Waals kabelbedrijf Voo niet naar Telenet

Het Luikse kabelbedrijf Voo van Nethys komt niet in handen van Telenet. Volgens Le Soir heeft is de telecomdochter al maanden geleden verkocht aan de Amerikaanse groep Providence.

Reden dat dit nu pas bekend is geworden is dat Nethys zijn moederbedrijf Enodia niet over deze verkoop heeft ingelicht. Afgelopen weekend hebben de raden van bestuur van Nethys en Enodia zich daarom alsnog over de deal gebogen.

Telenet was al jaren geïnteresseerd in Voo, dat een perfecte geografische aanvulling zou zijn voor zijn netwerk in Vlaanderen.

Foto Voo via Facebook

T-Mobile stelt glasvezelnetwerk Den Haag Segbroek open

T-Mobile stelt het glasvezelnetwerk dat nu in Den Haag Segbroek wordt aangelegd per direct open voor concurrenten. Het zogenaamde wholesale aanbod is vandaag openbaar gepubliceerd.

Het telecombedrijf kondigde bij de start van de graafwerkzaamheden al aan het netwerk zo snel mogelijk open te stellen voor andere aanbieders.

Helden van Nu heeft zich als eerste concurrerende aanbieder gemeld om gebruik te maken van het aanbod in Segbroek. Helden van Nu gaat op het FttH netwerk van T-Mobile innovatieve diensten aanbieden voor het MKB.

Foto T-Mobile

Honderden euro’s aan boetes voor glasvezelklanten Maas en Waal

Honderden huishoudens in West Maas en Waal moeten waarschijnlijk hoge annuleringsboetes betalen omdat bij twee verschillende aanbieders een glasvezelaansluiting hebben besteld. De boetes bedragen 150 euro boete of meer.

In de gemeente willen twee aanbieders, Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad, een eigen netwerk aanleggen. Digitale Stad doet dat in de hele Regio Rivierenland, op verzoek van alle regiogemeenten. De commerciële partij Glasvezel Buitenaf is hetzelfde van plan, maar vooralsnog alleen in West Maas en Waal.

Bij het intekenen was niet geheel duidelijk welke partijen glasvezel zouden aanleggen. Dat hing af van het aantal inschrijvingen, meldt de Gelderlander.

Belangstelling voor glasvezel groeit weer

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn van plan om glasvezeldiensten af te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper in april van dit jaar. 17 procent van de huishoudens gaf aan dat zij van plan zijn glasvezel te willen afnemen. In dezelfde maand van 2018 was dit nog 10 procent.

Tot 2018 liep de belangstelling voor een abonnement op vaste diensten (telefonie, tv, internet) via glasvezel gestaag terug.

De hernieuwde interesse heeft volgens Telecompaper wellicht te maken met een toenemende belangstelling voor FTTH-projecten onder glasvezelbedrijven en investeerders, met name KPN. Het telecombedrijf investeert sinds 2019 weer fors in de uitrol van FTTH en promoot dit ook in de gebieden waar het aankondigt glasvezel aan te gaan leggen. Ook T-Mobile wil na de fusie met Tele2 fors inzetten op glasvezel, om te beginnen in Den Haag.

Uitgesplitst naar KPN en Ziggo-abonnees heeft 25 procent van de KPN-abonnees (xDSL-klanten) aangegeven glasvezel zeer interessant te vinden en in de toekomst zeker te gaan nemen. Van de Ziggo-klanten heeft slechts 12 procent gezegd dit te gaan doen.

Telenet met internet en tv via 4G

Telenet is in Vlaanderen begonnen met Tadaam, een dienst die internet en televisie via het mobiele netwerk biedt zonder volumelimiet.

Voor veertig euro per maand krijgen gebruikers ongelimiteerde data over 4G, wifi van maximaal 30Mbit/s, en meer dan dertig televisiekanalen in HD.

Het Premium-abonnement van vijftig euro per maand biedt een hogere snelheid tot 50Mbit/s en laat de gebruiker op drie schermen tegelijk kijken. De abonnementen zijn op elk moment opzegbaar.

Gebruikers krijgen een 4G/wifimodem, maar voor het tv-aanbod van Tadaam is een app nodig.

Apeldoorn Zuid krijgt glasvezel

Apeldoorn wordt in hoog tempo voorzien van glasvezel. Na het noordoosten, waar de werkzaamheden al vergevorderd zijn, is het nu de beurt aan Apeldoorn Zuid. Bij ruim 13.000 huishoudens wordt vanaf deze week gefaseerd een verbinding aangelegd.

In november kunnen de eerste inwoners van het zuidelijke deel van de plaats gebruikmaken van het toekomstbestendige internet van KPN.

Ook een groot deel van de inwoners van Rijnsburg krijgt de beschikking over glasvezel. Bij ruim 5300 huishoudens wordt de verbinding gefaseerd aangelegd. In november kunnen de eerste bewoners van de Bollenstreek er gebruik van maken.

Momenteel telt Nederland ruim 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen. Afgelopen jaar kwamen er ruim 200.000 verbindingen bij. KPN heeft de ambitie om boven op de 2,4 miljoen aansluitingen nog eens 1 miljoen woningen te ‘verglazen’. Volgens KPN is de overgang naar glasvezel van belang omdat het dataverbruik toeneemt en mensen op steeds meer apparaten tegelijk online gaan.

Foto Pixabay

Het onvermijdelijke einde van ISDN

KPN stopt 1 september met het telefonieproduct ISDN. Eerder dit jaar bleken er nog 50.000 bedrijven te zijn die nog geen vervangende oplossing hadden. Het grootste deel van de ISDN klanten is inmiddels overgestapt op een ‘toekomstvast alternatief’.

ISDN staat voor Integrated services digital network en was een van de eerste digitale communicatietechnieken toen het begin jaren negentig werd gelanceerd. Naast ISDN-2 (met twee lijnen) had je ook ISDN-15, ISDN-20 en ISDN-30.

ISDN bleek de ideale oplossing toen in de jaren negentig het internet kwam opzetten. In die tijd moest de verbinding nog tot stand worden gebracht met een modem via de telefoonlijn. Die dan ook bezet bleef zolang je aan het internetten was.

ISDN bood daarentegen twee (kraakheldere) telefoonlijnen, zodat altijd een lijn vrij bleef voor gesprekken of binnenkomende faxen. Je kon de twee lijnen ook bundelen om zo een hogere internetsnelheid te realiseren. De internetsnelheid die gehaald werd over een ISDN-lijn was in die tijd 64Kb. Inmiddels ligt de gemiddelde internetsnelheid via vaste lijnen 1500 keer hoger.

De opmars van ISDN voor internet was echter maar van korte duur. Rond 2000 deden kabelinternet en ADSL hun intrede. Bedrijven bleven ISDN inzetten voor uiteenlopende toepassingen. Ook transformatorhuisjes, flitspalen, windmolens, bruggen, sluizen, bushokjes, stoplichten en bouwkeetaansluitingen werden voorzien van ISDN.

Inmiddels is de technologie verouderd en duur om te onderhouden.

Vaste telefoonverbindingen zijn tegenwoordig van het type VoIP, maar het ouderwetse telefoontoestel raakt snel uit de gratie. In het eerste kwartaal van 2019 daalde het totaal aantal vaste telefoonlijnen in Nederland met 1,8 procent naar 5,64 miljoen aansluitingen. De daling komt voornamelijk door een krimp in het aantal digitale telefonie (VoIP)-lijnen van 1,5 procent. Reden: consumenten bellen steeds vaker mobiel en hebben geen vast toestel meer nodig.

Voor bedrijven ligt dat anders. Veel ondernemingen hebben gekozen voor Hosted VoIP, een virtuele telefooncentrale in de cloud, waarbij nieuwe werkplekken snel kunnen worden toegevoegd.

Sommige ISDN-klanten vertonen echter nog uitstelgedrag, omdat het sleutelen aan een goed werkend telefoniesysteem niets bijdraagt aan de productiviteit en winstgevendheid van de onderneming, stelt KHN Telecom, vaste partner van Koninklijke Horeca Nederland, tegenover MissetHoreca.

Ook tienduizenden alarmaansluitingen die nu nog via ISDN1 of ISDN2 naar de verschillende particuliere alarmcentrales (PAC’s) doormelden, moeten alsnog worden overgezet.

KPN heeft voor alle telecomaanbieders die nog actieve ISDN-klanten een beperkte coulance periode in het leven geroepen, zegt KPN woordvoerder Stijn Wesselink tegen Emerce. “Dit geeft ruimte om alsnog de overstap te maken.”

Een week voordat de lijnen worden afgesloten – en dat zal vanaf 1 september gefaseerd gebeuren – krijgen bedrijven een laatste herinnering per brief.

KPN verwacht dat in het eerste kwartaal van 2020 alle lijnen zijn opgeheven en vanaf dan ISDN als dienst ook niet meer beschikbaar is. Met uitzondering van ISDN-15, 20 en 30 verbindingen. Die blijven werken tot 1 oktober 2021. Omdat dit technisch wat anders in elkaar steekt, zegt Wesselink.

Foto Pixabay

Internetpakketten in België fors duurder dan in buurlanden

Consumenten in België betalen fors meer voor internet, tV en bellen dan haar buurlanden. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Internethunter.be. De website vergeleek de instaptarieven van de alles-in-1 pakketten van de grootste aanbieders in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De instapprijs van een internet, tv en vaste telefonie pakket ligt gemiddeld op 60,28 euro per maand. Consumenten in buurlanden Frankrijk (€34,99), Duitsland (€43,40) en Nederland (€46,83) kunnen dit een stuk voordeliger afsluiten. Belangrijke oorzaken van het prijsverschil zijn dat er in België relatief weinig concurrentie is en de volumes een stuk lager zijn dan in omringende landen.

Telenet is de duurste aanbieder in België. Het Wigo pakket met internet, digitale tv en vast bellen kost 71,84 euro per maand. Ook Proximus is met €69,00 een dure optie. Scarlet biedt met het Trio Pakket een betaalbaar alternatief voor €40,00 per maand.

Een pakket met internet, tv en bellen is het voordeligste in Frankrijk. De pakketten van de grootste drie aanbieders bij de zuiderburen (Orange, Free en SFR) zijn gemiddeld beschikbaar vanaf €34,99. In Portugal (€27,67), Italië (€29,27) en Oostenrijk (€33,50) is men overigens nog voordeliger uit.

België loopt voorop als het gaat om de verkoop van zogenaamde multiplay-pakketten. Dit zijn speciale

De gemiddelde internetsnelheid van 35,69 Mb/s is relatief hoog in België. Van de onderzochte landen moet België alleen Nederland (40,21 Mb/s) , Zwitserland (38,85 Mb/s) en Spanje (36,06 Mb/s) voor zich dulden. Opvallend is verder dat internet abonnementen in landen als Italië (17,30 Mb/s), Oostenrijk (19,33 Mb/s) en Portugal (22,75 Mb/s) relatief voordelig zijn, maar dat de internetsnelheden hier ook een stuk lager zijn.

Foto Pixabay

Ziggo in De Woude al week uit de lucht na kabelbreuk

Ziggo-gebruikers in Driehuizen, De Woude en Zuidschermer zitten al een week zonder internet en tv. Door graafwerkzaamheden is een kabel geraakt, waar het kabelbedrijf niet bij zegt te kunnen.

Volgens het bedrijf staat er betonnen silo bovenop. Met de aannemer Dura Vermeer is het bedrijf in gesprek om de silo te verplaatsen.

De bewoners zeggen dat ‘Ziggo niet thuisgeeft’. ‘Elke dag horen we dat het de dag erna om 8.00 uur is opgelost, maar het duurt nu al zeven dagen,’ aldus Jeroen Bruin, secretaris van dorpsraad De Woude bij NHnieuws.

Bewoners zijn aangewezen op hun mobiele telefoon en maken extra kosten omdat hun databundels daardoor opraken.

Telenet ‘diep ontgoocheld’ over tariefvoorstel voor toegang tot kabel

Telenet zegt ‘diep ontgoocheld’ te zijn over het tariefvoorstel dat telecomtoezichthouders hebben neergelegd voor de toegang tot de kabel.

Telenet heeft in vergelijking met de belangrijkste Europese tegenhangers de hoogste verhouding investeringen tegenover omzet, zo argumenteert het bedrijf. De voorgestelde prijzen ‘weerspiegelen deze inspanningen evenwel volstrekt niet en zijn niet bevorderlijk voor een investeringsvriendelijke omgeving in de toekomst’.

Net als Ziggo moet Telenet zijn kabel openstellen voor derden. Met name Orange is van plan om internet only diensten via Telenet aan te bieden.

Garantiestelling voor glasvezelnetwerk Hollands Kroon blijft

De garantie voor twaalf miljoen euro voor een glasvezelnetwerk in de gemeente Hollands Kroon, in de kop van Noord Holland, blijft in stand. Concurrent Delta Rijssen Glasvezel vocht de medewerking van de provincie aan wegens ‘ongeoorloofde staatssteun’. De rechter vindt dat daar geen sprake van is.

De garantiestelling maakt de investering voor Kabeltex van vijftien miljoen euro voor het aansluiten van 1650 woningen in Hollands Kroon mogelijk.

Het Texelse Kabeltex was al begonnen met de aanleg van glasvezel in Hollands Kroon, op eigen risico.

KPN NetwerkNL rolt opnieuw glasvezel uit in Hengelo

Vanaf eind augustus wordt er ‘doorgepakt’ met de aanleg van glasvezel in Hengelo ten zuiden van de A1. Het is de ambitie dat er circa 27.000 huishoudens voor eind 2021 zijn aangesloten.

Vier jaar eerder werden alle huishoudens in Hengelo-Noord op glasvezel aangesloten. De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Hengelo en KPN is op 10 juli getekend.

KPN is van plan om een glasvezelnetwerk aan te leggen in gebieden van Hengelo waar op dit moment nog geen glasvezel ligt. Alle Hengeloërs kunnen straks zelf de kiezen voor wel of geen glasvezel

KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het vaste netwerk van KPN. Aangezien het een open netwerk is, kunnen naast KPN ook andere providers hierover diensten aanbieden.

Foto Pixabay

Ruim 7 miljoen huishoudens nemen multiplay af

Er zijn in Nederland meer dan 7 miljoen huishoudens die multiplay-abonnementen afnemen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd het aantal van 7,03 miljoen behaald, waar de teller voor de jaarwisseling op 6,995 miljoen bleef steken. Dat blijkt uit het kwartaalrapport Dutch Consumer Multiplay Market van Telecompaper.

Onder multiplay wordt verstaan alle abonnementen waarbij breedband wordt gecombineerd met televisie, mobiel en/of vaste telefonie. Op een totaal van 7,9 miljoen huishoudens neemt dus 88 procent meer dan één dienst af bij dezelfde provider.

De meest voorkomende combinatie is de traditionele triple play bundel van breedband, vaste telefonie en tv (2,9 miljoen), maar dit aantal neemt in hoog tempo af. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er bijna 250.000 minder. Na deze combinatie wordt de zogenaamde quad play het meest afgenomen: 1,8 miljoen abonnees. De snelste groeier in het afgelopen kwartaal was de combinatie breedband, tv en mobiel.

De totale omzet op deze markt bedraagt 1,23 miljard euro en net als het aantal klanten blijft ook de omzet toenemen. Op jaarbasis realiseerden de aanbieders in totaal een omzetgroei van 4,4 procent. De meeste omzet wordt nog net behaald met de traditionele triple play diensten (463 miljoen), maar de stijgende kwartaalomzet van quad play zal in de loop van dit jaar de grootste zijn. Nu ligt deze op 442 miljoen.

Het zijn VodafoneZiggo en KPN die zowel qua abonneeaantallen als qua kwartaalomzet de dienst uitmaken op de multiplay-markt. Gezamenlijk bedienen deze twee bedrijven 85 procent van de huishoudens en zijn goed voor 88,2 procent van de omzet. Nummer drie op deze markt is T-Mobile, nu het met Tele2 gefuseerd is.

KPN is de grootste aanbieder van quad play diensten, terwijl VodafoneZiggo zich de grootste mag noemen bij de combinaties van drie diensten, inclusief de traditionele triple play.

Foto Pixabay

‘Zeeuwse slag om breedbandklant verwacht’

Diverse experts geraadpleegd door Omroep Zeeland verwachten dat KPN versneld glasvezel in Zeeland gaat uitrollen om kabelbedrijf Delta bij te benen. Voor 2022 wil het bedrijf de snelle internetverbinding bij 50.000 Zeeuwse huishoudens aanleggen. Dat komt neer op zo’n 30 procent van totaal aantal Zeeuwse huishoudens.

Het is volgens de experts nog wel te vroeg om te spreken over een ‘slag’ om de Zeeuwse klant, maar die zou er zomaar kunnen komen. KPN is al begonnen met de aanleg van glasvezel in Tholen-stad en Yerseke. Op welke zeven andere plekken KPN glasvezel aan gaat leggen, wil het bedrijf om strategische redenen nog niet kwijt.

Yerseke is de eerste plaats in Nederland waar KPN gebruik gaat maken van een nieuwe glasvezeltechnologie waarmee men in de toekomst ook snelheden van boven de 1 gigabyte kan realiseren. In Yerseke gaat het om zo’n 3000 huishoudens.

KPN bood tot voor kort alleen DSL in Zeeland en dat is niet meer voldoende om te concurreren met de hoge snelheden die Delta heeft aangekondigd. Om meer bandbreedte te creëren is het analoge signaal voor televisie door Delta al uitgeschakeld. Delta zegt dat ze een gigabyte over de kabel kan leveren en voor KPN is het lastig om die snelheid uit het huidige kopernetwerk te persen.

Maar er is nog veel werk aan de winkel voor KPN in Zeeland. Ze hebben nog niet overal in Zeeland hun kopernetwerk geüpgraded. Niettemin gaat ‘Delta de hete adem van KPN wel in de nek voelen en dat gaan ze ook merken in hun klantenaantal’.

Overzicht van glasvezel in Nederland (Stratix)

Telenet moet wholesaletarieven bijstellen

Kabelbedrijf Telenet moet van de Belgische telecomautoriteit BIPT zijn tarieven voor het gebruik van hun netwerk door derden sterk verlagen.

Het toezichthouder heeft samen met mediaregulatoren een ontwerpbesluit voor aanpassing van wholesaletarieven voor beheerders van kabelnetwerken gepubliceerd. Deze gelden ook voor Brutélé en Nethys.

Het besluit is goed nieuws voor Orange, dat diensten op het kabelnetwerk van Telenet aanbiedt en dat straks kan doen tegen lagere tarieven. Het BIPT werkt aan een vergelijkbaar document voor Proximus voor zijn glasvezelnetwerk.

Page generated in 1,223 seconds. Stats plugin by www.blog.ca