikers aan

Paytm, het grootste bedrijf voor mobiele betalingen in India, heeft inmiddels 10 miljoen klanten in Japan. Paytm is in oktober 21018 naar Japan gekomen door een joint venture aan te gaan met SoftBank en Yahoo Japan. De app werd omgedoopt tot PayPay.

PayPay

Naast 10 miljoen gebruikers, wordt PayPay nu ondersteund door 1 miljoen Japanse retailpartners. Er zijn inmiddels zo’n 100 miljoen transacties voltooid.

Net als in India worden in de Japan de meeste dagelijkse aankopen contant afgerekend. Grote medische klinieken en supermarkten weigeren vaak betaalkaarten. Dit was mede reden voor Paytm om Japan te overwegen.

Paytm heeft de ervaring en kapitaal voor de expansie. De app voor mobiele betalingen heeft in India meer dan 250 miljoen geregistreerde gebruikers. Paytm nam een vlucht nadat de Indiase overheid eind 2016 biljetten van 500 en 1000 rupees ongeldig verklaarden. Miljoenen Indiërs moesten snel hun contanten op een bankrekening storten.

PayPay concurreert met een handjevol lokale spelers in Japan. De grootste concurrentie is Line, een instant messaging-app die het Chinese WeChat-model heeft gevolgd en de functionaliteit van de app agressief heeft uitgebreid.

¥ 30 miljard

Line is ook niet zonder middelen. Eerder dit jaar trok het ¥ 30 miljard ($ 282 miljoen) uit om gebruikers over te halen de betalingsdienst te gaan gebruiken. Line heeft meer dan 80 miljoen gebruikers in Japan, van wie 32 miljoen de betalingsservice gebruikten. Er zijn ongeveer 120 miljoen internetgebruikers in Japan.

​Peter Thiel haalt uit naar Google voor het leveren van militaire technologie aan China

Durfkapitalist en Facebook-bestuurslid Peter Thiel bekritiseert Google en noemt het “ongekend” dat het bedrijf contracten weigert met het Amerikaanse leger terwijl het tegelijkertijd de banden aanhaalt met China.

Google krijgt wel vaker de wind van voren, niet alleen van Thiel. De beslissing om een gekuiste zoekmachine voor de Chinese markt te ontwikkelen kon op weinig sympathie rekenen in het Westen.

Chinese luchtmacht

Er wordt beweerd dat Google expertise heeft geleverd aan de Chinese luchtmacht. Peter Thiel wil daarom dat de FBI en CIA onderzoekt of de Chinese overheid Google heeft geïnfiltreerd.

Thiel beweert dat technologie die het land ontwikkelt met Google, uiteindelijk bij het Chinese leger op het bureau belandt. Thiel, oprichter van de controversiële dataminer Palantir, maakte de opmerkingen in een interview met Fox News.

Het AI-onderzoekslaboratorium van Google in Beijing is een spil in het verhaal. Critici menen dat de knowhow die hier wordt opgedaan, heimelijk wordt gebruikt voor militaire toepassingen.

Een Google-manager beweerde overigens in juli dat het bedrijf niet langer een gecensureerde versie van de Google zoekmachine nastreeft.

Controverse

Peter Thiel is ook niet vrij van enige controverse. Palantir werd beschuldigd van racisme bij het aannemen van personeel en wordt scherp bekritiseerd voor de samenwerking met de Amerikaanse immigratieautoriteiten. Palantir regelt de dataservices die nodig zijn om mensen op te sporen en te deporteren.

Tencent benadert Vivendi voor 10% van Universal Music

Tencent neemt naar alle waarschijnlijkheid een 10 procent belang in Universal Music, het label van onder andere Taylor Swift en The Beatles. Met de investering hoopt de Chinese techreus meer invloed te krijgen in de muziekwereld.

Het Franse mediaconglomeraat Vivendi onthulde dinsdag dat het in gesprek was met Tencent in een deal die Universal zou waarderen op €30 miljard. Het Chinese bedrijf zou ook een optie hebben bedongen om het belang binnen een jaar onder dezelfde voorwaarden te verdubbelen.

Muzieksector

De deal is een teken van aanhoudend herstel in de muzieksector na een neerwaartse spiraal van 15 jaar, vooral veroorzaakt door muziekpiraterij en de teloorgang van de CD. De deal volgt op Spotify’s beursdebuut in april. Tencent heeft een aanzienlijk minderheidsbelang in Spotify.

Vivendi meldde eerder dat het verdere strategische coöperatie onderzoekt met Tencent, inclusief het aanboren van nieuwe markten. De koers van het aandeel noteerde een plus van 6% winst direct na de aankondiging voordat het stabiliseerde op ongeveer 4% winst.

De deal kan niet los worden gezien van de discussie over bij wie de macht ligt in de muzieksector, de streamers of de labels. Met de deal lijkt Tencent op twee paarden te wedden.

Chinese investeringen

Investeringsbank Jefferies waarschuwde overigens dat Amerikaanse weerstand tegen dergelijke Chinese investeringen de deal zou kunnen belemmeren.

De 10% die Tencent voor ogen heeft valt kleiner uit dan verwacht. Eerder werd 50% geopperd. Sommige analisten denken dat Vivendi de boot heeft gemist door slechts 10% te verkopen tegen de voorgestelde prijs.

Tencent wordt gezien als een soort poortwachter van de groeiende Chinese muziekmarkt. De westerse muziekbranche heeft vooralsnog grote moeite om die markt de bereiken, mede door culturele smaakverschillen en ongebreidelde piraterij. Universal doet op het moment nauwelijks zaken in China. Wellicht dat daar na de verkoop verandering in komt.

​TikTok is in China een hulpmiddel voor de overheid om propaganda te verspreiden

Een video van een Chinese militaire oefening in Hong Kong kreeg aardig wat tractie in de wat meer patriottische uithoeken van Douyin, China’s versie van TikTok.

De video laat op een vrij bombastische manier een anti-oproeroefening zien. De video werd deze week vrijgegeven door het Volksbevrijdingsleger Hong Kong na weken van antiregeringsprotesten in de stad. In Hong Kong zelf nam men de video nauwelijks serieus maar in China kreeg de korte video 88 miljoen likes.

TikTok

TikTok wordt over het algemeen gezien als onschuldig vermaak, vooral bedoeld voor jongeren die video’s maken van zichzelf terwijl ze meezingen met hun favoriete artiesten. Op Douyin, de Chinese thuisversie van TikTok, gaat het anders in z’n werk.

Tientallen staatsmediabedrijven zoals People’s Daily en China Daily, hebben nu eigen accounts gemaakt. Dat geldt ook voor overheidsinstanties, inclusief politie en onderdelen van het leger. Zij gebruiken Douyin/TikTok om hun eigen standpunten aan de man te brengen.

Daarbij is het niet duidelijk hoe Douyin algoritme werkt en of het wellicht zo is dat dergelijke staatspropaganda vaker wordt aangeboden aan gebruikers. Volgens ByteDance, eigenaar van TikTok en Douyin, gaat dat willekeurig en op basis van kwaliteit.

De anti-oproervideo stond op nummer 1 qua meest gezochte item. Maar Chinese sociale-mediaplatformen worden gestaag gevuld met inhoud van door de overheid goedgekeurde bronnen. Sommigen denken dat de algoritmen een handje helpen bij het verspreiden van Chinese propaganda.

Chinese staatsmedia staan niet bekend om hun sappige content maar ook daar wordt aan gewerkt. Zij hebben jonge, techsavvy mediaspecialisten aangenomen voor het creeeren van wat ze zelf “positive energy” noemen in plaats van politiek gemotiveerd gedreun.

Nintendo pusht de Switch tijdens China’s grootste gamingbeurs, maar wacht nog op goedkeuring

Nintendo en Chinese partner Tencent hebben flink uitgepakt tijdens ChinaJoy, China’s grootste gamingbeurs. Maar liefst 400m2 aan vloeroppervlak werd toegewijd aan de nieuwe Switch. De jaarlijkse beurs in Shanghai, die honderdduizenden mensen trekt, wordt gezien als de Chinese versie van Amerika’s E3.

Nintendo Switch

Tot een officiële lanceerdatum voor de Switch kwam het helaas niet, maar er werden wel enkele details bevestigd. Het meest opvallende is dat de Switch een China-specifieke eShop krijgt met geïntegreerde WeChat Pay.

Nintendo en Tencent lijken alleszins klaar voor de lancering maar de Chinese regering werkt vooralsnog niet mee. Men wacht nog op officiële goedkeuring voor de hardware en er zijn ook nog geen goedgekeurde games.

Wél weten we welke games Nintendo heeft laten keuren: The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8, Super Mario Odyssey and Pokémon: Let’s Go.

Op het moment dat de console eindelijk op de markt verschijnt, is het de eerste keer dat Nintendo zijn hardware onder eigen naam in China verkoopt. Tijdens het 15-jarige verbod op consoles gebruikte Nintendo een joint venture om hardware te distribueren onder de naam iQue. Die konden volgens de wet niet als consoles worden aangemerkt. Overigens sloegen de iQue apparaten niet aan in China.

Verkopen in China

Nu Nintendo voor het eerst onder eigen naam gaat verkopen in China en er wordt niets aan het toeval overgelaten. Kosten noch moeite worden gespaard en het lijkt resultaat te hebben. De Nintendo-stand werd drukbezocht en China lijkt klaar voor de Switch. Gamers waren niet weg te slaan bij de Nintendo stand.

Het wachten is nu op het officiële debuut.

TikTok wederom in de problemen in India

De Indiase politie heeft de drie grote Tiktok-sterren in het land gearresteerd op verdenking van het aanzetten tot geweld. Team 07, een groep van vijf moslimmannen uit Mumbai, heeft tientallen miljoenen volgers op TikTok en het collectief is er mede verantwoordelijk voor dat de Chinese app een enorme hit werd in India.

Het vijftal maakt over het algemeen humoristische video’s maar eerder deze maand ging het over de dood van Tabrez Ansari, een moslimman die werd gelyncht in de noordoostelijke staat Jharkhand.

In de video zeggen de TikTok-sterren dat als de kinderen van Ansari wraak willen nemen voor zijn dood, ze niet naderhand als terroristen moeten worden bestempeld. De video bracht een schokgolf teweeg in India, waar de hindoemeerderheid en de moslimminderheid op gespannen voet leeft.

Haatzaaiende content

De woede richtte zich ook op TikTok. De short form video-app werd ervan beticht te laks om te gaan met haatzaaiende content.

De affaire is een nieuw hoofdpijndossier voor TikTok, dat eigendom is van ByteDance, een van de meest waardevolle particuliere bedrijven ter wereld. Eerder werden download van TikTok tijdelijk opgeschort nadat een man een rechtszaak had aangespannen omdat de app zogenaamd “de cultuur degradeerde en pornografie aanmoedigde”.

ByteDance beweert geen politieke content te tolereren op TikTok ze zegt dat het blijft voldoen aan alle Indiase regels en voorschriften. Het verwijderde de Team 07 video.

Toenemende druk

Bedrijven in India staan onder toenemende druk van hindoenationalisten. Eerder dit jaar werd Unilever geconfronteerd met een consumentenboycot nadat mensen aanstoot namen tegen een viral video waarin naar verluidt een hindoefestival op de hak werd genomen.

Corporates in India dagen wel vaker het sociaal conservatisme in het land uit. De oprichter van Zomato, een van India’s grootste voedselbezorgdiensten, nam al eerder stelling tegen religieuze onverdraagzaamheid.

Toen een hindoe-klant op Twitter klaagde dat zijn eten door een moslimman was afgeleverd, tweette Deepinder Goyal: “we zijn trots op het idee van India – en de diversiteit van onze gewaardeerde klanten en partners. We vinden het geen enkel probleem om een klant te verliezen als het onze normen en waarden in de weg staat”.

Elon Musk wil gaten boren in China

De oprichter van Tesla heeft getweet dat The Boring Company later deze maand in China zal worden gelanceerd. Het bedrijf graaft tunnels voor razendsnel transport van mensen en goederen.

The Boring Company

Aan geld geen gebrek in ieder geval. The Boring Company haalde alvast geld op via de verkoop van aandelen en heeft $120 miljoen op zak.

Het ontbrak lange tijd aan een daadwerkelijke klus maar deze is er nu ook. Musk gaat een ondergrondse “people mover” bouwen rondom het Las Vegas Convention Center. Daarbij is $48.7 miljoen gemoeid.

Het gaat niet om een ouderwetse metro. Er zullen twee tunnels komen, een voor voertuigen en een tweede tunnel voor voetgangers die in autonoom rijdende Tesla’s vervoerd zullen worden.

De huidige generatie Tesla’s zijn (nog) niet in staat om zelfstandig te rijden, maar assisteren wel bij het autorijden. Een tunnel is bij uitstek een omgeving waar een autonoom rijdende auto zou kunnen worden ingezet, want er zijn praktisch geen variabelen.

Washington DC en Baltimore

Een ander ontwerp dat The Boring Company heeft voorgesteld is een ambitieus Loop systeem dat Washington DC en Baltimore verbindt. Het project bevindt zich nog op de tekentafel omdat er vooralsnog niet wordt voldaan aan belangrijke veiligheidseisen. Zo zijn er onvoldoende nooduitgangen en voldoet het project niet aan bepaalde technische eisen.

Het lijkt erop dat Musk met zijn Chinese expansie op soepelere bouw- en veiligheidsnormen rekent en zo op minder weerstand stuit.

Tencent’s internationale expansie zet door: cloudservices naar Japan

Tencent is op zoek naar groei in het buitenland en maakte vrijdag bekend dat hun cloudservices nu in Japan beschikbaar zijn. Tencent is vooral bekend van de WeChat-app en de kaskrakers PlayerUnknown Battleground en League of Legends.

Tencent opereert al een tijdje in Japan, maar dit is de eerste keer dat men een officiële aankondiging doet, wellicht een teken van Tencent’s groeiende internationale ambities. De push komt op een moment dat de binnenlandse activiteiten van Tencent onder druk staan onder invloed van nieuwe Chinese regelgeving omtrent games.

Volgens Da Zhiqian, vice-president van Tencent Cloud mikt de cloud computing-divisie van Tencent op een omzetgroei van 500% dit jaar en Japan zal daarin een belangrijke rol spelen.

Cloudactiviteiten

Analisten van IDC berekenden dat Tencent’s cloudactiviteiten een marktaandeel van 11% bezitten, een stuk minder dan aartsrivaal Alibaba, goed voor 43%. De internationale concurrentie is stevig met AWS, Microsoft Azure en Google Cloud in de mix.

Tencent profiteert wel hun portfolio aan wereldwijde merken en producten, waardoor er een zeker kruisbestuiving plaatsvindt. Huya en Douyu, twee livestreamingbedrijven in China die beide worden ondersteund door Tencent, hebben de afgelopen tijd ook flink internationaal uitgebreid. Zij hebben zonder twijfel veel hulp nodig op het gebied van cloud-computing om een lage videolatentie te garanderen. Idem dito met de door Tencent beheerde short video app Kuaishou, de grote concurrent van TikTok.

Tencent biedt cloud infrastructuur in 25 landen en heeft sinds mei meer dan 1 miljoen servers in gebruik genomen. Tencent zegt naast gaming ook cloudoplossingen op maat te willen leveren in Japan voor e-commerce, videostreaming en mobility. De lokale partners zijn gamingbedrijf Pitaya en IT-be.

[Afbeelding: © Melpomene – Fotolia.com]

ByteDance gaat zich met mobile search bemoeien

Het lijkt erop dat ‘s wereld meest waardevolle startup zich gaat bekommeren om mobile search. Een woordvoerder van het bedrijf vertelde TechCrunch donderdag dat het een zoekfunctie heeft geïntroduceerd in de Toutiao nieuwsapp.

WeChat search

Zowel de eigen app als het hele Internet wordt doorgespit, waardoor het meer lijkt op WeChat’s search functionaliteit dan meer algemene zoekmachine zoals Baidu of Google.

Op WeChat ziet een gebruiker na een zoekopdracht enkele nieuwsartikelen over het onderwerp, gevolgd door mogelijke mentions over het onderwerp van vrienden.

Daarnaast worden er volledig willekeurige artikelen over het onderwerp aangeboden. Wanneer een gebruiker op een van deze artikelen of nieuwslinks klikt, dan wordt het artikel getoond in de in-app browser, waardoor de WeChat omgeving nooit wordt verlaten.

ByteDance liet zich in de kaarten kijken nadat ze een acquisitiepost hadden gepost op de eigen WeChat-account. In de advertentie zegt de startup dat de ‘zoekmachine’ gericht is op ‘honderden miljoenen mobiele gebruikers in China’.

Andere zoekmachines

ByteDance heeft inmiddels al mensen ingehuurd van andere zoekmachines zoals Google, Baidu, Bing en 360.

Een analyse door TechCrunch vond meer dan 100 mensen van Google, Microsoft en Baidu die de afgelopen kwartalen de overstap hebben gemaakt naar ByteDance.

ByteDance beslissing om in search te gaan, levert naar verwachting kopzorgen op voor Baidu, dat momenteel meer dan 75% van de search markt bezit in China. Microsoft’s Bing is ook operationeel in het land, maar het marktaandeel is beperkt. Google is niet aanwezig in China, hoewel het in de afgelopen maanden zonder succes heeft geprobeerd om hier verandering in te brengen.

[Fotocredits © panuwat – Adobe Stock]

​Chinezen vinden de nieuwe iPhone 11 “lelijk”

De nieuwste iPhone van Apple heeft een verbeterde selfiecamera, een betere Taptic Engine en een snellere chipset, maar deze functies lijken de Chinese consument niet te kunnen bekoren; zij laten op social media weten de iPhone lelijk te vinden.

Camera’s

De Chinese commentaren richten zich met name op één aspect, de camera’s. De 11 wordt geleverd met drie camera’s gerangschikt in een vierkant. Niet fraai, volgens de Chinezen.

Uit een informele peiling op Weibo blijkt dat meer dan 90% van de meer dan 750.000 respondenten zeggen dat de iPhone 11 er niet goed uitziet. Zij prefereren de Huawei P30 en P30 Pro.

iPhone verliest terrein

iPhone verliest ook om andere redenen terrein in China. Insiders suggereren dat Apple op zijn vroegst volgend jaar 5G-ondersteuning op zijn apparaten zal introduceren. Huawei daarentegen zal naar verwachting volgende maand zijn eerste 5G-telefoon in China gaan verkopen.

Meer iPhone-gebruikers in China zijn overgestapt op Android-handsets in vergelijking met een jaar geleden, volgens nieuwe gegevens van QuestMobile. Voor deze iOS-verlater waren de P30 en P30 Pro van Huawei de meest populaire modellen in juni, gekozen door meer dan een derde van degenen die de iPhone X hebben gedumpt.

De thuismarkt is belangrijk geworden voor de Chinese techgigant nadat het bedrijf in mei door Washington in de ban werd gedaan. Dit betekent dat Huawei vanaf half augustus mogelijk geen software en hardware meer van Amerikaanse bedrijven mag kopen. De meeste Huawei-toestellen draaien op Google Android.

Huawei

Huawei kreeg flinke een flinke klap te verwerken in het buitenland, maar Chinese consumenten malen niet om Google apps. Die worden sowieso niet meegeleverd op Chinese smartphones omdat ze verboden zijn.

60% van Huawei’s 5G-contracten zijn Europees

Europa is belangrijk voor Huawei’s 5G-ambities. Dat blijkt uit de cijfers: 28 van de 50 inmiddels getekende 5G-contracten van het Chinese telecombedrijf waren met Europese landen.

Huawei verdiende 204,5 miljard yuan ($29,8 miljard) in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en dat maakt het hun belangrijkste buitenlandse afzetmarkt in 2018. EMEA was uiteindelijk goed voor 28,4 procent van de totale omzet van Huawei.

Europa

De goede resultaten in Europa zijn te verklaren. De meeste Europese landen verzetten zich tegen Amerikaanse druk om Huawei buiten te sluiten. Het is voor Huawei nu cruciaal om in goeie genade te blijven in Europa. Huawei afgevaardigden zijn daarom steeds vaker in Brussel te vinden. Huawei zegt zelf de Europese regelgeving omtrent 5G volledig te respecteren.

In Groot-Brittannië heeft Huawei inmiddels voet aan de grond. Het bedrijf assisteert de vier grootste mobiele telefoonaanbieders met de ontwikkeling van een draadloos 5G-netwerk. Wel moet de overheid nog bevestigen of de Chinezen toestemming krijgen om draadloze 5G infrastructuur te bouwen.

De pr-campagne van Huawei kent vele facetten. Huawei opende in maart een Europese cybersecurity lab in Brussel. Daarmee hoopt Huawei de zorgen van lokale overheden weg te nemen en de Amerikaanse aantijgingen te ontkrachten dat de apparatuur een nationaal veiligheidsrisico vormt.

Concurrentie

Maar de concurrentie zat ook niet stil. Nokia en Ericsson, sleepten respectievelijk 43 en 22 contracten binnen, terwijl Huawei’s rivaal van eigen bodem, ZTE, 25 deals maakte.

[Fotocredits © Korn V. – Adobe Stock]

Enthousiast begin nieuwe Chinese techbeurs Star Market

De eerste handelsdag van Star Market, een op de wetenschap en technologie gerichte aandelenmarkt in Shanghai, was bijzonder dynamisch, met aandelen die een plus noteerden van meer dan 500%.

Star Market werd minder dan een jaar geleden aangekondigd door president Xi Jinping en is in feite het Chinese antwoord op de Amerikaanse Nasdaq.

Investeringen

Beijing hoopt met Star Market de investeringen in binnenlandse techbedrijven een oppepper te geven en bovendien Chinese bedrijven te verleiden om zich in eigen land te laten noteren.

Meer dan 140 bedrijven hebben zich aangemeld, om zodoende een totaal van 128,8 miljard yuan ($18,7 miljard) op te halen.

De eerste 25 aandelen op de Star Market noteerden aan het eind van de eerste handelsdag gemiddeld 140% hoger. De aandelen van chipmakers Anji and Montage Technology stegen met 520% en 285% respectievelijk.

Dergelijk stijgingen zijn ongebruikelijk in China, waar koersvolatiliteit normaal gesproken wordt begrensd. Op de Star Market zijn er geen limieten op koersbewegingen gedurende de eerste 5 dagen.

Het succes van Star Market is mede te verklaren door de overheidssteun. De heersende gedachte is dat de Chinese overheid Star Market in geen geval zal laten falen.

Beleggers

De winsten werden gerealiseerd ondanks regelgeving bedoeld om de invloed van de Chinese retailbeleggers te beperken. Die goed zijn voor ongeveer 80 procent van de handel op de Shanghai Stock Exchange en zijn vaak impulsiever dan institutionele beleggers.

De Chinese beleidsmakers putten hoop uit het initiële succes van Star Market en wijzen op de veerkracht van hun land in het licht van een handelsoorlog met de VS.

Uber en Didi maken zich op voor een clash in Japan

Uber en Didi introduceren hun “ride-hailing” services in Japan en haken zo in op de 20 miljoen toeristen die worden verwacht in 2020, Japan’s Olympische jaar. Didi is sinds eind vorig jaar actief in zes Japanse steden, waaronder Tokio en Osaka. Uber lanceerde in mei 2018 en is nu actief in acht steden. Luxueuze Uber Blacks rijden al sinds 2015 rond in de Japanse hoofdstad.

20 miljoen toeristen

Van de 20 miljoen toeristen die worden verwacht zal de helft Chinees zijn, iets dat Didi in de kaart speelt. Uber denkt Didi de loef af te kunnen steken door mee te liften op het succes van Uber Eats in Japan. Uber Eats werd in 2016 gelanceerd in Tokio met 150 restaurants in de app. Het is nu actief in 10 steden en heeft partnerschappen met meer dan 10.000 restaurants.

Beide bedrijven krijgen moeite met het concurreren met de traditionele taxi’s van Japan. Particuliere autobezitters mogen geen betalende passagiers vervoeren, wat betekent dat de ride-hailingservices moeten samenwerken met reguliere taxibedrijven om hun diensten aan de man te brengen.

Didi zegt meer dan 50 taxipartners te hebben in Japan, tegen 13 voor Uber. Beide bedrijven hebben geïnvesteerd in het trainen van Japanse taxichauffeurs in het gebruiken van hun apps.

De strijd om Japan onderstreept de gecompliceerde relatie tussen Uber en Didi. SoftBank’s Vision Fund is de grootste aandeelhouder van Uber, maar heeft ook miljarden geïnvesteerd in Didi. Uber en Didi hebben ook elk een aandeel in elkaar.

Page generated in 0,768 seconds. Stats plugin by www.blog.ca