Ziggo voert internetsnelheden op

Ziggo gaat vanaf april de internetsnelheden voor ruim 2,4 miljoen consumenten en 130.000 bedrijven wederom fors verhogen. Particuliere klanten met een Start, Complete of Max-pakket krijgen 25 procent meer downloadsnelheid tot maximaal 500 Megabit per seconde (Mbit/s). Bij zakelijke klanten met Complete of Max gaat deze met 20 procent omhoog tot 600 Mbit/s.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste (zakelijke) klanten ruim voldoende hebben aan de relatief hoge uploadsnelheid van 40-50 Mbit/s. Voor bedrijven met het Start-pakket blijven de snelheden gelijk. Complete, het meest gevraagde pakket, gaat van 200/20 naar 250/25 Mbps.

Het instellen van de hogere snelheid vindt stapsgewijs plaats in een periode van vier weken. In de tweede week van april start Ziggo met het op afstand resetten van modems, waarna abonnees automatisch de nieuwe snelheden hebben.

In een zeer beperkt aantal regio’s is het overigens mogelijk dat klanten de verhoogde internetsnelheden nog niet in alle gevallen ervaren. Dit houdt verband met de regionale omschakeling van analoge naar digitale tv om daarmee bandbreedte vrij te spelen voor internet.

Google strooit met Cloud-kortingen voor wetenschappers

Honderden Amerikaanse universiteiten en onderzoeksinstanties kunnen goedkoper gebruik gaan maken van Google Cloud Platform. Het technologiebedrijf verbindt zich aan Internet2 en biedt leden extra korting bovenop de reguliere kortingen voor onderwijs- en onderzoeksinstanties.

Veeleisende onderzoekers en techneuten zullen verheugd zijn met de toegang tot Googles TPU’s, razendsnelle processoren, en netwerktoegang op Layer 3. De afdeling Administratie & Boekhouding van de universiteiten zullen eerder aanslaan op de extra korting die ze krijgen. Google maakte de samenwerking met Internet2 net voor het weekend bekend.

Dit betreft een volgende stap in de uitrol van het cloudplatform van de technologiegigant. Er worden jaarlijks miljarden dollars geïnvesteerd in de bouw en doorontwikkeling van cloudproducten. Praktisch gezien gaat het om specialistische apps voor opslag, verwerking, gebruik en vervoer van data. Google houdt op dit vlak een inhaalrace met Amazon, dat jaren meer ervaring heeft.

Overigens is Google lang niet de enige leverancier van clouddiensten aan Internet2. Wetenschappers kunnen kiezen uit tientallen aanbieders.

De Europese tegenhanger van Internet2 is Géant, waar bijvoorbeeld Surfnet vanuit Nederland lid van is. In tegenstelling tot Amazon en Microsoft heeft Google geen contract met Géant.

Foto: Robbie Shade (cc)

Blessuretijd voor aanleg glasvezel FiberNH

Het is FiberNH niet gelukt om binnen de gestelde zes weken vraagbundelen meer dan 50 procent aanmeldingen voor glasvezel in Schagen en Den Helder te verzamelen. Toch gaat de witte vlag nog niet uit. Het glasvezelbedrijf stelt een nieuwe einddatum waarvoor ‘alles op alles zal worden gezet’.

Tot uiterlijk achttien maart wordt er jacht gemaakt op buitengebiedbewoners uit Schagen en Den Helder die nog twijfelen. In de gemeente Langedijk meldde al wel meer dan vijftig procent zich aan.

Het lijkt erop dat de samenwerking die FiberNH eerder sloot met de gemeente Langedijk wel een positief effect heeft gehad op het aantal aanmeldingen. Later dit jaar gaat daar nog gegarandeerd de schop in de grond.

Tot achttien maart is veel hoop gevestigd op de ‘zwevende’ kiezer, oftewel de inwoner die nog niet weet met welke aanbieder hij of zij in zee gaat. Onherroepelijk komt daar in Schagen en Den Helder ook de naam van Kabeltex bij kijken. Voor deze twijfelaars is het mogelijk om ‘dubbel’ af te sluiten. Uiteraard wordt daarmee niet de hoogte van de rekening bedoeld, maar wel een extra zekerheid.

Engelse operator Three: klaar voor 5G

De Engelse mobiele aanbieder Three, dat tien miljoen Britten bedient, zegt dat de kern van zijn mobiele netwerk klaar is voor 5G.

Three UK is met interne proeven begonnen om de techniek, stabiliteit en opties van het cloudgebaseerde Nokia-netwerk te onderzoeken. De leiding hoopt de testen in de loop van het jaar af te ronden.

Na afronding van de interne testen wil Three commerciële 5G-diensten gaan aanbieden. Dat zou nog voor 2020 moeten plaatsvinden.

Behalve het kernnetwerk zouden ook de masten al 5G-ready zijn, sinds december 2018.

Het bedrijf, onderdeel van CK Hutchison, was in Engeland destijds de eerste die 3G gingen aanbieden op het UMTS-netwerk. Later volgden ook de zusterbedrijven in Ierland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Italië.

5G zal binnenkort een van de hoofdthema’s zijn op het Mobile World Congress in Barcelona. Naar verwachting maken meerdere grote operators dan details bekend over de 5G-upgrades van hun netwerken.

Deze nieuwe generatie mobiele breedbandnetwerken is vooral voor internet of things-bouwers interessant. 5G is geschikt om heel veel apparaten tegelijk met een netwerk te verbinden tegen, in theorie, hele lage latency. Dat is bijvoorbeeld voor in real time opererende ecosystemen, zoals zelfrijdende auto’s, noodzakelijk.

Nederland behoort niet tot de koplopers wat 5G-activatie betreft. Voor consumenten en bedrijven maakt dat ook niet veel uit, want er is nog bar weinig 5G-specifieke apparatuur verkrijgbaar – zoals telefoons – om mee te werken.

Foto: hernanpc (cc)

E-Fiber niet gelukkig met glasvezel KPN

Glasvezelbedrijf E-Fiber is niet blij met concurrent KPN. Dat bedrijf wil ineens ook glasvezel in het Brabantse Deurne aanleggen. Waar E-Fiber in heel Deurne investeert, concentreert KPN zich op de de dorpskern.

‘Wij vinden het een beetje vreemd dat dit gebeurt. Het is ook vrij uniek in Nederland dat er twee glasvezelnetwerken worden aangelegd in een bepaalde plaats. KPN is door ons meerdere keren uitgenodigd om mee te doen. Als provider op ons netwerk. Daar reageerden ze niet positief op’, verklaart Gerard Overmars, commercieel directeur van E-Fiber, aan het Eindhovens Dagblad.

De gemeente Deurne voert maandag overleg met beide partijen. Men wil voorkomen dat straten twee keer worden opengebroken.

Half Nederland heeft internet op televisie

Het aantal huishoudens met een online televisie is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 47 procent. Kritische massa is bereikt voor alternatieve ‘zenders’ die primair via internet werken.

Dat laat het nieuwe, jaarlijks gepubliceerde trendrapport van Stichting Kijkonderzoek zien (PDF).

In 2018 steeg het aantal tv’s met internet met maar drie procentpunten. Dat is de laagste stijging in jaren. Mogelijk keert die trend volgend jaar. Dan vindt het EK Voetbal plaats in de zomer, een evenement dat huishoudens gebruiken om hun huidige toestel te vervangen.

Het SKO-onderzoek laat verder zien dat er in een gemiddeld Nederlands huishoudens 1,6 televisies zijn en dat twintig procent een Apple TV of een Chromecast heeft (was 15%).

Sjoerd Pennekamp, directeur van de onderzoeker, signaleert: “Deze nieuwe apparaten maken nieuwe vormen van kijkgedrag mogelijk.” Zijn cijfers laten ook zien dat tv-zenders hun exclusiviteit zijn verloren op het distributiekanaal. Een kijker zet net zo makkelijk een app aan om iets te kijken als dat hij van de ene naar de andere zender schakelt.

Topman Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo zegt dat het betalen van tv-zenders voor doorgifte van hun content ‘achterhaald raakt’. In een interview met De Telegraaf zegt hij daarom gesprekken te voeren met zijn leveranciers.

Foto: Anders Bachmann (cc)

Amazon koopt wifi-bedrijf Eero

Amazon.com heeft de Amerikaanse elektronicafabrikant Eero gekocht, een specialist in wifi-netwerken in huislijke omgeving.

Het is niet bekend hoeveel geld met de transactie is gemoeid. In vier rondes haalde het vier jaar oude bedrijf met dertig medewerkers negentig miljoen dollar op. Amazon zal daar een veelvoud van hebben betaald.

Met Eero in huis wil Amazon het product ‘complete wifi-dekking in je huis’ kunnen verkopen. De reden daarvoor ligt in het strategisch belang van de smartspeakers met Alexa aan boord. Deze digitale oren worden gezien als de nieuwe interface voor bediening van online diensten, waaronder winkelen.

Het wereldwijd bestverkopende product bij Amazon is een product dat het zelf ontwikkelde: de Echo Dot. Gebruikscijfers rondom de bijbehorende voicedienst Alexa: het aantal Alexa skills (‘apps’) verdubbelden eind 2018 tot tachtigduizend. Eigenaren van Alexa-apparaten spraken “tientallen miljarden keren meer tegen Alexa dan in 2017”, aldus topman Jeff Bezos. Er zijn nu 28.000 apparaten van 4.500 merken in omloop die met Alexa overweg kunnen.

Eero zit in de handel van meshnetworking. Eigenaren van de speciale wifi-kastjes hoeven niet moeilijk te doen met accesspoints en repeaters om thuis een dekkend wifi-netwerk te krijgen. De Eero-apparaten doen dat zelf en vanzelf.

Foto: darkismus (cc)

On­der­zoek vast-draad­loos snel in­ter­net voor in­wo­ners en be­drij­ven Heu­vel­land­schap af­ge­rond

Een betere en snellere internetverbinding voor afgelegen buitengebieden in het Limburgse heuvelland is mogelijk door gebruik te maken van een zogenaamd vast-draadloos-netwerk. Dat is de conclusie van een onderzoek door Greenet in opdracht van de Provincie Limburg en de Lijn-50 gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals.

Deze week werd bij MergellandEi in Eckelrade het onderzoek feestelijk afgesloten.

Voor Zuid-Limburg is gezocht naar mogelijkheden om de witte gebieden aan te sluiten op sneller internet. Gezien het heuvelachtige en uitgestrekte gebied bleek dit een uitdaging te zijn. Vandaar dat er gekozen is om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren met een draadloze verbinding.

Voor de uitvoering van het onderzoek is gezocht naar de geografisch moeilijk bereikbare locaties en hoe deze bereikbaar te maken met behulp van een draadloze verbinding. Hiervoor moest een ge-schikte locatie worden gevonden voor een antenne-opstelpunt. Het doel is zoveel mogelijk adressen te bereiken die geen of slechte internetverbinding hebben. Geïnteresseerden konden zich aanmelden voor gratis deelname aan dit onderzoek.

De proef is in 2018 uitgevoerd door apparatuur te installeren aan de reeds bestaande zendmast in Eys (gemeente Gulpen-Wittem). Vanaf die mast heeft de firma Greenet een glasvezel verbinding we-ten te maken met haar netwerk en kan daarmee het draadloze internet naar de eindgebruiker realiseren. Deelnemers, gelegen binnen een straal van circa 10km, zijn met een buitenontvanger aangesloten op het netwerk en kunnen zo gebruik maken van een breedbandverbinding.

XS4ALL-actiegroep: ‘Over naar plan B’

“We zijn bezig met Plan B. En daar zit schot in”, vertelt het actiecomité dat wil voorkomen dat KPN provider XS4ALL opheft. Het ziet ernaar uit dat er een nieuwe provider komt, vermoedelijk wel onder een andere naam.

Dat is af te leiden uit een mail die ‘XS4ALL Moet Blijven’ gisteren stuurde naar zijn tienduizenden sympathisanten. Achter de schermen worden gesprekken gevoerd ‘met partijen en personen die een toekomst voor alles waar XS4ALL voor staat búiten KPN om willen helpen realiseren.’

Om welke partijen het gaat, is niet duidelijk.

Het ziet ernaar uit dat de actievoerders aansturen op een transplantatie van mensen en middelen van XS4ALL. “Daarbij kijken we onder andere naar hoe zoveel mogelijk personeel eventueel een plek kan krijgen. We onderzoeken hoe en welke internetproducten we daarbij zouden moeten aanbieden, gericht op de kómende 25 jaar internet in Nederland.”

Telecomondernemer Mark Vletter van Voys rekende onlangs voor of het überhaupt financieel mogelijk is om een nieuwe provider op te zetten. “De kosten zijn niet laag, maar ook niet onoverkomelijk. De ondernemer zou zeggen dat de businesscase gezond is”, concludeerde hij. Een totaalpakket met internet, telefonie en televisie zou in de basis maandelijks rond de veertig euro kunnen kosten.

XS4ALL Moet Blijven kijkt echter verder dan alleen apparatuur en bemanning. “Maar vooral werken we uit hoe we de ideologische waarden waar XS4ALL voor staat opnieuw vorm kunnen geven in alle elementen van dit plan. We pakken dus wat ons betreft de beste elementen uit het verleden en heden, en vullen die aan met een aantal nieuwe producten die zeer sterk op de toekomst gericht zijn.”

Begin januari kondigde KPN aan nieuwe merkenstrategie te gaan voeren. Dat betekent dat de merken Telfort, Yes Telecom en XS4ALL gaan verdwijnen. Op bekendwording startte oud-medewerkster van XS4ALL Kirsten Verdel een online petitie. Die haalde sindsdien 51.000 steunbetuigingen op. Die oproep tot behoud van de provider veranderde echter niets aan KPN’s voornemen.

Foto: cory doctorow (cc)

Vrijdag drie miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland

Op 8 februari wordt de drie miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland gerealiseerd bij Glasvezel Buitenaf. Daarbij wordt de telling van onderzoeksbureau Stratix aangehouden.

De aansluiting wordt verzorgd bij zorgboerderij De Neeth in Aalten door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Een aansluiting wil overigens niet zeggen dat hij ook wordt gebruikt.  Wanneer glasvezel tot aan de deur is aangelegd wordt gesproken van homes passed. Het aantal daadwerkelijke abonnees (‘homes subscribed’) blijft doorgaans wat achter.

Glasvezel Buitenaf heeft EQT Infrastructure als investeerder. Men is begonnen in 2015 en inmiddels kunnen meer dan 150.000 adressen in het buitengebied beschikken over snel internet, onder meer in het buitengebied van Zuidoost Twente.

Dalende abonnementen Xs4All liggen ten grondslag aan nieuw merkenbeleid

Dalende abonnementen hebben onder meer ten grondslag gelegen aan het besluit van KPN om het merk Xs4All uit te faseren. Dat vertelde topman Maximo Ibarra zojuist op vragen van journalisten tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

“De belangrijkste overweging is dat we de premiumdiensten van Xs4All breder beschikbaar willen maken,” aldus Ibarra, doelend op onder meer de mate van beveiliging. “We begrijpen de emoties, maar we willen benadrukken dat er voor bestaande klanten niets verandert.”

Ibarra vertelde dat ook hij de discussie is aangegaan met Xs4All klanten op sociale media. “Het is belangrijk dat we uitleggen wat we doen. Maar het besluit is genomen en daarop komen we niet terug.”

Op welke termijn het merk gaat verdwijnen is niet duidelijk. Xs4All telt ongeveer 240.000 klanten. Daarvan hebben er zo’n 50.000 een petitie getekend tegen de verdwijning van het merk.

Veel Xs4All abonnees zijn in de loop der jaren overgestapt naar VodafoneZiggo omdat de provider in hun directe omgeving alleen DSL biedt en dus niet de hoogste snelheden haalt. Wel is Xs4All beschikbaar via glasvezel, maar dat is niet overal beschikbaar.

Actie behoud Xs4all: ‘KPN komt hier niet mee weg’

Diverse veteranen van internetaanbieder Xs4All hebben bedragen van 5000 tot 10.000 euro geboden om een nieuwe internetaanbieder van de grond te tillen met dezelfde waarden als van Xs4All. Dat bleek gisteren tijdens een debat over het voortbestaan van Xs4All in de Waag in Amsterdam. Moederbedrijf KPN wil van het merk af.

Oud-directeur Doke Pelleboer sprak over bittere gevechten die ook al in zijn tijd – hij vertrok in 2005 – werden gevoerd met nieuwe KPN-directeuren die weer allerlei wilde plannen met het bedrijf hadden. Dan moest hij als ‘Rode Burgemeester’ weer uitleggen dat Xs4All toch zijn eigen koers moest varen.

Hij begrijpt wel dat KPN Xs4All niet wil verkopen. “Dat zijn 220.000 klanten, in een verzadigde markt wil je die behouden.”

Publicist Brenno de Winter noemt de plannen van KPN “schadelijk en niet nodig”. “Het is of je zegt: Vergeet KLM, we gaan voortaan als Air France vliegen. Maar dan moet je niet verwachten dat mensen daar hetzelfde gevoel bij krijgen. De benadering van internet is voor veel mensen erg belangrijk.”

De overschakeling van het nu nog zelfstandig opererende Xs4All naar het netwerk van KPN gaat best duur worden, vermoedt De Winter. “Ik vraag me af of ze daarvoor investeringen hebben gereserveerd.”

Actievoerder Kisten Verdel, die enkele jaren bij Xs4All heeft gewerkt, vertelde over het gesprek dat is gevoerd met de Belg Jean-Pascal Van Overbeke, hoofd consumentenmarkt van KPN, die niet begreep waarom er zoveel ophef over het bedrijf werd gemaakt.

Verdel: “De huidige top met Maximo Ibarra zijn buitenlanders. Zij kennen de Nederlandse cultuur niet. Ze denken dat ze Xs4all makkelijk kunnen overhevelen. Maar je krijgt de mensen niet mee, veel Xs4All werknemers willen niet voor KPN werken. Je mist ook de extra kwaliteit die vooral door het team wordt bepaald.”

“We zijn geen klanten van Xs4All, maar leden,” vulde Marleen Stikker, directeur van de Waag Society in Amsterdam, aan. “Samen zijn we Xs4All. We hebben geprobeerd aan KPN uit te leggen wat de bedrijfscultuur is, maar ze begrijpen het niet. Een premiumversie is hun ogen de spiegels en kralen van Xs4All.”

Volgens Brenno de Winter is het onvermijdelijk dat er een nieuwe partij opstaat “waar kernwaarden wel een rol gaan spelen. Vooral uit de hostinghoek is best interesse voor zo’n iniatief.”

Michiel Buitelaar, ooit werkzaam bij KPN, waarschuwde dat al die plannen voor verzelfstandiging best aardig zijn, “maar wees eerlijk: er zijn niet veel zelfstandige internetaanbieders met eigen netwerken meer. We hebben bij KPN destijds niet voor niets een hele reeks van die partijen opgekocht.”

“KPN komt hier niet mee weg,” zegt Verdel. “Wij zullen ervoor zorgen dat er een oplossing komt. Of het bij KPN of een andere partij is, dat zien we dan wel. De naam hoeven we niet te behouden, de waarden wel.”

 

Ontevreden Xs4All-klanten overwegen eigen aanbieder

Ontevreden Xs4All-klanten overwegen de oprichting van een eigen internetaanbieder als KPN de stekker uit het merk trekt. Dat zegt de initiatiefnemer achter een petitie tegen het opheffen van Xs4All, Kirsten Verdel, tegen De Telegraaf.

Bijna 50.000 klanten tekenden de petitie tegen de plannen om Xs4All op te heffen. Het merk telt overigens 200.000 klanten.

Gesprekken met vertegenwoordigers van KPN hebben het bedrijf niet op andere gedachten kunnen brengen.

Volgens Verdel is het vooral het maatschappelijke engagement dat de provider altijd heeft getoond op het gebied van privacy en veiligheid. De internetprovider is 25 jaar geleden voortgekomen uit de hackersorganisatie Hack-Tic en heeft een eigenzinnige bedrijfscultuur. Een louter technische premiumversie van KPN voorziet volgens haar niet in die behoefte.

Het actiecomité ‘Xs4All moet blijven’ heeft naar eigen zeggen in enkele dagen tijd 1180 e-mails gekregen van klanten die aan het comité vragen waar ze naar over kunnen stappen, nu KPN niet thuis geeft. Het actiecomité zou over een alternatief met diverse partijen contact hebben gehad. Daarover wil Verdel niet uitwijden.

Vanavond wordt in de Waag in Amsterdam een openbare bijeenkomst gehouden over de toekomst van Xs4All. Er zal ook een livestream ter beschikking worden gesteld.

‘KPN houdt vast aan ramkoers met klanten Xs4All’

KPN is niet bereid na te denken over een andere toekomst voor internetaanbieder Xs4all. Dat zegt het actiecomité ‘Xs4All moet blijven’ na een gesprek met het telecombedrijf. De delegatie van Xs4All-sympathisanten heeft KPN tevergeefs gevraagd haar besluit te herzien.

Het actiecomité vindt het onbegrijpelijk dat KPN zich star opstelt, weigert opties te onderzoeken en hettel risico lijkt te willen nemen om tienduizenden klanten te verliezen. Zo’n 45.000 abonnees, oftewel 20 procent van het klantenbestand, dreigt met opstappen als Xs4All opgaat in KPN, zoals nu het plan is.

KPN werd tevens uitgenodigd om 28 januari deel te nemen aan de openbare bijeenkomst in Waag in Amsterdam, waar de toekomst van de internetaanbieder verder wordt besproken. Ook deze uitnodiging werd afgeslagen. Eerder gaf KPN aan zorgvuldigheid erg belangrijk te vinden en ‘met klanten in gesprek’ te willen gaan.

KPN heeft in een eerste reactie richting de pers laten weten in het gesprek met het actiecomité ‘goed te hebben geluisterd naar de zorgen’. Ook zegt KPN de ‘emoties over het op termijn uitfaseren van Xs4All te begrijpen’. Er zou voor klanten ‘niets veranderen, behalve dat de dienstverlening onder KPN-vlag komt.’

KPN lijkt een enorme haast te hebben om zich te ontdoen van oude merken. Gisteren werd bekend dat alle Telfort-winkels worden gesloten. Het merk blijft merkwaardig genoeg voorlopig nog gewoon bestaan en ook de lopende campagnes worden niet stopgezet. KPN kan niet zeggen wanneer het merk definitief verdwijnt.

De plannen van KPN om zich te ontdoen van een van de oudste internetmerken van Nederland hebben het bedrijf tot nu toe alleen maar negatieve publiciteit opgeleverd. Zelfs de top van het bedrijf – Xs4All opereerde tot nu toe zelfstandig – lijkt het oneens met de koers van het moederbedrijf.

Komende maandagavond zal de positie van KPN in een uitverkochte Waag in Amsterdam worden besproken. Hierbij zijn onder andere Michiel Buitelaar (CEO CX Company, voormalig directeur consumenten bij KPN), Brenno de Winter (publicist, beveiligingsexpert) en Susanne van Nierop (hoofdredacteur Adformatie) te gast.

Wegens de overweldigende belangstelling voor de avond wordt gekeken of de avond via een livestream op internet getoond kan worden.

Kabeltex start aanvraag voor glasvezelnet in Den Helder en Schagen

Kabeltex, de internetaanbieder van Texel, heeft vergunningen bij de gemeenten Den Helder en Schagen aangevraagd voor de aanleg van glasvezel. Wellicht kan al rond de zomer de eerste schop de grond in.

In Den Helder richt Kabeltex zich volgens het Noordhollands Dablad op de gebieden tussen de Doggersvaart en Callantsogervaart en tussen de Zanddijk en N9. Bij voldoende belangstelling worden ook bedrijventerrein Kooypunt en Den Helder Airport aangesloten.

In Schagen komt het buitengebied van de gemeente als eerste aan bod. Daarna volgen de dorpskernen.

In beide gemeenten start de aanleg als minimaal vijftig procent van de inwoners of bedrijven in een deelgebied een jaarcontract hebben afgesloten.

Page generated in 1,076 seconds. Stats plugin by www.blog.ca