Engeland: Vanaf 30.000 volgers ben je een infuencer

De Engelse toezichthouder op de reclamemarkt Advertising Standards Authority heeft bepaald dat wie op socialmedia dertigduizend of meer volgers heeft, kan worden beschouwd als een influencer.

Dat vloeit voort uit een zaak tegen een Britse lifestyleblogger met 32.000 volgers op Instagram.

Afgelopen februari besprak zij in de foto-app een van de producten van Sanofi, Phenergan Night Time-tabletten. Omdat dit een medicijn is, enkel verkrijgbaar met recept, is promotie ervan verboden.

De blogger in kwestie stelt dat ze in vergelijking met beroemdheden een zeer bescheiden hoeveelheid volgers heeft en daarom geen ‘celebrity endorsements’ kán doen. De Advertising Standards Authority is het daar niet mee eens en stelt dat de niet bij name genoemde influencer regelmatig producten promoot en dus het werk van een influencer doet. Met een publiek van 30.000 kwalificeert ze ook als celebrity.

Foto: pony rojo (cc)

DML 2019: The influencer marketing f*ck up summit

Influencer marketing is een van de krachtigste tools om een boost te geven aan jouw digitale marketinginspanningen en om interactie te genereren met moelijk bereikbare doelgroepen. De weg naar een succesvolle campagne is soms lang en uitdagend voor adverteerders en influencers. Op Digital Marketing Live! pakken we morgen uit met een speciaal panel gewijd aan influencer marketing onder de uitdagende titel The influencer marketing f*ck up summit.

Jeanine van Dommele en Renée Snaak van Divimove, een mediabedrijf dat deel uitmaakt van de RTL Group. Het bureau werkt nauw samen met 900 social influencers in zes Europese landen en verbindt ze met merken die social media platformen professioneel willen benutten.

Tot slot Marit Brugman van Haegens Media, bekend van haar eigen YouTube-kanaal Marit tussen de Mannen. Daarnaast is Marit eigenaar van Haegens Media, het videoproductiebedrijf van YouTube-kanalen Dylanhaegens, TeamDylanHaegens en Marittussendemannen, en oprichter/ambassadeur van Stichting Durf Te vragen.

Onduidelijkheid staat merkinteresse voor influencers niet in de weg

Merken die samenwerken met influencers hebben daar doorgaans twee redenen voor: groei in verkoop en groei in branding. In hoeverre wordt dat waargemaakt? ROI-kampioenen Om die vraag te beantwoorden is het goed om stil te staan bij de ROI-goeroes Binet en Field. Onlangs maakte adidas een beleidswijziging bekend conform de richtlijnen van dit duo. Kort […]

Unilever investeert in influencerplatform

Unilever Ventures investeert met TVC Capital in influencerplatform CreatorIQ uit Californië in de VS. Daarmee kan het indirect invloed gaan uitoefenen op de meetbaarheid en kwaliteit van de inzet van socialmedia, iets waar FMCG-corporates al langer om roepen.

Het cloudbedrijf ontvangt in deze financieringsronde twaalf miljoen dollar.

CreatorIQ werkt voor bedrijven als Airbnb, Dell, Disney, Mattel, Ralph Lauren, Salesforce en Unilever. Zij kloppen juist bij dit bedrijf aan vanwege zijn expertise in fraudedetectie, brandsafety, betalingen internationaal werkende creators (influencers) en veiligheidsstandaarden. Het spreekt de taal van de corporates en zijn systemen sluiten aan op die van de klanten.

Vorig jaar kondigde Unilever aan dat het geen zaken wil doen met partijen die volgers kopen op sociale media. Het wil enkel met gecontroleerde en geverifieerde bereik- en interactiecijfers werken.

De aard van reclamemaken verandert met het versplinteren van de mediaconsumptie. Jongelui kijken überhaupt veel minder televisie en andere publieksgroepen kijken ook vaak en innig naar andere schermen dan die ene grote. Om zijn werk goed te kunnen doen, wil het Nederlands-Britse Unilever kwaliteitsgaranties over zijn bereik.

Foto: Dave Doe (cc)

5 kenmerken van goede influencer content

De helft van de consumenten vertrouwt op de aanbevelingen van influencers. Dat maakt influencer-content een van de krachtigste marketingmiddelen die er zijn. 

Het consumeren van die content doen we met veel plezier. Als consument struinen we onze tijdlijn af op zoek naar inspiratie: voor wat we ’s ochtends aantrekken, ’s avonds eten en wat we in het weekend gaan doen. Bedrijven zijn óók op zoek naar influencers, maar dan vooral om er achter te komen wie de beste content voor je merk kan maken. De ene influencer is de andere niet, en dat geldt ook voor hun content.

Je werkt natuurlijk het liefst met een influencer wiens content goed presteert — bijvoorbeeld met een hoge engagement rate, veel views, een lage CPE/CPV of veel conversies.

Maar waar moet je dan op letten? Ik bekeek honderden succesvolle influencer-posts die in samenwerking met het influencer marketing platform Join werden gecreëerd. En wat bleek? Ze voldeden allemaal aan de volgende vijf kenmerken.

1. Hoge kwaliteit van content

Veruit de belangrijkste karaktereigenschap van goed presterende content. Oog voor detail, compositie, relevantie en design – deze posts hebben het allemaal. Of het nou aankomt op gebruik van kleur en licht of het samenbrengen van meerdere elementen in één afbeelding, kwalitatieve content herken je gelijk. It makes you feel something.

Deze content behaalt over het algemeen meer views, zorgt voor meer en betere brand recognition en is dus ook het investeren waard.

Instagramfoto van victoriachmel

Instagramfoto van @victoriachmel

2. Duidelijke product placement

Raar maar waar: juist de posts waarbij producten duidelijk in beeld waren en er over een betaalde samenwerking geen discussie is, behalen een hogere engagement.

Vaak horen we negatieve geluiden: dat influencers sluikreclame maken voor producten. Bijvoorbeeld door sneaky een item in de foto te plaatsen of niet duidelijk te vertellen dat het om een sponsored post gaat. Dit geeft volgers een vervelend gevoel, alsof ze voor de gek worden gehouden.

Uit analyse van succesvolle posts concludeerde ik dat posts met sluikreclame meestal inderdaad niet goed presteren. De engagement rate is gemiddeld lager, en de sceptische volgers ervaren de post als niet authentiek.

Instagramfoto van jaimyskitchen.nl

Instagramfoto van @jaimyskitchen.nl

Om te zorgen dat product placement wél een succes wordt, is één ding heel belangrijk — karaktereigenschap nummer 3.

3. Goede match tussen merk en influencer

En dat is de match tussen influencer en merk. De content van de influencer is alleen relevant wanneer er zorgvuldig is nagedacht over de samenwerking door zowel merk als influencer.

Neem de beruchte Shell-post van influencer Anna Nooshin als voorbeeld hoe het niet moet. Ze plaatste een post waarin ze zegt het geweldig te vinden hoe kleine veranderingen een verschil kunnen maken. Ze verwijst naar het drinkflesje in haar hand, gemaakt van gerecycled plastic. “Het helpt de oceaan schoon houden en werk creëren voor de inwoners van Haïti”, schrijft ze. Aangevuld met hashtags als #giveback en #shell.

In de reacties eronder vragen haar volgers zich af hoeveel ze betaald krijgt en of ze zich wel verdiept heeft in het bedrijf, en ze beschuldigen haar van ‘greenwashing’. “Bloedgeld Anna” is één van de reacties.

Merken moeten daarom selectief zijn in het influencer-landschap. Wanneer zij werken met een influencer die écht bij hen past, zal de content beter presteren op de eerder genoemde metrics. Ditzelfde geldt voor de influencer.

Tip voor influencers: wil jij de kwaliteit van jouw feed waarborgen? Werk dan alleen samen met merken die écht bij je passen, en zwicht niet te snel voor huge budgetten van merken die je toch niet echt liggen.

Voorbeeld van hoe de match tussen influencer en merkt wél werkt:

Instagramfoto van dukethedutchboxer

Instagramfoto van @dukethedutchboxer

4. Sterke en doordachte compositie

Natuurlijk draagt een goede compositie bij aan de kwaliteit van een post en natuurlijk is de manier waarop het product in beeld wordt gebracht belangrijk. Maar er viel me nog iets op bij het analyseren van de compositie…

De verticals/categorieën waar influencers content over maken. Zo worden er in de categorieën Fashion & Style en Beauty & Make-up hogere engagement rates behaald bij posts waarop de influencer zelf in beeld is.

Ben je actief in de categorieën Food & Culinary of Interior & Design? Dan werken juist posts zonder de influencer het best.

Een ezelsbruggetje: wanneer jouw merk of product direct iets te maken heeft met de influencer zijn of haar lichaam, kun je de influencer goed in de post betrekken. Anders is het misschien slimmer om alleen op het product te focussen.

Instagramfoto van solatice_

Instagramfoto van @solatice_

 5. Een passend format

Bij het kiezen van een format is historische data ontzettend belangrijk. Wat heeft de voorkeur van de doelgroep: foto of video? En is je merk of product meer geschikt voor foto of video?

Je kunt je voorstellen dat een kledingmerk het erg goed doet met casual #outfitoftheday foto’s (“Wow! Waar heb je dat toffe shirt vandaan?”), maar dat een make-upmerk fantastisch scoort met een videotutorial door een bekende influencer.

Bij de analyse van content die goed presteerde op eerder genoemde metrics, kwamen beide content-types voorbij. Als we kijken naar video’s op Instagram, zaten daar enkele hoge uitschieters bij. Maar als we kijken naar de slechtst presterende content, zitten daar ook Instagram video’s bij.

Hoe dat kan? Instagram video’s werken alleen wanneer een influencer regelmatig video’s post. Wanneer dit niet het geval is, heeft dat absoluut effect op onder andere je engagement rate. Dat voorkom je liever, toch?

Instagramvideo van joran_bawz

Instagramvideo van @joran_bawz

Dus: vóór je een langetermijnsamenwerking met een influencer aan gaat, kun je hun content dus het beste even bekijken met deze vijf kenmerken van goed presterende influencer content in je hoofd. Scoort de influencer goed op de meeste, of zelfs alle vijf kenmerken? Dan heb je vast en zeker een goede relatie in het verschiet.

De impact van visuals & video volgens Toto, Sanquin & Burgers’ Zoo

Met een organisch bereik dat ‘inkakt’ (aldus dagvoorzitter Bart Meerdink) wordt het voor organisaties en merken nog belangrijker om visueel aantrekkelijke content te delen om zo de algoritmes te verslaan. Wat kunnen we leren van merken als Toto en Burgers’ Zoo? Tijd voor een bezoek aan Visual Marketing in 1 day, waarbij het allemaal draaide […]

Engagement op Instagram: wat je als bedrijf moet weten

Instagram is de plek waar je moet zijn en (illegale) praktijken om volgers te kopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Want een account met veel volgers is een goed account, nietwaar? Mis! Het gaat namelijk niet om het aantal volgers, maar om je engagement ratio: het aantal volgers dat je post ook daadwerkelijk leuk […]

Lonely Planet gaat in social commerce

Lonely Planet heeft TRILL Travel gekocht, een bedrijf dat met behulp van AI-technologie foto’s van influencers analyseert en automatisch linkt aan boekingssites. Gebruikers kunnen een hotel, excursie of restaurant boeken door een foto aan te raken.

Lonely Planet wil met deze aankoop zijn rol in de customer journey verlengen. De content van de uitgever wordt voor de reis gebruikt. Door met TRILL in zee te gaan, worden reizigers tijdens de trip ook geholpen doordat ze visueel kunnen zoeken en boeken.

TRILL stelt dat 70 procent van de Instagram-content te maken heeft met reizen. Consumenten willen graag dezelfde beleving boeken. In fashion is social commerce al groeiende, voor travel was er nog niet zoveel. Zo is TRILL ontstaan.

De zogeheten Tastemakers die TRILL van content voorzien, zijn mensen die hun Instagram-account koppelen met TRILL. Vervolgens worden de foto’s automatisch geanalyseerd en voorzien van een boekingslink gepubliceerd op de website van TRILL. Wanneer er daadwerkelijk wordt geboekt, ontvangt de Tastemaker commissie. In een dashboard is vervolgens te zien hoeveel clicks, boekingen en commissie de foto’s opleveren.

Lonely Planet zal de technologie van TRILL Travel integreren in zijn digitale kanalen. De bedoeling is om het Pathfinders-programma – een groep reisexperts die hun tips delen op de website – te vernieuwen. Net als bij TRILL delen de Pathfinders in de commissie die boekingen opleveren. “Deze tweezijdige marktplaats helpt reismerken om directe boekingen te stimuleren met behulp van organische social content en dient als verdienmodel voor contentmakers,” aldus Lonely Planet.

Lonely Planet gaat in social commerce

Lonely Planet heeft TRILL Travel gekocht, een bedrijf dat met behulp van AI-technologie foto’s van influencers analyseert en automatisch linkt aan boekingssites. Gebruikers kunnen een hotel, excursie of restaurant boeken door een foto aan te raken.

Lonely Planet wil met deze aankoop zijn rol in de customer journey verlengen. De content van de uitgever wordt voor de reis gebruikt. Door met TRILL in zee te gaan, worden reizigers tijdens de trip ook geholpen doordat ze visueel kunnen zoeken en boeken.

TRILL stelt dat 70 procent van de Instagram-content te maken heeft met reizen. Consumenten willen graag dezelfde beleving boeken. In fashion is social commerce al groeiende, voor travel was er nog niet zoveel. Zo is TRILL ontstaan.

De zogeheten Tastemakers die TRILL van content voorzien, zijn mensen die hun Instagram-account koppelen met TRILL. Vervolgens worden de foto’s automatisch geanalyseerd en voorzien van een boekingslink gepubliceerd op de website van TRILL. Wanneer er daadwerkelijk wordt geboekt, ontvangt de Tastemaker commissie. In een dashboard is vervolgens te zien hoeveel clicks, boekingen en commissie de foto’s opleveren.

Lonely Planet zal de technologie van TRILL Travel integreren in zijn digitale kanalen. De bedoeling is om het Pathfinders-programma – een groep reisexperts die hun tips delen op de website – te vernieuwen. Net als bij TRILL delen de Pathfinders in de commissie die boekingen opleveren. “Deze tweezijdige marktplaats helpt reismerken om directe boekingen te stimuleren met behulp van organische social content en dient als verdienmodel voor contentmakers,” aldus Lonely Planet.

De 6 uitdagingen voor marketeers bij influencer marketing

Influencer marketing is volwassen geworden. Toch blijven marketeers tegen campagnemanagement-uitdagingen aanlopen, zo blijkt uit een recent onderzoek. Met welke uitdagingen hebben marketeers vandaag de dag te maken en hoe kunnen ze hiermee aan de slag? Uitdaging 1: het identificeren van nep-volgers en gemanipuleerde engagement Naarmate socialmedia-platformen groeien en verder ontwikkelen, doen helaas de ‘bots’ hetzelfde. […]

Nieuw platform voor metingen influencer campagnes

Connecting Agency Friends of the Brands heeft een platform aangekondigd voor het analyseren van de resultaten van influencer marketingcampagnes.

In de komende maanden gaan alle klanten van de connecting agency over op het nieuwe Influencer Rating System. De klanten, veelal lifestyle merken, krijgen met behulp van dit systeem meer inzicht de prestaties van hun influencer marketingcampagnes.

Naast het aantal volgers en de hoeveelheid likes en views wordt er ook gekeken naar de engagement van de volgers, hun demografische gegevens en de mobilisatiefactor. Ook toont het platform de ratio tussen het aantal actieve en niet-actieve volgers (nepvolgers) en de daadwerkelijke engagement van de betreffende influencer.

House of Sports en Join lanceren influencerplatform met Olympisch Kampioenen

Sportmarketingbureau House of Sports lanceert samen met influencer marketingplatform Join Influencers of Sports. Bedrijven kunnen via het platform samenwerken met Olympisch atleten als Erben Wennemars en Tess Wester of e-sporter Koen Weijland.

Binnen het platform zetten marketeers gemakkelijk en snel een marketingcampagne op met relevante sportinfluencers.

Sporters zijn (online) rolmodellen en hebben een sterke band met hun volgers, aldus de initiatiefnemers. Handbalster Tess Wester heeft zo’n 165.000 volgers op Twitter, Instagram en Facebook, voormalig schaatser Erben Wennemars telt in totaal 163.000 volgers en Koen Weijland heeft een gecombineerd bereik van 283.000 volgers.

De doelgroep van deze sporters is overwegend jong en doorgaans moeilijk te bereiken via traditionele marketingkanalen Sport-influencers met minimaal 5.000 volgers kunnen zich kosteloos aanmelden voor het platform.

House of Sports is het sportmarketingbureau in Ouderkerk aan de Amstel en werkt al meer dan 15 jaar voor sporters, sportbonden en het bedrijfsleven. Het bedrijf verzorgt ook het management van Sven Kramer, Ranomi Kromowidjodjo en Naomi van As en heeft haar eigen sprekersbureaus SportsSpeakers.nl en SportSpreker.be.

Join Marketing is in 2017 opgericht door Paolo Martorino en Edwin Knip.

Gilette in influencermarketing met Twitch

Gilette houdt een tijdelijke promotie met Twitch waarbij gamers spaarpunten kunnen verdienen om uit te geven aan hun favoriete streamers.

De bedrijven richten daartoe de zogeheten ‘Gillette Gaming Alliance’. Dat is een samenwerking die tijdens TwitchCon Europe in Berlin actief is. Dat vindt plaats op 13 en 14 april aanstaande.

Elf Twitch-streamers, en dus gamers, uit elf landen doen mee aan de reclameactie. Zij zullen hun kijkers gaan wijzen op reclameuitingen waarop ze kunnen klikken. Dat zijn commerciële boodschappen van Gilette-spullen. Fans die daadwerkelijk iets kopen, bijvoorbeeld bij Amazon, krijgen daar minimaal 250 bits voor verdienen. Dat is ‘Twitch-geld’ waarmee kijkers hun idolen belonen.

Uit Europa doen er vijf gamers mee, geen uit Nederland.

Twitch is onderdeel van Amazon.com.

Foto: 玄 史生 (cc)

Adverteren met influencer content: the next step

Het is een trend die dit jaar vaker voorbij gaat komen: adverteren met content van influencers. Het daadwerkelijke bereik van influencers ligt de laatste tijd onder de loep. En het vergroten van dit bereik wordt dus steeds interessanter. Merken en mediabureaus kunnen ervoor kiezen om influencer content betaald te pushen via het kanaal van de […]

Page generated in 1,238 seconds. Stats plugin by www.blog.ca