Blockchain: 5 mythes en misvattingen weerlegd

Technologie voor criminelen, de oorzaak van een nóg snellere opwarming van de aarde en inbreuk op privacy. De afgelopen tijd voerde ik tijdens het spreken over blockchain en cryptovaluta allerlei pittige discussies met het publiek. Dit ging vaak over de impact en het gebruik van blockchaintechnologie. Ik merk dat hierover nog steeds veel misconcepties bestaan. Tijd […]

Worden we net zo afhankelijk van blockchain als van het internet?

Column – De huidige opkomst van de blockchaintechnologie wordt vaak vergeleken met de opkomst van het internet. Er zijn dan ook duidelijke overeenkomsten. Betekent dit dat we over een paar jaar afhankelijk zijn van blockchain? Gaat blockchain net zo’n waanzinnige impact hebben op onze maatschappij, en gaat dat net zo snel? Wat was het een […]

Blockchain: de decentrale droom in duigen?

Ook al stond het woord ‘decentraal’ niet in de whitepaper van de mysterieuze uitvinder (of uitvinders, we weten het nog steeds niet) van blockchain, Satoshi Nakamoto, volgens vele experts zou hij zich in zijn spreekwoordelijke graf omdraaien, als hij de verschillende ontwikkelingen op blockchain gebied momenteel zag. Dat Satoshi de whitepaper slechts een paar weken na […]

Werk van Rembrandt gevalideerd via blockchain

Een 17e eeuwse ets van Rembrandt is voor het eerst gevalideerd met behulp van de blockchain en daardoor volgens de initiatiefnemers beter beschermd tegen kunstfraude.

De validatie van Rembrandts The Virgin and Child in the Clouds vond een dezer dagen plaats op locatie bij Douwes Fine Art, een van de oudste kunsthandels in Europa.

De onderscheidende kenmerken van de ets zijn eerst met macrofotografie gedigitaliseerd. Deze foto’s zijn samen met andere kenmerken (materiaal, formaten en historie van het werk) verzameld in een zogenoemd validatiebestand en opgeslagen in vier verschillende blockchains. Daardoor kan een ieder binnen vijf seconden controleren of deze nog steeds exact hetzelfde is als toen het werd gevalideerd.

Aanzetten, markeringen en streken kunnen worden vergeleken met het fysieke werk, om zo de echtheid te controleren. In principe kan deze methode voor elk fysiek object worden toegepast, zoals diamanten, archeologische vondsten en bewijsmateriaal van politie en justitie.

In het validatieproces is nog altijd een essentiële rol voor de notaris weggelegd, vergelijkbaar met het in depot nemen van een stuk bij de notaris.

Het validatieproces was een samenwerking tussen expert en geregistreerd taxateur Evert Douwes en zijn zoon Evert-Anthony (eigenaren van het familiebedrijf Douwes Fine Art), Femke Stroucken (notaris en partner bij advocatenkantoor CMS) en Marnix van den Berg (medeoprichter van validatiebedrijf V-ID).

Foto: Pixabay

Op zoek naar de nieuwe Apple: investeren in een ICO [8 tips]

Met de snelle opkomst van de blockchaintechnologie en crypto-currency is ook het investeren via ‘Initial Coin Offerings’ snel populair geworden. Verschillende startups haalden in de afgelopen twee jaar soms in enkele seconden vele tientallen miljoenen euro’s. En veel beleggers zijn schatrijk geworden met hun investeringen, die soms maar een paar uur actief waren. Iets wat […]

Paypal investeert in Cambridge Blockchain

Betaalbedrijf Paypal participeert in een investeringsronde waarbij Cambridge Blockchain enkele miljoenen dollars aan groeigeld ophaalt.

Daarmee koopt Paypal zich in bij de kennisvorming rondom identiteitsbeheer in het digitale domein met behulp van blockchaintechnologie. Omidyar Network (van de oprichter van eBay) en Foxconn zijn twee andere investeerders.

Gebruikers van de technologie van Cambridge Blockchain zijn zélf eigenaar van hun online identiteit of profiel. Tussenpartijen als Facebook of Google staan hier buitenspel. Voor een bedrijf als Paypal is het zinvol een technologie te gebruiken waarmee personen kunnen bewijzen wie ze zijn zonder dat ze ongewenst veel informatie delen of dat doen via derde partijen die niet direct betrokken zijn.

Het bedrijf uit Boston is drie jaar oud en heeft ook kleine kantoren in Parijs (via investeerder Partech) en Peking.

Luxemburg wil de blockchaintechnologie gaan inzetten voor een digitaal identiteitsplatform voor zijn zeshonderdduizend burgers. Daartoe tekende Cambridge Blockchain in 2017 een samenwerking met Luxtrust. Paypal heeft een Europees kantoor in Luxemburg.

Foto: Lëtzebuerger (cc)

TenX en Pundi X, de betaalapps van de toekomst?

Cryptocurrencies zijn anno 2019 een populaire vorm van investeren. Al is de hype wat minder dan in december 2017, wordt er nog steeds druk gehandeld en kunnen we na de grote val van begin 2018 alweer een kleine groei opmerken. Dat we “gewoon” geld kunnen inwisselen voor deze digitale munteenheden is niets nieuws. Maar wat […]

Hoe blockchain de markt voor onroerend goed gaat veranderen

Hoewel blockchaintechnologie al snel doet denken aan toepassingen in de financiële sector, zijn er inmiddels tal van andere sectoren die zich verdiepen in blockchain of de technologie zelfs al toepassen. De vastgoedmarkt kan er zelfs de woningschaarste mee oplossen.

Zo is er bijvoorbeeld interesse vanuit de logistiek, wordt er gekeken naar mogelijkheden om documenten op een blockchain te bewaren en te verifiëren en buigt men zich over vraagstukken omtrent het duurzaam vergaren van conflictmaterialen met behulp van blockchaintechnologie. In theorie zouden bijna alle processen waarbij transacties van belang zijn voordeel kunnen halen uit de technologie. Ook in de vastgoedsector, waarin niet alleen transactie van vermogen, maar ook van eigendom zich voltrekken, zou blockchain grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Zullen deze veranderingen allemaal even wenselijk en rendabel zijn? Dat is een vraagstuk dat verdieping waard is.

De onroerend goed markt, de grootste beleggingscategorie ter wereld, kent een aantal problemen die voornamelijk te maken hebben met het vastleggen van eigendommen. Zo zijn er door een gebrek aan vertrouwen in de regelmaat bemiddelende partijen nodig, wat zorgt voor een traag proces. Door het bestaan van een bemiddelende derde partij is er ook een gebrek aan transparantie. Beide partijen die bij een transactie betrokken zijn kunnen vaak de door de bemiddelende partij verstrekte informatie niet verifiëren. Zie hier een arbeidsintensief, tijdrovend proces dat leunt op vertrouwen en dat koop dan wel verkoop en de daarbij behorende eigendomsoverdracht bemoeilijkt.

Foutieve informatie

De vraag is nu hoe blockchaintechnologie uitkomst zou kunnen bieden voor bovenstaande problemen. Allereerst wordt informatie op een blockchain decentraal beheerd, wat inhoudt dat het beheer van de informatie niet toevertrouwd wordt aan een enkele partij, maar aan alle partijen die toegang hebben tot de blockchain en dus ook de informatie die daarop wordt bewaard. Hierdoor zijn vastgelegde afspraken, eigendommen en alle andere vormen van informatie en data transparant en onveranderlijk vastgelegd.

Er is hiermee ook een kleinere kans dat er foutieve informatie wordt bewaard. Informatie wordt namelijk alleen vastgelegd als er consensus op het blockchain-netwerk is bereikt omtrent de correctheid van informatie. Ook zijn er in het geval van een transactie minder derde partijen nodig die bemiddelen, wat leidt tot een besparing van kosten en tijd. Zo zorgen transparantie en onweerlegbaarheid van informatie voor minder behoefte aan vertrouwen en voor een efficiënter proces.

Vastgoed heeft moeite met financiering

Afgezien van de geboden uitkomst rondom eigendom en de overdacht ervan verandert blockchaintechnologie ook de manier waarop er wordt geïnvesteerd in vastgoed. Nederland kampt met een woningtekort dat voor een deel in de hand wordt gewerkt doordat projectontwikkelaars in toenemende mate moeite hebben om projecten door banken gefinancierd te krijgen.

Door de opkomst van blockchaintechnologie is het voor projectontwikkelaars nu mogelijk om uit een hele andere vijver te vissen voor financiering. Middels projecten die draaien op een blockchain kunnen meerdere mensen op eenvoudige wijze investeren in een enkel vastgoedobject. Zoals eerder benoemd speelt vertrouwen bij een dergelijke gezamenlijke investering amper een rol. Die behoefte wordt namelijk weggenomen door de decentrale blockchain waarop informatie onweerlegbaar is.

Doordat het gebruik van blockchain het proces kostenefficiënter maakt is het mogelijk om de investeringsdrempel te verlagen. Inmiddels zijn er partijen waarbij je voor slechts honderd euro kunt investeren in een vastgoedobject. Deze alternatieve vorm van financiering komt voornamelijk de kleine vastgoedontwikkelaars ten goede en kan daarnaast een belangrijk maatschappelijk doel dienen: het tekort aan woningen tegengaan.

Blockchain bereikt meer met minder geld

Deze ontwikkelingen zijn in volle gang. Zo zijn er spelers op de markt die financiering van vastgoed middels blockchain faciliteren. YourFund verkoopt bijvoorbeeld vastgoedobligaties via de blockchain en Max Property Group heeft een vastgoedfonds dat opereert op de blockchain, om efficiënter te kunnen werken en meer mensen te kunnen bereiken. Beide bedrijven zijn van Nederlandse bodem. Volgens Esther Dekker, vastgoeddirecteur bij Max Property Group, kan je door het beleggen op de blockchain met minder geld meer bereiken.

Blockchain-technologie krijgt voet aan de grond in het vastgoed en lijkt een hoop vernuft en gemak te brengen. Naast dat het voor een breder publiek makkelijker wordt om te investeren in vastgoed, lijken projectontwikkelaars en dan met name de kleine ontwikkelaars hier de vruchten van te plukken. De verwachting is dan ook dat deze ontwikkeling de woningschaarste tegen kan gaan.

Blockchain maakt productieketen Bumble Bee Foods transparant

Bumble Bee Foods maakt de productieketen van zijn geelvintonijn transparant met behulp van SAP Cloud Platform Blockchain. Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf wil met de technologie de consument meer inzicht geven in de wijze waarop het bedrijf de vis ‘van oceaan tot bord’ verwerkt.

Consumenten kunnen voortaan met hun smartphone een QR-code op de verpakking van de vis scannen. Vervolgens krijgen ze inzicht in de reis die de vis aflegt vanuit de Indische Oceaan naar het schap.

Bumble Bee Foods biedt openheid over de omvang van de vangst, het vangstpunt en de vloot die de vis heeft gevangen. Ook geeft de fabrikant informatie over de authenticiteit, versheid, veiligheid, Fairtrade-visserijcertificering en duurzaamheid van de betreffende vangst.

Heimelijke aanpassingen zijn onmogelijk, omdat iedere partij zicht houdt op alle wijzigingen.

Blockchain maakt productieketen Bumble Bee Foods transparant

Bumble Bee Foods maakt de productieketen van zijn geelvintonijn transparant met behulp van SAP Cloud Platform Blockchain. Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf wil met de technologie de consument meer inzicht geven in de wijze waarop het bedrijf de vis ‘van oceaan tot bord’ verwerkt.

Consumenten kunnen voortaan met hun smartphone een QR-code op de verpakking van de vis scannen. Vervolgens krijgen ze inzicht in de reis die de vis aflegt vanuit de Indische Oceaan naar het schap.

Bumble Bee Foods biedt openheid over de omvang van de vangst, het vangstpunt en de vloot die de vis heeft gevangen. Ook geeft de fabrikant informatie over de authenticiteit, versheid, veiligheid, Fairtrade-visserijcertificering en duurzaamheid van de betreffende vangst.

Heimelijke aanpassingen zijn onmogelijk, omdat iedere partij zicht houdt op alle wijzigingen.

Security Token Offerings: dé hype & katalysator van de cryptovaluta-markt?

Huisvrouwen die content maken, Geert Wilders, bananen en het beheer van je eigen graf. Een greep uit de bizarre voorbeelden van focusgebieden van de vele duizenden zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO), die in 2017 en 2018 plaatsvonden. Hoewel veel blockchain-experts ICO’s oorspronkelijk vooral zagen als een manier om een community op te zetten rondom een […]

Fintechbedrijf Blockport lanceert STO om internationale groei te financieren

Na een succesvolle platform-release en verdere uitbreiding in Europa maken steeds meer cryptofans gebruik van de social exchange Blockport. Het in Amsterdam gevestigde fintechbedrijf lanceert 31 maart als één van de eerste Nederlandse bedrijven een security token (STO). Het doel is om de wereldwijde groei van de scale-up te financieren. De token gaat BPS heten. 

Lancering security token (STO)

Het gebruiksvriendelijke handelsplatform is in januari dit jaar volledig gelanceerd. Blockport ziet bij haar sociale exchange de conversieratio’s van betalende gebruikers maar liefst vier tot vijf keer hoger liggen dan die van Coinbase. Inmiddels heeft Blockport een behoorlijke schare aan cryptofans opgebouwd. Het is één van de eerste Europese cryptocurrency exchanges die een STO (Security Token Offering) lanceert. De verkoop van de tokens start op zondag 31 maart.

Blockport Securities (BPS)

De nieuw uitgegeven token, Blockport Securities (BPS), is een security token die is gelinkt aan een aandeel in Blockport. Elke security token representeert een ‘certificaat’ voor een onderliggend aandeel en daarmee een (indirect) belang in Blockport. Houders van BPS hebben recht hebben op dividenduitkering uitbetaald op het onderliggende aandeel. Aandeelhouders kunnen zo op termijn profiteren van de waardestijging van het bedrijf Blockport.

Dividend

De uitgegeven dividend wordt pro rata uitbetaald aan alle aandeelhouders, wat betekent dat 20%* van het uitgekeerde dividend wordt uitgekeerd aan BPS-houders. Voorwaarde is wel dat het bedrag dat als doel is gesteld voor de eerste STO-ronde volledig wordt bereikt.
*Het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van het totaalbedrag dat wordt opgehaald en het aantal uitgegeven tokens, dat ook in latere financieringsrondes kan veranderen.

blockport bps sto token

Geaccrediteerde investeerders

De STO bestaat uit meerdere rondes, waarbij de eerste ronde zich richt op Europese investeerders (voor een aantal landen die zich in de Europese Economische Ruimte (EER) bevinden). En op geaccrediteerde Amerikaanse investeerders onder de Reg D 506 c uitzondering. In de eerste ronde is het doel om vijf miljoen euro op te halen. “Blockport’s focus om het handelen in cryptocurrencies eenvoudiger en socialer te maken lijkt aan te slaan bij gebruikers. Ondanks de huidige marktomstandigheden zien we een wekelijkse groei in gebruikers van gemiddeld zeven procent”, aldus Sebastiaan Lichter, oprichter en Chief Product Officer bij Blockport.

Blockport populair in Amerika

Een aanzienlijk deel van Blockport’s websiteverkeer komt uit de Verenigde Staten. Vanwege regelgeving kunnen Amerikanen nog geen gebruik maken van het platform. “De Amerikaanse interesse in Blockport is goed te verklaren. In vergelijking met Coinbase zijn onze fees vele malen lager. Ook is ons platform  eenvoudiger te gebruiken is voor beginners”, zegt Kai Bennink, oprichter en Chief Strategy.

De opbrengst wordt onder meer gebruikt om de benodigde licenties te verkrijgen, zodat ook Amerikanen toegang hebben tot het platform.

ICO Blockport

Sinds februari heeft het Blockport-team meer dan 30.000 development-uren gestoken in het verbeteren van het platform voor de inmiddels 100.000+ communityleden. De community van Blockport bestaat uit walleteigenaren, handelsaccounts en investeerders die het is gelukt om een plek te bemachtigen tijdens de ICO van afgelopen jaar.

Blockport’s ICO in begin 2018 heeft veel media-aandacht gekregen nadat deze in slechts twaalf minuten volledig was uitverkocht. Om de huidige groei door te zetten is Blockport van plan om in 2019 in meer dan 150 landen buiten Europa haar deuren te openen, en is het platform nu al beschikbaar in zeventig landen wereldwijd.

Blockport lanceert op 31 maart 2019 haar eerste aandelenuitgifte door middel van een Security Token Offering (STO).

De impact van blockchain op het wereldwijde toerisme: 10 manieren

De afgelopen maand maakte ik een prachtige reis met mijn vader. Dit keer was Brazilië aan beurt. Het carnaval in Rio de Janeiro was een echt hoogtepunt. Wat ik als blockchain-enthousiasteling leuk vond om te zien, was dat er mensen in de kleurrijke optocht waren die voor het thema ‘de evolutie van geld’ hadden gekozen. […]

Oliebedrijven samen in blockchaintechnologie

Een nieuw technologiebedrijf tekent tweederde van de olieproducten uit de Noordzee op om blockchaintechnologie te gebruiken om papieren processen te digitaliseren.

Het gaat om het ‘papieren handwerk’ dat plaatsvindt achter het oppompen en op de markt brengen van olie. Dat omvat zaken als contracten, kredietbrieven en facturen. Die gaan nu nog allemaal per post, mail en fax over en weer. Dat kan sneller, denkt technologiebedrijf Vakt.

Tot de investeerders in de start-up uit Londen behoren onder meer Shell, BP en Total en handelaren als Gunvor en Mercuria.

De Financial Times meldt dat aanbieders van tweederde van de Noordzeeolie zich aansluiten op het platform. Dat is volgens directeur Etienne Amic de kritische massa die nodig is om het ecosysteem om blockchain heen te laten werken.

Deelnemers aan het platform vinden in blockchain een technologie om hun directe operationele kosten te verlagen. Daarnaast biedt het standaarden voor derde partijen om indirect op het platform aan te sluiten, partijen als terminals, pipeline operators, inspectie- en havenbedrijven.

Foto: Pete Markham (cc)

Bitcoin & Altcoins: voorkom een verrassing van de Belastingdienst

Binnenkort doen we weer belastingaangifte. Maar welke waarde geef je als Bitcoin-investeerder zijnde dan door voor investeringen in cryptovaluta? Of misschien belangrijker: in welke box van het belastingstelsel geef je je vermogen op? In dit artikel leg ik de fiscale kant van handelen in Bitcoin en Altcoins uit. Ik laat het BTW-aspect buiten beschouwing. Bitcoin is […]

Page generated in 2.530 seconds. Stats plugin by www.blog.ca