NFC in paspoort wordt ID-tool financiële instellingen

Bitcoinbedrijf Bitonic heeft in Nederland de primeur met een nieuwe vorm van digitale identificatie. Het bedrijf gebruikt de NFC-chip in paspoorten, Europees ID-bewijzen en rijbewijzen om, via een app, de identiteit van personen te verifiëren.

Het wisselkantoor voor bitcoin heeft begin deze week een verificatie-app gelanceerd om wettelijke regels voor instellingen die onder financiële en witwasregelgevingen vallen. De bestaande en nieuwe klanten van Bitonic moeten zich daarom identificeren. Om dat proces te versnellen, en het klantverloop laag te houden, ontwikkelde het bedrijf een ID-tool.

De digitale tussenstap is ook een manier om fraude te voorkomen. Foto’s met een kopie van het paspoort die als PDF of per post worden opgestuurd kunnen onbedoeld lekken.

Gebruikers van het Nederlandse systeem moeten een identificatieproces doorlopen waarbij ze een officieel ID-bewijs tegen de NFC-lezer van hun telefoon moeten houden. Achter de schermen controleert het systeem de autenticiteit van de persoon en geeft al dan niet groen licht.

Eén bitcoin is momenteel 8.847 euro waard. Een jaar geleden was dat 7.162. In maart bereikte de koers het dieptepunt over de afgelopen twaalf maanden: 4.501 euro. Omgerekend is dat een verdubbeling in twee maanden tijd.

Foto: Christiaan Colen (cc)

Hoe wordt blockchain-technologie ingezet tijdens de coronacrisis? 5 oplossingen

We zijn waarschijnlijk nog nooit zo afhankelijk geweest van technologie als nu. Thuiswerken, leren, communiceren, boodschappen doen… Bedenk maar eens wat voor probleem je hebt als jouw telefoon of laptop nu stuk gaat of de internetverbinding wegvalt. Volgens Vodafone is het dataverkeer in sommige gebieden met wel 50% toegenomen, de top 4 socialmedia-kanalen met 20% […]

Steeds meer bezittingen op blockchain. What’s next, een Tokenation?

Mede-eigenaar worden van een Ferrari, een Picasso of een bijzondere voorraad bourbon: wie wil dat nou niet? Het zogenaamde ‘tokenizen’ van bezit met behulp van blockchain-technologie brengt momenteel een revolutie in de beleggingswereld teweeg. Mijn collega’s van het World Economic Forum verwachten zelfs dat over zeven jaar 10% van het wereldwijde BBP op de blockchain […]

Het Rode Kruis accepteert Bitcoins in strijd tegen COVID-19

In de strijd tegen COVID-19 heeft het Italiaanse Rode Kruis onlangs een succesvolle campagne afgerond om Bitcoin-fondsen te werven. In 3 dagen zijn er al genoeg Bitcoins overgemaakt om de doelstelling van 10.000 euro te halen. Na deze succesvolle inzamelingsronde begon de organisatie een nieuwe campagne. Ook aan het Nederlandse Rode Kruis kun je Bitcoins […]

Column: Slurpen

Het lijkt erop dat hypes in de techwereld steeds sneller komen en gaan. Neem de Initial Coin Offerings, de op de blockchain gebaseerde mini beursgangen die een jaar geleden nog super ‘hot’ waren, maar waar je nu nog maar zelden iets over leest. Vorig jaar haalden startups met een beetje ICO gemiddeld dertig miljoen dollar op. Een nauwelijks gevalideerd idee leek soms al voldoende om beleggers gek te maken. Nu is de trieste conclusie dat slechts elf procent van die bedrijven nog bestaat. U leest het goed: elf procent!

Behalve beleggers reageerden ook overheden irrationeel. Ze namen producten als de Bitcoin aanvankelijk niet serieus, maar toen gulzige kopers dat wel deden, werd er gewaarschuwd dat het ons hele financiële stelsel in gevaar zou kunnen brengen. Om vervolgens heel uiteenlopende maatregelen te nemen. In India overweegt men een gevangenisstraf van tien jaar voor iedereen die zich zich met cryptocurrencies bezig houdt. Terwijl in Gibraltar juist een door de overheid gesteunde cryptobeurs van start ging.

Nederland, Estland en Singapore zijn vooral bang dat de Bitcoin gebruikt wordt om geld wit te wassen en werken aan regelgeving om dat te voorkomen. En in China wil men een eigen digitale munt die niet op een blockchain gebaseerd is, maar een – uiteraard – door de overheid gecontroleerd betaalmiddel met tal van digitale mogelijkheden.

Ondertussen bestaat de Bitcoin alweer tien jaar en heeft de munt een totale waarde van veertig miljard dollar, ongeveer gelijk aan het bruto nationaal product van Tunesië. Is de Bitcoin daarmee een blijvertje? Bulgarije hoopt van wel, want daar heeft de overheid er zelf nog zo’n tweehonderdduizend liggen, goed voor zo’n 1.4 miljard euro, ongeveer evenveel als de goudreserves van het land.

Tegelijkertijd slurpt het mijnen van de Bitcoin steeds meer energie. Op jaarbasis nu al evenveel als heel Oostenrijk. En één transactie met de Bitcoin verbruikt evenveel als een gemiddeld huishouden in de Verenigde Staten in twintig dagen. Zelfs al zouden overheden één lijn trekken, dan nog blijft het de vraag of dat een op de lange termijn houdbare situatie is. Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zou ook de zo gehypte  Bitcoin met z’n tijd mee moeten gaan. Dat lijkt vooralsnog niet het geval.

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#175).

Over de auteur: Ruud Hendriks werkt als innovator, presentator en commissaris en schrijft columns voor Emerce.

Dapps: op weg naar mainstream adoptie?

Decentraal opgebouwde apps (dapps) lieten vorig jaar een stijging zien in aantallen, gebruikers en investeringen. Mede door financiële toepassingen zal de adoptie dit jaar verder groeien.

Voor vele blockchain-enthousiastelingen zijn dapps (distributed apps) de toekomst en de redding van het internet. In zijn pure vorm is een dapp namelijk een open-source applicatie die niet centraal wordt bestuurd omdat hij werkt vanuit een veilig, zeer betrouwbaar netwerk. Dat wil zeggen: de achterkant van de code loopt via een peer-to-peer-netwerk, zoals Bitcoin en Ethereum. De applicaties werken autonoom bij de lancering en alle gegevens met betrekking tot het project worden cryptografisch beveiligd in het netwerk.

Censuur
De groeicijfers ten spijt, neemt het enthousiasme over dapps buiten die groep fanatiekelingen echter sterk af. Kritische gebruikers van apps beschrijven de multi-miljoenen tellende dapp-markt als een bodemloze put. Het ontwikkelen van zo’n applicatie kost namelijk enorm veel tijd en geld en levert vooralsnog vaak een slechte gebruikersinterface op. Met zeer weinig gebruikers tot gevolg. Onpraktisch, lomp en traag zijn veel gehoorde kritieken. En hoewel er miljoenen zijn gegoten in de meest populaire dapps, zoals Crypto Kitties en Augur, zijn hun gebruikersaantallen nog ver onder de maat.

Het werpt de vraag op of deze problemen de kinderziektes van een ontluikende technologie zijn of signalen van een mislukte uitvinding. Vanwege het karakter van de blockchaintechnologie, is het moeilijk om je voor te stellen hoe een wereld die op blockchain draait eruit zal zien, net zoals het was met de komst van internet. Toch is het duidelijk dat dapps digitale automatisering naar een geheel nieuw niveau zullen tillen. Zo werken ze kostenverlagend door eliminatie van derden. En zullen ze ingezet worden als middel tegen webcensuur, terwijl ze onze privacy en data beschermen. Deze blockchain-innovaties hebben namelijk geen statische IP-adressen en kunnen dus niet gemakkelijk worden geblokkeerd. Zoals we gezien hebben bij reguliere apps, zal de gebruikerservaring de komende tijd verbeteren met gemakkelijker te navigeren functies.

Pijn
Hoewel de meeste dapps vorig jaar een matige prestatie hadden, is de DeFi-sector (Decentrale financiële sector) een lichtpunt geweest, waardoor dapps om alle goede redenen in de schijnwerpers worden gezet. Het succes van DeFi is dan ook de reden waarom critici de opkomst niet kunnen negeren. Dit nieuwe financiële ecosysteem zonder derde partijen draait op vertrouwde, onveranderlijke en gedistribueerde netwerken, waarmee iedereen, overal ter wereld toegang heeft tot een breed scala aan financiële producten. Denk aan leningen, betalingen, investeringen, portfoliobeheer of gokken met minder barrières en meer autonomie. Zaken die een duidelijke pijn wegnemen. En op voorwaarde van betere gebruiksvriendelijkheid een grote doelgroep zullen aanspreken.

Dit artikel verscheen eerder in de maarteditie van Emerce Magazine #176.

Ook Vodafone stapt uit cryptomunt Libra

Vodafone Group is de volgende deelnemer die zijn ondersteuning voor de Libra Association staakt. Het telecombedrijf zegt zich liever te richten op de eigen activiteiten in de financiële sferen, met name M-Pesa.

De telecomaanbieder bevestigt aan persbureau Bloomberg dat het niet langer deeluitmaakt van de Libra-supporters. Heel netjes heet dat ‘we blijven de ontwikkelingen volgen’, maar op de internationale bühne klinkt het als een motie van wantrouwen.

Eind vorig jaar, net voor en na de officiële presentatie, trokken Booking.com, eBay, Mastercard, Stripe, Visa en Mercado Pago zich al terug.

Libra zou een soort digitale munt moeten worden, gebaseerd op mandje bestaande valuta, waarmee het makkelijker wordt internationale financiële transacties te verrichten. De karrentrekker van Libra is Facebook.

Foto: Gabor Kiss (cc)

Kan blockchain consumentenvertrouwen terugwinnen?

Kan blockchain-technologie een rol spelen in het herstellen van consumentenvertrouwen? Namaakeieren en -garnalen, zand dat als peper wordt verkocht en gekleurd suikerwater als appelsap. De schandalen rondom voedselfraude worden steeds bizarder, soms volledige producten, soms gedeeltelijk. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat 43 procent van de Amerikaanse zalm verkeerd gelabeld is, 70 procent van de ‘Italian […]

Cryptovaluta: de 5 belangrijkste ontwikkelingen voor 2020

In het land van cryptovaluta was het het hele jaar één grote ‘winter’. De prijs van Bitcoin zakte na een piek van $20.000 in december 2017 naar $3000 in december 2018. In juli 2019 steeg de prijs toch weer tot bijna $14.000, maar inmiddels is daar door een snoekduik van de koers nog maar de […]

“Blockchain is grenzeloos en spannend, maar we moeten met beide benen op de grond blijven.”

Nu Blockchain steeds meer terrein wint in een groot aantal sectoren, groeit ook de behoefte aan wetenschappelijk onderzoek naar deze technologie en haar toepassingen. Niet alleen om feiten, ontwikkelingen en prognoses in kaart te brengen, maar ook om het fenomeen op de juiste manier te blijven duiden en bediscussiëren. Jan Veuger, lector Blockchain bij Saxion, schreef het boek ‘Blockchain Technology and Applications’: “De discussie over Blockchain wordt vertroebeld door angstretoriek. We moeten het met elkaar gewoon over de feiten blijven hebben.”

Auteur Jan Veuger.

Eind vorig jaar hintte de Volkskrant naar de teloorgang van de Blockchain-hype. Dat artikel triggerde de Saxion-lector: “Toen ik er in dook, ontdekte ik dat het artikel gebaseerd was op slechts twee bronnen: een A4tje van een adviesbureau én een bron waarover de betreffende journalist me geen duidelijkheid wilde geven.” Volgens Veuger is het stuk kenmerkend voor de huidige oneigenlijke discussie over Blockchain, deels gebaseerd op ongeloof (“zo’n vaart zal het niet lopen”), deels op ongemak (“als Blockchain mijn business maar niet om zeep helpt”). 

University of Applied Sciences

De Saxion-lector deed de afgelopen twee jaar met zijn lectoraat wetenschappelijk onderzoek naar de manier waarop Blockchain zich ontwikkelde. “Als lectoraat van een University of Applied Sciences zijn we natuurlijk vooral bezig met toegepast onderzoek, samen met studenten. Daarnaast slaan we wel degelijk de brug naar wetenschappelijk onderzoek. Als lector wil ik de scharnierfunctie tussen beide domeinen te vervullen. Dat is ook precies wat ik met dit boek wil bewerkstelligen. We maken fundamenteel Blockchain-onderzoek inzichtelijk: hoe het kan, hoe het werkt en wat je er mee moet. Als lectoraat willen we bij de feiten blijven, om ook tegenwicht te bieden aan verhalen uit de media, politiek en het bedrijfsleven, die soms op drijfzand liggen. Wildwest-verhalen zijn leuk voor op een verjaardag, maar niet meer dan dat.

Betaalverkeer

Zo is de huidige discussie over cryptomunt libra vrij politiek gestuurd, stelt Veuger. De digitale Facebook-munt roept maatschappelijk ongemak op, een gevoel dat uiteraard niet uit de lucht komt vallen, gezien de dataschandalen waarbij Facebook de afgelopen jaren betrokken was. “We zijn bang dat ons libra-betaalverkeer door Facebook, samen met onze data verhandeld wordt. We zijn bang dat inzichtelijk wordt waar we onze libra’s aan uitgeven. Die angst is misschien niet ongegrond, maar verschilt feitelijk niet van andere privacy-discussies rond betalingsverkeer. Als Donald Trump bovendien beweert dat cryptocurrency ingezet worden om op grote schaal terroristische of andere illegale transacties te financieren, dan gaat de Amerikaanse president voorbij aan hoe zijn eigen dollar oneigenlijk wordt ingezet. Bijvoorbeeld in de bekostiging van wapens of drugs. De discussie wordt dus niet zuiver gevoerd.”

Nieuwe mogelijkheden

Digitale munten zijn er gewoon, wat overheden of bijvoorbeeld banken er ook van vinden. “En er komen er steeds meer,” aldus Veuger. “Naast de libra en de bitcoin zijn er vele andere. In het Europese bankwezen ontstaat nu een kwalitatieve discussie over cryptomunten. Banken vinden het zogezegd allemaal maar niks. Dat is natuurlijk niet gek. Zij worden direct geraakt door deze nieuwe mogelijkheden. De consument kan straks om hen heen. De bancaire sector vreest voor een deel van haar bestaansrecht.” Hoe Blockchain-technologie zich de komende jaren in allerlei sectoren, waaronder de bancaire, zal gaan nestelen, kan niemand precies voorspellen. Dát er zaken gaan veranderen, is een feit. 

Verschillende scenario’s

“Het Internationaal Monetair Fonds bracht dit jaar een rapport uit waarin directeur Christine Lagarde verschillende scenario’s schetst. Daarbij is de meest conservatieve prognose dat de banken regulier blijven functioneren. Ook is denkbaar dat er een hybride situatie ontstaat. Of dat er, in het meest extreme geval, over een aantal jaren geen banken meer zullen bestaan.” Welk scenario ook bewaarheid wordt en in welk tempo die ontwikkelingen elkaar zullen opvolgen: de banken zullen een standpunt moeten innemen, beleid formuleren en anticiperen op wat komen gaat. Daarbij speelt niet zozeer de technologievraag (“Hoe gaan we het regelen?”) maar meer de machtsvraag (“Wie mag het regelen?”). Veuger: “Alles draait om governance. Wie heeft de macht om te bepalen of wel of geen geld gedrukt wordt? Wie bepaalt of de rente gaat dalen?”

Hybride constructies

Die machtsvraag speelt uiteraard niet alleen over het monetaire stelsel. Wat te denken van instanties die hun unieke dienstverlening op het gebied van grondbezit ingehaald zien worden door Blockchain-technologie? “Wij hebben in Nederland een heel goed Kadaster, maar als jij in Afrika een stuk grond van je grootvader gekregen hebt, hoe bewijs je dan dat het van je is? Je hebt geen ID-bewijs, geen bank, maar wel een mobiele telefoon. Dan is Blockchain een uitkomst om eigendommen ondubbelzinnig te regelen en registreren. Ik zie trouwens dat een instantie als Het Kadaster ook, low profile, bezig is met een Blockchain. Wat in Nederland op zoveel plekken goed geregeld is, kun je kwalitatief versterken en beveiligen met deze technologie. Dan kom je dus terecht in die hybride constructies waar het IMF op doelde,” legt de lector uit.  

Constructieve houding

Veuger ziet onder Europese overheden een voorzichtige maar constructieve houding ten opzichte van Blockchain ontstaan. “In Duitsland en Zwitserland zien we dat overheden een visie ontwikkelen en daarmee deels voorsorteren op het aanpassen van wetgeving. Hier in Nederland is men voorzichtig, maar niet krampachtig. Verschillende ministeries steken hun licht op bij experts vragen nadrukkelijk advies aan instellingen als Saxion en de Universiteit van Tilburg. Het is goed dat we kritisch blijven, de juiste vragen stellen over toezicht, wet- en regelgeving en vooral vooruit blijven kijken. Dat is ook wat wij doen als lectoraat. Met ons boek willen we inzicht geven in wat er rond Blockchain gebeurt. Daarbij gaat het juist om het in kaart brengen van dit relatief jonge fenomeen. Deze wetenschappelijke blauwdruk blijft van waarde, ook al ontwikkelt de techniek zich razendsnel. Leonardo da Vinci’s tekeningen en berekeningen over zijn pogingen te vliegen blijven ook interessant, al zijn we in deze eeuw tot zoveel méér in staat. Zo moet je deze eerste publicatie zien. Over de economische ontwikkelingen van de afgelopen eeuw zijn bibliotheken volgeschreven. Blockchain gaat over een nieuwe economie. Eentje die draait om netwerken. De techniek is grenzeloos en dus ook spannend. Dat vraagt om onderzoek, dat ons in staat stelt met beide benen op de grond te blijven en de juiste discussies te voeren.”

Blockchain

Het boek ‘Blockchain Technology and Applications’, onder redactie van Jan Veuger, verscheen bij Nova Science Publishers. Naar verwachting verschijnt het tweede deel in de eerste helft van 2020. Daarnaast verscheen in november 2019 het ‘Basisboek Blockchain’, door Arthur Janse en Chhay Lin Lim, beiden als docent-onderzoekers verbonden aan het lectoraat Blockchain van Saxion Hogescholen. Van het basisboek verschijnt in de loop van 2020 een Engelstalige versie. Het boek vormt de basis voor een openbaar digitaal kennisplatform dat tevens in de loop van 2020 gelanceerd wordt.

Over de auteur: Anne Hurenkamp werkt als zelfstandige voor Anne Hurenkamp Media en specialiseert zich als schrijver op de volgende zaken: hoe leg je een ingewikkeld onderwerp uit aan een breed lezerspubliek? Hoe vertel je jouw verhaal trots, maar zonder daarbij te overdrijven? Wat is de beste balans tussen zakelijk en persoonlijk? Hoe raak je de juiste snaar en blijf je toch authentiek?

Blockchain: 7 trends die impact gaan maken in 2020

Twee jaar geleden kon ik mijn kont niet keren in de supermarkt, of iemand had het wel over Bitcoin en blockchain. Nu hoor ik niemand buiten mijn filterbubbel er meer over en zijn het enkel nog de verse jus, talapia filet en nootmuskaat die mij verblijden met hun vereeuwiging op de blockchain. Toch ben ik […]

Gartner: Meeste blockchaintoepassingen laten zeker tien jaar op zich wachten

Blockchain blijft voorlopig nog een grote belofte. Dat zegt Gartner op grond van zijn 2019 Hype Cycle for Blockchain Technologies. Deze grafiek geeft de hypecyclus van blockchaintoepassingen weer.

Blockchain is een systeem dat gebruikt kan worden om zonder centrale regie uiteenlopende gegevens vast te leggen in een soort grootboek. Dit kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen zijn zoals die bij een reguliere bank mogelijk zijn, maar ook eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens.

Blockchain zakt volgens Gartner weg in de ‘gedachte van desillusie’, waar het pas in 2021 uit klimt. Veel activiteiten blijven volgens Gartner steken in experimenten. Ook ontbreken standaarden.

Gartner denkt dat de technologie pas na 2023 breder ingezet kan worden, beter schaalbaar is en aansluit bij andere technieken. Blockchain is dan wellicht ook geschikt voor een gedecentraliseerd web, door Gartner Web 3.0 genoemd.

Topoverleg banken in Basel over cryptomunt libra

Afgevaardigden van 26 centrale banken en Facebook praten vandaag in Basel over de libra, de digitale munt die het sociale netwerk volgend jaar wil invoeren.

De bijeenkomst van het comité betalingen en marktinfrastructuur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) wordt voorgezeten door Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank. Voor de cryptomunt is in Zwitserland een consortium van 28 bedrijven en organisaties opgericht. Vandaar het overleg in Basel plaatsvindt.

De bedoeling is dat libra een zogenoemde stablecoin wordt, oftewel een stabiele munt met weinig koersschommelingen, bedoeld voor de miljoenen mensen in armere regio’s die geen toegang hebben tot bankdiensten. Facebook wordt vermoedelijk wel het eerste platform waar de libra zal worden verhandeld.

Tot nu toe is de libra nergens met groot enthousiasme ontvangen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire ziet de munt in het geheel niet zitten. De veiligheid van consumenten, de stabiliteit van de financiën binnen de EU en ook de soevereiniteit van de Europese staten zou op het spel staan, verklaarde Le Maire op een vergadering van Europese ministers van Financiën in Helsinki.

De Amerikaanse Federal Reserve vreest dat de munt de financiële stabiliteit zou kunnen ondermijnen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën was in augustus positiever over de munt. Wel moet volgens hem gekeken worden naar de risico’s die deze financiële innovaties met zich mee brengen, bijvoorbeeld ten aanzien van consumentenbescherming en de gevolgen voor de financiële stabiliteit.

Foto Pixabay

DappRadar vangt 2,3 miljoen dollar groeigeld

Naspers en Blockchain.com investeren 2,3 miljoen dollar in DappRadar uit Litouwen in een eerste grote investeringsronde van het platform.

Het geld uit de seedronde wordt gebruikt voor R&D en de ontwikkeling van nieuwe functies van het platform. Het is niet bekend tegen welke waardering de investering wordt gedaan.

DappRadar is een bedrijf dat de opkomst en ontwikkeling van apps op blockchains volgt. Het volgt zes ‘netwerken’, waaronder Ethereum, EOS en TRON. Het platform heeft zicht op 2.550 dapps (gedistribueerde apps). De grootte appcategoriën op het platform zijn: collectibles, exchanges, gaming, gambling en marketplaces.

Foto: techcrunch (cc)

Page generated in 1,224 seconds. Stats plugin by www.blog.ca