Campagnesite KLM: ‘Doos van Pandora’

In het campagnepanel beoordelen drie deskundigen een campagne. Dit keer een campagne waarbij KLM augmented reality inzet om onbekende bestemmingen te promoten.

Campagnesite

Klant: KLM

Bureau: MediaMonks

Gebruikte media: Facebook Ads, PR (NL, VK, D)

Doel van de campagne: Promoten van onbekende bestemmingen

Omschrijving

Je begint gestaag meer toepassingen van augmented reality te zien. Meubels passen in je huis of brillen passen op je neus zijn slechts twee voorbeelden. KLM zet sinds 18 april Facebook Ads in met augmented reality om de minder populaire bestemmingen te promoten. Denk aan Taipei, Edmonton en Stavanger. Het betreft een publieke proef van AR-reclame; nu ter promotie maar in een latere fase zullen transacties (tickets kopen) ook mogelijk zijn. Als potentieel reiziger krijg je een voorproefje van een bestemming met een 360 graden animatie/video op je telefoon.

Panelleden

Niels Vrijhoeven, zelfstandig creatief merkstrateeg

“Mooi dat KLM er nog steeds voor kiest om voorop te blijven lopen in het digitale domein. De campagne ziet er fantastisch uit – je neemt écht even een kijkje op de bestemming. Klein minpuntje: de bezoeker komt wat in-de-lucht-hangende tekstuele informatie tegen, maar daar blijft het bij. Jammer, want om de geïnteresseerde bezoeker écht te inspireren is denk ik wat meer diepgaande content nodig. Of zelfs de mogelijkheid om tickets te kopen. Daarmee is de campagne dus een leuke gimmick, meer niet. Alhoewel, mogelijk opent KLM met deze eerste toepassing van AR-reclame ongewild haar eigen doos van Pandora: in de toekomst hoeven we niet meer naar de andere kant van de wereld te vliegen, maar bekijk je die tempel in Taipei gewoon thuis, in Virtual Reality.”

Cijfer: 8

Jos Westerkamp, marketingmanager Twnkls

“Overall is een AR-portal een sterk concept voor een campagne. In plaats van een passieve advertentie te tonen, nodig je als merk de klant uit op een ontdekkingsreis in jouw belevingswereld. Voor deze campagne wordt Facebook web AR gebruikt. Handig, want je hoeft geen aparte app te installeren. Nadeel: je werkt met beperkte AR-functionaliteiten. Nadat je van de ‘mind your step’ rolband afkomt, wat leuk gedaan is, sta je op een groot plein, in een 360° foto zoals Google Street View. Echter: er gebeurt niks op de locatie. Geen coole animaties, je kan niet rondlopen of dingen aanklikken, het échte ontdekken blijft helaas uit. Binnen de beperkingen van facebook oké, maar AR-technologie kan al zo veel meer. Toch is mijn interesse gek genoeg gewekt.”

Cijfer: 6,5

Guido Derkx, managing director StoryTEQ

“Facebook promoot deze vorm van advertenties als manier om de kloof tussen consideratie en aankoop te verkleinen. Mogelijk komen de ads beter tot zijn recht op het moment dat ik ook daadwerkelijk kan overgaan tot aankoop. Qua user experience voegt deze vorm voor mij niet veel toe. Actionable componenten ontbreken. Het voelt complexer in plaats van simpeler. Verder verwacht ik dat de campagne niet ROI-positief zal zijn, maar dat was waarschijnlijk ook niet het doel. Qua learnings had de campagne mijns inziens beter tot zijn recht gekomen door de advertenties op een andere plek in de funnel in te zetten. Dus: goed om te zien dat KLM nieuwe toepassingen adopteert en durft te proberen. Het zal nog tijd en energie kosten om het niveau ‘gimmick’ te ontstijgen.”

Cijfer: 6

6 MVP-kenmerken voor augmented reality [case]

Het is niet eenvoudig om een succesvolle augmented reality-toepassing te bedenken. Tot op heden is slechts een handvol AR-producten massaal aangeslagen bij consumenten. Het ligt daarom voor de hand om een Minimum Viable Product-strategie in te zetten bij de ontwikkeling van een nieuw AR-product. Hierbij gaat het om de minimale functionaliteiten van een toepassing om […]

Van AdWords naar ARwor(l)ds  

‘Zeg me, wat is je diepste verlangen?’ Het is de favoriete vraag van de duivel Lucifer in de gelijknamige Netflix-serie. Het antwoord verbaast de ondervraagde opvallend vaak. Onze diepste verlangens kennen we eigenlijk niet zo goed. Online proberen we daarom niet teveel te letten op wat de consument zegt, maar op wat deze doet. Wat waar is, is wat klikt. Met de nieuwe technologische mogelijkheden kunnen we nóg beter gaan aansluiten op die diepste verlangens. Enter: ARwor(l)ds.

Augmented advertising staat nu nog in de kinderschoenen. Dat kan echter snel veranderen. De betere AR-uiting neemt daarbij zoveel mogelijk data uit de omgeving mee. Denk aan het omgevingslicht, geluid en natuurlijk de objecten en mensen die worden gescand. Met de nieuwe generatie smart glasses kan er nog meer data worden meegenomen. Onze ogen zijn namelijk de spiegels van onze ziel. Als we iets zien wat ons bevalt, verwijden onze pupillen. De slimme bril registreert dit alles middels een cameraatje dat op onze ogen is gericht. En onze smartwatch registreert onze hartslag.

Als adverteerder kun je hier gewiekst op gaan inspelen. Met een heel nieuw business model eraan vast. Met realtime en realworld bidding gaan we van AdWords naar ARwor(l)ds. Met de locatie take-over als de nieuwe homepage take-over. Alleen als de persoonsdata van de scannende consument bevalt, koop je een advertentiepositie in. Je personaliseert deze realtime geheel naar voorkeur van de consument. Je toont het juiste product op het juiste moment aan de juiste persoon. En wekt de gebruikte kleur niet de juiste emotie op? Hop, je past deze on the fly aan. 

Daarmee gaan we van pay-per-click naar pay-per-smile: alleen als het lukt de consument emotioneel te beroeren, wordt er afgerekend. En bij sales-campagnes kunnen we letterlijk de koopsignalen uitlezen. Verwijden de pupillen of verhoogt de hartslag? Dan begeert de consument het artikel. En als iets gewild is, dan kan het gerust realtime een stukje duurder worden gemaakt. Bij de juiste respons zet je het product automatisch in het winkelmandje. Of als de consument in de buurt is van je winkel, projecteer je de snelste route ernaar toe via AR. 

ARwor(l)ds gaan een wereld aan mogelijkheden bieden. Met de juiste toepassing wordt jij de Lucifer van de advertentiewereld. En geef toe, dat is jouw diepste verlangen.

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#172).

Recruiters verwachten veel van video, VR en AR

Data is power voor de recruitment marketeer. Welke trends vormen de belangrijkste ontwikkelingen binnen recruitment? Elf recruitment marketeers vertellen over hun visie op de toekomst.

Profiteren van digitale ontwikkeling

Volgens Yasar Erol van Maintec is de belangrijkste ontwikkeling dat we van post en pray naar pay and play zijn gegaan: ‘Voorheen deed je als klant mee met het inzetten van kanalen, omdat iedereen in de markt dat deed. Nu meet je welke kanalen voor je werken, bepaal je zelf wat er bij je bedrijf past en betaal je voor de juiste tool.’ René Drummen van Brunel merkt daarnaast dat recruitment marketing langzaam van post & click richting een performance-model beweegt, waar je per lead die je binnenhaalt afrekent. Zo krijg je dus, dankzij de digitale ontwikkeling, steeds meer waar voor je geld.

Dat de branche snel digitaliseert, ziet Mitch Voskuilen van Moongro ook. Hij heeft daarbij een missie: ‘De grootste ontwikkelingen vinden in mijn ogen volledig plaats op het gebied van data, artificiële intelligentie en machine learning. Maar nog niet iedereen weet hoe je dit kunt benutten. Het is aan ons om dit te introduceren in de branche, zodat bedrijven er steeds meer van kunnen profiteren.’

Contact met de kandidaat

Net als de techniek, verandert de behoefte van kandidaten ook. Kevin Verhaaf van Or-Quest herkent deze trend en speelt hier slim op in: ‘Veel kwalitatieve kandidaten hebben momenteel een vaste aanstelling en willen buiten kantoortijden contact over hun vervolgstap. Dit betekent dat je als organisatie flexibel moet zijn. Onze chatbot ondersteunt ons hier fantastisch in: met beperkte middelen zijn wij dag en nacht bereikbaar. Daarnaast blijft het menselijke en persoonlijke aspect natuurlijk heel belangrijk.’

Ook voor Loraine Nijhuis van Appnormal is de menselijke kant van recruitment onmisbaar. Zij ziet de digitale ondersteuning van recruiters dan ook als grote winst: ‘Door digitale oplossingen in te zetten in het recruitmentproces, kan de recruiter zich bezig houden met waar hij goed in is: kandidaten spreken en matchen.’

Wanneer ben je succesvol als recruitment marketeer?

Het bereiken van de juiste kandidaat is meestal het hoofddoel. Dit doe je door relevante bezoekers naar passende vacatures te leiden. Als hieruit een match ontstaat, dan ben je succesvol.

De beste hire

Mitch Voskuilen van Mongroo legt uit: ‘Voor mij is het hoofddoel om met zo min mogelijk kosten de beste hire te genereren. In mijn ogen is dat iemand die intrinsiek gemotiveerd is om te komen werken en van wie de verwachtingen van de functie en het bedrijf kloppen. Dit heeft als gevolg dat de nieuwe collega een langere tijd bij het bedrijf wil werken.

Bezoeker aan je bedrijf binden

Ook branding vormt een belangrijk doel. Werkzoekenden moeten je bedrijf weten te vinden, maar ook bestaande kandidaten mogen daarbij niet vergeten worden. Zij zijn belangrijke ambassadeurs voor je merk. Vervolgens is het een kwestie van de bezoeker aan het bedrijf binden. De perfecte match kan uiteraard ook op een later moment plaatsvinden. Kevin Verhaaf van Or-Quest doet dit door tips en blogs met betrekking tot solliciteren en netwerken te delen met bezoekers. Zo voegt hij waarde toe voor potentiële kandidaten.

Welke KPI’s zijn key?

Er is er een aantal KPI’s te noemen dat door de meesten hoofdzakelijk wordt gehanteerd om de prestaties te meten.

Twee van de belangrijkste KPI’s voor recruitment marketeers zijn kosten per lead en kosten per hire. Zoals Loraine Nijhuis van Appnormal, met een knipoog, uitlegt: ‘Je wordt uiteindelijk toch afgerekend op de euro’s.’ Daarnaast wordt gekeken naar hoeveel organisch zoekverkeer via Google en de social media binnenkomt en welke conversie ‘van bezoeker tot lead’ dit oplevert. Dus, hoeveel inschrijvingen dat uiteindelijk tot resultaat heeft.

Alleen de beste kandidaten

Maar waar het uiteindelijk om draait is natuurlijk de kwaliteit van de sollicitaties. Véronique Oonk-de Jong van Essent: ‘Een belangrijke KPI is voor ons het aantal kandidaten dat je doorstuurt om één vacature te vullen. Deze houd je bij voorkeur zo laag mogelijk. Het is dus een kwestie van de kwaliteit van de funnel bepalen.’

Tools om je doelen te bereiken

Door te weten waar je doelgroep zit en hoe je deze bereikt, verhoog je de conversie van je campagne. Welke tools kun je daarbij het best inzetten?

Adverteren en meten

Om de conversie te verhogen wordt natuurlijk gebruik gemaakt van advertisement op social media: Facebook, LinkedIn en vacaturesites als Indeed. Daarnaast zetten recruitment marketeers programma’s in van Google – Trends, Optimize, Tag Manager, Data Studio en Analytics – om de doelgroep te bereiken, de voortgang te meten en waar nodig een campagne bij te sturen. En er zijn meer programma’s die de recruiters inzicht geven. Meltwater filtert de gegevens van bijvoorbeeld journalistieke bronnen en social media-posts om inzicht te geven in je merk én in dat van concurrenten. Via programma’s als Hotjar wordt het gedrag van de bezoeker op de site geanalyseerd: kan de kandidaat vinden wat hij zoekt?

Daarnaast is een goed Applicant Tracking System is onmisbaar, daar zijn de recruitment marketeers het over eens. Hiermee optimaliseer je het wervingsproces en verbetert de kwaliteit van sollicitanten. Daarnaast zorgt een goed ATS voor een prettige en effectieve sollicitatie-ervaring voor de kandidaat.

Contact met je doelgroep

Om de bezoeker te helpen in de zoektocht op de site, helpt een chatbot. Kevin Verhaaf van Or-Quest: ‘Om onze bezoekers op een toegankelijke en leuke manier een eerste contact te laten opnemen met een van onze recruiters, gebruiken we een chatbot. Hierdoor zijn we 24 uur per dag bereikbaar voor onze bezoekers.’ Alexander Witschge van Stedin noemt de eigen medewerkers als belangrijkste ‘tool’: ‘Zij vertellen het echte verhaal, weten hoe ‘het werken bij’ echt is en zijn de beste ambassadeurs. Betrek de medewerkers erbij, zorg voor trainingen en enthousiasme, dan kun je bijna achterover zitten.’   

De toekomst van Recruitment Marketing

Nu de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de kans groot dat recruitment en de rol van recruitment marketeer er heel anders uitziet over vijf jaar. Wat zijn de verwachtingen?

Grotere rol voor tech en kandidaat

Stephanie Steehouder van USG ziet technology en data-intelligence in de toekomst een nog grotere rol spelen binnen recruitment marketing. Maar de kandidaat wordt ook belangrijker volgens haar: ‘Denk aan personalisatie waarbij relevante vacatures per persoon getoond worden. Of waarbij er geen cv meer geüpload hoeft te worden, maar door middel van assessments de echte competenties van een kandidaat worden gemeten.’

Alle marketeers zijn het er over eens dat er meer transparante communicatie bij vacatures zal komen: ‘Ik verwacht veel ontwikkelingen op het gebied van video, VR en AR, waarbij er een duidelijk inzicht wordt gegeven in een functie, werkplek en organisatie.’ René Drummen van Brunel vult aan: ‘Er is over vijf jaar meer aandacht voor automatisering via chatbots, videosollicitaties en slimme persoonlijke landingspagina’s.’ Ook Bowy Dam van Aditech ziet het recruitmentproces verder digitaliseren. Social recruiting via Whatsapp, Instagram of Messenger gaat volgens hem de norm worden. Met big data zullen gepersonaliseerde vacatures opgesteld kunnen worden, aan de hand van online gedrag.

De computer als recruiter

Tools die het operationele en administratieve werk gaan overnemen, geven recruiters meer vrijheid om waarde te creëren in persoonlijk contact, denkt Shervin Brandenburg van Mise en Place. Die shifting in de rol van recruiters ziet Mitch Voskuilen van Mongroo ook, maar hij gaat nog een stap verder: ‘Uiteraard kunnen er nog recruiters bestaan die gesprekken voeren, maar in mijn ogen ligt er voor de recruiter meer een rol in de kennismaking met een kandidaat. Een selectiegesprek kan prima met een computer gevoerd worden. Die kan tenslotte beter analyseren wat voor gedrag iemand vertoont en of dat aansluit op de functie. Data-analisten, -wetenschappers en online marketeers zullen zorgen dat de juiste kandidaten binnenkomen.’

Veranderingen voor de recruitment rarketeer

Volgens Yasar Erol van Maintec splitst de rol zich op: ‘Er zullen hard-recruitment marketeers bestaan die puur data-minded zijn. Zij zullen bepalen wat de soft-recruitment marketeers gaan inzetten: vacatures, SEO, SEA, CV databases en social advertising, bijvoorbeeld.’

Marloes Peters van Volker Wessels spreekt vooral haar hoop uit: ‘Hopelijk bereikt recruitment marketing het senioriteitsniveau van de E-commerce en b2c-Marketing. Daar is nog veel winst te behalen. Sommige recruitment-teams hebben het heel goed op orde, maar vakgebied breed is dit gat echt nog te groot. Daarnaast verwacht ik (en hoop ik) dat de grenzen vervagen. Grenzen tussen recruitment en marketing, tussen het recruitment-team en de EB specialist. En vooral tussen de fases van de candidate- en employee journey!’ Yasar Erol van Maintec ziet het rooskleurig in: ‘De recruitmentmarkt gaat de Retailmarkt inhalen over vijf jaar. Retail Marketeers zullen dan de overstap naar recruitment willen maken.’

Horecaondernemers paaien personeel met interactief leren en feedback apps

Digitale trainings- en opleidingsmogelijkheden zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen het hoge personeelsverloop in de horeca. Volgens het Amerikaanse onderzoek “Mind of the Food Worker” hebben werknemers in deze branche over het algemeen een sterke voorkeur voor interactieve, via hun telefoon of tablet aangeboden lesstof. Dat geldt zeker voor lesstof die met behulp van bijvoorbeeld gamification, augmented reality of social media een extra dimensie krijgt.

Gasten die aanschuiven op het terras van grand-café ‘t Gerecht in Heerenveen hebben binnen drie minuten een drankje op tafel en genieten binnen twaalf minuten van hun lunch. Om dat mogelijk te maken, ontwikkelde de horecagelegenheid met Blue C een eigen e-learning programma. Het programma zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers voorbereid zijn bij de start van het terrasseizoen en helpt managers de vaardigheden van hun medewerkers doorlopend te ontwikkelen.

Tekort aan personeel

Het motiveren van horecapersoneel is hoogst noodzakelijk. Liefst dertig procent van de horecaondernemers ziet personeelstekorten als belemmering voor groei. De belangrijkste oorzaak van de tekorten is personeelsverloop. Van de mensen die zijn geslaagd voor een opleiding tot kok is na zes jaar nog maar de helft binnen de horeca actief. Slaapgebrek en gebrek aan carrièreperspectief zijn oorzaken die in onderzoek van Unilever Food Solutions worden genoemd. Unilever zet met haar partners wereldwijd de beweging #FairKitchens op, om kennis en tips te kunnen delen.

Dit is lovenswaardig maar ook bittere noodzaak. De gevolgen van personeelsverloop zijn namelijk fors. Een gemiddeld Amerikaans fullservice-restaurant spendeert jaarlijks 146.000 dollar aan het vinden, werven en inwerken van nieuwe medewerkers. In Nederland hebben restaurants om deze reden zelfs hun deuren moeten sluiten.

Toch is er hoop. Restaurants omarmen steeds vaker nieuwe mogelijkheden om medewerkers vast te houden. Opleidingsprogramma’s zoals die van het Heerenveense grand-café, zijn daarbij populair. Zo lanceerde de internationale restaurantketen Denny’s onlangs een online opleidingsprogramma in samenwerking met voormalig topbasketballer ‘Magic’ Johnson. Het grotendeels online en via een mobiel platform aangeboden programma bevat naast workshops en educatieve video’s ook interactieve lesstof, simulaties en werkgerichte games. Werknemers reageren positief op deze nieuwe middelen; zo kunnen ze zich binnen de horeca verder ontwikkelen in plaats van hun heil elders te moeten zoeken.

Feedback delen

Een andere manier om horecamedewerkers te enthousiasmeren voor hun vak, is het delen van feedback. Dat kan met bepaalde apps waarmee medewerkers kunnen meedenken of erkenning kunnen krijgen voor hun werk. Volgens WorkJam, een Canadese maker van een prijswinnende feedback app voor restaurantmedewerkers, stellen met name millennials het zeer op prijs om op deze manier bij het beleid van hun werkgever te worden betrokken.

Mits effectief ingezet, snijden dergelijke feedback-middelen aan twee kanten. Zo introduceerde Mooyah Burgers begin 2019 zijn Google 5-Star Service Program. Voor het programma vragen medewerkers hun gasten om een recensie op Google te schrijven en daarbij ook de naam van de medewerker te noemen. De gasten gingen daar massaal op in: in de eerste 2,5 maand verdubbelde het aantal recensies en verbeterde de gemiddelde beoordeling van een 4,2 naar een 4,5. Medewerkers die bij naam genoemd worden in een 5-star review ontvangen direct een bonus en vermelding in de tweewekelijkse nieuwsbrief. Volgens Mooyah nam hierdoor niet alleen het restaurantbezoek toe, maar steeg ook de tevredenheid onder medewerkers sterk.  

Luisteren naar personeel

Ondernemers kunnen ook gewoon aan hun medewerkers vragen wat nodig is om ze langer vast te houden. Met behulp van kunstmatig intelligente data-analyse op basis van feedback van het personeel, identificeert startup Humu maatregelen die naar verwachting de meeste positieve invloed hebben op het werkplezier. De mensen achter Humu, voormalige Google-medewerkers, maken daarbij gebruik van de ‘people analytics programs’ van hun ex-werkgever. Ook de managers moeten bij Humu aan de bak. Met een ‘nudge engine’ worden ze doorlopend gestimuleerd om aandacht te geven aan zaken die de werknemers van belang vinden. Humu meet bovendien steeds de gevolgen van bepaalde maatregelen op de motivatie van de medewerkers.

De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever, zeker voor jonge werknemers die een bijbaantje willen. De tijden zijn echter veranderd. Het aanbod aan horecagelegenheden is toegenomen en er zijn tal van nieuwe en ‘hippe’ bedrijven waar werknemers meer kansen zien. Meer aandacht voor het werkplezier en voor het toekomstperspectief voor het personeel is het enige antwoord, en de horeca lijkt dat in te gaan zien.

Amerikanen kopen Rotterdams twnkls

Het Amerikaanse softwarebedrijf PTC heeft de specialist in augmented reality twnkls uit Rotterdam gekocht.

Voor de Amerikanen betekent het een investering in een dienstenbedrijf waar het zelf vooral goed is in software, in zaken als CAD, PLM en IoT-software.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid houden de partijen voor zich.

Met PTC’s financiële slagkracht en diens klantportfolio nabij moet twnkls zich blijven richten op het bouwen van AR-toepassingen voor salesdoeleinden en industriële omgevingen. Het werkt onder meer voor Heerema, Innovam, IKEA, Otolift en Damen.

Foto: Franklin Heijnen (cc)

Augmented reality: is dit hét moment om in te stappen?

Augmented reality is rap uit het Gartner Hype Cycle-dal aan het klimmen. En de reden daarvoor is tweedelig. Allereerst: B2C- en B2B-kopers gaan massaal kopje onder in een lawine van relevante en inspirerende content, voor marketeers wordt het steeds lastiger om nog onderscheidend te zijn. En tweede: klassieke content kan maar tot een zekere hoogte […]

Amazon: lippenstift uitproberen met AR

Amazon voert een nieuwe technologie van L’Oreal in waarmee dames lippenstift kunnen previewen met een app. En met het nieuwe Stylesnap kunnen ze kleding fotograferen en Amazon op vergelijkbare producten laten suggereren.

De shoppingapp van Amazon krijgt de uitbreiding ‘Live Mode’. Die activeert de camera aan de voorkant op de telefoon, bekijkt de lippen van de diens eigenaar en geeft suggesties voor verschillende kleuren lippenstift.

In eerste instantie is de functie enkel beschikbaar voor Android-gebruikers in de VS en Japan. Later dit jaar is iOS aan de beurt.

Achter de kijkende, denkende AR-toepassing zit technologie van modehuis L’Oreal. Dat kocht vorig jaar de technologie van ModiFace om via smartphones passende adviezen voor make-up te kunnen geven.

Op ontwikkelaarsconferentie MARS presenteert Amazon een tweede slimme uitbreiding van zijn shoppingapp. Stylesnap is een feature die ook gebruikt van de camera. Gebruikers fotograferen een kledingsstuk of setje en sturen die via de app naar Amazon. Als antwoord krijgen ze kledingsuggestie uit het assortiment van Amazon zelf en al zijn aangesloten fashionpartners.

De vermengde mens

Welkom in de phytigal wereld, waar de fysieke en digitale wereld steeds meer met elkaar verbonden zijn. On- en offline zijn als duo penotti. Begonnen als twee verschillende dingen, maar steeds meer met elkaar vermengd. En zoals apps en digitale diensten vermengen, verstrengelen wij zelf ook verder met techniek.

Het was overzichtelijk. Je was offline of online. Je had web of apps. Chat of e-commerce. Foto of video. Social media of gaming. Zo had ook ieder platform zijn eigen, afgebakende functie. Je zou haast vergeten dat een bruisend visueel sociaal netwerk als Instagram als eenvoudige foto-app is gestart. Met inmiddels interactieve stories, live streaming en korte, lange of boomerangende video’s. Bij merken en influencers kunnen we er visueel winkelen met sinds kort handig, native geïntegreerde checkout.

Snap, dat zijn status als dé jongeren-app steeds verder zie afbrokkelen ten gunste van Insta, doet er wat de vermenging van off- en online nog een schepje bovenop. Het is een ultiem sociaal, visueel en hyper-lokaal augmented reality (AR) platform – Ja, dit is hét moment om ‘bullshit bingo’ te roepen. Het biedt AR-filters-voor-alles, shoppable augmented reality, shareable stories, live streaming, video en zelfs gaming. Met slimme real world scanning wordt het echte digitaal en het digitale echt. Alles raakt vermengd.

Wat volgt is de vermengde mens. We zijn al begonnen onszelf te ‘verdigitaliseren’. Het gebruik van smart home apparaten neemt snel toe, we rijden in een steeds slimmere auto en zijn 24/7 vergezeld van onze smartphone. Met wearables aan ons lichaam en straks smart kleding. Als we echt durven mengen, kiezen we bovendien voor slimme implantables. Met brein-computer integratie boosten we onze intellectuele vermogens. In de medische wereld is dat al aardig vergevorderd, we behandelen er epilepsie mee, of PTSS in serious VR brain gaming. Games worden straks echt immersive met je brein er letterlijk op aangesloten. En plastische chirurgie wordt overbodig: met een kek laagje AR maskeren we wallen, pukkels en rimpels. Of we zetten er letterlijk een ander gezicht mee op. Wat nog echt is en wat virtueel, wordt steeds lastiger te onderscheiden. Temeer door de vermenging van AI met onze creatieve geest. Het biedt ongekende mogelijkheden. Ontheven van fysieke en mentale beperkingen, worden we straks alleen nog begrensd door de creativiteit van onze geest.

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#171).

Miljoeneninvestering voor Expivi

Start-up Expivi uit Eindhoven krijgen een miljoeneninvestering van Scholt Group. Het visualisatiebedrijf met veel klanten in e-commerce wil internationaal groeien.

Vanochtend maakt Expivi de investering van Scholt Group bekend zonder nadere financiële details te geven. Het lijkt voldoende om een gericht groeiplan buiten de landsgrenzen uit te voeren.

Het bedrijf van de broers Babak en Siamak Mirzaie en Jur Rademakers is van plan kantoren op te zetten in Amerika, Duitsland en Frankrijk om de toenemende interesse vanuit deze markten te kunnen bedienen. Het was ook een van de weinige Nederlandse exposanten op VivaTech in Parijs onlangs.

Expivi voegt, zoals het zelf zegt, een nieuwe dimensie toe aan e-commerce. Het bedrijf met een verleden in de gamewereld ontwikkelde een techniek waarmee fabrikanten en webwinkels hun producten makkelijk in 3D en AR kunnen weergaven, op het web en mobiel in 360°-formaat.

De Brabantse techniek werkt op Lightspeed, Magento, Shopify en Woocommerce via plug-ins. Expivi gaat zijn activiteiten verder uitbreiden via partnerships met Salesforce en SAP. Tot de klanten behoren ook multinationals als L’Oréal, Villeroy & Boch en Lancôme. Zij betalen een maandbedrag voor het aantal weergegeven producten.

Augmented reality laat gebruikers Rembrandt-schilderij binnenlopen

Met de Rembrandt Reality app kun je met behulp van augmented reality het schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp instappen. Voor alle mensen – vooral jongeren – die niet per definitie naar het Mauritshuis komen.

Strategie
  • Laat mensen een schilderij in lopen
  • Met behulp van augmented reality
  • Jongeren in contact brengen met cultuur

In een eerdere versie van de app zat meer interactie. “Maar in gebruikersonderzoek merkten we dat mensen moeite hadden met een niet-lineair verhaal”, vertelt Ivo Hoekstra, Digital Media Producer van het Mauritshuis. “Je hebt sowieso twee handen nodig om je telefoon of tablet te bedienen en er is direct zoveel te zien en horen, dat we hebben besloten de gebruiker iets meer bij hand te nemen.”

Met behulp van augmented reality (AR) plaats je een virtuele poort in de fysieke wereld. Je moet letterlijk door de poort lopen om ‘in’ het schilderij te stappen en 360 graden rond te kunnen kijken. Daar waar je je zicht over laat gaan, verschijnen hotspots met verhalen over elementen uit het iconische werk van Rembrandt. De voorstelling is met acteurs in een opstelling met zeshonderd spiegelreflexcamera’s heel precies in de sfeer van het werk vastgelegd.

Gebruikers moeten veel tegelijk begrijpen, stelt Cees Dingler. Hij is creative director van Capitola, het bureau dat de app voor en met Nationale-Nederlanden en het Mauritshuis maakte. “Mensen staan in het begin echt even te kijken hoe je de ervaring in moet lopen. Op het moment dat je nog meer toevoegt, word je uit het verhaal gehaald.” Het idee om het mogelijk te maken een schilderij in te lopen, komt van Nationale-Nederlanden. “Het is een leuke manier om een schilderij bij de mensen thuis te brengen”, zegt Daniël Doornhein, manager Branding & Events. “Met name jongeren willen we in contact brengen met cultuur.”

Doelstellingen
  • Jongeren aanspreken
  • Kunst zo breed mogelijk delen

De combinatie jongeren en musea is best een lastige, vervolgt Doornhein. Ze hebben vaak een telefoon of tablet in hun hand. “Daarom hebben we gekeken hoe we dat aspect onderdeel konden maken van een culturele ervaring.” Het Mauritshuis vindt het belangrijk dat bij het creëren van nieuwe dingen deze ook toegankelijk zijn voor mensen ‘die niet per se ooit in Het Mauritshuis zullen komen’. Hoekstra: “Je ziet hier veel Japanners, maar er zullen er ook genoeg zijn die het geld voor zo’n reis niet hebben. Ons doel is de mooie verhalen die we over de kunst hebben zo breed mogelijk te delen. Bijvoorbeeld in de vorm van een app als deze. En met de gebruikte techniek hopen we natuurlijk een wat jongere doelgroep aan te spreken, zonder er te dik bovenop te leggen dat ze vooral ook naar het museum moeten komen.”

Knelpunten
  • Complex project
  • Juiste toon en sfeer zoeken

De grote uitdaging was om het verhaal met alle drie de partijen neer te zetten. “Dit project is zo complex, dat je de betrokkenheid van alle partijen nodig hebt om het echt goed te laten worden”, zegt Dingler van Capitola. “Je deelt allemaal een gezamenlijk belang, maar er zitten altijd nuances in.”

De directeur van Het Mauritshuis was in eerste instantie terughoudend. “Dat begreep ik volledig, want als je het niet goed genoeg doet, is het niks. De magie zit echt in het monnikenwerk.” Neem de kostuums: die zijn ergens uit Oost-Europa gehaald. “Als je daar al een foutje maakt, door de verkeerde stoftextuur te hebben, dan voel je dat direct. Dan denken mensen dat het een verkleedkist is.” Het wordt al snel een karikatuur, beaamt Hoekstra van Het Mauritshuis. Hoe gedetailleerd het is aangepakt, illustreren de ‘virtuele transplantaties’ van huid en haar: “Nadat een algoritme de beelden uit de opstelling met zeshonderd camera’s aan elkaar had geplakt, moesten onze 3D-dokters aan de slag. Zij hebben haar voor haar erop gezet.”

Resultaten
  • Tienduizend downloads na eerste maand

Een maand na de lancering van Rembrandt Reality is de app volgens Doornhein tienduizend keer gedownload. “En het heeft de potentie om op dezelfde manier door te groeien. Gedurende het hele jaar pakken we momenten om de campagne te herladen.” Belangrijkste driver om tot downloaden te komen, was de activatievideo voor de sociale kanalen. “Daar zijn miljoenen views mee gehaald.”

Financiën

“Het project heeft veel tijd en effort met elkaar gekost”, zegt Doornhein. “Als je kijkt naar wat er is opgeleverd, zijn prijs en kwaliteit mooi in verhouding.” Capitola zegt zo’n tachtig procent in huis te hebben gemaakt. Dingler: “Voor dit project is het belangrijk om alle expertise in huis te hebben, anders is het onbetaalbaar.”  

Dankzij deze AR-app bekijk je het Vrijheidsbeeld vanuit je woonkamer

Een nieuwe augmented reality-app over het Vrijheidsbeeld geeft je allerlei manieren om het beroemde standbeeld van dichtbij te bekijken. Via je iPhone ontdek je hoe groot het Vrijheidsbeeld echt is. De app is mede tot stand gekomen door hulp van Apple.

Het artikel Dankzij deze AR-app bekijk je het Vrijheidsbeeld vanuit je woonkamer verscheen voor het eerst op iCulture

Page generated in 1,334 seconds. Stats plugin by www.blog.ca