Blockchain: 4 tips om als bedrijf de eerste stappen te zetten

Hoe zet je als bedrijf de eerste stappen met blockchaintechnologie? Het begint met scherper snuffelen en nadenken over de strategie. Met deze 4 tips ga je aan de slag. De afgelopen tijd heb ik veel bedrijven en overheden mogen bijpraten over de impact en mogelijkheden van blockchain. Ik word vaak door mensen gebeld met de […]

Is Libra een bedreiging voor banken en overheden?

Facebook wil de wereld veroveren met een nieuwe cryptocurrency genaamd Libra. Bij de lancering wordt de blockchain beveiligd door honderd nodes. Op dit moment zijn er al 29 nodes bekend, en dat zijn geen kleine jongens. Wat is Libra, hoe gaat het betaalsysteem waarschijnlijk werken en hoe kijken banken en overheden naar de nieuwste innovatie van Facebook? 

Wat is Libra?

De cryptocurrency waarmee Facebook de gevestigde orde op hun grondvesten wil laten schudden heet Libra. Facebook zelf noemt Libra een cryptocurrency, maar niet iedereen in de cryptowereld is het daarmee eens. 

De grootste verschillen zijn namelijk dat Libra centraal beheerd wordt en dat Libra alleen binnen het gesloten systeem van Facebook en aanverwante apps gebruikt kan worden. Ook wordt de waarde van één libra gekoppeld aan reguliere valuta. Een cryptocurrency zoals bitcoin is juist open source, decentraal en open.

Libra wordt weergegeven als drie golvende, horizontale lijnen ≋ zoals de dollar wordt vertegenwoordigd door $. De naam Libra is afgeleid van een Romeinse eenheid van gewichtsmaat. Ook wordt met de naam een gevoel van financiële vrijheid nagestreefd, Libre is Frans voor vrijheid. 

De Libra Association heeft nog niet besloten wat de exacte startwaarde wordt voor een enkele Libra, maar de waarde moet dichtbij de waarde van een dollar, euro of pond liggen. Dat maakt het makkelijker te begrijpen en te implementeren.  

Waarom Libra?

In de woorden van David Marcus, hoofd van Calibra en co-creator van Libra: “Libra heeft het potentieel om miljarden mensen over de hele wereld toegang te bieden tot een meer inclusief, meer open financieel ecosysteem.”

Facebook zegt miljarden gebruikers van hun platform te willen helpen. En dan specifiek mensen zonder bankrekening of die in landen wonen waar het schort aan goede bankdiensten. Deze groepen worden respectievelijk unbanked en underbanked genoemd.

Uiteraard is er ook een verdienmodel. Libra werkt hard aan het imago van decentraal en onafhankelijk, om gezien te kunnen worden als cryptocurrency. Daarom heeft Facebook de Libra association gestart, een stichting gevestigd in Genève. De Libra association bestaat uit honderd leden, met allemaal gelijk stemrecht. Facebook is één van die honderd partijen en pretendeert dan ook maar een van de honderd stemmen te hebben. 

De honderd leden zijn over de hele wereld gevestigd, niet alleen in de Verenigde Staten. De zogenaamde founding members zijn allemaal grote bedrijven. Denk aan Mastercard, PayPal, Visa, Uber, Spotify, eBay, Vodafone, Coinbase en nog vele anderen.

Elk van deze bedrijven kan ervoor kiezen om een node te draaien om transacties op de blockchain van Libra te controleren en goed- of af te keuren. Wil je ook een node draaien? Dan kost je dat een slordige tien miljoen dollar (en je bedrijf moet een miljard dollar waard zijn en in de top 100 van jouw branche staan).

Maar dat doen deze bedrijven niet voor niks. Hoe nobel het mantra van financiële inclusie ook is, er wordt gewoon geld verdiend. Een node verdient rente op achtergehouden Libra. Volgens Facebook is Libra een stablecoin, dat betekent dat er geen fluctuatie in waarde is omdat de munt gekoppeld wordt aan de waarde van een mandje met verschillende valuta. Denk hierbij aan de yen, dollar en euro. Er was zelfs even sprake van dat bitcoin ook in dit mandje zou belanden maar dat is inmiddels ontkracht.

De koersen van bestaande cryptocurrency’s zoals bitcoin en ethereum zijn nog erg beweeglijk. Daarom worden cryptocurrency’s nog niet als volwaardig ruilmiddel gezien, zoals de euro en de dollar wel zijn.

Er zijn wel bedrijven en horecagelegenheden die bitcoin accepteren als betaalmiddel, maar vaak wordt de bitcoin direct al omgewisseld voor euro’s. Daar speelt Libra handig op in. De waarde is namelijk gekoppeld aan fiatgeld. Stel dat een libra één euro waard is, dan is het de bedoeling dat er voor elke uitgegeven munt, één euro achtergehouden wordt.

Om die stabiliteit in waarde te garanderen kan de Libra Association ervoor kiezen om meer Libra achter te houden, of om juist Libra vrij te geven. Zo kan de markt beïnvloed worden om de waarde te stabiliseren. Net als een centrale bank erbij gebaat is om extra geld in de economie te pompen om de waarde van de lokale valuta te beïnvloeden.

En over deze achtergehouden Libra krijgen alle leden van de Libra association rente. Gebruikers kunnen Libra ook weer inruilen voor hun lokale valuta, en ook daar wordt rente over berekend. Dit staat allemaal beschreven in de whitepaper van Libra. Zo nu en dan zie je berichten in de media verschijnen dat een grote retailer bitcoin accepteert als betaalmiddel. Daar valt nog veel winst te behalen voor cryptocurrency. 

Daar hoeft Facebook zich geen zorgen om te maken. Er zijn zeven miljoen bedrijven die adverteren via het social media platform, en er zijn negentig miljoen bedrijven geregistreerd bij Facebook. Daarnaast wordt er ook volop handel gedreven door particulieren, zoals in de Facebookgroep van de rommelhoek van (vul stad of dorp in).

De ontwikkelaars achter Libra hebben goed naar cryptocurrencies gekeken. Twee voordelen die crypto’s bieden ten opzichte van regulier geld, zijn de snelheid en de lage transactiekosten. Volgens de Libra association kan je vrijwel instant Libra versturen naar je vriendin die aan het backpacken is in de jungle van Cambodja, tegen minimale kosten. En je vriendin kan weer Libra overmaken aan haar gids, ook al heeft die geen bankrekening.

Daar heb je de wallet Calibra voor nodig. Ook een product uit de koker van Facebook. Deze wallet koppel je aan je Facebook, Messenger en/of Whatsapp waardoor je snel geld kan betalen en ontvangen.

Zorgen om privacy

Of het toeval is of niet, pas geleden zijn er juridische aanbevelingen aangenomen om de cryptomarkt te reguleren. In grote lijnen komt dit er op neer dat partijen in de cryptowereld informatie over hun klanten moet delen. En een walletprovider zoals Calibra valt daar ook onder. Mochten deze regels over de hele wereld worden aangenomen, dan is Calibra verplicht de volgende data op te slaan: 

  • De naam van de verzender
  • Het crypto adres van de verzender
  • Het adres, burgerservicenummer, of klantnummer van de verzender
  • De naam van de ontvanger
  • Het crypto adres van de ontvanger

Zoals gezegd wordt de wallet Calibra centraal beheerd door Facebook. Dus eigenlijk slaat Facebook op wie de coin Libra uitgeeft en waaraan. Facebook zou Facebook niet zijn als zij deze data, die ze verplicht moeten bijhouden, niet zou gebruiken om de 7 miljoen adverteerders betere advertentiemogelijkheden te bieden.

Hier is Facebook eerder de mist ingegaan. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd hun machtspositie op big data te misbruiken, en privacy te schenden van haar gebruikers. Zelfs Mark Zuckerberg zei tijdens een keynote dat Facebook niet de beste reputatie heeft op het gebied van privacy.

Volgens de Wall Street Journal zouden interne mails van Facebook aantonen dat de CEO al lang op de hoogte was van problematische privacy-praktijken binnen zijn bedrijf.

Bedreiging voor banken en overheden?

En die privacy dreiging is de stok waarmee Facebook geslagen kan worden.  De Amerikaans Patrick McHenry, Republikein bij het House Financial Services Committee, vroeg om een ​​hoorzitting over project Libra. Dat deed hij per brief aan de voorzitter van de commissie, de Amerikaanse afgevaardigde Maxine Waters. Waters riep op haar beurt weer dat Facebook moet stoppen met Libra.

“Wij regelgevers moeten dit zien als een wake-up call, wij moeten serieus omgaan met potentiële privacy- en nationale veiligheidsproblemen, cyberbeveiligingsrisico’s en handelsrisico’s die door cryptocurrency’s worden veroorzaakt,” zei Waters. 

Ze voegde hier nog aan toe: “Gezien het verontruste verleden van het bedrijf, verzoek ik dat Facebook akkoord gaat met een moratorium op elke beweging voorwaarts bij het ontwikkelen van een cryptocurrency, totdat het Congres en de toezichthouders de mogelijkheid hebben om deze problemen te onderzoeken en actie te ondernemen.”

Zorgen over privacy is één ding, maar als politici zich zorgen maken over de invloed van Libra op het bankwezen, dan wordt het helemaal spannend. Analisten verwachten namelijk dat Libra vrij snel twee miljard gebruikers zal hebben, waarmee de Libra association in één klap een soort wereldbank zou kunnen worden.

Ook in Nederland zijn er zorgen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra: “Libra biedt kansen, maar ook risico’s. Bijvoorbeeld de stabiliteit in het financiële systeem, of de risico’s op het gebied van privacy. Facebook heeft namelijk ook wat achter de rug wat betreft privacy. Innovaties zijn goed, maar we moeten Libra goed in de gaten houden als het gaat om privacy en de stabiliteit van de bancaire sector.’

Hoekstra heeft dezelfde mening als de Bank of International Settlements (BIS). Dit overkoepelend orgaan van centrale banken stelt dat Libra een risico kan vormen voor de bancaire sector. In een rapport schrijft de BIS dat grote techbedrijven serieuze concurrentie kunnen bieden aan gevestigde financiële instellingen, deze ontwikkeling gaat ten koste van de traditionele bankensector.

Of Libra een succes wordt is nog even afwachten, als alles volgens plan verloopt wordt de munt volgend jaar gelanceerd. 

Eerste dankzij blockchain van deur tot deur traceerbare container in Nederland aangekomen

De eerste papierloze, van deur tot deur traceerbare container uit Korea is een dezer dagen aangekomen in Nederland via het op blockchain werkende platform DELIVER. Dat melden de initiatiefnemers ABN AMRO, de haven van Rotterdam en Samsung SDS, de IT tak van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Het project werd al in het najaar aangekondigd. Reden voor de proef is dat betalingen, administratie en het fysieke vervoer van containers nog vrijwel volstrekt gescheiden circuits zijn. Dat leidt tot oponthoud en inefficiëntie omdat er veel partijen betrokken zijn. Bij een containertransport van China naar Rotterdam zijn bijvoorbeeld nu gemiddeld 28 partijen betrokken.

De deelnemende partijen zeggen dat de blockchaintechnologie inmiddels heeft aangetoond dat het traceren van containers, de verwerking van de benodigde vrachtpapieren en de financiering volledig papierloos binnen een vertrouwde en veilige omgeving uitgevoerd kunnen worden.

Men overweegt nu proeven met verschillende verladers uit verschillende sectoren op verschillende handelsroutes. Het uiteindelijke doel is het opzetten van een open, onafhankelijk en wereldwijd platform voor verladers.

Foto Pixabay

Gaat blockchain de publishing sector radicaal veranderen?

De uitgeefsector, goed voor 26 miljard dollar omzet in 2018, is druk bezig met zichzelf opnieuw uitvinden. Net zoals verschillende andere industrieën. Dit komt door de waanzinnige impact van de digitale- en internetrevolutie. De ouderwetse creatie-, distributie- en verdienmodellen werken niet meer. Blockchaintechnologie kan de uitgeefsector op verschillende manieren helpen bij het nemen van de volgende quantum […]

Is de fintech-push van Uber en Facebook een Trojaans paard?

Nieuw aangekondigde betalingsdiensten van Uber en Facebook zullen waarschijnlijk de evolutie van financiële diensten in een stroomversnelling brengen. Dat kan voordelen opleveren voor zowel consumenten als bedrijven. Maar voorlopig is het wijsheid om de toekomstige concurrentie en de privacy, die hiermee in het gedrang komt, in de gaten te houden.

Traditionele financiële dienstverleners zijn de afgelopen tien jaar onder druk gezet om de gebruikerservaring voor hun klanten te verbeteren, mede door jonge fintech-bedrijven als Adyen, Bunq en Spotcap. Om concurrerend te blijven zijn er initiatieven gelanceerd als Tikkie en New10 van ABN Amro, en vorige week nog lanceerde Rabobank haar nieuwe financieringstak Fundr.

Libra

Maar nu geven techgiganten Facebook en Uber aan dat ze gaan meedingen in de voortdurende transformatie van financiële diensten, zonder twijfel om het tempo te versnellen. Facebook lanceert ‘Libra’, een door wereldwijde activa ondersteunde cryptovaluta. Libra zal beschikbaar zijn op alle bij Facebook aangesloten platforms, waaronder Messenger, WhatsApp en Instagram, waar bedrijven en consumenten diensten en goederen kunnen uitwisselen, zowel fysiek als digitaal.

Ook Uber gaat inzetten op financiële dienstverlening. Uit rapporten blijkt dat het bedrijf op doelbewuste wijze een ‘fintech-team’ aan het samenstellen is. De focus ligt op het creëren van nieuwe betalingservaringen voor zowel chauffeurs als gebruikers – in de toekomst is het zelfs mogelijk om een Uber-bankrekening te openen.

De fintech-push van deze big techs zal zowel consumenten als bedrijven (deels) ten goede komen. Niet alleen bieden dit soort techreuzen toegang tot nieuwe en verbeterde financiële diensten, ook kunnen zij dankzij hun omvangrijke ecosystemen gebruikers snel kennis laten maken met nieuwe financiële diensten en producten als digitale valuta.

Risico van een monopolie of duopolie

Moeten we de poorten openen en deze ontwikkelingen vieren? Ik zou liever willen waarschuwen. Er zijn namelijk aspecten aan deze ontwikkelingen die men goed in de gaten moet houden.

De verbeterde toegang tot gebruikersvriendelijke financiële diensten is positief, maar de mogelijke impact op privacy en concurrentie is zorgwekkend. We moeten ons afvragen: hoe gaan deze tech-giganten om met zaken als regelgeving en best practice? Hun trackrecord is namelijk verre van om naar huis over te schrijven – verantwoordelijkheid als het gaat om nepnieuws en datalekken in combinatie met een mentaliteit van “winstgevendheid ten koste van alles”, zou een race to the bottom kunnen veroorzaken. De fintech-push die we zien van global tech is ook op één hand te tellen. Het risico van een monopolie of duopolie is groot, waarbij consumenten aan het kortste eind zullen trekken.

Nog een waarschuwing

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, heeft ook haar bezorgdheid geuit en een waarschuwing afgegeven afgelopen 8 juni op de G20-top: “Een belangrijke verstoring van het financiële landschap zal waarschijnlijk afkomstig zijn van grote techbedrijven. Zij zullen hun enorme klantenbestanden en diepe zakken gebruiken om financiële producten aan te bieden op basis van big data en kunstmatige intelligentie.”

Hierbij haalt Lagarde ook China aan als voorbeeld van een land waar de voordelen en de uitdagingen van financiële technologie goed zichtbaar zijn. Verbeterde toegang tot  financiële producten heeft geleid tot de creatie van veel nieuwe banen en miljoenen mensen die hiervan gebruikmaken. Daartegenover staat wel dat in China maar liefst negentig procent van de markt voor mobiele betalingen in handen is van slechts twee bedrijven.

Tot op heden zijn we er binnen de evolutie van financiële dienstverlening in geslaagd om professionaliteit en integriteit te bewaken in het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens om nieuwe diensten te creëren. Wanneer de ontwikkelingen in een stroomversnelling komen, zou het doel moeten zijn een ​​omgeving te creëren die het recht op privacy blijft beschermen, terwijl gezonde concurrentie wordt bevorderd. Uber heeft wereldwijd zo’n 110 miljoen gebruikers en Facebook 2,4 miljard. Dit betekent dat er veel op het spel staat om het ‘goed’ te doen. Als dit lukt, dan kan dit enorm schaalbare verbeteringen aan financiële diensten mogelijk maken – een overwinning voor ons allemaal.

Blockchain: het medicijn voor veilige en gepersonaliseerde zorg

Al 15% van de executives in de zorg zegt dat zij dit jaar de blockchain-technologie gaan implementeren en maar liefst 50% zegt dit volgend jaar te gaan doen. Minister de Jonge geeft aan dat blockchain de potentie heeft om samenwerking, gegevensuitwisseling en wederzijds vertrouwen anders te organiseren en 70% van de executives zegt dat deze verbetering in de […]

IBM en Maersk breiden TradeLens platform uit

IBM en het Deense transportbedrijf Maersk breiden het TradeLens platform, waarmee alle handelingen rond het containervervoer en overslag kunnen worden versneld, uit.

Nieuwe partners zijn CMA CGM en MSC Mediterranean Shipping Company.

Het blockchainplatform verzamelt kritische data over elk transport in real time. Het is daardoor makkelijker geworden om een locatie van een container te bepalen. Nu verloopt het contact daarover nog over meerdere schijven.

Het programma ClearWay, dat onderdeel is van het project, vervangt bestaande oplossingen, zoals digitale bedrijfsdocumenten (EDI).

Nederland als nieuwe fintech-hub [8 trends]

In 2018 waren er meer dan 400 bedrijven actief in de Nederlandse fintech-markt en dat aantal neemt dagelijks toe. Nederland is koploper op het gebied van fintech-innovaties met een bloeiende start-upscene. Nederlandse bedrijven omarmen dan ook de innovatie en transparantie van fintech-start-ups en ondersteunen hen waar ze kunnen. Hoe zit het met de trends? De […]

5 manieren om te verdienen aan content met blockchain

De blockchain-technologie wordt steeds vaker toegepast buiten de fintech-industrie. Zo zijn er tools en platformen verschenen die van toegevoegde waarde zijn voor content creators. Of het successen boekt, zal de komende jaren uitwijzen. Wat voor nu vooral van belang is, is de vraag wat die toepassingen dan precies zijn. Bieden ze uitkomst voor marketeers, communicatieprofessionals, […]

Kennisniveau rond blockchain in Nederland ‘ondermaats’

Bijna de helft van het Nederlandse bedrijfsleven investeert aankomend jaar in blockchain, maar het kennisniveau rondom de technologie laat toch te wensen over. 53 procent van de Nederlandse IT-beslissers beoordeelt het eigen kennisniveau van blockchain ondermaats, zo blijkt uit het Future of IT-onderzoek onder bijna 400 (mede)beslissers in IT, in opdracht van Topicus.

38 procent van de respondenten geeft aan dat blockchain een wezenlijke meerwaarde heeft voor hun organisatie ten opzichte van bestaande technologieën. Maar om de implementatie in goede banen te leiden, moet nog veel in kennis worden geïnvesteerd.

Slechts 12 procent van de IT-beslissers weet namelijk hoe blockchain werkt. Om toch de nodige kennis binnen te halen, koopt ruim 2 op de 5 organisaties dit in bij bureaus of middels trainingen.

De verwachtingen van de technologie zijn vooral hooggespannen als het gaat om een betere bescherming tegen fraude en cybercrime, daarna volgt het efficiënter kunnen inrichten van werkprocessen. Gegevens die via een blockchain worden verwerkt en opgeslagen, zijn door sterke encryptie immers betrouwbaarder en beter beveiligd. Ook is de controleerbaarheid van wijzigingen inzichtelijk, waardoor je als organisatie eenvoudiger kunt voldoen aan wet- en regelgeving.

Bijna één op de vijf organisaties past blokchain momenteel al toe in bestaande bedrijfsprocessen; in de meeste gevallen gaat het dan om logistieke processen en het vastleggen, beheren en beschermen van data.

De investeringen van organisaties die aankomend jaar geld steken in blockchain, variëren van 10.000 euro tot meer dan een ton. Een op de 10 organisaties reserveert komend jaar zelfs meer dan 100.000 voor de toepassing.

Digitaal blockchain-platform biedt realtime inzicht in handelsvoorraden

ABN AMRO onderzoekt samen met andere financiële instellingen en topspelers in de grondstoffensector de mogelijkheid om van start te gaan met Forcefield, een digitaal blockchain-platform dat realtime inzicht biedt in handelsvoorraden.

Via het Internet of Things, sensoren en chips die draadloze communicatie over korte afstand mogelijk maken (‘near field communication’ of NFC) kan het platform met fysieke handelsvoorraden communiceren. De voorraden, die vaak als onderpand voor leningen fungeren, kunnen hierdoor effectief worden bewaakt.

Naast ABN AMRO hebben partijen als Accenture, Anglo American, CMST International, Hartree Partners, ING Bank, Macquarie, Mercuria en OCBC Bank hun handtekening gezet onder de intentieverklaring van overeenstemming voor de oprichting van Forcefield.

Forcefield is het afgelopen jaar ontwikkeld als standalone product. Het platform heeft met succes de ‘proof of concept’-fase doorlopen, met Accenture als leverancier van de technologie.

Blockchain: 5 mythes en misvattingen weerlegd

Technologie voor criminelen, de oorzaak van een nóg snellere opwarming van de aarde en inbreuk op privacy. De afgelopen tijd voerde ik tijdens het spreken over blockchain en cryptovaluta allerlei pittige discussies met het publiek. Dit ging vaak over de impact en het gebruik van blockchaintechnologie. Ik merk dat hierover nog steeds veel misconcepties bestaan. Tijd […]

Worden we net zo afhankelijk van blockchain als van het internet?

Column – De huidige opkomst van de blockchaintechnologie wordt vaak vergeleken met de opkomst van het internet. Er zijn dan ook duidelijke overeenkomsten. Betekent dit dat we over een paar jaar afhankelijk zijn van blockchain? Gaat blockchain net zo’n waanzinnige impact hebben op onze maatschappij, en gaat dat net zo snel? Wat was het een […]

Blockchain: de decentrale droom in duigen?

Ook al stond het woord ‘decentraal’ niet in de whitepaper van de mysterieuze uitvinder (of uitvinders, we weten het nog steeds niet) van blockchain, Satoshi Nakamoto, volgens vele experts zou hij zich in zijn spreekwoordelijke graf omdraaien, als hij de verschillende ontwikkelingen op blockchain gebied momenteel zag. Dat Satoshi de whitepaper slechts een paar weken na […]

Werk van Rembrandt gevalideerd via blockchain

Een 17e eeuwse ets van Rembrandt is voor het eerst gevalideerd met behulp van de blockchain en daardoor volgens de initiatiefnemers beter beschermd tegen kunstfraude.

De validatie van Rembrandts The Virgin and Child in the Clouds vond een dezer dagen plaats op locatie bij Douwes Fine Art, een van de oudste kunsthandels in Europa.

De onderscheidende kenmerken van de ets zijn eerst met macrofotografie gedigitaliseerd. Deze foto’s zijn samen met andere kenmerken (materiaal, formaten en historie van het werk) verzameld in een zogenoemd validatiebestand en opgeslagen in vier verschillende blockchains. Daardoor kan een ieder binnen vijf seconden controleren of deze nog steeds exact hetzelfde is als toen het werd gevalideerd.

Aanzetten, markeringen en streken kunnen worden vergeleken met het fysieke werk, om zo de echtheid te controleren. In principe kan deze methode voor elk fysiek object worden toegepast, zoals diamanten, archeologische vondsten en bewijsmateriaal van politie en justitie.

In het validatieproces is nog altijd een essentiële rol voor de notaris weggelegd, vergelijkbaar met het in depot nemen van een stuk bij de notaris.

Het validatieproces was een samenwerking tussen expert en geregistreerd taxateur Evert Douwes en zijn zoon Evert-Anthony (eigenaren van het familiebedrijf Douwes Fine Art), Femke Stroucken (notaris en partner bij advocatenkantoor CMS) en Marnix van den Berg (medeoprichter van validatiebedrijf V-ID).

Foto: Pixabay

Page generated in 0,940 seconds. Stats plugin by www.blog.ca