Blockchain maakt productieketen Bumble Bee Foods transparant

Bumble Bee Foods maakt de productieketen van zijn geelvintonijn transparant met behulp van SAP Cloud Platform Blockchain. Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf wil met de technologie de consument meer inzicht geven in de wijze waarop het bedrijf de vis ‘van oceaan tot bord’ verwerkt.

Consumenten kunnen voortaan met hun smartphone een QR-code op de verpakking van de vis scannen. Vervolgens krijgen ze inzicht in de reis die de vis aflegt vanuit de Indische Oceaan naar het schap.

Bumble Bee Foods biedt openheid over de omvang van de vangst, het vangstpunt en de vloot die de vis heeft gevangen. Ook geeft de fabrikant informatie over de authenticiteit, versheid, veiligheid, Fairtrade-visserijcertificering en duurzaamheid van de betreffende vangst.

Heimelijke aanpassingen zijn onmogelijk, omdat iedere partij zicht houdt op alle wijzigingen.

Blockchain maakt productieketen Bumble Bee Foods transparant

Bumble Bee Foods maakt de productieketen van zijn geelvintonijn transparant met behulp van SAP Cloud Platform Blockchain. Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf wil met de technologie de consument meer inzicht geven in de wijze waarop het bedrijf de vis ‘van oceaan tot bord’ verwerkt.

Consumenten kunnen voortaan met hun smartphone een QR-code op de verpakking van de vis scannen. Vervolgens krijgen ze inzicht in de reis die de vis aflegt vanuit de Indische Oceaan naar het schap.

Bumble Bee Foods biedt openheid over de omvang van de vangst, het vangstpunt en de vloot die de vis heeft gevangen. Ook geeft de fabrikant informatie over de authenticiteit, versheid, veiligheid, Fairtrade-visserijcertificering en duurzaamheid van de betreffende vangst.

Heimelijke aanpassingen zijn onmogelijk, omdat iedere partij zicht houdt op alle wijzigingen.

Security Token Offerings: dé hype & katalysator van de cryptovaluta-markt?

Huisvrouwen die content maken, Geert Wilders, bananen en het beheer van je eigen graf. Een greep uit de bizarre voorbeelden van focusgebieden van de vele duizenden zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO), die in 2017 en 2018 plaatsvonden. Hoewel veel blockchain-experts ICO’s oorspronkelijk vooral zagen als een manier om een community op te zetten rondom een […]

Fintechbedrijf Blockport lanceert STO om internationale groei te financieren

Na een succesvolle platform-release en verdere uitbreiding in Europa maken steeds meer cryptofans gebruik van de social exchange Blockport. Het in Amsterdam gevestigde fintechbedrijf lanceert 31 maart als één van de eerste Nederlandse bedrijven een security token (STO). Het doel is om de wereldwijde groei van de scale-up te financieren. De token gaat BPS heten. 

Lancering security token (STO)

Het gebruiksvriendelijke handelsplatform is in januari dit jaar volledig gelanceerd. Blockport ziet bij haar sociale exchange de conversieratio’s van betalende gebruikers maar liefst vier tot vijf keer hoger liggen dan die van Coinbase. Inmiddels heeft Blockport een behoorlijke schare aan cryptofans opgebouwd. Het is één van de eerste Europese cryptocurrency exchanges die een STO (Security Token Offering) lanceert. De verkoop van de tokens start op zondag 31 maart.

Blockport Securities (BPS)

De nieuw uitgegeven token, Blockport Securities (BPS), is een security token die is gelinkt aan een aandeel in Blockport. Elke security token representeert een ‘certificaat’ voor een onderliggend aandeel en daarmee een (indirect) belang in Blockport. Houders van BPS hebben recht hebben op dividenduitkering uitbetaald op het onderliggende aandeel. Aandeelhouders kunnen zo op termijn profiteren van de waardestijging van het bedrijf Blockport.

Dividend

De uitgegeven dividend wordt pro rata uitbetaald aan alle aandeelhouders, wat betekent dat 20%* van het uitgekeerde dividend wordt uitgekeerd aan BPS-houders. Voorwaarde is wel dat het bedrag dat als doel is gesteld voor de eerste STO-ronde volledig wordt bereikt.
*Het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van het totaalbedrag dat wordt opgehaald en het aantal uitgegeven tokens, dat ook in latere financieringsrondes kan veranderen.

blockport bps sto token

Geaccrediteerde investeerders

De STO bestaat uit meerdere rondes, waarbij de eerste ronde zich richt op Europese investeerders (voor een aantal landen die zich in de Europese Economische Ruimte (EER) bevinden). En op geaccrediteerde Amerikaanse investeerders onder de Reg D 506 c uitzondering. In de eerste ronde is het doel om vijf miljoen euro op te halen. “Blockport’s focus om het handelen in cryptocurrencies eenvoudiger en socialer te maken lijkt aan te slaan bij gebruikers. Ondanks de huidige marktomstandigheden zien we een wekelijkse groei in gebruikers van gemiddeld zeven procent”, aldus Sebastiaan Lichter, oprichter en Chief Product Officer bij Blockport.

Blockport populair in Amerika

Een aanzienlijk deel van Blockport’s websiteverkeer komt uit de Verenigde Staten. Vanwege regelgeving kunnen Amerikanen nog geen gebruik maken van het platform. “De Amerikaanse interesse in Blockport is goed te verklaren. In vergelijking met Coinbase zijn onze fees vele malen lager. Ook is ons platform  eenvoudiger te gebruiken is voor beginners”, zegt Kai Bennink, oprichter en Chief Strategy.

De opbrengst wordt onder meer gebruikt om de benodigde licenties te verkrijgen, zodat ook Amerikanen toegang hebben tot het platform.

ICO Blockport

Sinds februari heeft het Blockport-team meer dan 30.000 development-uren gestoken in het verbeteren van het platform voor de inmiddels 100.000+ communityleden. De community van Blockport bestaat uit walleteigenaren, handelsaccounts en investeerders die het is gelukt om een plek te bemachtigen tijdens de ICO van afgelopen jaar.

Blockport’s ICO in begin 2018 heeft veel media-aandacht gekregen nadat deze in slechts twaalf minuten volledig was uitverkocht. Om de huidige groei door te zetten is Blockport van plan om in 2019 in meer dan 150 landen buiten Europa haar deuren te openen, en is het platform nu al beschikbaar in zeventig landen wereldwijd.

Blockport lanceert op 31 maart 2019 haar eerste aandelenuitgifte door middel van een Security Token Offering (STO).

De impact van blockchain op het wereldwijde toerisme: 10 manieren

De afgelopen maand maakte ik een prachtige reis met mijn vader. Dit keer was Brazilië aan beurt. Het carnaval in Rio de Janeiro was een echt hoogtepunt. Wat ik als blockchain-enthousiasteling leuk vond om te zien, was dat er mensen in de kleurrijke optocht waren die voor het thema ‘de evolutie van geld’ hadden gekozen. […]

Oliebedrijven samen in blockchaintechnologie

Een nieuw technologiebedrijf tekent tweederde van de olieproducten uit de Noordzee op om blockchaintechnologie te gebruiken om papieren processen te digitaliseren.

Het gaat om het ‘papieren handwerk’ dat plaatsvindt achter het oppompen en op de markt brengen van olie. Dat omvat zaken als contracten, kredietbrieven en facturen. Die gaan nu nog allemaal per post, mail en fax over en weer. Dat kan sneller, denkt technologiebedrijf Vakt.

Tot de investeerders in de start-up uit Londen behoren onder meer Shell, BP en Total en handelaren als Gunvor en Mercuria.

De Financial Times meldt dat aanbieders van tweederde van de Noordzeeolie zich aansluiten op het platform. Dat is volgens directeur Etienne Amic de kritische massa die nodig is om het ecosysteem om blockchain heen te laten werken.

Deelnemers aan het platform vinden in blockchain een technologie om hun directe operationele kosten te verlagen. Daarnaast biedt het standaarden voor derde partijen om indirect op het platform aan te sluiten, partijen als terminals, pipeline operators, inspectie- en havenbedrijven.

Foto: Pete Markham (cc)

Bitcoin & Altcoins: voorkom een verrassing van de Belastingdienst

Binnenkort doen we weer belastingaangifte. Maar welke waarde geef je als Bitcoin-investeerder zijnde dan door voor investeringen in cryptovaluta? Of misschien belangrijker: in welke box van het belastingstelsel geef je je vermogen op? In dit artikel leg ik de fiscale kant van handelen in Bitcoin en Altcoins uit. Ik laat het BTW-aspect buiten beschouwing. Bitcoin is […]

Saxion start eerste lectoraat Blockchain in Nederland

Bij onderwijsinstelling Saxion is het lectoraat Blockchain van start gegaan, het eerste in Nederland. Lector Jan Veuger is begonnen in zijn nieuwe functie waarin hij samen met drie academies vorm gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. De multidisciplinaire combinatie van drie academies en een lectoraat is ook nieuw voor Saxion.

Samen met de academie Financiën Economie en Management (FEM), Bestuur Recht en Ruimte (ABRR) en Creatieve Technologie (ACT) wordt blockchain vanuit die invalshoeken aangevlogen. ‘Blockchain wordt vaak ten onrechte gezien als een techniek die alleen in de financiële wereld wordt ingezet. Het fenomeen is veel breder,’ zegt Veuger.

Het nieuwe lectoraat richt zich op vier onderzoekslijnen. Met ‘Blockchain for disruption’ wordt gekeken wat de techniek gaat veroorzaken en kan betekenen. Binnen de lijn ‘Blockchain for accelaration’ kijkt men hoe blockchain processen kan gaan versterken en versnellen. Het derde aandachtsgebied richt zich op blockchain in de financiële sector, zoals fintech, crowdfunding en hypotheken. De vierde focus ligt op ‘Blockchain for good’. Daarin spelen governance en ethiek een rol. Hoe en in welke situaties vertrouwen we op data?

Inschrijving Blockchain Hackathon overtekend

Meer dan honderd teams hebben zich aangemeld om in april mee te doen aan de Odyssey blockchain & AI hackathon in Groningen.

Afgelopen nacht sloot de inschrijftermijn voor het event dat van 11 tot en met 15 april plaatsvindt. Vorig jaar was er ruimte voor vijftig teams. Vanwege de grote interesse verdubbelde de organisatie de capaciteit, die nu ook nu weer helemaal kan worden gebruikt.

De teams gaan over twee maanden de hoofden breken op een van twintig uitdagingen. Daarbij krijgen ze input van de eventpartners. Dat zijn bedrijven als APG, KLM, Vattenfall maar ook verscheidene overheidsinstanties. De winnaar in iedere categorie ontvangt tienduizend euro en de kans om hun idee daadwerkelijk te helpen ontwikkelen.

Een nieuw onderdeel van de Hackathon dit jaar, de derde, is de Ethical Deep Dive, op 8 maart in de Eerste Kamer. Daar bespreken de geselecteerde deelnemers van de hackathon het ethische kompas met elkaar. Dat zijn onderwerpen als nieuwe vormen van eigenaarschap, maar ook soevereiniteit, relatie tussen mens, overheid en bedrijfsleven en de waarborging van rechten zoals privacy.

Aftermovie van editie 2018:

Waar blijft de killer-app voor cryptovaluta?

E-mail, social media en applicaties als iTunes en Google’s zoekmachine zijn handig en hebben een grote impact op de mensheid. Zo zorgden ze voor de massa-adoptie van de internettechnologie. Dergelijke applicaties noemen we killer-apps. Voor cryptovaluta bestaat zo’n killer-app nog niet. Wanneer kunnen we deze verwachten? Mensen vinden killer-apps zo belangrijk dat ze apparaten kopen om […]

Sterke groei marketing- en blockchain start-ups

Het aantal start-ups dat blockchain en marketing combineert neemt sterk toe, zo blijkt uit een telling van Jeremy Epstein, auteur van het boek The CMO Primer for the Blockchain World.

In september 2017, toen er voor het laatst werd geteld, waren er slechts 22 bedrijven. Begin 2918 waren dat er al 88 en inmiddels 290. De markt is in 18 maanden verdertienvoudigd.

De toepassingen lopen sterk uiteen: van contentmarketing tot geautomatiseerde advertentieverkoop. In adtech zijn de meeste ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van fraudedetectie.

Meestal zitten de bedrijven nog in de testfase. Kennelijk is de markt zo aantrekkelijk dat ook steeds meer bekende namen opduiken, onder wie Joni Leimala van GroupM, tegenwoordig CEO van Adcoin.

Wat zijn stablecoins & waarom zijn ze belangrijk?

In het begin van dit jaar kwam Bloomberg met twee belangrijke onthullingen voor de cryptomarkt. Allereerst zou Facebook aan een eigen cryptomunt werken voor WhatsApp. Deze stablecoin zou je kunnen gebruiken voor betalingen via de chatapp. Het zou als eerste getest worden in India. Daarnaast zou de stablecoin Tether genoeg fiat-reserves (dollars) op de bankrekening […]

Blockchain: 3 aandachtsgebieden voor overheden

De Nederlandse overheid kan een rol van betekenis spelen als het gaat om blockchain. Ze kan de technologie bijvoorbeeld tijdens het stemproces inzetten. Maar ook in de ontwikkeling van een nationale crypto kan ze voorlopen, net als met het zorgen voor betere wet- en regelgeving.   In eerdere blogs schreef ik al over lokale overheden […]

5 belangrijke blockchain-ontwikkelingen in 2019

In het afgelopen jaar is heel hard gebouwd aan en volop geëxperimenteerd met de blockchain-technologie. Aan de ene kant door de vele startups, die werken aan baanbrekende blockchain-producten en -oplossingen. En anderzijds door organisaties die de technologie op verschillende manieren gebruiken en implementeren. Ze maken enorme sprongen op het gebied van schaalbaarheid, privacy, efficiëntie, beveiliging […]

Deze 4 marketingtechnologieën gaan de toekomst voorgoed veranderen

Nieuwe technologie als marketing automation is al behoorlijk volwassen geworden. Maar hoe zit het met die andere nieuwe marketingtechnologieën die de toekomst kunnen veranderen? Zijn ze ook nuttig voor jouw organisatie? Ik heb 4 trends voor je op een rij gezet die je op weg helpen een keuze te maken. Steeds meer werkzaamheden worden geautomatiseerd […]

Page generated in 1,716 seconds. Stats plugin by www.blog.ca