Veilingen 5G-frequenties leveren Duitsland 6,6 miljard euro op

De veilingen van de 5G-frequenties leveren de Duitse overheid 6,55 miljard euro op, zo laat de Duitse toezichthouder BnetzA vrijdag weten. Een vierde nieuwe netwerkeigenaar, 1&1 Drillisch, betreedt de markt.

De bekendmaking markteert het einde van een drie maanden durend biedingsproces op tientallen frequentieblokken.

Marktleider Deutsche Telekom, eigenaar van T-Mobile, betaalde 2,2 miljard euro en Vodafone legt 1,9 miljard euro op tafel om de infrastructuur te kunnen gaan bouwen voor het industriële mobiele breedbandnetwerk. Telefónica Deutschland (O2) betaalt voor iets minder capaciteit 1,4 miljard euro en ‘nieuweling’ 1&1 Drillisch betaalt 1,1 miljard euro.

1&1 Drillisch was tot nu toe een mobiele virtuele netwerkaanbieder op het net van Vodafone en O2. Het exploiteert meedere mobiele merken. Naast mobiele diensten levert het ook vaste telecom-, internet- en tv-diensten. 1&1 is onderdeel van United Internet, net zoals bijvoorbeeld Strato.

Ruim 20 procent van breedband-omzet afkomstig uit glasvezel

Ruim 20 procent van de omzet op de Nederlandse breedbandmarkt was in het eerste kwartaal afkomstig uit glasvezelaansluitingen, een nieuwe mijlpaal voor het groeiende glasvezelsegment.

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat het omzetaandeel van glasvezel met 2 procentpunten is gestegen in het eerste kwartaal. Het groeiende aandeel van glasvezel gaat vooral ten koste van DSL (koper), waar een daling zichtbaar is in zowel abonnees- als aansluitingen, zo blijkt uit het Breedband-rapport van Telecompaper over het eerste kwartaal van 2019.

DSL-providers verloren in totaal 105.000 aansluitingen in het afgelopen jaar en het aantal FTTH-abonnees steeg met bijna hetzelfde aantal.

De verschuiving naar glasvezel wordt aangewakkerd door de uitbreiding van FTTH-netwerken, vooral in kleinere steden en afgelegen gebieden, waar DSL-snelheden vaak laag zijn.

Test-Aankoop wil meer concurrentie op Belgische telecommarkt na prijsverhoging Telenet

De Belgische telecommarkt functioneert niet door ‘onvoldoende concurrentie en meerdere belangenconflicten’. Dat zegt Test-Aankoop, de Belgische Consumentenbond, als reactie op de nieuwe prijsverhogingen die kabelaar Telenet doorvoert.

Telenet maakte deze week bekend dat zijn tarieven voor vast internet, digitale en analoge televisie, mobiele en vaste telefonie vanaf 4 augustus met 1,87 procent omhoog gaan.

Reden zou een correctie voor de inflatie zijn, maar de consumentenorganisatie wijst op de vorige prijsverhoging van Telenet van juli 2018. ‘De voorbije jaren worden Belgische consumenten jaarlijks geconfronteerd met prijsverhogingen bij de telecomoperatoren waar ze klant zijn.’

In Nederland liet de Consumentenbond zich onlangs negatief uit over de prijsstijgingen bij KPN en Ziggo van soms vijf procent of meer.

Test-Aankoop stelt: ‘Wij blijven onderzoeken welke acties ondernomen kunnen worden om een einde te maken aan het uitmelken van de Belgische telecomklant, aldus de consumentenorganisatie.

OR XS4ALL: ‘Substantiële risico’s bij KPN-integratie’

KPN vraagt de Ondernemingsraad van XS4ALL om advies over de voorgenomen integratie van de internetprovider. Die zegt in een eerste reactie dat dat proces substantiële risico’s zou opleveren met wezenlijke impact.

De OR werkte met adviesbureau Stratix aan een businessplan ter behoud van XS4ALL, waarbij waarde wordt toegevoegd en banen blijven behouden, maar KPN legt dat naast zich neer.

“Omdat wij de aanvraag gisteren ontvangen hebben zijn we nog niet in staat geweest om een formeel standpunt te bepalen. Dit zullen we de komende periode doen aan de hand van gesprekken met KPN en de medewerkers van XS4ALL”, aldus de Ondernemingsraad van XS4ALL in een verklaring.

Begin januari 2019 kondigde KPN aan dat het een nieuw merkenbeleid wil gaan voeren. Dat betekent dat de merken Telfort, XS4ALL en Yes Telecom moeten verdwijnen. Meer dan vijftigduizend sympathisanten van de internetprovider geven in een online petitie te kennen daar niets voor te voelen en ook de medewerkers van het bedrijf staan er niet echt om te springen. Ondanks alle acties van, publiek en richting aandeelhouders, lijkt KPN niet van zijn koers te brengen.

Het telecombedrijf is verplicht om het advies van de Ondernemingsraad in te winnen voor zijn plannen. Het ziet ernaar uit, dat die niet akkoord zal gaan. De verklaring namelijk ook: “Wij hebben gerede twijfel dat een eventueel integratietraject goed zal verlopen wanneer mensen onvrijwillig moeten overstappen. Eerder in het proces was hier ook geen sprake van. Tevens heeft de integratie volgens het plan tot gevolg dat de XS4ALL OR wordt opgeheven en wij niet langer voor het belang van de XS4ALL medewerkers kunnen opkomen.”

Komen de OR en KPN er niet samen uit, dan is de kans groot dat de casus wordt voorgelegd aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof.

Forse uitbreiding Zeeuws kabelnetwerk Delta

Delta start met een forse uitbreiding van het kabelnetwerk in Zeeland. 3400 adressen in Zeeuwse dorpen en steden die nu nog geen toegang hebben tot snel internet worden aangesloten.

Op dit moment zijn deze zogenoemde ‘witte adressen’ beperkt tot internet via een telefoonlijn, een dsl-verbinding.

De 3400 ‘witte adressen’ krijgen de snelle kabelverbinding gratis aangelegd wanneer ze kiezen voor een internetabonnement bij Delta.

In de afgelopen 24 maanden heeft Delta op 15.000 plaatsen door Zeeland de netwerkapparatuur vernieuwd.

Delta heeft een glasvezel-coax netwerk: het hart van het DELTA-netwerk in Zeeland bestaat uit glasvezel. Alleen de laatste meters naar de voordeuren is van coax.

Proximus met glasvezel in Vilvoorde

Binnen enkele weken start Proximus met de uitrol van glasvezel in de Stad Vilvoorde, bij Brussel.

In december 2016 kondigde het Belgische telecombedrijf een investering van 3 miljard euro over de komende 10 jaar aan om de uitrol van glasvezel in België te versnellen. Proximus zal het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België bereiken met glasvezel.

De uitrol in het stadscentrum van Vilvoorde start binnen enkele weken en de eerste aansluitingen zullen mogelijk zijn later dit jaar. Om de hinder te beperken gebeuren de werkzaamheden in overleg met het stadsbestuur.

De komende jaren wordt de Stad Vilvoorde geleidelijk met glasvezel bediend en krijgt een groot aantal bedrijven en gezinnen in Vilvoorde toegang tot het vaste net van de toekomst. Vandaag zijn in de stad Vilvoorde al 6 bedrijvenzones uitgerust met glasvezel.

Foto Pixabay

SpaceX lanceert internetsatellieten

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft gisterenavond zestig satellieten in een baan om te aarde gebracht. De satellieten zijn onderdeel van een netwerk dat uiteindelijk de hele wereld omspant en breedband internet op aarde geeft.

De lancering bracht zestig satellieten in de ruimte, elk 227 kilo in gewicht. Ze draaien op 440 kilometer afstand een baan om de aarde. Dat is niet geostationair maar lager. Op die afstand is minder ruimteafval en de nodes zelf verbranden uiteindelijk helemaal in de dampkring van de aarde.

Met zes lanceringen heeft SpaceX voldoende satellieten in de ruimte om commercieel internet aan te bieden in Amerika en Canada aan grote delen van de populaties. Het netwerk heeft Starlink. Het is nog niet duidelijk of dat ook de entiteit is waar consumenten en bedrijven internettoegang kopen.

Op termijn overal in de wereld toegang tot Starlink beschikbaar zijn. Daar zijn naar schatting 24 lanceringen en meer dan duizend satellieten voor nodig.

Starlink is een product van SpaceX.

FTTH in Nederland: penetratie van 65 procent eind 2023

KPN heeft de definitieve klap gegeven op een almaar groeiende interesse in de glasvezeluitrol in Nederland. Telecompaper verwacht dat de markt eind 2023 zo’n 5,3 miljoen homes passed kent, waarmee zo’n 65 procent van de markt wordt bereikt. Homes passed wil zeggen dat woningen over glasvezel beschikken, niet dat deze ook wordt gebruikt.

Al in de loop van 2018 begon het aantal partijen dat zich op de glasvezelmarkt focust toe te nemen en ontstond er concurrentie om aan te mogen leggen in bepaalde regio’s. Met KPN en even later T-Mobile werden er nog eens twee grote namen aan het totaal toegevoegd en daarmee zal het aantal aangesloten huishoudens de komende jaren enorm toenemen.

Hoewel 2018 vooral een jaar was van vraagbundelingscampagnes en het claimen van regio’s nam het aantal homes passed met 172.000 toe. Veel lager dan de verwachtingen voor 2019 (+385.000) en de volgende jaren, maar wel een stijging ten opzichte van 2016 en 2017.

Op 1 januari van dit jaar was de penetratie van glasvezel ten opzichte van het totaal aantal huishoudens 37 procent.
De groei in 2018 laat zich ook aflezen in de omzet van glasvezel op de totale breedbandmarkt. Het marktaandeel van glasvezel groeide in twee jaar tijd van 17,4 naar bijna 20 procent, hoofdzakelijk ten koste van DSL-omzet.

Vodafone Ziggo sleept T-Mobile voor rechter vanwege misleidende propaganda

Vodafone Ziggo sleept T-Mobile voor de rechter wegens misleidende uitspraken over de prijsverhogingen van het kabelbedrijf.

T-Mobile heeft begin dit jaar belooft dat de abonnementen voor vaste diensten niet worden verhoogd en reageerde schamper op de recent aangekondigde prijsverhogingen van VodafoneZiggo en KPN van soms wel vijf procent.

T-Mobile heeft de prijzen begin dit jaar ook verhoogd voor de jaarlijkse prijsinflatiecorrectie. Daarbij gaat het om een bedrag van 1,17 per maand. Volgens Vodafone Ziggo wordt dat verzwegen. Het kabelbedrijf wil dat T-Mobile zijn ‘misleidende en incomplete uitingen’ intrekt.

‘Duopolie Ziggo en KPN werkt prijsverhoging in de hand’

De Consumentenbond meent dat het duopolie op de breedbandmarkt prijsverhogingen in de hand werkt. De prijsverhogingen die KPN en Ziggo kort na elkaar hebben aangekondigd zijn zo rond de vijf procent. De bond zegt dat er veel klachten over binnenkomen.

‘Het duopolie van KPN en VodafoneZiggo is niet goed voor de concurrentie en daarom zijn we blij dat VodafoneZiggo zijn netwerk open moet stellen, aldus Gerard Spierenburg tegen Totaal TV.

Zoals gebruikelijk verantwoorden de aanbieders de prijsverhogingen door te wijzen op het ‘explosief gegroeide datagebruik’ en de noodzakelijke verbetering en afstemming van hun producten en diensten.

Afgelopen week werd bekend dat Ziggo de prijzen per 1 juli met gemiddeld 2,50 euro per maand verhoogt. In het geval van het Internet Complete-pakket, het meeste bestelde product, is de maandelijkse verhoging bijna 3 euro. Daarnaast wordt ook het belproduct duurder. Voor onbeperkt bellen zijn gebruikers zo langzamerhand veel goedkoper uit bij mobiele aanbieders. Wel heeft Ziggo kort voor de prijsverhoging de internetsnelheden opgevoerd, in de ogen van sommigen een psychologische truc om de pijn van prijsverhoging te verzachten.

KPN gaat in juni de prijzen verhogen. Zo wordt het Alles-in-1 Standaard-abonnement 3,50 euro per maand duurder.

De prijsverhogingen zijn de Consumentenbond een ‘doorn in het oog’, maar er kan weinig tegen worden ondernomen. Wel raadt de bond aan goed te prijzen te vergelijken. Er zijn namelijk uitzonderingen. T-Mobile is de belofte om de prijzen niet te verhogen tot nu toe nagekomen.

Onafhankelijke vergelijker Breedbandwinkel zegt dat klanten de verhogingen niet lijdzaam ondergaan. Er zou sprake zijn van een forse toename in het aantal overstappers. Waar bij zorgverzekeringen en energie december geldt als overstapmoment, is mei en juni dit geworden voor internet, tv en bellen. Zo worden 38 procent meer postcodechecks uitgevoerd door oriënterende bezoekers van Breedbandwinkel dan vorig jaar april en mei. Prijsvechters als T-Mobile, Tele2 en Youfone blijken populair bij de overstappers.

 

Vodafone Duitsland wil Brussel gunstig stemmen bij kabelfusie

Vodafone Duitsland wil concurrenten toelaten op zijn kabelnet om te voorkomen dat EU de overname van Unitymedia blokkeert.

Mogelijk zal concurrent Telefónica als eerste gebruik gaan maken van deze mogelijkheid.

Vodafone is al enige tijd bezig om Europese kabelnetten over te nemen van Liberty Global. Daaronder het Duitse Unitymedia, waarvoor 18 miljard euro op tafel wordt gelegd.

Vodafone krijgt daarmee een belangrijk deel van de kabelmarkt in handen met in totaal 25 miljoen huishoudens.

De EU heeft in december al aangegeven dat ze de overname nader willen bekijken. Om Brussel gunstig te stemmen wordt door Vodafone voorgesteld om Telefónica toe te laten op de kabel met een tv aanbod.

Foto: Unitymedia

‘Sneller Internet Buitengebied’ KPN breder beschikbaar

KPN maakt ‘Sneller Internet Buitengebied’ beschikbaar in vrijwel het gehele buitengebied van Nederland. Het bedrijf belooft klanten een ‘comfortabele breedbandervaring die tot wel 30Mbps sneller is.’

De internetverbinding verloopt via het vaste netwerk waarbij het mobiele 4G-netwerk als versneller wordt gebruikt. n.

Sneller Internet Buitengebied is vanaf nu beschikbaar op circa 440.000 adressen in het buitengebied en is een kosteloze aanvulling op het huidige aanbod van internet abonnementen van KPN.

KPN heeft ‘Sneller Internet Buitengebied’ de afgelopen twee jaar getest, eerst in de buurt van Nijkerk en stapsgewijs is de capaciteit uitgebreid. Inmiddels maken ruim 30.000 KPN-klanten woonachtig in het buitengebied dagelijks gebruik van deze technologie.

De dienst is alleen beschikbaar voor klanten in het buitengebied met een downloadsnelheid lager dan 30Mbps.

Brede uitrol glasvezelnetwerk in Den Haag

Een consortium van T-Mobile, Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom gaat de Hofstad voorzien van glasvezel. Het gaat om een open access FttH-netwerk, dat ook geschikt is voor de inzet van 5G en Smart City-toepassingen.

Het consortium start volgende maand met de uitrol van 33.000 woon- en zakelijke adressen in de Haagse wijk Segbroek.

De brede uitrol van glasvezel in de stad levert volgens wethouder Richard de Mos een goede digitale connectiviteit op voor alle Haagse burgers. Het netwerk onderscheidt zich van andere initiatieven omdat het de basis legt voor nieuwe digitale toepassingen voor de stad.

De samenwerking verenigt ‘de unieke kwaliteiten van alle partners, met als gevolg gunstige prijzen, en een snelle, klantgerichte uitrol van het netwerk’, zo belooft het consortium.

Foto T-Mobile

SoftBank steekt geld in Loon, mobiel internet via ballonnen

De Japanse internetreus SoftBank investeert 125 miljoen dollar in Loon, een Google-project dat met behulp van ballonnen breedband internet wil aanbieden in regio’s waar momenteel geen mobiel internet beschikbaar is.

Officieel gaat het om een samenwerking tussen Google en HAPSMobile, een dochter van SoftBank. HAPSMobile werkt zelf aan een door zonne-energie aangedreven drones die maandenlang voor een 5G verbinding kan zorgen. Het heeft technologie gekocht van Facebook om internet via drones aan te bieden. Facebook zelf doet daar zelf niets meer mee.

De aanpak van Loon verschilt nadrukkelijk van plannen van Elon Musks SpaceX of het door Richard Branson gesteunde OneWeb. Zij willen satellieten voor dit doel inzetten.

Loon is al operationeel. De ballonnen zijn onder meer gebruikt om sms berichten te versturen na de ravage die de orkaan Maria had aangericht op Puerto Rico.

Ongeveer de helft van de wereldbevolking zit nog altijd zonder internet.

Tele2 zet postduif in om bedrijven te herinneren aan verdwijnen ISDN

Tele2 Zakelijk is een campagne gestart om de waarschuwen voor het verdwijnen per 1 september van ISDN, de technologie die in de jaren negentig werd gebruikt om sneller te internetten, en de laatste jaren nog voor telefonie wordt ingezet.

Reeds in het voorjaar van 2017 werd aangekondigd dat de stekker uit ISDN2 gaat. Dat moment komt nu snel dichterbij. Gemiddeld duurt het volgens Tele2 vier tot 16 weken – afhankelijk van het pakket – om volledig over te stappen naar een digitaal alternatief.

Naast telefonie en internet zijn er ook andere diensten die via een ISDN2-lijn lopen. De fax stopt ermee evenals pinapparaten, inbraak- en brandalarmsystemen en zelfs de lift. Zeker 50.000 bedrijven maken nog gebruik van de technologie.

Tele2 Zakelijk zette gisteren de oude vertrouwde postduif aan het werk om zakelijke ISDN2-gebruikers in het hele land aan te sporen direct over te stappen op Het Nieuwe Bellen.

Page generated in 1,002 seconds. Stats plugin by www.blog.ca