Datagedreven de concurrentie verslaan op bol.com en Amazon

Marketplaces zoals Amazon, bol.com en Alibaba groeien als kool en bieden kansen op het gebied van traffic en brand exposure. Het omzetaandeel van merken die hun product via deze kanalen verkopen, stijgt in rap tempo. Maar hoe blijf je de concurrentie voor? Alleen met de juiste datagedreven optimalisaties word je succesvol op marketplaces.

Natuurlijk stuur je consumenten liever naar je eigen winkel, maar de realiteit is anders: 56% van de online shoppers begint zijn zoekactie op een marketplace. Dat blijkt ook uit een onderzoek in onze buurlanden vorig jaar. En ook in  Nederland zie je de verschuiving van search engine naar platform: Goodbye Google, hello marketplaces.

“56 procent van de online shoppers begint zijn zoekactie op een  marketplace”

Regel je data

De data achter marketplaces is een lange tijd een geheimzinnige black box geweest. Zonde! Want  het delen van die data maakt verkopers juist nóg succesvoller, en tilt het platform daarbij ook nog eens naar een hoger niveau. Gelukkig snappen de marketplaces dit zelf inmiddels ook, en is er tegenwoordig wél veel data beschikbaar. Niet alleen salesdata, maar ook de traffic naar productpagina’s en de performance hiervan. Hoe gebruik je als verkoper deze data in jouw voordeel? ​5 tips:

1. Kies het juiste platform bij jouw strategie

Dat het doorzetten van consumenten naar een marketplace strategisch waardevol kan zijn, laat het  partnership van Adidas en Zalando zien. Zij ontwikkelden samen een ​exclusieve 3D-tool​ waarbij je je eigen unieke schoen kon ontwerpen. Deze modellen waren alleen verkrijgbaar bij Zalando, waardoor adidas een unieke propositie koppelt aan de marketplace. En vice versa natuurlijk: Deze tool is een enorme branding boost voor Zalando en de sleutel naar een enorme hoeveelheid nieuwe data.

“Kies je voor generalist of specialist?“

Om zo’n prestatie als Adidas te bereiken, is het allereerst belangrijk om het juiste platform voor jouw product te kiezen. Er zijn twee opties: Kies je voor meer ​bereik? Ga dan voor een generalist​, zoals Amazon is in fashion. Of ga je juist voor een hogere conversie? Ga dan voor een  specialistische marketplace, zoals Asos. Elk platform heeft zijn eigen voordelen.

2. Wees vindbaar

Ok, nu heb je het juiste platform, maar kunnen je klanten je ook daadwerkelijk vinden? 64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities, dus hier wil je  staan. Hoe je daar komt? Wees vindbaar via search en navigatie: achterhaal hoe jouw klant zoekt en speel hierop  in met de juiste categorieplaatsing, attributen en keyword focused content. Voor echte ​next level​ relevantie doorgrond je het search-algoritme. Tools die je kunnen helpen om het algoritme te begrijpen zijn ​Clavis Insight​, ​Profitero​ of ​Brandview​. Hiermee zie je precies wat je zoekpositie en -aandeel is op relevante zoektermen. Kijk vervolgens wat er gebeurt  als je je ​levertijd​ aanpast, een​ lagere prijs​ biedt, ​reviews​ genereert, of andere ​keywords​ gebruikt.

“64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities“

Blijf onderzoeken: Op welke manieren werkt Amazon anders dan bol.com? Test uitgebreid en  analyseer de data, alleen daarmee ga je het algoritme steeds beter begrijpen.

3. Wees zichtbaar

Naast het boosten van organisch verkeer door middel van content en data kun je ook gebruik  maken van ​betaalde opties​. Marketplaces bieden talloze mogelijkheden voor meer en betere zichtbaarheid. In feite geeft adverteren op marketplaces dezelfde mogelijkheden als Google Adwords of Shopping:  adverteren op marketplaces maakt je dan ook zichtbaar in getargete categorieën. Het goed besturen hiervan en investeren in meer zichtbaarheid betaalt zich dubbel en dwars terug.

Zowel Amazon als bol.com maken gebruik van een self-service model, waarmee je zelf controle hebt over je ads en je inzicht krijgt in de data om bij te sturen. Dit gebruik je om je ROAS (Return on Advertising Spend) onder controle te houden en te optimaliseren. Adverteren met marketplaces echt goed aanpakken? Maak dan meerdere campagnes  aan op dezelfde product en om je relevantie en zichtbaarheid te verhogen. Meet vervolgens het bereik, het klikgedrag en de conversie van je campagne. Resultaten binnen? Maak weloverwogen beslissingen op basis hiervan en gebruik je resultaten in je marketingstrategie. Maar vooral: meten en optimaliseren tot je erbij neervalt!

4. Focus op hogere conversie

Inderdaad, het klopt dat marketplaces een breder publiek bereiken. Maar hun specialisatie ligt in het behalen van een zo hoog mogelijke conversie! En dat is goed nieuws, want in de meeste gevallen resulteert dit in meer verkopen dan via je eigen shop. Ook bestellen klanten sneller: ze zijn namelijk al gewend om te bestellen via dat platform en hebben vaak al een account. Kortom, ze voelen zich daar comfortabel, de drempel ligt lager en klanten doen dus sneller een aankoop. Sterker nog, ze hebben de apps al op hun telefoon!

De gouden tip om je conversie te verhogen? Content. Verbeteren van images, video’s, attributen en  productbeschrijvingen leidt tot een conversie-uplift van wel 35%! En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mobile first, mobile first, mobile first. Mobiel neemt in 2018 namelijk ​zo’n 40% van alle e-commerceverkopen voor haar rekening​. Met tools als ​ProductsUp​, ​DataFeedwatch​, ​Channeladvisor​ of ​Channable​ kun je vanuit  jouw PIM content eenvoudig uploaden en analyseren of alle benodigde elementen zijn gevuld. Daarnaast biedt Amazon twee soorten extra verrijkte pagina’s aan: A+ enhanced marketing content  (voor leveranciers) en enhanced brand content (voor verkopers). Hiermee geef je consumenten nog betere informatie, en krijg je betere posities in de zoekresultaten.

5. Retentie via customer experience

Klanten aan je binden via marketplaces lijkt een hele uitdaging. De platformen staan het bijvoorbeeld niet toe om flyers mee te sturen in pakketten of om actief consumenten te benaderen (mits het gaat om orderafhandeling). Maar hoe komt die klant dan weer bij je terug? Het klinkt misschien logisch: fix your basics. Zorg voor perfecte service en een goede consumentenervaring, zowel in de afhandeling van de order als in de aftersales. Daarnaast zijn er wel degelijk mogelijkheden om via marketplaces waarde aan je merk toe te voegen: Denk aan Adidas, zoals hierboven besproken, maar ook minder complexe samenwerkingsmogelijkheden zijn effectief.

Verleid je klant tot het registreren van zijn gegevens op je eigen website voor extra service of garantie na aanschaf. Hiermee vul je je eigen database met gegevens. Deze kun je vervolgens gebruiken in een retargetingcampagne. Als die campagne vervolgens landt op de marketplace waar je klant het product eerder heeft gekocht, creëer je een ​dubbele loyalty loop.

De potentiële data die je uit marketplaces kunt halen, is goud waard. Het embedden van marketplace-initiatieven in je online retailstrategie kan dan ook van enorme waarde zijn. Wel heeft het grote impact op je organisatie. Wil je marketplaces goed aanpakken? Organiseer je teams: zorg voor de juiste content, paid marketing en dataspecialisten om een schat aan informatie te borgen die je merk én sales alleen maar verder gaat brengen.

Commission sharing: nieuwe samenwerkingen leiden tot conversie

Consumenten willen gratis interessante content lezen. Adverteerders willen op hun beurt inzicht in wie hun producten koopt. En tegelijkertijd zoeken content publishers naar nieuwe manieren om hun bezoekers te bedienen en hierbij geld te verdienen, zodat zij journalistiek gratis aan kunnen blijven bieden. Dit alles ligt ten grondslag aan het commission sharing-concept.

Van oudsher zijn affiliate marketingpartijen de schakel tussen publishers en adverteerders. De opkomst van ecosystemen waarin bedrijven met complementaire expertise, producten of diensten met elkaar gaan samenwerken in plaats van alles proberen zelf te doen, is een trend die sinds een aantal jaren echt voet aan de grond krijgt in het affiliate marketinglandschap. Vanzelfsprekend heeft dit effect op de samenwerkingsstructuur. In plaats van de traditionele driehoekssamenwerking tussen netwerk, publisher en adverteerder zien we nu ook partnerships ontstaan tussen publishers onderling die worden gefaciliteerd door het affiliate marketingnetwerk.

Het begon voor ons een jaar of drie geleden met een financiële vergelijkingstool van een specialist die op een high-volume website werd geplaatst. Voor de drukbezochte publisher leverde het techniek op die ze zelf niet hadden kunnen ontwikkelen en de technische specialist boorde op zijn beurt een nieuw publiek aan. Het werd al snel duidelijk dat dit concept ook goed toepasbaar was in andere segmenten zoals telecom en retail. Hiervoor werken we samen met partijen die white label tools hebben ontwikkeld voor bijvoorbeeld het vergelijken van telefoonabonnementen en verzekeringen, maar in-article widgets of het plaatsen van een shop behoort tot de mogelijkheden.

De content publisher kan zo’n tool in eigen look & feel implementeren zonder dat ze de technische expertise in huis moeten halen om zo’n vergelijker te ontwikkelen. De commissie over de omzet die zo wordt gerealiseerd, wordt gedeeld tussen de content publisher en de toolontwikkelaar, die verwerken wij en betalen wij uit via de door ons ontwikkelde commission sharing-tool.

Voor adverteerders biedt het commission sharing-concept de mogelijkheid om samen te werken met niet-traditionele publishers die zich normaliter richten op advies of inspiratie, maar niet primair op het realiseren van conversie voor merken en webwinkels.

Elle.nl en Shopsuite: shoppable content

Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan voor Elle en Shopsuite. Elle.nl heeft met 875.000 unieke bezoekers per maand een groot bereik. Shopsuite heeft een online etalage ontwikkeld, waarbij de publisher uit meer dan 5 miljoen producten een selectie kan maken die past bij het medium. Het is shoppable content die is afgestemd op de doelgroep van de content publisher. Elle.nl kan op deze manier bezoekers een shopervaring bieden zonder dat zij zelf een webwinkel hoeven in te richten. Met succes: zowel de bezoekersaantallen als de conversie-KPI’s van de shop op Elle.nl stegen flink. Inmiddels zijn er op deze manier meer dan duizend samenwerkingen tot stand gekomen, onder andere op de website van &C, Lindanieuws, Cosmogirl en Esquire.

The Dutch Selection: smartphones vergelijken

Een van de partners met wie we samenwerken op het gebied van telecom is The Dutch Selection, die smartphones en abonnementen met elkaar vergelijkt. Zij kunnen de populairste telefoons met elkaar vergelijken, maar de content publisher kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een specifiek merk of een bepaalde provider uit te lichten. Zo kan de content dus worden afgestemd op de kenmerken van de site. Wanneer de gebruiker iets van zijn gading vindt, dan gaat hij met één klik naar de check-outpagina van de adverteerder, zodat de kans op churn – doordat de klant te veel handelingen moet verrichten – aanzienlijk wordt beperkt. Een eveneens mooie feature is de in-article widget die The Dutch Selection heeft ontwikkeld, die bedoeld is voor het gebruik in specifieke artikelen. Dit is een uitgeklede versie van de vergelijker, waarmee bijvoorbeeld de top-3 deals worden getoond.

Resultaten tot nu toe

Het commission sharing-concept is mede een succes, omdat je veel beter kunt bepalen welke publishers (touchpoints) hebben bijgedragen aan de uiteindelijke conversie en in welke mate. Hier kun je de commissiestructuur op afstemmen, zodat elk touchpoint beter op waarde wordt geschat. Bovendien zien we dat de marktontwikkelingen vragen om een verandering in de wijze van adverteren. Door de kritische millennial generatie zijn adblockers gemeengoed geworden en is de vraag naar native advertising toegenomen. Hierdoor staat de CPM-prijs van rich media al jaren onder druk en is er bij publishers vraag naar alternatieve en additionele verdienmodellen. Dit zien we niet alleen terug in onze resultaten, maar ook in de groei van onze commission sharing oplossing: tussen 2014 en 2017 hebben we een omzetgroei van 163 procent gerealiseerd en is het aantal conversion partners uitgegroeid tot tien.

Next step?

Onze verwachting is dat we commission sharing partnerships in meer segmenten (zoals Food en Home & Living) gaan opzetten met providers die nieuwe technologieën aanbieden aan de publisher om van diens bezoekers klanten te maken. Er zijn verschillende interessante innovaties op dit gebied. Universal basket tracking bijvoorbeeld, waarbij bestellingen bij verschillende webshops worden gecombineerd tot één winkelmandje/order. Of contextual commerce, waarbij je direct vanuit een foto of ander beeld een aankoop kunt doen. Hetzelfde idee wordt toegepast bij shoppable video, waarbij je zonder de player te verlaten een product kunt kopen dat wordt getoond. Zo zijn we recent een samenwerking gestart met video-advertisingbedrijf Vraym, een selfservice oplossing voor adverteerders en publishers die met behulp van video hun sales willen verhogen. Volledig geoptimaliseerd voor elk type device natuurlijk. En ook op gebied van Augmented Reality zie je steeds meer commerciële toepassingen die prima binnen het commission sharing-concept passen, zoals een virtuele projectie van een bepaald meubelstuk in je woonkamer om te zien of het in je interieur past of het scannen van je voeten om je ideale sneakers te vinden.

Meer weten over commission sharing en de trends in affiliate marketing? In de podcast ‘Future proof met Awin: go big and go niche or go home’ gaan Wanja Allessie en Thomas van der Lee in op de ontwikkelingen in het performance-marketinglandschap en wat de visie en voorbereiding van Awin hierop is. Beluister de podcast hier.

Welke factoren moet ik meenemen in mijn investment elasticity- en attributiemodellen? (3/3)

Stel, je wilt conversies toekennen op basis van Multi-Touch Attribution (MTA). Je hebt een tool opgezet om alle relevante data te verzamelen, up te daten en te analyseren. Je bent klaar om te sturen op marginale ROI . Media en sales vormen echter een complex landschap met vele factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke conversie. Met deze factoren dient rekening te worden gehouden als je je mediabudget wilt herinrichten aan de hand van investment elasticity- en attributiemodellen. De volgende drie stappen helpen bij het modelleren van je medialandschap.

Stap 1: Business Blueprint en factoren van invloed

Het is belangrijk om van tevoren met de juiste stakeholders met business- en modelling kennis al na te denken over de business blueprint. Beantwoord de volgende vragen:

 1. Welke factoren verwachten we dat belangrijk zijn?
 2. Hoe verwachten we dat de relaties in elkaar zitten?
 3. Is deze data (structureel) beschikbaar binnen de organisatie?
 4. Welke beslissingen willen we uiteindelijk ondersteunen?
Stap 2: welke factoren kan ik in de toekomst beïnvloeden?

Het uiteindelijke doel van investment elasticity- en attributiemodellen is het verbeteren van toekomstgerichte beslissingen. Het is dus cruciaal om na te denken over welke factoren je nog kunt beïnvloeden in deze beslissing. Tijdens het modelleren dien je al rekening te houden met het feit dat factoren die van invloed kunnen zijn in de volgende categorieën vallen:

 1. Factoren om op te sturen:

Dit zijn de factoren waar een beslissing om draait, oftewel de factoren die je actief kunt beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn: de investering in een bepaalde media campagne of de korting die je kunt geven op een bepaalde propositie.

 1. Te voorspellen factoren:

Naast de factoren waar je op stuurt zijn deze factoren voorafgaand aan de analyse bekend. Ze zijn echter niet (meer) te beïnvloeden. Denk hierbij aan bijzondere gebeurtenissen zoals de lancering van een nieuw product en een prijsstrategie of media campagne die al vast staat, maar ook aan vakantiedagen of een salarisweek. Deze factoren hangen vaak samen met je sturende factoren en kunnen een hoge impact hebben. Het is daarom belangrijk om deze mee te nemen in modellen om zo betere voorspellingen te kunnen maken met betrekking tot budget scenario’s.\

Andere externe factoren:

 

Deze factoren zijn voorafgaand aan de analyse niet bekend. Hierbij kan het gaan om weersomstandigheden of een storing of de website, met als resultaat geen of weinig sales op een bepaalde dag. Het is belangrijk hier achteraf voor te controleren, om te vermijden dat een campagne bijvoorbeeld ten onrechte slecht beoordeeld wordt.

Stap 3: Investment elasticity- en attributiemodellen

In deze stap worden de modellen uitgevoerd. De doelen en hypotheses van de organisatie zijn bekend en er is over de belangrijke factoren nagedacht. Uiteindelijk is het belangrijk om deze hypotheses aan de hand van data te testen. Zorg er dus voor dat stappen 1 en 2 grondig zijn uitgevoerd voordat je aan stap 3 begint. Om weloverwogen en data gedreven investeringsbeslissingen te maken, is het belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke interactie-effecten tussen factoren, en om te weten welke factoren een grote impact hebben op de media kanalen in kwestie. Op basis hiervan kunnen modellen worden opgebouwd die het maken van media scenario’s en het sturen op media mogelijk maken.

Bekijk de bovenstaande figuur. Stel dat je het aantal conversies wilt verhogen. Hoewel het een positief effect heeft, is het verhogen van marketing uitgaves niet de enige manier om dit doel te bereiken. Meerdere factoren invloed hebben op het verwachte aantal conversies, zoals de prijsstrategie. Door slechte weersomstandigheden vallen retail sales bijvoorbeeld lager uit. Om extreem hoog in te zetten op media om conversies te verhogen is dus niet altijd vanzelfsprekend.

Om het media budget optimaal te herverdelen, dient er geredeneerd te worden vanuit business vraagstukken en dient het medialandschap goed in kaart te worden gebracht. Ook dienen alle relevante factoren van invloed gedefinieerd te worden en in investment elasticity- en attributiemodellen te worden verwerkt, zonder deze onnodig complex te maken.

‘Zestien procent e-commerce uit affiliatemarketing’

Adverteerders in Duitsland realiseerden in 2016 voor 7,6 miljard euro aan e-commercehandel via affiliatemarketing.

Dat rekent digitale branchevereniging BVDW voor in een vandaag gepubliceerd onderzoek. De onderzoekers vertellen niet welk affiliatenetwerk verantwoordelijk is voor hoeveel handel. Het is aannemelijk dat Awin (voormalig Zanox) en Affilinet (tegenwoordig een fusiebedrijf) zwaargewichten zijn en ook dat Tradetracker en Daisycon op die lijst staan, aangezien zij al jaren in de oostelijke markt investeren.

In 2016 bedroeg de totale e-commerceomzet in Duitsland 44 miljard euro. Daarvan is overigens een aanzienlijk deel, krap twintig procent, gerealiseerd op Amazon.de.

Het valt de onderzoekers van BVDW ook op, dat de mobiele bijdrage aan het affiliatetotaal afgelopen jaar met 38 procent steeg.

Foto: abstrkt.ch (cc)

De Jong Intra Vakanties past affiliate attributiemodel aan  

De Jong Intra Vakanties heeft in samenwerking met TradeTracker een nieuw attributiemodel ontwikkeld waarmee alle publishers die betrokken zijn in het conversiepad worden beloond.

‘Last-click-counts’ zijn hiermee verleden tijd. De Jong Intra heeft ervoor gekozen om te werken met een custom model waarbij de focus op twee pijlers komt te liggen.

De eerste is de positie die een publisher inneemt in het conversiepad. Er zijn drie rollen die een affiliate kan hebben: initiator, assist en converter. De publishers met respectievelijk het eerste en laatste klantcontact binnen de attributieperiode worden initiator en converter genoemd. Publishers die gedurende de customer journey helpen worden assists genoemd.

De tweede pijler betreft het sitetype, oftewel het soort site dat de producten van de Jong Intra Vakanties promoot. Aan elk sitetype zijn door de adverteerder relatieve gewichten verbonden die bepalen hoe de verdiensten onder publishers worden verdeeld.

Met deze twee pijlers en een attributieperiode van honderd dagen beloont de Jong Intra Vakanties alle activiteiten binnen het conversiepad. “Hierdoor is het voor publishers mogelijk om op ieder moment in de customer journey promoties te doen voor de Jong Intra Vakanties,” zegt Marvin Soekra, team lead online marketing bij de touroperator. “Ons voordeel hierbij is dat publishers ons nu op veel meer manieren kunnen promoten, wat resulteert in meer aandacht voor onze reizen.”

‘Dit maakt performance interessant voor native en brands’

Performancenetwerk TradeTracker brengt een systeem dat uitgevers anders, ‘eerlijker’ beloont dan nu. Met ‘Real Attribution’ kan iedereen die bijdroeg aan een conversie daar een vergoeding voor krijgen. “Performance is in een keer interessant voor native advertising, storytelling en merkadverteerders”, aldus directeur Bas Dokter.

Na drie jaar denken en sleutelen aan het concept en de techniek bracht TradeTracker vorige week zijn nieuwe advertentiesysteem op de markt. Tot op heden werkte het, zoals velen nog steeds doen, volgens het ‘last cookie counts’-principe. Dat houdt in, dat de website die de laatste click naar een sale realiseert de commissie krijgt toegewezen.

Het idee van conversiepad gaat er echter vanuit, dat er meer partijen zijn die op een of andere manier bijdragen aan een uiteindelijke aankoopbeslissing. Iemand die graag een stedentrip in Berlijn wil doen, zal zich inlezen op blogs maar kan daar geen vlucht en hotel boeken. Het blog krijgt dus geen vergoeding voor de verkoop die een reiswinkel doet. Real Attribution verandert dat, als het blog ook is aangesloten op TradeTrackers netwerk.

“Een half jaar geleden introduceerden we een conversiepadtracking dat de touchpoints in het conversiepad inzichtelijk maakt. Nu kan de adverteerder”, de reiswinkel in bovenstaand voorbeeld “iedere touchpoint in die keten belonen.”

Adverteerders kunnen alle schakels in die keten een gelijke vergoeding geven of de zwaarte van de beloningen variëren. “Een product waar veel in branding moet worden geïnvesteerd om uiteindelijk een sale te realiseren, kan dan meer waarde toekennen in de upper funnel. Wie zwaar op traffic stuurt, kan zijn beloningsstructuur daar ook op inrichten”, aldus Dokter.

Een van de voorwaarden voor dit systeem om te kunnen werken, is dat de adverteerder exclusief met TradeTracker moeten werken. Niet met andere netwerken, omdat het netwerk van TradeTracker anders geen volledig beeld heeft van de customer journey van de consument. “We moeten alle touchpoints kunnen zien.”

Het Nederlandse bedrijf zegt de eerste in de wereld te zijn onder de affiliatenetwerken die diepe, geautomatiseerde vorm van conversie-attributie en -beloning kan bieden. De eerste resultaten noemt Dokter veelbelovend: “Meer publishers in de keten merken dat ze beloond worden en gaan daar traffic op sturen. Dat leidt tot meer traffic en transacties”, en dus meer omzet.

“En omdat je nu ook de upper funnel kunt gaan belonen, wordt online advertising in totaliteit performancebased.” Achter de schermen voert TradeTracker al enige tijd voorbereidende gesprekken met grotere en gespecialiseerde uitgevers en merkadverteerders om hen aan te sluiten op het nieuwe systeem. “Zij worden beloond voor het vertellen van hun verhaal in de upper funnel en hoeven niet meer per se met fixed feeds of CPM-budgetten te werken.”

TradeTracker is actief in twintig overwegend Europese landen.

Foto: Peter Boer (c)

Google Marketing Next: de tofste nieuwe features in advertising

Jaarlijks presenteert Google zijn nieuwste features tijdens een eigen georganiseerd evenement: Google Marketing Next. Zo ook afgelopen dinsdag. Ik zet de belangrijkste updates voor je op een rijtje.

In mijn blog van vorig jaar is te lezen hoe Google destijds haar adverteerders in staat stelde om mobiel gebruik volledig te adopteren in campagnestrategieën. Ook werd een volledige redesign van de huidige AdWords-interface toen aangekondigd om de gebruikerservaring te verbeteren. Twee onderwerpen die ook afgelopen dinsdag de toon zetten, maar waarin Google volwassener is geworden.

Wat zijn de meest in het oog springende updates?

1. Geavanceerdere doelgroeptargeting

Dat Google enorm veel data in haar bezit heeft, is niets nieuws. Door de enorme hoeveelheid producten die Google gratis aanbiedt aan haar gebruikers, beschikt het over de kennis waar naar gezocht wordt, welke websites en video’s worden bekeken, welk device hiervoor wordt gebruikt en waar men zich bevindt.

Alle Google producten samen leveren een schat aan informatie op over intenties, interesses en leefgedrag van consumenten. Google koppelt al haar databronnen aan elkaar om voor adverteerders zo relevant mogelijke doelgroepen te realiseren. Het koppelen van deze data levert dit jaar twee nieuwe manieren van targeting op:

 • Consumentengedrag
 • Levensgebeurtenissen

Er worden doelgroepen gevormd in verschillende categorieën op basis van zoekgedrag, welke video’s en online content ze bekijken en andere signalen. Deze twee nieuwe targetingopties stellen een adverteerder in staat om zijn boodschap te personaliseren en uit te serveren op het moment dat dit voor de gebruiker het meest relevant is.

Naast het introduceren van twee geheel nieuwe targetingmethoden werd ook bekend gemaakt dat de bekende in-market doelgroepen in het zoeknetwerk gelanceerd gaan worden. Dit houdt in dat adverteerders een doelgroep kunnen targeten op basis van aankoopsignalen, en een relevante advertentie kunnen tonen op basis van zoekwoorden.

2. Nieuwe tool voor data driven attributie

Online marketeers worstelen met de vraag wat het rendement is van hun inspanningen. Huidige attributiemodellen zijn vaak beperkt en verliezen gebruikers gedurende de customer journey als deze van device switchen. Om die reden worden de meeste kanalen afgerekend volgens het last-click model, om het simpel en overzichtelijk te houden. Terwijl data gedreven attributie juist heel waardevol is om performance op een juiste manier te beoordelen.

Google zegt een oplossing te bieden voor het ‘attributieprobleem’ en introduceert een nieuwe tool: Google Attribution. Deze tool helpt om de impact van verschillende kanalen cross-device te kunnen bepalen. De tool koppelt gegevens uit AdWords, Analytics en DoubleClick for Search en geeft de mogelijkheid om verschillende attributiemodellen te gebruiken. De data in Attribution kan vervolgens geïmporteerd worden in AdWords en DoubleClick for Search om advertising campagnes te optimaliseren. Om gebruik te kunnen maken van de tool voor DoubleClick Campaign Manager, is een uitgebreide variant benodigd: Attribution 360.

Bron: Google Marketing Next 2017

3. Betere reporting van uniek bereik

Dat men steeds vaker van meerdere apparaten gebruik maakt, heeft niet alleen campagne attributie lastig gemaakt. Ook is het moeilijk te bepalen hoe vaak jouw campagnes de juiste doelgroep hebben bereikt. Dit terwijl bereik en frequentie heel belangrijke metrics zijn voor campagneperformance. Niemand wil online ‘gespamd’ worden door dezelfde adverteerder.

Vanaf nu is een uitgebreid rapport beschikbaar in Google AdWords, dat inzicht geeft in deze metrics. In deze rapportage wordt het aantal unieke gebruikers weergegeven en de keren dat deze middels een video- of display-advertentie is bereikt. Het voordeel van deze rapportage is dat gegevens worden ontdubbeld over iedere campagne. Deze gegevens bieden inzicht in de intensiteit van campagnes en kunnen worden gebruikt voor doelgroep optimalisatie. Het rapport wordt binnenkort ook beschikbaar in DoubleClick.

Bron: Google Marketing Next 2017

De aangekondigde updates tijdens Google Marketing Next beloven veel goeds voor de komende maanden. Hoewel Google op veel punten progressie heeft gemaakt, blijven echte vernieuwingen voor het platform DoubleClick vooralsnog uit, wat toch wel erg jammer is.

Enkele adverteerders hebben afgelopen periode al een blik mogen werpen op de in 2016 aangekondigde nieuwe AdWords-interface. In december 2017 wordt deze dan eindelijk beschikbaar voor iedere adverteerder.

A/B-testen met Adwords Concepten en Experimenten

Online adverteerders kunnen in Google Analytics en Google AdWords ontzettend veel ideeën opdoen voor mogelijke manieren om het marketingbudget te besteden, maar ook om verschillende strategieën te testen. Tegenwoordig is er ‘AdWords Concepten en Experimenten’, een nieuwe tool voor A/B-tests binnen Adwords.

Zo zou op basis van inzichten uit het AdWords dimensie tabblad kunnen worden besloten om te testen met een advertentieplanning waarbij alle tijden buiten kantooruren worden afgeboden met 20 procent. Maar tot begin vorig jaar was het alleen mogelijk om op basis van een tijdreeksanalyse te testen welke variatie significant beter presteert: de variatie met of zonder advertentieplanning?

In februari 2016 werden de AdWords Campagne Experimenten vervangen door AdWords Concepten en Experimenten. Hiermee leverde Google eindelijk de mogelijkheid om bijna alle features in AdWords te kunnen A/B-testen. Nu, één jaar later, begint Google een bèta genaamd Google Labs die de volgende stap in het AdWords A/B-testen zou moeten worden.

De grote vragen die hierbij opkomen: wat is er mis met de huidige staat van het A/B-testen in AdWords, wat kan er wel effectief getest worden met AdWords Concepten en Experimenten en wat zou de toekomst moeten brengen om adverteerders in staat te stellen om gemakkelijk een A/B-test uit te voeren in AdWords? Daar ga ik in dit artikel dieper op in.

Wat zijn Adwords Concepten en Experimenten?

In AdWords is het tegenwoordig mogelijk om een Campagne Concept aan te maken. In de basis lijken deze Campagne Concepten op een webvariant van de desktop AdWords Editor. Het is namelijk mogelijk om wijzigingen aan een campagne eerst in concept te maken, voordat ze worden doorgevoerd in de campagne. Deze aanpassingen kunnen op vele niveaus gemaakt worden. Zo kunnen er wijzigingen gemaakt worden in de campagne-instellingen, maar ook in individuele biedingen.

Naast de mogelijkheid om deze concepten meteen door te voeren in de campagne is er ook de mogelijk om de gemaakte wijzigingen eerst als een experiment te testen. De adverteerder kiest een verdeling van het zoekverkeer, bijvoorbeeld 50 procent van de vertoningen. Na het instellen van deze verdeling gaat 50 procent van de vertoningen naar de huidige campagne en 50 procent van de vertoningen worden toegekend aan de experimentele variant van de campagne.

AdWords Concepten en Experimenten biedt de mogelijkheid een bepaald deel van het verkeer te gebruiken voor een experiment.

Tijdens het experiment presenteert AdWords een mooi overzicht met de campagneresultaten. In het overzicht worden niet alleen de gemiddeldes in bepaalde statistische categorieën van de A- en B-variant gepresenteerd, maar wordt er ook in het overzicht weergegeven of er significante verschillen zijn tussen deze gemiddelden.

Wat is de kracht van Adwords A/B-testen?

To test or not to test. That’s the question. De kracht van de AdWords Concepten en Experimenten functionaliteit is allereerst weten wanneer je het wel of niet moet toepassen. De extra optimalisatie moeite die een goede A/B-test in AdWords Concepten en Experimenten met zich meebrengt moet het namelijk wel waard zijn. De eerste overweging hierbij is: wat zijn de daadwerkelijke krachten en voordelen van AdWords Concepten en Experimenten?

Het minst zichtbare, maar misschien wel krachtigste antwoord hierop is dat AdWords Concepten en Experimenten in staat is wijzigingen in de kwaliteitsscore waar te nemen en het antwoord op de vraag: “Verschillen deze twee varianten significant?” mee te nemen. De kwaliteitsscore bestaat in hoofdlijnen uit de CTR van de advertentie, de relevantie van de advertentietekst en de ervaring op de landingspagina en AdWords Concepten en Experimenten neemt wijzigingen in deze factoren mee in de significantiebepaling.

“De kracht is dat AdWords Concepten en Experimenten gebruik maakt van informatie over de kwaliteitsscore.”

Allereerst is het door deze kwaliteitsscore interessant om de invloed van twee varianten van de landingspagina te testen op het aantal klikken en vertoningen in een campagne. De aanname is: een beter geoptimaliseerde landingspagina leidt tot een hogere kwaliteitsscore, daarmee tot een hogere advertentiepositie en uiteindelijk tot meer vertoningen en klikken.

Voor de introductie van AdWords Concepten en Experimenten was de snelste manier om een landingspagina te testen het aanmaken van twee exact gelijk advertenties per advertentiegroep met als enige verschil de landingspagina. Op basis van verschillen in vertoningen en klikken kon bepaald worden of er een significant verschil was in de kwaliteitsscore van de A- en B-variant. Bij deze methode kan het, afhankelijk van de hoeveelheid data, weken duren voordat er een significant verschil waarneembaar is.

AdWords Concepten en Experimenten gebruikt data over de kwaliteitsscore om een ‘significant indicatie’ te geven en is daardoor veel sneller in staat om aan te geven als er een significant verschil is in de gemiddelde advertentiepositie en daarmee het toekomstige aantal vertoningen en klikken. Uit onze ervaring blijkt dat AdWords Concepten en Experimenten het proces van landingspaginatesten voor een betere kwaliteitsscore kan terugbrengen van weken tot een aantal dagen.

Gebruik van Experimenten bij slim bieden

Naast het gebruik van de kwaliteitsscorekracht is AdWords Concepten en Experimenten de uitkomst om biedstrategieën te testen waarbij AdWords volledig de biedingen in een campagne managet, zoals doel-CPA-biedingen en doel-ROAS-biedingen. In het geval van deze automatische biedstrategieën is het namelijk niet nodig om beide de A- en de B-variant gelijk te houden.

Vraag je je af of de algoritmes van Google beter in staat zijn om op een CPA te sturen of op een ROAS-doelstelling? Dan wordt het tijd om dit te testen met de AdWords Concepten en Experimenten feature. Het algoritme van de Google gaat dan aan de slag met het aanpassen van de biedingen over de ene campagne waar jij de biedstrategie hebt ingesteld, en tegelijkertijd kun je de andere campagne optimaliseren om te kijken of je significant beter kan optimaliseren dan de algoritmes van Google.

Hierbij is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er een aantal eisen zijn aan campagnes waar deze biedstrategieën getest worden (Uitleg van Google over slim bieden en de bijbehorende vereisten aan campagnes).

Als laatste biedt AdWords Concepten en Experimenten eindelijk de mogelijkheid de best practices van je bureau of bedrijf te testen in een eerlijke A/B-test. Dus vraag je je af of het nog wel zin heeft om een aparte advertentiegroep aan te maken voor het zoektype aangepast breed? Het antwoord uit onze test: nee. Of vraag je je af of rouleren voor klikken of verbeterde CPC inschakelen nou echt meer resultaat oplevert? Nu is het testbaar!

Voordelen van Adwords Experimenten
 • Sneller in staat significante verschillen waar te nemen bij wijzigingen die effect hebben op de kwaliteitsscore;
 • Best practices in campagne instellingen zijn nu testbaar zonder gebruik van tijdreeksanalyse;
 • Vooral geschikt voor het testen van doel-ROAS en doel-CPA biedstrategieën.
Nadelen van Adwords Experimenten
 • Alle wijzigingen buiten het experiment om moeten in beide varianten handmatig worden gelijk gehouden
 • Beide varianten worden in het campagne data overzicht gesplitst weergegeven
Waarvoor Adwords A/B-testen niet gebruiken?

Heel simpel antwoord: als een significant verschil makkelijker te bepalen is via een andere methode, zonder in te leveren op de kwaliteit van de A/B-test. Een bekend voorbeeld is momenteel het gebruiken van experimenten voor het testen van twee verschillende advertentieteksten. Deze experimentele opzet maakt gebruik van de kracht van AdWords Concepten en Campagne Experimenten om verschillen in de kwaliteitsscore waar te nemen.

Toch is dit niet de makkelijkste manier. Het toevoegen van twee advertentieteksten per advertentiegroep als A/B test minder tijdrovend doordat er geen constante wijzigingen in twee campagne varianten hoeven te worden gemaakt. Maar, het gebruik van onze interne best practices leidt meestal al tot een bovengemiddelde score op het advertentierelevantie onderdeel van de kwaliteitsscore.

Een tweede voorbeeld wat in veel artikelen wordt aangehaald als een reden een experiment in te zetten is het testen met Google zoekpartners als campagne-instelling. Ik denk dat het hier ook niet nodig is om Google Campagnes en Experimenten in te zetten, aangezien het verkeer van Google zoekpartners geen invloed heeft op het Google zoekverkeer. Via het aanmaken van een segment op basis van ‘Netwerk (Met zoekpartners)’ kunnen deze verschillende verkeersbronnen worden uitgesplitst en geanalyseerd. Het enige wat Google Campagnes en Experimenten hier kan bijdragen is het limiteren van de kosten door maar 50 procent van de campagne verkeer bloot te stellen aan deze extra kosten.

De zwakte van Adwords A/B-testen met concepten en experimenten

Zoals eerder genoemd maakte AdWords Concepten en Experimenten een einde aan tijdreeksanalyses en stelt het adverteerders in staat om bijna alle instellingen te A/B-testen door het campagneverkeer te splitsen over twee variaties.

In een goede A/B-test wordt één variabele aangepast ten opzichte van een controle variant en worden verder alle variabelen gelijk gehouden in beide variaties. Hier komt het grootste probleem van experimenteren in AdWords al om de hoek: het aanpassen van één variabele terwijl de rest gelijk blijft.

Bij het maken van een experiment in AdWords wordt eerst een concept aangemaakt op basis van de huidige staat van de campagne. Als je voor het lanceren van dit concept als experiment nog wijzigingen maakt in de campagne wordt deze dus niet gelijk gehouden in het experiment.

Een voorbeeld: een concept wordt aangemaakt in een campagne met Engelstalige zoekopdrachten naar rondvaarten in de Amsterdamse grachten. De adverteerder heeft momenteel de campagne gericht op mensen met Engels als browserinstelling. Nu weet de adverteerder dat er veel Spanjaarden mee gaan op de rondvaarten van zijn bedrijf. Dus wil hij testen of hij meer relevant verkeer krijgt als hij Spaans ook als targetting voor zijn campagne meeneemt.

Voordat hij het experiment lanceert wil hij het nog bespreken met zijn manager. In de tussentijd gaat hij verder met het optimaliseren van zijn campagne. Hiervoor wijzigt hij nog een aantal biedingen in de campagne. Helaas worden deze biedingen niet automatisch ook gewijzigd in het concept. Als hij een dag later zijn concept omzet in een experiment heeft hij dus een A/B-test met meerdere variaties: biedingen en taalinstellingen. Als de adverteerder twee weken later een significant verschil in het aantal conversies ziet weet hij niet of dit ligt aan het verschil in de biedingen of het verschil in de taalinstellingen.

Nu zal je denken: “Geen probleem! Ik moet gewoon niets wijzigingen terwijl ik een concept aanmaak.” Helaas houdt het hier niet op. Na het lanceren van een experiment heb je twee opties: niets wijzigen of handmatig alle wijzigingen in beide variaties doorvoeren. Voor de meeste accounts is het niet realistisch om over een periode van meerdere dagen of weken geen biedingen te wijzigen en een campagne niet te optimaliseren. Dus zit er niets anders op dan vanaf het lanceren van het experiment alle wijzigingen in zowel de A als de B variant door te voeren. Momenteel mist AdWords Concepten en Experimenten namelijk nog de feature waarbij alle instellingen & biedingen automatisch gelijk worden gehouden behalve de ene aanpassing die jij wilt testen.

Vandaar dat AdWords Concepten en Experiment het best ingezet kan worden binnen zijn kracht: het analyseren van verschillen in de kwaliteitsscore en het testen van slimme biedstrategieën zoals doel-ROAS en doel-CPA.

Wat zou de toekomst moeten zijn van Adwords Experimenten?

Om AdWords Concepten en Experimenten bruikbaarder te maken voor adverteerders moet er de mogelijkheid komen om alle variabelen constant te houden, behalve een enkele variatie. Op deze manier hoeven er niet constant biedingen binnen beide varianten gelijk gehouden te worden door de adverteerder. AdWords Labs lijkt hierin de eerste stap te zijn. Momenteel is AdWords Labs nog in bèta, maar zo gauw wij meer resultaten hebben met deze nieuwe functionaliteit zullen wij een blog schrijven over de mogelijkheden.

*) Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Traffic Builders

Google maakt cross-device retargeting mogelijk binnen Bid Manager

Meer dan 60 procent van de consumenten maakt gebruik van meerdere devices tijdens een aankoopproces. Voor een succesvolle retargetingstrategie kunnen marketeers hierdoor niet langer vertrouwen op één device om hun doelgroep te bereiken. Google speelt in op deze ontwikkeling door het mogelijk te maken cross device te retargeten binnen display en search campagnes.

Al in september 2016 kondigde Google al aan dat het cross-device retargeting mogelijk ging maken. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat dit vanaf 15 mei ook echt mogelijk zal zijn binnen Google Analytics (bron: Google Analytics). Doelgroeplijsten vanuit Google Analytics worden automatisch verreikt met de verschillende device-id’s van een gebruiker. Hierdoor kunnen gebruikers cross device gevolgd worden. De Google Analytics-doelgroepen kunnen vervolgens worden gebruikt binnen zowel DoubleClick Bid Manager als Google Adwords. Hiermee wordt het mogelijk gebruikers die op het ene apparaat je website hebben bezocht op een ander device te retargeten met relevante content.

Hogere conversies tegen lagere kosten

Het mogelijk maken van cross-device retargeting zorgt ervoor dat het bereik van retargetingcampagnes binnen Bid Manager wordt vergroot met de verschillende apparaten van een consument. Hierdoor kunnen adverteerders een groter deel van hun onlinemarketing-uitgaven investeren in succesvolle retargetingstrategieën. Ook kunnen remarketinglijsten langer gebruikt worden doordat het vervangen van devices kan worden opgevangen. Bovendien krijgen adverteerders betere controle over de cross-device contactfrequentie van een campagne. Dit moet uiteindelijk bijdragen aan een toename in conversies tegen lagere kosten.

Wat gaat er veranderen?

Het was via Google Analytics-doelgroepen alleen mogelijk gebruikers te retargeten op het device waarop zij eerder een website hadden bezocht. Wanneer een gebruiker zowel via een smartphone als via een laptop op een website is geweest, komt deze gebruiker tweemaal terug in de Google Analytics-doelgroep. Er wordt hierbij geen link gemaakt tussen de verschillende apparaten van een consument. Heeft een gebruiker daarentegen alleen via zijn smartphone de website van een adverteerder bezocht dan kan deze niet geretarget worden op zijn tablet of laptop.

In de nieuwe situatie staat de gebruiker centraal en niet langer het apparaat van deze gebruiker. Wanneer een gebruiker een website bezoekt wordt dit bezoek gekoppeld aan zijn gebruikers-id. Deze gebruiker komt eenmaal terug in de doelgroep met alle devices die deze gebruiker eerder heeft gebruikt om op Google in te loggen.

Dit geldt ook wanneer een gebruiker via meerdere apparaten op de website van de adverteerder is geweest. De voordelen hiervan zijn dat het mogelijk wordt gebruikers te retargeten op verschillende apparaten zelfs wanneer een gebruiker slechts op één apparaat op de website van de adverteerder is geweest.

Daarnaast wordt het mogelijk om gebruikers die op het ene device hebben geconverteerd binnen campagnes uit te sluiten. Deze gebruikers worden niet langer geretarget met het product dat zij al gekocht hebben op andere apparaten. Ook wordt het mogelijk één cross-device frequency cap te hanteren in plaats van een frequency cap per device.

Om cross-device retargeting mogelijk te maken gaat Google gebruik maken van de inloggegevens van haar gebruikers, zoals bijvoorbeeld Facebook dat al langer doet. Daardoor blijft cross-device retargeting voorlopig beperkt tot ingelogde gebruikers.

Het is pas de tweede keer dat Google haar adverteerders toestaat gebruik te maken van inloggegevens na de introductie van customer match binnen Adwords in september 2015. Hiervoor stond Google altijd relatief restrictief (afgezet tegen bijvoorbeeld Facebook) tegenover het gebruik van inlog-data voor enig ander doel dan het doormeten van resultaten. Daarentegen zullen adverteerders mogelijk hun privacy beleid moeten updaten omdat aanvullende data (in de vorm van Google-accounts) wordt gedeeld met Google.

Het delen van remarketinglijsten vanuit Google Analytics naar DoubleClick Bid Manager is voorlopig alleen mogelijk voor Google Analytics 360-accounts. Dit zal de eerste groep zijn die ook daadwerkelijk gebruik kan gaan maken van cross-device retargeting in Bid Manager. Het delen van Google Analytics doelgroepen met AdWords accounts is al langer mogelijk voor alle adverteerders.

Hoe werkt het?

Google gaat de aangepaste doelgroepopbouw automatisch verwerken in alle doelgroepen. Adverteerders hoeven dus geen actie te ondernemen wanneer zij hun doelgroepen cross device willen opbouwen. Wanneer het opbouwen van cross-device doelgroepen niet gewenst is dan kan het verzamelen van remarketinggegevens uitgezet worden. Er zullen dan geen doelgroepen meer worden opgebouwd.

Doelgroepen kunnen binnen Google Analytics worden aangemaakt wanneer je het accountrecht hebt om te bewerken.

Bron: Google Analytics

Het aanmaken van een doelgroep binnen Google Analytics is mogelijk door te klikken op ‘doelgroepdefinities’ onder ‘beheerder’.

Bron: Google Analytics

Wanneer een doelgroep wordt aangemaakt moet deze gekoppeld worden aan een Google Adwords of DoubleClick Bid Manager-account. Belangrijk is dat dit bestemmingsaccount reeds gelinkt is aan het Google Analytics profiel waarbinnen de doelgroep wordt aangemaakt.

Wanneer een bestemmingsaccount is gekozen kan een doelgroep worden gedefinieerd aan de hand van de kenmerken van deze gebruiker (bijvoorbeeld demografische gegevens of de bron waaruit deze gebruiker afkomstig is) of het gedrag van deze gebruiker op de website van de adverteerder (bijvoorbeeld de duur van de sessie of bezochte pagina’s). Daarnaast kan de duur van het lidmaatschap worden vastgesteld. Dit bepaald de tijd gedurende welke een gebruiker tot een doelgroep wordt gerekend na het moment waarop deze gebruiker heeft voldaan aan de voorwaarden van de doelgroep. Hiervoor geldt een minimum van één dag en een maximum van 540 dagen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Door de introductie van cross-device remarketing maakt Google het mogelijk ook zonder Data Management Platform (of externe tooling) gebruikers te volgen over verschillende apparaten. Hierdoor kan de customer journey van de gebruiker beter worden gevolgd en een cross-device strategie worden bepaald. Ook geeft dit adverteerders de mogelijkheid een cross-device frequentie te bepalen en advertenties op het ene device stop te zetten wanneer een consument op een ander device heeft geconverteerd. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan de effectiviteit van retargeting en hiermee de verhoging van de ROI.

Gebruik een data driven attributiemodel, eenvoudige werken niet

Met de komst van nieuwe onlineplatformen wordt de customer journey steeds complexer. Het is inmiddels heel gewoon dat een customer journey een aantal touchpoints op verschillende platformen omvat voorafgaand aan een conversie. De uitdaging bij deze langdurige customer journeys is het bepalen hoeveel elk kanaal heeft bijgedragen aan die conversie.

Eenvoudige attributiemodellen werken niet

Meestal worden eenvoudige attributiemodellen gebruikt om inzicht te krijgen in hoe een kanaal presteert, maar dergelijke modellen zijn enorm willekeurig. Voorbeelden hiervan zijn de modellen Linear, Last-click, Last-AdWords click en First-click (zie afbeelding).

Deze modellen geven een vertekend beeld van de kanaalprestaties omdat ze primair zijn gebaseerd op aannamen, kennis van de business en een onderbuikgevoel. De kans dat kanalen worden over- of ondergewaardeerd is heel groot, terwijl dat nu juist moet worden vermeden om campagnebudgetten op effectieve en efficiënte wijze toe te kunnen wijzen.

Voorbeelden van eenvoudige attributiemodellen

In plaats hiervan moeten we een data driven attributiemodel hanteren

Dit vertekende beeld kan worden vermeden door een combinatie te gebruiken van businesskennis en data om een data driven attributiemodel te maken. Zo’n model omvat alle mogelijke combinaties van kanalen in een customer journey en evalueert de conversieratio daarvan op basis van historische data. Die informatie wordt gebruikt om algoritmisch te berekenen wat de toegevoegde waarde is van een specifiek kanaal op een specifiek punt in de customer journey.

Een veelgebruikt algoritme voor dit soort berekeningen is de Shapley-waarde uit de coöperatieve speltheorie. Ik ga daar nu niet verder op in, omdat die hier al uitgebreid wordt beschreven, en ook Google geeft een wat algemenere uitleg hier.

Shapley-waarde

De beperkingen van Google

Het is dus niet verrassend dat Google een data driven attributiemodel ter beschikking stelt voor hun Google 360 Suite. En hoewel dit een enorme verbetering is met betrekking tot het correct toeschrijven van kanalen met Google Analytics, heeft het door Google gehanteerde model een aantal belangrijke beperkingen. Hieronder ga ik kort in op de voornaamste daarvan:

 1. Alleen standaardkanaalgroepering
 2. Maximumlengte van customer journey
 3. Vooraf bepaalde businessregels
 4. Geen omni-channel attributie
1. Alleen standaardgroepering van kanalen

Ten eerste kan Googles data driven attributiemodel alleen waarden berekenen voor kanalen die volgens de standaardmethode zijn gegroepeerd (link). Dit betekent dat als je zowel een samengevoegd als gedetailleerd beeld wilt van de prestaties van jouw kanalen, je de standaardkanaalgroepering moet aanpassen in een aparte weergave om een ander perspectief te krijgen. Dit lost de beperking wel op, maar is behoorlijk foutgevoelig en bepaald niet gebruiksvriendelijk.

Voorbeeld van standaardkanaalgroepering

2. Maximumlengte van customer journey

Ten tweede werkt het model alleen met customer journeys die uit maximaal vier touchpoints bestaan (link), wat betekent dat een customer journey met meer punten wordt teruggebracht tot de laatste vier (zie de volgende afbeelding). Dit is een ernstige beperking voor bedrijven die producten verkopen waarvoor meestal meer dan vier interacties nodig zijn, door bijvoorbeeld een langdurige oriëntatiefase.

Maximumlengte van customer journey

3. Vooraf bepaalde businessregels

Ten derde zijn de businessregels die door Google op de data worden toegepast onbekend, en kunnen ze dus niet worden aangepast voor specifieke bedrijfs- of sectorkenmerken. De definitie van een customer journey is essentieel voor het data driven attributiemodel, omdat het algoritme de individuele customer journeys gebruikt om te attribueren. Zo kan een touchpoint kort na een aankoop worden gezien als deel van de loyalty loop van de vorige customer journey (link) in plaats van als het begin van een nieuwe customer journey van die klant.

Bovendien is het in sommige sectoren heel gewoon dat een klant meerdere keren de website bezoekt, voordat zijn vertrouwen is gewonnen en de eerste aankoop wordt gedaan. Maar zodra dit omslagpunt is bereikt, resulteert elk volgend bezoek in een aankoop. Deze aankopen zouden ook moeten kunnen worden toegeschreven aan de kanalen in het oriëntatieproces. Kortom, de meeste bedrijven en sectoren moeten hun customer journey zorgvuldig definiëren om een data driven attributiemodel effectief en efficiënt te gebruiken en de prestaties van hun kanalen op de juiste manier te bepalen.

4. Geen omni-channel attributie

Ten slotte is de belangrijkste beperking van Googles data driven attributiemodel dat er geen omni-channel attributie mogelijk is, omdat de customer journey is samengesteld met de gegevens uit de producten van Google. Het is dus wenselijk dat er touchpoints afkomstig uit andere bronnen dan die van Google (CRM, e-mail, winkel enzovoort) worden opgenomen in de customer journey, voordat het attributiemodel wordt gebruikt. Helaas is het model van Google niet geschikt voor externe databronnen, en kan het dus niet worden toegepast op rijkere datasets, die een completer beeld bieden van de omni-channel touchpoints in de customer journey.

De oplossing is een aangepast data driven attributiemodel

Naar aanleiding van de bovenstaande beperkingen van het model van Google besloot ik om zelf een data driven attributiemodel te ontwikkelen, dat deze beperkingen niet heeft en ook kan worden gebruikt met een basisaccount van Google Analytics.

In mijn attributiemodel heb ik ook de Shapley-waarde uit de coöperatieve speltheorie gebruikt. Het model is ontwikkeld met de open-sourcesoftware R (link). Met een combinatie van de flexibiliteit van R, ruim 1000 regels handgeschreven code en de ruwe data van het bedrijf, is het mogelijk om een eigen data driven attributiemodel te maken, dat kan worden aangepast en afgestemd op de behoefte van een bedrijf. In dit gedeelte leg ik kort uit hoe ik met dit model de beperkingen vermijd van Google’s data driven attributiemodel.

 1. Ondersteuning van aangepaste kanaalgroepering
 2. Ondersteuning van lange customer journeys
 3. Ondersteuning van aangepaste businessregels
 4. Omni-channel attributie is mogelijk
1. Ondersteuning van aangepaste kanaalgroepering

Het eerste grote voordeel is de mogelijkheid om meerdere sets kanaalgroeperingen te definiëren, waarmee de prestaties van een kanaal algoritmisch kunnen worden berekend. Met andere woorden, deze flexibiliteit biedt de mogelijkheid om eenvoudig in te zoomen op specifieke kanaalgroeperingen en de prestaties in detail te bekijken.

Ondersteuning van aangepaste kanaalgroepering

2. Ondersteuning van lange customer journeys

Het tweede grote voordeel is de mogelijkheid om de lengte van de customer journey aan te passen waarover het attributiemodel de kanaalprestaties berekent. Bedrijven die producten verkopen met een vaak lange customer journey kunnen dit aangepaste attributiemodel dus gebruiken zonder dat ze essentiële upper-funnel touchpoints hoeven uit te sluiten.

Ondersteuning van lange customer journeys

3. Aangepaste businessregels

Verder is een van de grootste beperkingen van Googles model dat alle businessregels over de customer journey vooraf zijn gedefinieerd en niet kunnen worden aangepast. Deze kunnen enorme gevolgen hebben voor de uitkomsten van het model, en kunnen en mogen dus niet worden gestandaardiseerd.

Dit is ook de reden dat mijn aangepaste data driven attributiemodel werkt met de ruwe data, zodat de gebruiker de businessregels die van toepassing zijn op de klant helder kan definiëren. Dit betekent dat er businessregels en sectorspecifieke regels kunnen worden gebruikt voor de customer journeys.

Daarnaast maakt dit het attributiemodel niet alleen bruikbaar voor alle bedrijven in verschillende sectoren, maar wordt het proces ook volledig transparant doordat alle details over hoe de toeschrijving wordt uitgevoerd, beschikbaar zijn en tot in detail kunnen worden verklaard.

4. Omni-channel attributie is mogelijk

Het aangepaste data driven attributiemodel is niet afhankelijk van de Google-omgeving en kan worden gebruikt met externe databronnen (CRM, e-mail, winkel enzovoort), waardoor omni-channel attributie mogelijk is. Met andere woorden, wanneer je een Data Management Platform (DMP) gebruikt dat gebruikers-ID’s van verschillende databronnen aan elkaar koppelt, kan het aangepaste attributiemodel worden gebruikt om algoritmisch de omni-channel prestaties te berekenen.

Maar er is nog meer

Behalve dat ik de beperkingen van het attributiemodel van Google wilde wegnemen, was ik ervan overtuigd dat er meer winst te behalen viel. Daarom heb ik een aantal extensies ontwikkeld die de output van het data driven attributie model nog waardevoller maakt. Ik denk dan aan mogelijkheden zoals een analysetool voor ‘Return on Ad Spend” (ROAS) en “Channel weight dashboard”.

De eerste tool geeft inzicht in het rendement van de uitgaven aan advertenties in elke aangepaste kanaalgroepering, op basis van de attributiewaarde en het budget dat in het kanaal is gestoken. Hierdoor kan beter worden bepaald hoeveel omzet elk kanaal genereert in verhouding tot de investering. Het dashboard biedt waardevolle inzichten in de prestaties van elk kanaal voor elke stap in de customer journey. Dit kan worden gebruikt om te bepalen in welke fase van de customer journey een kanaal het beste presteert. Het ligt voor de hand dat sommige kanalen beter zijn voor het vergaren van prospects, en sommige effectiever zijn bij het genereren van conversies.

Conclusie

Data driven attributie is een onwillekeurige, goede methode voor het vaststellen van de prestaties van een kanaal, en zou moeten worden gebruikt door alle bedrijven die willen weten wat het effect en de resultaten zijn van hun marketingbudgetten. Door het gebruik van de ruwe data kunnen we het attributiemodel volledig personaliseren voor elke business door middel van aangepaste businessregels, de lengte van de customer journey en de kanaalgroepering.

Daarnaast is het essentieel dat data driven attributiemodellen flexibel zijn en kunnen worden gebruikt met uiteenlopende databronnen. Dit is vooral belangrijk omdat customer journeys steeds complexer worden en de grens tussen offline en online vervaagt. Dat vraagt om een omni-channel benadering. We moeten dus allemaal onze huidige attributiemodellen inwisselen voor een data driven attributiemodel, zodat we onze kanalen niet over- of onderwaarderen.

Integratie online en offline analytics blijft onbekend terrein

Voor de meeste bedrijven is het combineren van webanalytics en data uit tv, radio of print nog onbekend terrein. Dat bevestigen diverse experts. Wel zeggen ze de vraag naar oplossingen voor deze uitdaging te zien toenemen. Er wordt gezocht naar integratiemogelijkheden. Men is al in staat onderin de funnel, dicht op het koopmoment, nauwkeurig te meten hoe gebruikers zich bewegen en reageren op iedere uitgegeven marketingeuro. Maar of en hoe een merkcampagne op tv concreet de conversie beïnvloedt is voor velen nog gissen.

Dit is zo complex omdat de controlemogelijkheden in de ‘oude wereld’ over het algemeen veel beperkter zijn dan in de digitale, vertelt Simon van Duivenvoorde van Wakoopa. En soms is er ook gewoon sprake van een gebrek. Kun je tags en cookies plaatsen dan zijn de mogelijkheden natuurlijk heel anders dan wanneer er alleen een uitzendschema voor handen is.

“Maar het echte probleem is natuurlijk dat het bereik en effect van traditionele media wordt gemeten met behulp van een onderzoekspanel”, reageert Pieter van Geel van Greenhouse Group. Hij doelt bijvoorbeeld op de tv-kastjes die bij een hele kleine groep Nederlanders de kijktijd meten. “Er is dus geen één-op-éénkoppeling tussen dit panel met de webanalytics”, legt hij uit. “Momenteel kun je alleen analyses doen op een geaggregeerd niveau. Het resultaat is dat je de koppeling tussen traditionele media en webanalytics alleen probabilistisch kunt maken. Op basis van een kansberekening dus.”

“Attributie-vaststelling wel degelijk mogelijk”

In een onlangs verschenen artikel wordt de huidige manier van attributie-vaststelling ter discussie gesteld. Voor de conversie-attributie zoals we die nu kennen wordt onvoldoende gekeken naar de totale customer journey. De meeste online bedrijven laten offline media gewoonweg links liggen. Het resultaat: er is zo’n nadrukkelijke focus op online media dat de offline kanalen er vanzelf uit worden ‘geoptimaliseerd’.

Geloven doen de experts dat zeker niet. “Ja, kijk je naar de attributiewaarde die tools zoals Google Analytics nu toekennen aan de kanalen dan zal dat inderdaad een vertekend beeld geven. Voor zulke oplossingen blijft het lastig offline media te betrekken bij websitebezoek en conversie”, zegt Johan Walda, Data Scientist bij MeMo2. “Maar we zijn tegenwoordig omringd door tal van digitale apparaten. Dit zorgt ervoor dat media als televisie ook een direct effect hebben op online doelstellingen.”

Bij het gebruik van een model waarin offline en online media samenkomen, is het volgens Walda bijvoorbeeld logisch naar zogenaamde ‘pull visits’ te kijken. De mensen die zijn aangespoord om zelf op zoek te gaan naar meer informatie. “Gaat een consument direct na het zien of horen van een reclamespot naar de website van de adverteerder dan is dat direct verkeer of via een betaald (SEA) of onbetaald (SEO) zoekresultaat. Die pull-visits zijn voor ons de basis voor de berekening van het spot-effect.” Zo wordt de verandering in een online metric op minuutniveau aan de Gross rating points (GRP’s, reclamebereik) gekoppeld.

“Integratie on- en offline geen sinecure”

Ook Van Geel gelooft er niet in dat de huidige mogelijkheden voor attributie onbruikbaar zijn of zelfs zouden leiden tot alleen maar meer online besteding. In tegendeel, reageert hij. Door onder meer de conversie-attributie, tv-attributie en media mix modelling – een ideale mediamix op basis van de touchpointwaarde – te combineren kunnen analisten heel goed het effect van ieder mediumtype bepalen. “Zolang er maar variatie zit in de historische inzet van dit mediumtype. Zelf hebben we voldoende cases die aantonen dat traditionele media effectiever zijn en dus meer budget rechtvaardigen dan de online acquisitie.”

Van Geel geeft wel aan dat de integratie van on- en offline geen sinecure is. Traditionele media worden veelal nog ingezet met andere doelstellingen. “Zulke ‘brand metrics’ zijn met webanalytics inderdaad minder makkelijk te meten. Maar we doen dit al volop voor klanten, onmogelijk is het dus niet. Belangrijk is om rekening te houden met de doelstellingen en inkoopmogelijkheden van een mediumtype. Het heeft natuurlijk geen zin om televisie, vaak ingezet voor de herkenbaarheid, te vergelijken met branded search of retargeting voor sales. Er zal in ieder geval afstemming moeten zijn tussen alle betrokken partijen. In mijn ervaring ontbreekt dat, zeker bij onderzoeksbureaus, geregeld.”

De experts geven aan dat er nog wat uitdagingen zijn, maar door slim samen te werken met adverteerders en publishers een aanzienlijk deel van de puzzel te kunnen leggen. Van Geel: “Daar ben ik van overtuigd. Binnen afzienbare tijd is het mogelijk alle media en touchpoints te koppelen.”

Workshop: aan de slag met call tracking

Weet je eigenlijk hoeveel telefoontjes je website precies oplevert en via welk marketingkanaal deze binnen komen? En wat de waarde ervan is? Door nieuwe advertentievormen als click-to-call neemt dit soort verkeer alleen maar toe. De ROI meet je met call tracking.

 1. Ben je al bekend met het fenomeen call tracking op websites?

Ja: Mooi, want met deze toepassing kan je telefonische conversies via de website of andere online kanalen makkelijk meten en beoordelen.

NeeMet call tracking krijg je inzicht in hoeveel telefoontjes je via welke marketingkanalen ontvangt. Als je er nog geen gebruik van maakt, wordt de mogelijke conversie en oorsprong van de sessie niet altijd meegenomen in analyses. Het gevolg: incomplete conversiedata, onjuiste attributie en toekenning van marketingwaarde, én een inaccurate return on investment. Met call tracking meet je dit wel. Wat zinvolle data oplevert, dan wel maakt het de data die wél hebt compleet.

 1. Wist je dat bellen met een bedrijf absoluut niet uit de tijd is?

Ja: Consumenten bellen inderdaad nog steeds graag met een bedrijf en dat wordt ze online ook steeds makkelijker gemaakt door ‘click-to-call’-linkjes.

Nee: Google is vorig jaar gestart met call-to-action buttons. Zo kan je vanuit een AdWords-advertentie direct contact met een bedrijf opnemen, wat voor meer telefonisch verkeer zorgt. Bij de aanschaf van ingewikkelde of dure producten, verzekeringen, schademeldingen of bij B2B-transacties geeft de klant zelfs de voorkeur aan bellen. Want ze willen zoveel mogelijk informatie verzamelen op de simpelste manier. En dan blijkt bellen vaak de eenvoudigste optie. Klik hier voor meer info.

 1. Weet je wat je allemaal met call tracking kan meten?

Ja: Top. Eigenlijk meet je dezelfde zaken als bij webconversies. Alleen voeg je nu ‘de missing link’ aan je Google Analytics of een ander systeem toe.

NeeDoor een uniek telefoonnummer te koppelen aan een kanaal, sessie of klant, achterhaal je welke marketingkanalen, campagnes, sociale media, advertenties en zoekwoorden leiden tot contact met jouw bedrijf. De afzonderlijke nummers blijven actief, maar hun functie vervalt na een aantal keer, om dubbele meting te voorkomen. Goed om te weten: call tracking is dus ook toepasbaar op platformen als Facebook, binnen een nieuwsbrief en alle andere bronnen die in Analytics verpakt zitten.

 1. En dat je ook goed de effectiviteit van offline campagnes kan meten?

Ja: Reclame-uitingen op abri’s, in tijdschriften en kranten en op radio en televisie kunnen inderdaad ook per campagne of kanaal een uniek telefoonnummer krijgen.

Nee: Behalve oproepconversies naar aanleiding van online-advertenties, zijn ook offline marketingcampagnes te meten. En omdat je de data van call tracking kunt integreren met je Analytics-account, kan je alle data onder één noemer samenvoegen. Een apart nummer op een poster, flyer of een tijdschrift telt als een eigen kanaal. Is een telefonisch contactmoment creëren een van de doelen van jouw campagne? Dan is dat via deze methode dus gemakkelijk meetbaar te maken. Klik hier voor meer tips.

 1. Weet je wat het jouw onderneming concreet kan opleveren?

Ja: Precies, jouw marketingbudget kan je slimmer inzetten waardoor je kosten bespaart, dan wel meer conversies kunt halen uit hetzelfde budget.

Nee: Door het complete overzicht van alle data krijg je een beter inzicht in de effectiviteit van campagnes. Heb je het budget wel in de meest doeltreffende campagnes geïnvesteerd? Mogelijk leiden je marketinginspanningen namelijk tot weinig online conversie, maar zorgen ze wel voor veel telefonische leads. En zou je bijvoorbeeld budget kunnen verschuiven naar betere telefonische ondersteuning, zodat er minder waardevolle leads verloren gaan. En dan is er nog de opkomst van voice-assistants. 

 1. Welke software of diensten je hiervoor kan gebruiken?

Ja: Er is al een handvol partijen die jou kunnen helpen met het opzetten van een goede infrastructuur. Je bent zo ‘in business’.

Nee: Voor bedrijven en marketeers zijn er verschillende aanbieders van calltracking-software. Van Nederlandse bodem bieden AdCalls en 4Tele een uitgebreid pakket. Verder zijn er talloze buitenlandse aanbieders wiens service ook in Nederland beschikbaar is. Denk aan What ConvertsCall Tracking MetricsCall Tracks, Avidtrak en FreeSpee. Daarnaast is Google zelf bezig om wereldwijd zijn eigen call tracking-service uit te rollen. Deze is echter nog niet beschikbaar in Nederland. Meer weten over alternatieven? 

 1. Weet je wat je moet aanpassen in jouw organisatie?

Ja: Zoals met veel services is dat zo geregeld. Al met al moet je met de meeste aanbieders binnen een paar uur up & running zijn.

NeeEr zijn globaal vier stappen te zetten: twee op het gebied van marketing en twee technische. Maak allereerst een doel aan in je analytics-account en importeer deze in je AdWords-campagne. Daarna plaats je de scripts en de code voor de telefoonnummers die je gebruikt. Afhankelijk van de hoeveelheid nummers ben je hier binnen een aantal uur mee klaar. Werknemers kunnen na elk gesprek de waarde van het gesprek invoeren en de conversie vastleggen.

 1. Natuurlijk wil je ook nog weten wat de kosten zijn, toch?

Ja: Als vuistregel geldt: reserveer ongeveer één procent van je AdWords-budget voor een call tracking toepassing.

Nee: Gemiddeld kost een abonnement zo’n zestig euro per maand voor duizend sessies. Voor elke duizend meer betaal je ongeveer tien euro. Grote klanten zullen rond de honderdvijftig tot tweehonderd euro per maand kwijt zijn. Breng dus eerst in kaart welke marketingkanalen je wil meten, hoeveel geld je erin steekt en hoeveel sessies je daaruit haalt. Pas dan kan je het rendement goed in kaart brengen en vervolgens beter investeren. Nu aan de slag, succes!

*) Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#156) en is tot stand gekomen met input van Jeffrey Verhoek, Addcalls.

Betere campagnes? Erken potentie en beperkingen van huidige attributie

Wil je als marketeer weten of bepaalde kanalen of campagnes hebben bijgedragen aan een doel op de site dan kijk je naar de conversie-attributie. Zo wordt duidelijk of het budget goed is besteed of dat bijsturing nodig is. Maar zijn de modellen echt zo zinnig als ze lijken? En welke uitdagingen kom je zoal tegen?

Attributie is het toekennen van de juiste waarde aan ieder contactmoment dat voorafgaand aan de conversie heeft plaatsgevonden. Dus: is verkopen het doel van een website dan kijkt de marketeer waar er contact is geweest voordat men overging tot die koop. Uit de analytics wordt opgemaakt dat de klant eerst op een banner is gestuit om vervolgens op een later moment via social, e-mail en de zoekmachine in de winkel te belanden.

Maar welk kanaal verdient nu die extra euro voor een zo optimaal mogelijke marketingmix en een nog beter (verkoop)resultaat? Heeft de marketeer vertrouwen in de standaardinstellingen van analytics-software dan wordt de volledige conversiewaarde toegekend aan de laatste klik. Hoewel al die contactmomenten hun bijdrage hebben geleverd, kan de zoekmachine in dit geval rekenen op extra budget.

Huidige modellen trekken kanalen voor

Onterecht natuurlijk: iedere marketeer weet dat de klant vandaag de dag cross-channel, cross-device en ook offline met bedrijven in contact komt. De huidige modellen die voor conversieattributie  worden gebruikt leiden er alleen maar toe dat de kanalen die nú goed meetbaar zijn, nog invloedrijker worden gemaakt. De bovenstaande beschrijving gaat ervan uit dat attributie alleen over verkeer en kliks gaat: de onderzijde van de conversiefunnel dus, dicht op de uiteindelijke koop.

Veel e-commercebedrijven weten inmiddels dat er voor het aanboren van nieuw publiek ook geïnvesteerd moet worden in branding in de ‘upper-’ en ‘mid-funnel’. Een snelgroeiend bedrijf als Coolblue steekt niet voor niets geld in campagnes op tv, via outdoor en in print. Branding draagt bij aan conversie, maar wordt nu niet op waarde gemeten.

Voor een eigen campagne voor ‘Voorjaarsuitjes’ activeerden we de klant via ‘Touch, Tell & Sell’ (zie onderstaande afbeelding). Een combinatie van online en offline dus. Uit de data-analyse komt overduidelijk naar voren dat ‘mobiel’ voor het grootste bereik zorgde: 58 procent van het verkeer. Toch had de helft van alle personen die converteerde meer dan één kanaal gebruikt. Met name offline uitingen bleken nodig om de herkenning verderop in de campagne te vergroten. Was die herkenbaarheid er eenmaal dan zorgde mobiel adverteren voor een belangrijk eerste contact.

Hoewel de meeste marketeers nog maar mondjesmaat beschikken over middelen die een completer beeld geven, gloort er hoop aan de horizon. Er wordt druk geëxperimenteerd. Zo zetten bedrijven voor iedere campagne een unieke promotiecode in. Wisselt iemand in de winkel de couponcode in dan zijn die data op te nemen in de analytics software. Een meer geavanceerde manier om offline verkeer in kaart te brengen is door bijvoorbeeld beacons te gebruiken.

Nieuwe dimensie aan conversie-attributie

Ook op het gebied van televisie-attributie worden stappen gezet. Pieter van Geel van Blue Mango schreef hier al eens over de Bayesiaanse methodiek om het effect van spotjes real-time door te meten. En natuurlijk probeert ook Google de conversie-attributie te verbeteren. De nieuwste Google Attribution 360-tool is onderdeel geworden van Google Analytics en koppelt voorzichtig de eerste offline meetpunten aan ‘search’ en ‘display’. Marketing automation-tools zoeken op hun beurt de samenwerking met andere partijen. DSP’s die display advertising inkopen, bedrijven in outdoorreclame en organisaties in print sluiten zich hier langzaam maar zeker op aan: het belooft een heel nieuwe dimensie te geven aan conversie-attributie.

Het is dus belangrijk om je als marketeer te realiseren is dat de set aan data die nu voorhanden is, niet honderd procent compleet is. Het verbinden van iemands gedrag op het ene apparaat aan het andere is nog in veel situaties een uitdaging. Het registreren van offline contactmomenten is niet altijd mogelijk. Natuurlijk kun je zoeken naar correlaties in data, maar het is goed in het achterhoofd te houden dat de waarde van een kanaal (nog) niet alleen in cijfers is uit te drukken. Laat je in je besluitvorming over de toe te kennen mediabudgetten dus niet volledig sturen door bestaande attributiemodellen. De customer journey is hiervoor te complex. Een ogenschijnlijk onbelangrijk kanaal kan later in de funnel het verschil maken tussen wel of niet converteren. Wees op je hoede voor het butterfly effect.

Cross Device Data meten in Google Adwords

Een van de grootste uitdagingen in het leven van een onlinemarketeer is het meten en beoordelen van Cross Device Data. Gelukkig is het nu een stuk makkelijker gemaakt om Cross Device Data te meten en inzichten te krijgen in hoe de campagnes tussen verschillende apparaten presteren. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Cross Device Data toeschrijvingsrapporten in Google Adwords

Waar we bij Google Analytics gebruik moeten maken van een User ID, daar meet Google AdWords deze Cross Device Data automatisch. Dit doet Google door het samenvoegen van anonieme gegevens van Google-gebruikers die al eens eerder in Google hebben ingelogd op één van de apparaten die zij hebben gebruikt. Door het samenvoegen van al deze data is Google in staat om verschillende rapportages te maken die het makkelijker maken om de toeschrijving tussen verschillende apparaten inzichtelijk te krijgen.

Waar kun je deze Cross Device Data rapporten vinden?

De rapportages kun je vinden door in de Google AdWords Interface te navigeren naar ‘hulpprogramma’s’ en daar op toeschrijving te klikken. Aan de linkerkant heb je dan de optie om een menu op te klikken met daarin alle rapporten over activiteit via verschillende apparaten. In dit artikel bespreek ik de volgende rapporten: ‘Apparaten’,’ Ondersteunende apparaten’ en ‘apparaatpaden’.

Apparaten

Het rapport ‘Apparaten’ geeft inzichten in het aantal conversies met activiteit op verschillende apparaten. In het overzicht kun je eveneens het totaal aantal conversies in deze periode terugvinden en het percentage conversies met activiteit op verschillende apparaten. In het voorbeeld hieronder hebben er in totaal 4.479 conversies plaatsgevonden in de afgelopen 30 dagen. In totaal hebben 271 van deze conversies interactie gehad met verschillende apparaten, dit komt neer op 6,05 procent van het totaal (271 / 4479 = 6,05%).

Onder de algemene getallen wordt ook specifiek onderscheid gemaakt tussen de verschillende apparaten. Uit de tabel valt op te maken op welk apparaat er uiteindelijk wordt geconverteerd nadat er interactie met een apparaat heeft plaatsgevonden. Heel handig dus om in kaart te brengen dat interacties met mobiele apparaten zeker van waarde zijn ondanks dat de bezoekers de last click conversie in de meeste gevallen waarschijnlijk doet op een desktop apparaat.

In het voorbeeld hierboven zien we dat er 61 interacties met mobiel hebben plaatsgevonden welke hebben geresulteerd in een conversie. Van die 61 interacties is er uiteindelijk 53 keer via desktop geconverteerd. Dit is ruim 87 procent! Deze cijfers tonen aan dat mobiel relatief gezien meer conversiewaarde toevoegt in de eerste interactie dan bijvoorbeeld desktops, welke meer waarde toevoegen als laatste apparaat in het conversiepad.

Ondersteunende apparaten

Het tweede rapport is het rapport ‘ondersteunende apparaten’. In dit rapport worden de verhouding van het aantal ondersteunende klikken weergegeven, ten opzichte van last-click conversies. Een soortgelijke ratio is voor bijvoorbeeld verschillende kanalen al inzichtelijk in Google Analytics. In dit rapport wordt echter aangegeven wat de verhoudingen zijn  per apparaat categorie.

Het rapport geeft aan dat er naast laatste-klik-conversies wel degelijk meer waarde toegekend kan worden aan eerdere bezoeken op andere apparaten. In dit voorbeeld hebben er 166 laatste-klik-conversies plaatsgevonden via mobiel, maar zijn er daarnaast ook nog 63 ondersteunende conversies via een mobiel apparaat plaatsgevonden. De verhouding ondersteunend / last-click ligt daarmee op 0,38 en dat ligt hoger dan bij de andere apparaten. Dit geeft eens te meer aan dat mobiel verkeer vaak een hogere ondersteunende waarde is omdat bezoekers zich veelal oriënteren via dit apparaat.

Cross Device Data rapport: apparaatpaden

Het laatste rapport in dit artikel is het rapport ‘Apparaatpaden’. Dit rapport geeft het pad met verschillende apparaten aan dat men heeft afgelegd om tot een conversie te komen. Veel voorkomend is dat een conversiepad bestaat uit twee interacties, maar het wil ook voorkomen dat men wel acht of negen interacties nodig heeft alvorens ze overgaan tot een conversie. Een conversiepad met veel interacties zal vaker voorkomen in branches waar het gaat om producten met een hoge orderwaarde. Gebruikers van deze producten gaan in het proces tot een aankoop vaak niet over één nacht ijs.

Bovenstaand voorbeeld toont aan dat bij deze klant veelal conversies plaatsvinden met interactie op twee apparaten. Desktopcomputer > Desktopcomputer is de meest voorkomende conversie. Deze conversie wil zeggen dat men vanuit een nieuwe interactie alsnog op een desktop apparaat de conversie heeft uitgevoerd. Dit betekent niet automatisch dat het op een ander desktop apparaat heeft plaatsgevonden, maar wel vanuit een andere interactie. Bij mobiel > desktopcomputer en desktopcomputer > mobiel is dat uiteraard wel het geval. Deze inzichten tonen eens te meer dat de desktopcomputer vaak alle credits krijgt terwijl het belang van de eerdere interacties daarmee ondergeschikt worden gemaakt.

Zelf probeer ik het altijd te verduidelijken met een doelpunt bij voetbal als voorbeeld. Vaak is het zo dat een spits (desktop) een doelpunt maakt en daarmee alle credits krijgt, terwijl het ‘doelpunt’ zonder het eerdere werk van zijn medespelers (interacties op andere apparaten) waarschijnlijk nooit zou zijn gevallen.

Cross Device Data meten op basis van klikken of vertoningen

Bij de bovenstaande rapporten zijn alle conversies gebaseerd op basis van een interactie door middel van klikken. De rapporten geven je ook de mogelijkheid om de campagnes te beoordelen op basis van interactie door middel van vertoningen. Dit kun je aanpassen door de optie op basis van vertoningen aan te klikken. Deze optie staat boven de overzichtsgegevens van elk rapport.

Tot slot..

Inzichten in bovenstaande rapporten bevestigen wat we eigenlijk allemaal al weten. Men maakt steeds meer en steeds vaker gebruik van verschillende apparaten alvorens zij overgaan tot een conversie. Het geeft aan hoe belangrijk het is om naast de last-click conversie zichtbaar te zijn bij de eerste interactie van een potentiële klant. Indien niet jij, maar de concurrent zichtbaar is gaat hij er waarschijnlijk ook met de conversie vandoor. Deze rapporten leveren zeker een bijdrage aan het toekennen van attributie waarde aan verschillende apparaten.

*) Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Traffic Builders.

 

Hans Anders: 157% meer omzet met in-store visits

Waar Nintendo een fantastische koppeling maakte tussen de online en offline wereld met Pokémon Go, kon Google natuurlijk niet achterblijven. Feitelijk al in december 2014 geïntroduceerd, maar nu pas voorzichtig uitgerold in Nederland; de in-store visits in Google AdWords. Een nieuwe metric die de invloed van Google AdWords op offline winkelbezoek weergeeft.

On- en offline hand in hand

Vanwege de strenge voorwaarden is er momenteel slechts een handjevol adverteerders in Nederland die gebruik kunnen maken van deze bèta. Gelukkig mochten wij alvast van start met deze primeur, we delen graag de eerste resultaten met jullie.  Eerdere testen in de VS lieten erg leuke findings zien, waarbij tot achttien procent van de AdWords bezoekers daadwerkelijk offline een fysieke winkel bezocht. Ook in Nederland zien we veelbelovende resultaten bij onze eigen campagnes. Een duurzame brug tussen offline en online lijkt gebouwd.

Een op de vijf mobiele klikken resulteert in offline winkelbezoek

Twee adverteerders die momenteel in samenwerking met ons gebruik maken van de in-store visits zijn Miss Etam en Hans Anders. In beide gevallen zien we dat, afhankelijk van de insteek van de campagne, tussen de elf en zeventien procent van alle AdWords bezoekers daarna een fysieke winkel bezoekt. Dit percentage zien we logischerwijs toenemen tot boven de 20 procent als we inzoomen op mobiel AdWords verkeer!

157 procent omzetstijging

Deze data wordt helemaal interessant als we inzoomen op wat dit oplevert aan extra omzet. De in-store visits in AdWords geven het aantal offline winkelbezoeken weer, het gaat dus niet om daadwerkelijke aankopen in de winkel. Wanneer de totale winkelomzet en de hoeveelheid winkelbezoeken bekend is, kan de gemiddelde waarde per winkelbezoek berekend worden. Wanneer dit gekoppeld wordt aan de in-store visits kan er een mooie business case gebouwd worden. Bij Hans Anders neemt de door AdWords gegenereerde omzet met 157 procent (!) toe wanneer hier ook de offline omzet in mee genomen wordt.

Adwords-data en locatiegeschiedenis gekoppeld

Hoe het werkt? In de afgelopen maanden zijn er veel artikelen verschenen over de metric en hoe het precies gemeten wordt. In een notendop komt het er op neer dat Google AdWords data koppelt aan locatiegeschiedenis van smartphones en de nabijheid van deze gebruikers tot de winkels van de adverteerder. Deze data wordt vervolgens geëxtrapoleerd naar een bredere groep die niet aan de voorwaarden voldoen. Signalen die hierbij meegenomen worden zijn:

 • Google Earth en Google Maps Street View data
 • De coördinaten van miljoenen winkels wereldwijd
 • Wi-Fi signalen in winkels
 • GPS locatiesignalen
 • Google zoekdata
 • Gedrag in de winkel (gebaseerd op tijd)
 • Panel van meer dan een 1 miljoen opted-in gebruikers die hun locatie geschiedenis delen en hiermee de nauwkeurigheid van het model valideren

Googles hoge privac drempel (er zullen bijvoorbeeld nooit actuele locaties doorgegeven worden aan adverteerders) zorgen er voor dat gegevens geanonimiseerd worden. Om toch met de data te kunnen werken, wordt deze gebaseerd op samples welke geëxtrapoleerd worden. Dit heeft echter als gevolg dat net als de cross device conversies ook de in-store visits een schatting zijn. De schattingen zijn echter erg conservatief en de data wordt pas vertoond bij significante resultaten. Er kan dan ook met grote zekerheid gesteld worden dat de resultaten klopt.

Waarom is het tof?

Dat mag duidelijk zijn. Langzaam maar zeker worden de grenzen tussen off- en online steeds vager. Met de in-store visits is de volgende brug tussen de twee gebouwd. Het is uiteraard niet waterdicht, het blijft immers een schatting, maar met de conservatieve berekeningen van Google hebben we een mooie benadering van de werkelijkheid. Voor adverteerders geeft het waardevolle inzichten in de effecten van online inspanningen met AdWords op de offline winkels.

Page generated in 1,787 seconds. Stats plugin by www.blog.ca