iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Joris van Kruijssen en Hugo Baars

Er staat een nieuwe aflevering in de serie ’10 jaar App Store’ voor je klaar! Luister naar Joris van Kruijssen en Hugo Baars, die vertellen hoe het is om sportapps te maken waarmee ze wereldwijd zijn doorgebroken.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Joris van Kruijssen en Hugo Baars verscheen voor het eerst op iCulture

De memes van Michael de Winter gaan viraal: “Ze zijn vooral een kritiek op hoe krampachtig mensen omgaan met andere meningen”

Michael de Winter

De meeste mainstream nieuwssites gaan op één en dezelfde manier om met nieuws: ze verslaan droogjes de werkelijkheid, al dan niet ondersteund door een video of commentaar van een expert. Michael de Winter (30) pakt het heel anders gaan. Hij is een van de gezichten achter de vele memes die rond nieuwswaardige gebeurtenissen op het internet circuleren. “Het is een coping mechanism. Humor is een goede uitlaatklep.”

Terwijl NOS nerveus vastklampte aan hun gebrek aan informatie en Twitter volstroomde met de wildste theorieën over de identiteit en motieven van de dader, had de dertigjarige netwerkbeheerder Michael de Winter in nog geen half uur na de aanslag in Utrecht van 18 maart al tientallen memes de wereld in geslingerd. Een aantal dagen later legt hij me op een terrasje in hartje Leiden haarfijn uit, wat de drijfveren zijn achter zijn ietwat onconventionele manier van nieuwsverwerking.

Voordat we beginnen over jouw visie op nieuws, wat vind jij van de manier waarop ‘mainstream media’ gebeurtenissen verslaan?

“Gek genoeg vind ik het helemaal niet zo erg! Je zou verwachten dat ik een hekel heb aan mainstream media, maar ik denk dat we een goede balans hebben gevonden tussen sensatiepers en het presenteren van de feiten. Wat dat betreft hebben we goede coverage hier in Nederland.”

Jij gaat op een heel andere manier op met nieuws. Kan je daar wat over vertellen?

“Memes maken is voor mij een coping mechanism om met nieuws om te gaan. Humor is een goede uitlaatklep. Vroeger pakte je de krant en las je wat je ergens van moest vinden. Nu kan iedereen zijn ongezouten mening direct online gooien. Dat heeft iets moois: iedereen kan gehoord worden. Door middel van memes kan een klein persoon, een grijs muisje, iets neerzetten dat gedeeld en gezien wordt door zoveel andere mensen. Het is een vorm van kritiek.”

“Alle grappen die maakt over een ander moet je ook zelf kunnen incasseren.”

Waar geven jouw memes dan kritiek op?

“Mijn memes zijn vooral zijn vooral een kritiek op hoe krampachtig wij tegenwoordig omgaan met mensen met andere meningen.  Het is geen geheim dat wij in de afgelopen 10 à 15 jaar steeds vaker te maken hebben gehad met aanslagen van extremisten aan de rechter en linker flank. We zien dat mensen steeds meer aangetrokken worden tot de politieke uiteinden. Er wordt een samenleving gecreëerd waarin de mensen die het hardste schreeuwen lijnrecht tegenover elkaar staan. Mijn doel is om continu de discussie op scherp te stellen, om mensen uit te dagen om na te denken over hun ideeën. Mijn memes zijn niet links of rechts; ik heb geen doelwit. Ik bekritiseer echt alles en iedereen!”






Je bekritiseert vaak jezelf.

“Klopt, ik vind het heel goed dat je dat opmerkt. Want je kan geen memes maken als je geen zelfreflectie hebt. Alle grappen die je maakt over een ander moet je ook zelf kunnen incasseren. Het ontbreek een hoop mensen aan zelfreflectie en daar gaat het mis. Je komt in een soort bubbel terecht, waarin je denkt dat je helemaal geweldig bent en dat jouw mening de enige juiste is.”

En dat heb jij niet?

“Ik ben mijn eigen grote criticaster. Memes zijn een reflectie van wie ik ben, namelijk dat alles bekritiseerd moet worden. Gebeurt dit niet, dan belanden we in een samenleving waarin uiteindelijk helemaal niets meer mag.”

“Door middel van memes kan iedereen gehoord worden.”

Waar komt de toenemende kritiek op de vrije media volgens jou vandaan?

“Kritiek is een middel om de media scherp te houden. Als niemand meer kritiek op hen zou uiten, zullen ze denken dat ze alles kunnen maken. In Amerika is men helemaal doorgeslagen in de sensatiepers en clickbait. Het gaat er niet om of je diegene bent met de feiten, maar of je de eerste bent die iets covert. Zo krijg je dezelfde situatie als bij de aanslagen in Utrecht: niet alleen op Twitter wordt gespeculeerd, maar ook in de media, door journalisten.”

Jouw memes zijn ook niet altijd gebaseerd op ‘de feiten’, hoor. Welk doel dienen zulke memes, die je bijvoorbeeld ook maakte na de aanslag in Utrecht?

“Ze zijn een wapen tegen dat soort mensen [de dader, red.]. Hij vindt zichzelf zo gigantisch belangrijk. Hij is zo gestoord dat hij het goed kan praten om onschuldige mensen om te leggen in een tram. Hoe ziek moet je zijn om dat te kunnen doen? Dus wat ik doe: ik maak die persoon belachelijk.”






Verdienen daders deze aandacht? Je zorgt er immers voor dat ze een podium krijgen.

“Ik geef ze inderdaad een platform, daar ben ik het helemaal mee eens. Dat is ook exact de reden dat ik het heel goed vind wat de premier van Nieuw Zeeland heeft gedaan naar aanleiding van de aanslagen in Christchurch. Daar verschillen we dan een beetje in. Ik geef die persoon wél aandacht, maar ik maak hem compleet belachelijk. Ik hoop dan dat er in de toekomst anderen zullen zijn die denken: ‘Oh, als ik zoiets doe voor een ‘hoger doel’, word ik compleet belachelijk gemaakt door mensen op het internet.’”

Je doel is dat iedereen zo zal reageren op aanslagen?

“Eigenlijk wel. Maak er een grap van! Begrijp me niet verkeerd, het is een bloedserieuze daad, echt vreselijk voor de slachtoffers en nabestaanden. Maar maak het niet groter dat het is – het groot, maar don’t make a martyr out of him. Dan zullen mensen wel twee keer nadenken, want niemand neemt ze toch serieus. Zelfs als ze zoiets vreselijks zouden doen.”

Ben je bang?

“Nee. Ik denk geen twee keer na voor in een trein of vliegtuig stap. Een leuke anekdote: net in de periode rond de aanslag op een badplaats in Tunesië keek ik met mijn toenmalige vriendin naar zomervakanties in dat gebied. Het eerste wat ik dacht was: hé, Tunesië is goedkoop voor dit moment van het jaar! Vond de familie niet zo leuk, terwijl ik zoiets had van: er is geen plek waar je op dit moment veiliger bent dan in die badplaats.”

“Door alleen maar anoniem te blijven op het internet maak je het wel heel makkelijk voor jezelf. Je kunt dan geen verantwoordelijkheid nemen voor wat je online zet.”

Vind je jezelf grappig?

“In zekere mate wel. Mensen lachen om me. Er zijn ook genoeg mensen die mij totaal niet grappig vinden, maar dat is niet erg. Humor is persoonlijk en dat vergeten mensen vaak. Er wordt zo vaak tegen me geroepen: ‘de meme die je net poste is niet grappig’. Nee nee nee, denk ik dan, die is niet grappig voor jóu.”

Zijn er grenzen aan humor?

“Nee. Want humor is de puurste vorm van vrijheid van meningsuiting. Jordan Peterson zei eens heel mooi: ‘beware of the evil king, that kills its jester’. En dat is zo. Op het moment dat iemand het niet fijn vindt belachelijk te worden gemaakt de criticus dan maar monddood maken? Dat is echt levensgevaarlijk.”

Hoe verspreid jij je memes?

“Met name via appgroepen. Ik ben moderator van een groep waar één regel geldt: als je je beledigd voelt, dan lig je eruit. Je hoeft er niet in te zitten. Het is een groep van een hoop gelijk denkenden uit mijn omgeving. Ik had nooit gedacht dat er zo’n behoefte was aan een plek om alles te kunnen zeggen, om dat ene grapje te kunnen maken, waarvoor je anders sociaal uitgespuugd zou worden.”

Kom je je eigen memes wel eens tegen op andere sociale media?

“Best wel vaak eigenlijk. Het leukste is als je zelf een meme hebt gemaakt en deze binnen de appgroep verspreidt en in een andere appgroep met collegas ineens diezelfde meme wordt gepost. Dat je dan denkt: hey, dat was ik!”

Denk je dat je een groot bereik hebt?

“Jawel, een groot bereik in klein zijn. Ze zullen het niet afdrukken op nu.nl.”






Vind je het erg dat je nu wel met naam en toenaam op het internet komt?

“Nee, joh. Zal m’n baas leuk vinden.”

Ben je er trots op?

“Nee, trots is absoluut niet het goeie woord. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om mijn identiteit af te schermen, want dat zou betekenen dat ik alle kritiek van mij kan afschuiven. Door alleen maar anoniem te blijven op het internet maak je het wel heel makkelijk voor jezelf. Je kunt dan geen verantwoordelijkheid nemen voor wat je online zet.”

“Ik heb geen doelwit. Ik bekritiseer echt alles en iedereen.”

Dus met dit interview heb je jezelf opengesteld voor kritiek?

“Hmhm, absoluut.” De Winter verslikt zich haast in zijn laatste slokje La Chouffe. “Hebben jullie ook een comment section?” Ik knik. “Awesome!

Sarah Sramota

Het artikel De memes van Michael de Winter gaan viraal: “Ze zijn vooral een kritiek op hoe krampachtig mensen omgaan met andere meningen” verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Günter Bartsch van Netzwerk Recherche: ‘We moeten meer praten over de ethiek van de journalistiek’

Juist met de jaarlijkse uitreiking van De Loep voor de deur is het goed om stil te staan bij de uitdagingen waar de onderjournalistiek wereldwijd mee te kampen heeft. Immers, de grootschalige fraude van een Der Spiegel-sterverslaggever schokte vorig jaar de Duitse journalistiek. ‘We zijn te zeer gefocust op het mooie verhaal’, meent Günter Bartsch van Netzwerk Recherche, de Duitse equivalent van de VVOJ.

Claas Relotius was zeven jaar medewerker van Der Spiegel en anderhalf jaar vaste redacteur. De sterreporter maakte zestig, veelal indrukwekkende reportages. In 2018 nog werd hij bij de Deutschen Reporterpreises op het podium gehesen, zo schrijft het Duitse weekblad. Voor de beste reportage van het jaar, waarin hij het leven beschrijft van een Syrische jongen die gelooft dat hij de burgeroorlog kan beëindigen door een kinderstaking. De jury oordeelde dat het artikel met ongeëvenaard gemak is geschreven, en met een ‘dichtheid en relevantie die nooit openlaat op welke bronnen het gebaseerd is’.

Relotius’ Waterloo

Dat laatste bleek niet helemaal te kloppen. De bronnen zijn ‘goed bedacht, uitgevonden, gelogen. Citaten, scènes, veronderstelde mensen uit vlees en bloed. Fake’, oordeelt Der Spiegel eind december 2018 in een onthullende reportage waarin de fraude aan de lezers bekend wordt gemaakt. Ook veel andere artikelen bleken gefabuleerd. Zo was er de onthullende reportage onder de titel ‘Jaegers Grenze’ over een burgerwacht in Arizona die jacht maakt op illegale migranten. Relotius had de groep niet eens bezocht.

Dit laatste artikel werd Relotius’ Waterloo. Co-auteur Juan Moreno geloofde het materiaal van Relotius niet en reisde op eigen kosten naar Arizona. Hij onderzocht de bronnen van zijn collega en stuitte op de fraude en ging door een hel toen bleek dat de leiding wekenlang zijn beschuldigingen niet geloofde. Bij een ondervraging door zijn chefs brak Relotius echter en bekende vele fraudes.

Relotius (33) was de meest gevierde journalist van zijn generatie. Hij won onder meer vier keer de Duitse reportersprijs, de European Press Prize en hij werd CNN-journalist van het jaar. Ook belandde op de Forbes-lijst ‘30 onder 30’, categorie media.

Goed aangepakt

Hoe kon een journalist die zo in de belangstelling stond zo lang doorgaan met zijn fraude? ‘Relotius is gewoon een aardige, bescheiden man’, vertelt Günter Bartsch, ‘niemand zag hem als een bedrieger’. Hij speelde het ook bovendien ook erg slim. ‘Steeds wisselde hij van eindredacteur en factcheckers, zodat niemand zou ontdekken dat hij wel veel bronnen had die niet meer te achterhalen waren.’

De redactie van Der Spiegel heeft de affaire goed aangepakt, meent de directeur van Netzwerk Recherche, de Duitse equivalent van de VVOJ. ‘Ze hebben gelijk de openbaarheid gezocht, terwijl andere bladen in dit soort gevallen het vaak in stilte regelen. Je kunt misschien wel kritiek hebben op de vette manier waarop ze het verhaal hebben opgeschreven – typisch Spiegel – maar ze deden het maar mooi en staken ook gelijk de hand in eigen boezem.’

Want hoe had dit kunnen gebeuren? Was de werkdruk te hoog? Of de zucht naar primeurs en bijzondere reportages. Een commissie van drie met zelfs één lid van buiten toog aan het werk.

‘Lügenpresse’

Tegelijkertijd brandde de discussie los in de Duitse (onderzoeks)journalistiek. Een collega liet zich ontvallen dat het toch wel gebruikelijk is om buitenlandse bronnen wat woorden in de mond te leggen. ‘Want niemand kan het controeren.’ Een medewerker van de Süddeutsche Zeitung liep tegen de lamp omdat hij hetzelfde verhaal aan twee verschillende kranten had verkocht. Hij had alleen wat namen veranderd en citaten aan andere bronnen toegeschreven. Pijnlijke onthullingen in een tijd dat extreemrechts in Duitsland de ‘Lügenpresse’ voortdurend onder vuur neemt.

Door de grote nadruk op het mooie verhaal, dreigt de waarheidsvinding in het gedrang te komen, constateert Günter Bartsch. ‘Voor narratieve journalistiek heb je bijzondere bronnen nodig, maar die zijn er niet zoveel. Het risico bestaat dan dat collega’s bijvoorbeeld verschillende bronnen gaan samenvoegen tot één, dat ze het handelen van bronnen beïnvloeden en hen aanzetten tot bijzondere daden of dat ze zelfs bronnen gaan verzinnen. De journalist als meester van zijn verhaal.’

Tussen fictie en non-fictie

Journalistieke ethiek wordt nagenoeg niet meer gedoceerd op opleidingen, stelt Bartsch en ook in de beroepspraktijk wordt er nauwelijks over gediscussieerd. ‘Het zou de winst kunnen zijn van deze affaire, dat we weer eens gaan praten over de ethiek van ons vak. Over de keiharde grens tussen fictie en non-fictie, en over de kleuren waarin we een verhaal schilderen. We gebruiken nu vaak zwart en wit omdat dat lekker contrasteert, goed voor de spanning, maar het leven bevat nu eenmaal veel meer grijstinten.’

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Wie maakten in 2018 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Op 22 maart reikt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten De Loep 2018 en de VVOJ Aanmoedigingsprijs uit aan journalisten die zich vorig jaar hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers.

Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Kom op 22 maart naar De Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en maak het live mee!

Meld je hier aan.

Evert de Vos

Het artikel Günter Bartsch van Netzwerk Recherche: ‘We moeten meer praten over de ethiek van de journalistiek’ verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Loep-juryvoorzitter Kees van den Bosch: ‘Het is de Gouden Eeuw van de Onderzoeksjournalistiek’

Vrijdagavond worden de prijzen voor de beste onderzoeksjournalistiek van afgelopen jaar uitgereikt. De juryvoorzitter van De Loep, Kees van den Bosch, blikt terug op de inzendingen: “Bij een winnaar van De Loep moet het gaan om omvangrijk en complex onderzoek en de bewijsvoering moet waterdicht zijn.”

‘De inzendingen voor de Loep 2018 zijn van een enorm hoge kwaliteit!’ juicht Loep-juryvoorzitter Kees van den Bosch. ‘Het was erg moeilijk om uit 105 producties de twaalf beste te selecteren. De Top 40 deed nauwelijks voor elkaar onder en maar een paar verhalen waren onder de maat.’

Omvangrijk en complex onderzoek

Van den Bosch: ‘We kijken vooral naar de gehanteerde methode. Het moet gaan om omvangrijk en complex onderzoek en de bewijsvoering moet waterdicht zijn. Een onthullend verhaal gebaseerd op eigen ideeën en de mening van één expert kan ertoe doen, maar het is geen onderzoeksjournalistiek. Dat is een combinatie van het aloude handwerk: de straat op, bij mensen aanbellen en – al dan niet digitaal – brononderzoek waarvoor je soms een wob-procedure moet voeren.’

‘Het publiek weet vaak niet hoeveel moeite en tijd het kost om de juiste bronnen te vinden en aan het spreken te krijgen’, stelt Van den Bosch. ‘Mensen moeten je vertrouwen, soms moet je anonimiteit bieden. En je wordt tegengewerkt. Het is opvallend hoe vaak de overheid zaken probeert achter te houden. Neem bijvoorbeeld het genomineerde ‘Onderzoek naar steun aan Syrische strijdgroepen’ van Nieuwsuur en Trouw. Het is goed dat journalisten de knulligheid van de overheid blootleggen.’

Van den Bosch is tevreden dat er veel Vlaamse inzendingen zijn genomineerd. De verhouding Vlaams-Nederlands was in de inzendingen grofweg één op vijf. ‘De reportage ‘Wie is Schild & Vrienden écht?’ van PANO/VRT ontmaskert de voorman van de rechts-radicale beweging. Dat blijkt toch niet de ideale schoonzoon. Als journalist kun je met een microfoon meelopen, maar je moet ook gedegen onderzoek doen om achter de geheimen te komen.’

Gouden Eeuw

‘Ik was blij met de onderzoeksverhalen over de onderkant van de arbeidsmarkt. Zoals ‘Rijncruise drijft op arbeidsuitbuiting’ van Investico en ‘Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw’ van De Standaard die zijn genomineerd voor de aanmoedigingsprijs voor jonge onderzoeksjournalisten. De oneerlijke concurrentie van bijvoorbeeld Poolse of Roemeense bedrijven neemt enorm toe. De Europese Unie maakt dit mogelijk. Volgens mij onderschat de politiek hoe boos mensen daarover zijn. Het is belangrijk dat journalisten dit goed onderzoeken.’

‘We leven in de Gouden Eeuw van de onderzoeksjournalistiek. Er zijn zoveel mogelijkheden voor financiering van goed onderzoek. Er ontstaan veel nieuwe intitiatieven, zoals Platform Investico. Er komen veel nieuwe, jonge, onderzoeksjournalisten bij. Journalisten werken samen, al kwam bijna de helft van de inzendingen dit jaar van eenpitters. In totaal zijn 188 collega’s bij de producties betrokken – daarvan is een kwart vrouw.’

Van den Bosch weet hoe het voelt om genomineerd te zijn. In januari won zijn Argos-uitzending ‘De Promotiefabriek’ de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek. Van den Bosch, net gepensioneerd, werkte meer dan twintig jaar bij Argos – waarvan tien jaar als eindredacteur. ‘Zo’n uitreiking is heel erg spannend, vooral als de juryvoorzitter het rapport gaat voorlezen. En het is enorm feestelijk als je wint!’

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Wie maakten in 2018 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Op 22 maart reikt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten De Loep 2018 en de VVOJ Aanmoedigingsprijs uit aan journalisten die zich vorig jaar hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers.

Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Kom op 22 maart naar De Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en maak het live mee!

Meld je hier aan.

Monique van der Griendt

Het artikel Loep-juryvoorzitter Kees van den Bosch: ‘Het is de Gouden Eeuw van de Onderzoeksjournalistiek’ verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

iCulture podcast #6: in gesprek met Ali Niknam van bunq

Er staat weer een gloednieuwe editie van de iCulture Podcast klaar. Omdat er momenteel geen grote aankondigingen zijn geweest pakken we het deze aflevering iets anders aan: we gingen op bezoek bij een interessante gast, namelijk Ali Niknam van bunq.

Het artikel iCulture podcast #6: in gesprek met Ali Niknam van bunq verscheen voor het eerst op iCulture

iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → David Niemeijer en Alexander Baars

Er staat een nieuwe aflevering in de serie ’10 jaar App Store’ voor je klaar. Luister naar David Niemeijer en Alexander Baars, die vertellen hoe het is om apps te maken voor mensen die moeite hebben met communiceren.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → David Niemeijer en Alexander Baars verscheen voor het eerst op iCulture

Beperkt budget voor content? Zorg voor een rijke inhoud

Moet je rijk zijn om succesvolle content te produceren? Niet volgens Leon Witkamp, online marketeer bij Van Lanschot. “Het gaat erom dat je content rijk is aan inhoud. Als dat lukt, en je speelt in op de wensen en levensthema’s van de klant, is succes met je content gegarandeerd.” Evi, Van Lanschot, Kempen? Is het […]

Doorgrond klantgedrag: 6 kritische vragen bij impliciet associatie-onderzoek

Een goede manier om het toekomstige gedrag van klanten te doorgronden is aan de hand van impliciet reactietijden-onderzoek. Deze methode meet voorkeur voor een product of advertentie, of het imago van een merk, op een onbewust niveau. Zaken waar we als consument zelf lang niet altijd met onze gedachten bij kunnen, laat staan erover praten. […]

iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Mark de Bruin en Joshua Peper

Er staat een nieuwe aflevering in de serie ’10 jaar App Store’ voor je klaar. Luister naar Mark de Bruin en Joshua Peper, die vertellen hoe het is om apps voor een breed publiek te maken.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Mark de Bruin en Joshua Peper verscheen voor het eerst op iCulture

‘Communicatie is het belangrijkste als het ongemakkelijk wordt’

Vincent Mirck, de naam kan je zomaar bekend voorkomen, want hij is trainer en auteur bij Frankwatching en bedrijfsjournalist bij VodafoneZiggo. Hij vertelt over hoe hij het ongemakkelijke op de werkvloer omarmt, waarom hij het liefst collega is en wat hij leerde van de bedrijven waar hij werkt(e). Laat zijn uitdagingen je inspireren om uit […]

Eindejaarsinterview met Thijs Broer (VN): “Door vanaf het begin te investeren in relaties in de politiek kun je op lange termijn beter oogsten”

Over een hoogtepunt in de politieke verslaggeving

Thijs Broer op de redactie van Vrij Nederland

De Nieuwe Reporter sluit 2018 af met een reeks eindejaarinterviews. Journalisten vertellen over hun meest spraakmakende producties en baanbrekende primeurs van het afgelopen jaar. Vandaag een vraaggesprek met Thijs Broer (Vrij Nederland), de journalist achter het memorabele afscheidsinterview met Alexander Pechtold. “Ik heb nog nooit zo’n journalistiek succes meegemaakt.”

Vier maanden voor ex-partijleider Alexander Pechtold in oktober zijn vertrek uit de politiek aankondigde op het partijcongres van D66, wendde hij zich tot Thijs Broer, politiek verslaggever van Vrij Nederland, om dit geheim op te biechten en hem een exclusief afscheidsinterview aan te bieden. Samen met DNR analyseert Broer de inhoud en impact van deze journalistieke triomf en peilt hij de grootste uitdagingen waar de kwaliteitsjournalistiek mee geconfronteerd wordt.

“Hij wilde geen zoetsappig, hagiografisch verhaal.”

Hoe is het afscheidsinterview met Pechtold tot stand gekomen?

“Begin juni werd ik in de trein naar Brussel gebeld. ‘A-lex-an-der Pechtold!’ Ik dacht: wat krijgen we nou?! Ik ken hem al jaren, maar het is niet alsof hij regelmatig belt. Hij zei dat hij mij iets moest vertellen, maar alleen als ik het geheim kon houden. Ja, dat kon ik wel.”

“Hij vertelde dat hij weg zou gaan uit de politiek en vroeg of wij geïnteresseerd zouden zin in het enige grote afscheidsinterview. Daar wilde ik natuurlijk over nadenken. Maar alleen onder voorwaarde dat ik in principe alles zou mogen vragen. Dat vond hij prima, het moest een kritisch interview worden. Hij wilde geen zoetsappig hagiografisch verhaal.”

Dat Broer deze primeur kreeg, is te danken aan de eerdere interviews, die hij met Alexander Pechtold had gedaan: “Onder andere het enige grote dubbelinterview met hem en Hans van Mierlo, vlak voor diens dood, dat maakte ik samen met Max van Weezel. En een jaar of twee geleden ben ik met Pechtold voor een groot interview gaan houthakken in het bos in Wageningen. Dat was zo’n mooi gesprek geworden, dat hij er achteraf over zei: ‘Ja! Dat ben ik.’ Kennelijk heb ik met dat interview een snaar geraakt bij hem, die hij niet eerder zo heeft horen klinken. Daar moest hij dus aan denken, toen hij nadacht wie hij het afscheidsinterview zou gunnen.”

“Ik heb van mijn moeder altijd geleerd, dat je je moet houden aan je afspraken.”

Hoe was het om zulke informatie geheim te houden? Welk gevoel had je daarbij?

“Ik vond het een wonderlijk idee dat ik bijna de enige was in Nederland die het wist. De fractie wist van niets, Mark Rutte wist van niets. En ik wel! Vier maanden voor hij weg zou gaan. Maar aan de andere kant: ik heb altijd van mijn moeder geleerd dat je je moet houden aan je afspraken.”

Van sommige journalisten kwam ook kritiek, vertelt Broer: “Het commentaar was: als je zulk groot nieuws hebt, heb je de journalistieke plicht om het openbaar te maken.”

Wat vind jij daarvan?

“Totale onzin vind ik dat. In de eerste plaats: als het nou zou gaan om een staatsgeheim van publiek belang, misbruik in de politiek of grootschalige fraude, dan was het anders geweest. Dit ging over het vertrek van Alexander Pechtold uit de politiek. Een zaak die in principe alleen maar hem aangaat. Bovendien: wat zou er nou gebeurd zijn als ik het meteen openbaar had gemaakt? Dan had hij het glashard ontkend – dat heeft hij sowieso gedaan de maanden voor zijn vertrek – of was het hele interview in mijn gezicht ontploft. Dan had ik alleen maar het nieuwtje van de dag gehad en verder niets.”

Wie had in het interview de regie?

“Ik.”

Hoe kon je voorkomen dat Pechtold via het interview met jou gebruikte om specifieke zaken de wereld in te helpen?

“Bij kortere interviews in de krant of op televisie is het vaak zo dat de journalist een boodschap kwijt wil en daar dan een medium bij zoekt, maar daar hebben wij als maandblad, en voordien als weekblad, zelden aan meegedaan. Wij zijn niet echt van het nieuws, wij moeten het hebben van de achtergrondverhalen die dieper graven. De afspraak was in dit geval glashard: in principe moet het over alles kunnen gaan. Alleen het privéleven wilde hij er zoveel mogelijk buiten houden, omdat hij dat thuis zo had afgesproken. Dat werd overigens wel interessant, toen van de zomer het verhaal uitkwam over zijn ex-partner in Meppel.”

Was je tijdens het interview onpartijdig?

“In de eerste plaats ben ik eigenlijk nooit een partijganger geweest. Dat zou ik journalistiek gezien ook lastig vinden. Je moet als journalist met zo groot mogelijke onbevangenheid kijken naar alle politici die je meemaakt.”

“Ik heb in zekere zin wel sympathie voor Alexander Pechtold.”

Wel erkent Broer: “Ik heb in zekere zin wel sympathie voor Alexander Pechtold, omdat ik hem inmiddels goed heb leren kennen. Ik ben hem meer gaan waarderen, dan toen ik hem nog niet kende.”

Leidde dit tot meer of minder kritische vragen?

“In de loop van mijn journalistieke carrière van de afgelopen jaren heb ik geleerd dat interviews alleen maar goed kunnen worden als je juist kritische vragen stelt. Als je als journalist of medium serieus genomen wil worden moet je sowieso kritische vragen stellen, namens het grote publiek. Politici verdienen dat ook, die moeten ook tegengas krijgen. Ze moeten nooit te makkelijk wegkomen met wat ze kwijt willen.

Tegelijkertijd ben ik erachter gekomen, dat je politici er ook geen dienst mee bewijst als je hen alleen maar naar de mond praat of hen een makkelijk platform geeft. Het gesprek wordt ook beter, omdat je de ander dwingt beter na te denken over waar hij staat. En dat is in dit geval best aardig gelukt volgens mij. Ik heb Pechtold best kritisch bevraagd.”

Waarover ging dat dan?

“Over zijn relatie met Geert Wilders bijvoorbeeld. Er is heel vaak gezegd, dat het altijd in zijn belang is geweest om Wilders te bestrijden, dat hij heel mooi en principieel lijkt, maar tegelijkertijd zijn electorale succes hoofdzakelijk daaraan te danken heeft. Er zijn mensen die dat doorzichtige politiek hebben gevonden. Ik heb Pechtold dit voorgelegd. Hij heeft dat toen deels erkend. D66 was er zich electoraal strategisch van bewust dat ze zich – als enige partij – hevig moesten afzetten tegen Geert Wilders. Pechtold zei: ‘Natuurlijk is het altijd in mijn belang geweest, maar ik vóel in mijn tenen, dat waar die man voor staat, diametraal staat tegenover waar ik voor wil staan.’”

Broer noemt nog een voorbeeld van zijn kritische aanpak: “Ik heb hem ook gevraagd naar het risico, dat er bij partijleiders insluipt, om zich alleen maar te omringen met ja-knikkers. Dat erkende hij ook, door te zeggen dat een partij zich inderdaad gaat voegen naar de leider. Voor was dat één van de redenen om te vertrekken. Dat vond ik wel interessant, want hij had net zo goed kunnen ontkennen.”

Ieder interview heeft naar mijn mening een ‘diepere’ laag. Waar ging jouw interview met Pechtold écht over? Welk beeld heb je daardoor van Pechtold gekregen?

“Wat ik politiek wel onthullend vond, was toen ik vroeg naar de groeiende zorg in Nederland over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Daar is de afgelopen jaren steeds kritiek op geweest, bijvoorbeeld door die bezorgers van Deliveroo, die met lullige contractjes als zzp-ers worden ingehuurd, daardoor niet verzekerd zijn en op elk moment ontslagen kunnen worden. Het gebeurt in de journalistiek ook. Het wordt steeds moeilijker om vaste banen te vinden. Dat is ondermijnend voor de zekerheid van een heleboel mensen.”

“Hij liet weinig gevoel zien voor wat in deze tijd van belang wordt gevonden.”

“Toen ik Pechtold voorlegde hoe D66 daar de afgelopen decennia juist aan mee heeft gewerkt – D66 is al sinds het Paarse Kabinet kampioen geweest van de privatisering, liberalisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt – zei hij: ‘Ja, dat met Deliveroo is natuurlijk wel een probleem, maar we moeten ook niet doorslaan en het bedrijfsleven in de beklaagdenbank zetten.’ Hij zei het vrij achteloos.”

“Door dat antwoord liet hij weinig gevoel zien voor wat in deze tijd van belang wordt gevonden: opkomen voor de zekerheid van mensen. Dat was nota bene midden in de grote discussie over de dividendbelasting, over de groeiende ongelijkheid waar steeds meer mensen zich boos over maken. Dat vond ik tamelijk onthullend. Toen dacht ik: eigenlijk zit hij nog steeds op de oude liberale economische koers van D66 uit de jaren negentig. In dat opzicht ging het interview niet alleen over hem, maar ook over de veranderende tijdgeest.”

En persoonlijk?

“In dit interview vertelde hij voor het eerst in mijn herinnering zo openhartig over hoe zwaar het al die jaren was geweest. Hoe zwaar het hem nog steeds viel, om continu zo op je tenen te moeten lopen in al die Kamerdebatten. En in de tweede plaats, dat hij het ook dodelijk vermoeiend vindt om continu een publieke figuur te zijn. Hij zei: ‘De knop kan nooit uit.’ Hij werd continu gevraagd voor televisieprogramma’s. Daardoor vinden mensen hem een ijdeltuit. Maar hij moest wel: als hij niet laat zien wie hij is, zal niemand op hem stemmen. Dat vond hij het zwaarst van al het politieke werk.”

“Pechtold heeft een eindeloze geldingsdrang de gevatste te zijn.”

Maar Broer is vooral bijgebleven, dat Pechtold vertelde “hoe onzeker en verlegen hij als klein jongetje altijd is geweest. Dat hij zichzelf gedwongen had om op toneel te gaan om deze onzekerheid te overwinnen. En dat dit gevecht tegen onzekerheid er eigenlijk nog steeds is.”

Merkte je dat of kan hij zijn onzekerheid goed verbergen?

“In ieder geval kan hij dat en public ongelooflijk goed. Hij is een erg gepantserd figuur in het openbaar: als je in Nieuwspoort bent en hij komt eraan, heeft hij altijd het hoogste woord, is hij meteen het middelpunt van de belangstelling. Pechtold is een natuurtalent, maar heeft een eindeloze geldingsdrang om de gevatste te zijn. Dat is voor omstanders soms vermoeiend.”

Wederom weet Broer iets te nuanceren: “Pechtold lijkt iemand te zijn die in zijn publieke optreden met zijn eigen glorie bezig is, maar door gesprekken met hem ben ik erachter gekomen dat hij in zijn privéleven niet zo in elkaar zit.”

Zijn er overeenkomsten te vinden tussen het afscheidsinterview met ex-Unilever topman Polman voor AD en dat van Pechtold?

“Het is lastig te vergelijken, want het is een heel ander soort gesprek. Pechtold heeft, denk ik, niet zoveel reden voor grote frustratie. Als hij terugkijkt op zijn politieke carrière – waar het verhaal grotendeels over ging -, kan hij terugkijken op een hele succesvolle ontwikkeling. Dat hij zijn partij van 0 zetels naar 19 zetels heeft gebracht, terug naar het hart van de macht. Hij heeft geen reden om politiek af te rekenen met een vijand. Hij zei vooraf ook, dat hij niet van plan was om nog een keer zijn stoepje leeg te vegen. Dat vond hij niet chique.”

“Hij zei, dat hij met tranen van frustratie in zijn ogen bij de formateur had gezeten.”

“Hij liet zich wel een beetje gaan over Jesse Klaver en de formatiegesprekken met GroenLinks, toen Klaver wegliep. Hij zei, dat dit een van de moeilijkste momenten was uit zijn politieke bestaan. Hij zei, dat hij met tranen van frustratie in zijn ogen bij de formateur had gezeten. Daar bleek wel uit hoezeer hij Jesse Klaver persoonlijk kwalijk neemt dat het zo gegaan is. Ja, toen liet hij wel een stukje frustratie over de politiek blijken.”

Wat zijn de reacties geweest op het interview?

“Ik heb nog nooit zo’n journalistiek succes meegemaakt, eerlijk gezegd. Het nieuws dat hierin zat en het feit dat ik de enige journalist was die hier maanden van tevoren van wist, zorgden ervoor dat ik ineens in het brandpunt van de belangstelling kwam te staan. Dat had ik zelf nog nooit meegemaakt.”

“Ik was ook zelf op het congres van D66 met een aantal journalisten aan het praten,” vervolgt Broer, “die stonden te speculeren: zou hij nou weggaan of niet? Niemand had daarvoor enige aanwijzing. Belangstellend stond ik mee te knikken, zo van: ‘jaja, interessant.’ En dan een half uur later kondigde Pechtold zijn vertrek aan en stond – boem! – ons stuk online.”

Hoe voelde je je toen?

“Ja, geweldig! Ik had heel lang toegeleefd naar dat moment, maar dat het zo’n spektakel zou zijn, had ik ook niet verwacht. Nog tijdens de speech werd ik gebeld door DWDD, ik kreeg een sms’je van Twan Huys of ik die maandag bij hem wilde optreden en Pauw wilde me ook hebben. Ik ben uiteindelijk alleen bij Nieuwsuur geweest, nog diezelfde avond zat ik in de studio in Hilversum. Dat wordt door heel veel mensen bekeken.”

“Ik was heel eventjes BN’er geworden.”

Broer grinnikt: “Ik was heel eventjes BN’er geworden. Zelfs door allerlei ministers en Haagse collega’s ben ik gecomplimenteerd voor het interview. Die kwamen me feliciteren met de primeur, met de scoop. Dat had ik ook nooit eerder meegemaakt.”

Hoe is het interview door de lezers ontvangen?

“In anderhalve dag is het al zeventig tot tachtigduizend keer gelezen. Het is in leesminuten het best gelezen stuk uit de online-geschiedenis van Vrij Nederland. Digitaal was het een groot succes.”

Hoe was jouw 2018? Heb je het gevoel een hoogtepunt bereikt te hebben?

“Ik denk dat deze scoop lastig te evenaren is. Het laat zich ook niet afdwingen, dat je zulk nationaal nieuws mag brengen. Het is een zeldzaamheid, dus zulke spektakels verwacht ik komend jaar niet.”

“Wat voor mezelf in ieder geval leerzaam was, was het besef dat je door vanaf het begin te investeren in relaties in de politiek op de lange termijn kan oogsten. Zo’n relatie, die weliswaar kritisch is, maar betrokken is, daar heb je wat aan. Politici serieus nemen op het moment dat andere media nog de andere kant op kijken, dat onthouden ze ook.”

“Het is waardevol om dingen grondig uit te zoeken, in plaats van mee te dwarrelen met de waan van de dag.”

“Afgelopen jaar is er nog een dingetje geweest, dat ik zelf mooi vond om te doen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben we samen met Nieuwsuur een serie gemaakt, met de titel Schaduwmacht, over het functioneren van democratie in Nederland. Onder andere over de banencarrousel: uit wat voor functies komen politici, en wat voor banen krijgen ze daarna? Daarmee konden we laten zien, hoe waardevol het kan zijn als je dingen grondig uitzoekt, in plaats van mee te dwarrelen met de waan van de dag.”

Onderzoeksjournalistiek wordt steeds belangrijker.

“Ja, en voor ons in toenemende mate. Vrij Nederland is een maandblad, dus we moeten het steeds meer hebben van echt onderscheidende, grote onderzoeksverhalen en interviews die anderen niet hebben. Dat is dit jaar in ieder geval aardig gelukt.”

Wat zijn de uitdagingen op dat gebied voor Vrij Nederland?

“We hebben net als andere opiniebladen te maken met dalende oplages. De kranten tot op zekere hoogte. De concurrentie van allerlei online-platforms is natuurlijk steeds groter geworden, omdat mensen door internet veel makkelijker aan informatie en kwaliteitsjournalistiek kunnen komen, dan voorheen. Veel mensen hebben het gevoel, dat het minder noodzakelijk is om voor kwaliteitsjournalistiek te betalen. De uitdaging is om zo onderscheidend te zijn in onze journalistieke keuzes, dat het blad onontkoombaar is voor als je écht wil weten hoe het zit.”

En lukt dat?

“Ja, op een aantal momenten wel. Met het Pechtold-verhaal en ‘Schaduwmacht’ hebben we dat wel bewezen. Dat waren dingen die je ergens anders écht niet kon zien. Dat trekt lezers, publiek, aandacht én is goed voor het blad.”

“De uitdaging is om zo onderscheidend te zijn in onze journalistieke keuzes, dat het blad onontkoombaar is voor als je écht wil weten hoe het zit.”

Sarah Sramota

Het artikel Eindejaarsinterview met Thijs Broer (VN): “Door vanaf het begin te investeren in relaties in de politiek kun je op lange termijn beter oogsten” verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Eindejaarsinterview met Christiaan Triebert (Bellingcat): “We zijn van vier naar tien betaalde medewerkers gegaan”

Een kijkje in een internationale onderzoeksgemeenschap

Christiaan Triebert

De Nieuwe Reporter sluit 2018 af met een reeks eindejaarinterviews. Journalisten vertellen over hun meest spraakmakende producties en baanbrekende primeurs van het afgelopen jaar. Vandaag een interview met Christiaan Triebert (Bellingcat), de Nederlandse onderzoeksjournalist die met een grote gemeenschap van vrijwilligers regelmatig wereldmachten het vuur aan de schenen legt. “Veel mensen doen dit als hobby naast hun werk.”

Op een bankje in het Engelse stadje Salisbury zakken op 4 maart 2018 oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in elkaar. De twee zijn vergiftigd, en het vermoeden bestaat dat de Russische overheid achter deze aanslag zit. Maar hoe bewijs je zoiets?

Het internationale onderzoekscollectief Bellingcat bewees in eerdere jaren al – denk aan de onthullingen rondom MH17 – dat zij vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie een enorme hoeveelheid feiten naar boven kunnen halen. En het lukte ze dit jaar wederom met de zaak-Skripal: Twee Russische verdachten en hun band met de geheime dienst werden uitvoerig beschreven.

Ook het einde van dit jaar is druk en rumoerig voor de Nederlander Christiaan Triebert, dus we spreken elkaar even via Whatsapp. Dit jaar bleek vooral het jaar te zijn waarin de gemeenschap rondom Bellingcat een enorme groei doormaakte.

Hoe zou jij afgelopen jaar omschrijven voor Bellingcat?

“Ik denk dat 2018 een bijzonder mooi jaar was voor ons. Nog nooit hebben we wereldwijd zoveel aandacht gekregen voor onze onderzoeken. Dat is mede dankzij het Skripal-onderzoek dat wij hebben gepubliceerd. Daarnaast is er ook een documentaire over ons in première gegaan. Bellingcat is enorm aan het groeien.”

In welke opzichten groeien jullie?

“Als je me begin dit jaar had gevraagd hoe Bellingcat ervoor staat, dan waren er vier mensen die betaald kregen. Aan het eind van 2018 zijn dat er tien. Dat zegt genoeg.”

“Dit jaar was bijzonder goed voor Bellingcat. Wij zijn aan het professionaliseren.”

“Wij hebben nog nooit zoveel workshops gegevens als in dit jaar. Dat zijn workshops van vijf dagen lang, waarin je leert hoe openbronnen-onderzoek werkt en hoe je dat zelf kun toepassen. Zo’n cursus kost $2.500 per persoon. Daarmee ontvangen we ongeveer de helft van alle inkomsten voor Bellingcat. Het is erg fijn dat we zo’n onafhankelijke inkomstenstroom hebben.”

“Dit jaar was bijzonder goed voor Bellingcat, omdat we veel mensen binnen die gemeenschap ineens kunnen betalen voor het werk dat zij voor ons doen. Wij zijn aan het professionaliseren. Hopelijk kunnen we aankomend jaar nog meer mensen – die het nu als hobby naast hun werk doen – ook financieel iets teruggeven voor het onderzoekswerk dat zij doen.”

En die professionalisering gaat verder dan alleen vrijwilligers betalen, begreep ik.

“Klopt, we gaan een kantoor openen in Nederland.” Vanuit Den Haag (dichtbij het Internationaal Strafhof) wil Bellingcat lokale onderwerpen via openbronnen-onderzoek gaan oppakken.

“Voor Bellingcat is ieder onderzoek bijzonder.”

Maar het is niet alleen financieel een goed jaar voor jullie. Op welke onderzoeken ben je trots?

Triebert wil vooral benadrukken dat de gemeenschap rondom Bellingcat de onderzoeken tot een succes maken. Zonder vrijwilligers en onderzoekspartners zou er een stuk minder van de grond komen.

“Voor Bellingcat is ieder onderzoek bijzonder. Of het nou Dutch Arms is, waarbij we samenwerkten met Lighthouse Reports en KRO-NCRV (en waar de schrijver van dit artikel ook onderdeel van uitmaakte, red.). Of het Skripal-onderzoek, dat voor een groot deel door een vrijwilliger is gedaan. Of de Khashoggi-zaak waar we hebben samengewerkt met de New York Times.”

En is er ook een specifiek onderzoek waar je trots op bent?

“Uiteindelijk denk ik dan aan de Khashoggi-zaak. Of nou ja, trots is niet het juiste woord. Het was een belangrijk onderzoek. Maar ja, er zijn zoveel belangrijke onderzoeken. Ik kan je wel een flinke lijst mailen hoor.”

Hoe kijk jij terug op het journalistieke jaar 2018?

“Het is mooi om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor openbronnen-onderzoek. Het BBC Africa-onderzoek met die video over Kameroen was een groot succes.”

“Ook andere mediapartijen zijn nu zulke teams aan het opzetten. New York Times werkt al een tijdje met een zogeheten Visual Investigations-team. ProPublica is ook bezig om zo’n team op te zetten. In Nederland investeert de KRO-NCRV in een data-redactie. En last but not least The Correspondent, de internationale tak van De Correspondent. Het is heel goed om te zien dat in een tijd van 24/7 nieuwsvoorziening er aandacht komt voor meer diepgravende journalistiek.”

Triebert blijft even stil op de Whatsapp-voicememo. En dan schiet ineens het voorbeeld van Strava – in het nieuws vanwege de zichtbare legerbasissen – hem te binnen. Oorspronkelijk werd dat door Bellingcat-bijdrager Nathan Ruser ontdekt. “De gemeenschap die dit allemaal doet is heel klein. Daarom is het heel mooi om te zien dat iedereen zijn weg begint te vinden in die wereld. En dat iedereen ook de credits krijgt die hij verdient.”

Bekijk hier de documentaire over Bellingcat

Jerry Vermanen

Het artikel Eindejaarsinterview met Christiaan Triebert (Bellingcat): “We zijn van vier naar tien betaalde medewerkers gegaan” verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Eindejaarsinterview met Jet Schouten: “Ik ben niet meer de enige die het probleem op de agenda houdt. Dat geeft heel veel voldoening.”

In gesprek met een internationaal onderzoeksjournalist

Jet Schouten

De Nieuwe Reporter sluit 2018 af met een reeks eindejaarinterviews. Journalisten vertellen over hun meest spraakmakende producties en baanbrekende primeurs van het afgelopen jaar. Vandaag een interview met Jet Schouten (AVROTROS – Radar), medeoprichter van het wereldwijde onderzoeksproject The Implant Files, dat grove misstanden in de implantatensector aankaart. “Op een gegeven moment kijk je bijna nergens meer van op.”

Het is een gezellige dag in het pand van AVROTROS in Hilversum. Terwijl Jet Schouten en ik onze cappuccino’s drinken in een knusse zithoek, passeert ons een stoet zingende Kerstmannen die koekjes uitdelen. Tja, de decembermaand is aangebroken, de ideale tijd om eens terug te blikken op het turbulente jaar van onderzoeksjournalist Jet Schouten, dat geheel in het teken stond van implantaten.

Hoe is het wereldwijde onderzoek naar implantaten tot stand gekomen?

“Twee jaar geleden dacht ik: we moeten met een heel groot team werken aan wereldwijd onderzoek naar implantaten. Het idee was er, omdat ik voor Radar meerdere onderwerpen heb gemaakt over implantaten. Iedere keer was de reactie van de Nederlandse overheid dat de incidenten alleen lokaal zijn. Ik wist dat dat niet klopte, omdat ik na iedere uitzending werd benaderd door patiënten, advocaten en journalisten uit het buitenland, die tegen dezelfde problemen aanliepen.

Twee jaar geleden sprak ik daarover met een collega van Trouw, Joop Bouma. Die heeft mij geïntroduceerd bij het International Consortium of Investigative Journalists, het internationale onderzoekscollectief van journalisten.

We zijn dat jaar met een klein groepje van zes journalisten begonnen, die groep werd gaandeweg groter. Mijn onderzoeksplan is uiteindelijk in februari 2018 definitief goedgekeurd. Dat wilde zeggen dat ICIJ al haar leden uitnodigde om naar Washington te komen. Die meeting was in april. Alle journalisten die daar waren, hebben toen toegezegd mee te doen. We waren al enige tijd bezig, maar nog niet grootschalig. We spraken we af om vanuit 36 landen met 59 mede organisaties op hetzelfde moment te publiceren.”

Wat waren de eerste stappen die werden gezet?

“Je werkt altijd vanuit een premisse, een veronderstelling. Ik ging uit van een aantal veronderstellingen, namelijk:

  1. Implantaten kunnen wereldwijd voor problemen zorgen, omdat het controleproces vooraf op verschillende manieren doch overeenkomstig vrij slecht geregeld is.
  2. Als het implantaat eenmaal op de markt is, is het controleproces achteraf zo gebrekkig, dat het heel lang duurt voordat problemen aan het licht komen.

Deze veronderstellingen moest ik zien te bewijzen. Niet aan de hand van verhalen, maar aan de hand van data. De vraag was: waar vind je gegevens om die premisse te ondersteunen?

Dus dat was de moeilijkheid in het begin: toen ik begon waren er drie journalisten wereldwijd die het probleem ook zagen. Journalisten die hier nog niet zo goed inzaten begrepen het ook niet meteen. We hebben toch een database? Dan zei ik: kijk in je eigen land of daar een database is. En dan zeiden ze: er is geen database. Dat is dus precies het verhaal!

Uiteindelijk hebben we zelf de database gebouwd met alle informatie die we wereldwijd hebben verzameld, 8 miljoen documenten in totaal.”

Zijn er onthullingen die jij specifiek hebt gedaan?

“Ik heb eigenlijk aan alle verhalen meegewerkt. Het zit ‘m bij mij meer in het grotere plaatje zien. Het heeft heel lang geduurd voordat ik zag wat er écht aan de hand was: het falen van het toezicht wereldwijd, niet alleen in Nederland. Dat komt doordat er data achtergehouden worden. Er zijn publieke data, maar vooral data die je alleen kunt krijgen door een WOB-verzoek in te dienen. Bijna alle informatie die je kunt vinden over implantaten zit bij de overheid. Die kunnen wij – journalisten, patiënten, artsen – niet zien.”

“Het is schokkend dat er momenten zijn waarop je het publiek zou kunnen informeren, maar dat dit niet gebeurt. En waarom niet? Omdat het niet hoeft!”

Waarom is dat?

“Het is een beetje zo gegroeid met wetgeving, dat die informatie niet vrijgegeven wordt. Het zit in het systeem ingebakken. Als je het hele systeem in kaart brengt, – dat is waar ik heel lang mee bezig ben geweest – kom je erachter dat veiligheidswaarschuwingen, maar ook incidenten, niet worden vrijgegeven omdat het systeem nou eenmaal zo functioneert. Het is schokkend dat er momenten zijn waarop je het publiek zou kunnen informeren, maar dat dit niet gebeurt. En waarom niet? Omdat het niet hoeft!”

Dus de oplossing zou zijn om wettelijk vast te leggen dat dit moet?

“Ja, bijvoorbeeld. Wettelijk bepalen dat er meer data in het publieke domein komen.”

Wat waren nog meer schokkende ontdekkingen voor jou?

“Op een gegeven moment kijk je bijna nergens meer van op, maar wat ik toch schokkend vond toen ik het voor het eerst ontdekte, is het systeem van kopiëren. Het merendeel van implantaten komt niet op de markt omdat het wordt getest, maar omdat data van al bestaande implantaten worden gekopieerd.”

“Als dan het dossier wordt ingediend bij een commercieel bedrijf, wat op zichzelf al heel gek is, wordt gekeken of de informatie compleet is, maar niet wat die informatie op inhoudelijk niveau inhoudt. Dat hebben we met het mandarijnnetje-verhaal aangetoond.

Dat heeft veel consequenties. Als er een probleem is met een implantaat, is nu de regel om het van de markt af te halen. Maar dan ben je er nog lang niet, want het probleem zit in die hele boom verweven. Dan heeft een recall dus ook geen zin.  Je zou die hele boom eruit moeten halen om het probleem op te lossen, omdat alle gegevens, alle devices op elkaar gebaseerd zijn. Het probleem is veel groter dan ik dacht.”

Wordt er veel samengewerkt tussen journalisten wereldwijd om het probleem aan te pakken?

“Ja, dat is de kracht van het project. Iedereen heeft dezelfde gedrevenheid, iedereen wil dat de beste verhalen naar boven komen. Als je met z’n allen aan hetzelfde werkt, kun je ook heel snel informatie uitwisselen. En omdat implantaten de hele wereld over gaan – ik ben bijvoorbeeld bezig geweest met een fabrikant die gebaseerd was in Brazilië – kon ik de Braziliaanse partner opbellen en vragen of ze wat voor mij kon uitzoeken. De kracht van samenwerking is ook dat je op hetzelfde moment publiceert. Daardoor kan de overheid niet meer zeggen dat het slechts lokale incidenten zijn.”

Daar is al een groot deel van het probleem mee bestreden.

“Ja klopt, kijk maar naar die bekkenbodemmatjes in 2012. Toen zei de inspectie, dat het probleem hier niet bestaat. En vervolgens kwam onze uitzending en kregen ze honderden klachten. Ze moesten wel erkennen dat er een probleem was. Nu is het gewoon algemeen bekend – duizenden rechtszaken wereldwijd! – dat kan je op een gegeven moment niet meer ontkennen.”

Het mandarijnnetje als nieuw ‘bekkenbodemimplantaat’

Hoe wordt het onderzoeksproject ontvangen in andere landen?

“In Amerika heeft het FDA [Amerikaanse overheidsinstantie die de kwaliteit van voedsel en medische producten controleert, red.] aangekondigd dat er gekeken gaat worden naar de wat ze in het buitenland similar equivalence noemen, de kopieerboom dus. Zij gaan kijken hoe dat systeem aangescherpt kan worden. Amerika is een erg grote speler op dit toneel, dus dat is erg belangrijk.

Frankrijk heeft het advies van plastisch chirurgen gevolgd om geen siliconen borstimplantaten te gebruiken die een getextureerd oppervlak hebben. De Franse minister heeft gezegd, achter dat standpunt te staan. Dat is echt een hele grote stap, echt een mijlpaal.”

“Als je weet, dat je toch niet wordt gecontroleerd, dan moet je heel stevig in je schoenen staan om toch het goede te doen.”

Vanuit een algemener perspectief is Schouten ook positief: “Wat je ziet, is dat steeds meer overheden beseffen dat ze meer veiligheidsinformatie moeten publiceren. Er komt langzaam steeds meer transparantie. En dat is ontzettend belangrijk, want als de data niet in het publieke domein zijn, kunnen wij journalisten, maar ook artsen en patiënten niets zien en controleren.

In totaal hebben we 1500 WOB-verzoeken ingediend wereldwijd – daardoor zien we voor een gedeelte ook wat de overheid ziet. In sommige gevallen weten we dat de fabrikant er wel weet van heeft, maar is er gewoon niks mee gedaan. Waarom? Dat blijft gissen. Maar het zit niet in het publieke domein, dus die controlefunctie is er niet. Als je weet, dat je toch niet wordt gecontroleerd, dan moet je heel stevig in je schoenen staan om toch het goede te doen.”

Hoe zit het met het ontbreken van data?

“Het probleem is dus tweeledig: aan de ene kant is het geen openbare informatie, waardoor je die controlefunctie niet hebt. Aan de andere kant is de informatie die er wel is ook niet transparant en soms ook misleidend. Dat konden we zien aan de hand van de Amerikaanse database, waar heel vaak een verbloemde term voor ‘dood’ terugkomt. Je leest dat een patiënt niet is overleden, maar ‘patient expired’ of ‘patient stopped breathing’, waardoor de melding heel lang niet wordt onderzocht, omdat dood de hoogste prioriteit heeft. Hoe het kan? Het kan omdat het mag! Mensen gaan altijd de grenzen van de wet opzoeken.

We zijn eigenlijk heel snel gegaan naar dit probleem van under-reporting. Konden we in de Amerikaanse verslagen patronen ontdekken? ICIJ is daar heel goed in. Die hebben een softwareprogramma geschreven om dit soort gevallen op te sporen. Dat is echt fantastisch, dat zou ik nooit kunnen doen in m’n eentje. Zij hebben dat helemaal opgezet.”

Ben je tevreden over wat alle uitzendingen teweeg hebben gebracht?

“Ik ben heel tevreden dat het tot zo’n groot project is geworden en dat zoveel journalisten zo enthousiast zijn. Ik ben niet meer de enige die het probleem op de agenda houdt. Dat heeft lang geduurd en is nu gelukt. Er zijn 252 journalisten die het probleem zien, waardoor er bewustwording is, waardoor ze patiënten kunnen helpen en ze vragen van artsen kunnen beantwoorden. En dat geeft heel veel voldoening.”

Toch is Schouten ook kritisch: “Er is nog lang niet genoeg gebeurd. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de politiek, de overheid. De minister wilde niet in de uitzending reageren, slechts met een schriftelijke reactie. Ze wilde niet eens een interview geven, ook niet aan Trouw. Dat is heel erg teleurstellend. Er is wel een debat in de Tweede Kamer aangekondigd begin volgend jaar, helemaal over de Implant Files. Dat gaan we natuurlijk volgen.”

Er is een artikel in Trouw verschenen over een vrouw die na haar dood haar pacemaker wil laten controleren. Wat vind je daarvan?

“Dat is dus de impact. We hebben die database gebouwd met alle informatie die we konden vinden, maar er zijn los daarvan individuele vragen van patiënten. Zij is dus iemand die de artikelen in Trouw heeft gelezen. Zij is pacemaker-afhankelijk en schreef een brief naar de redactie: ‘Wat moet ik dan nu?’ Joop Bouma van Trouw heeft haar gesproken. Ze zei: ‘Ik wil dat dat onderzocht wordt’. De patiëntenvereniging heeft dat ondersteund.”

“Wie gaat dan überhaupt die vraag stellen? Het probleem is nog veel erger, omdat het nog zo onbekend is.”

“Je ziet, dat als je een verhaal heel serieus neemt, het voor heel veel effect kan zorgen. Als mensen overlijden met een ICD en je onderzoekt het niet, kan dat betekenen dat problemen met de pacemaker begraven worden met de patiënt. Terwijl als je het laat onderzoeken, weet je meer over mogelijke problemen.”

Omdat dit een eindejaarsinterview is, dan toch de meest voor de hand liggende vraag: hoe was het afgelopen jaar voor jou?

“Ik hoop dat het een startpunt is voor een nog roeriger jaar, waarin er echt structureel dingen gaan veranderen. Dat hangt af van mensen die ergens een besef hebben, dat het niet zo verder kan. We hebben het hier niet over illegale praktijken, dus er moet iemand zijn die zegt: ‘Het voldoet wel aan de wet, maar die wet voldoet niet.’ En dat is toch een politiek vraagstuk.”

Heb je concrete veranderingen waar je op hoopt?

“Ik denk dat je in ieder geval zou moeten beginnen met het vrijgeven van informatie waar de overheid nu op zit. Dat gaat om patiënteninformatie. Wij hebben recht op die informatie, als patiënten, consumenten, artsen. Ik denk dat dat een eerste stap is.”

“Het toelatingsproces voor implantaten is een commercieel proces. Als je dat beseft hebt, dan zou je dat moeten willen aanpassen.”

“De tweede stap is bewustwording, dat we zo een invasieve gezondheidsprocedure gereguleerd hebben onder productwetgeving, dus dezelfde als je telefoon, je tv, alles waar “CE” op staat. Het is in Europa niet gereguleerd onder ‘gezondheid’ zoals bijvoorbeeld medicijnen, maar het is gereguleerd onder ‘business’.

Het toelatingsproces voor implantaten is een commercieel proces; private bedrijfjes worden betaald om implantaten op de Europese markt toe te laten. Als je dat beseft hebt, dan zou je dat moeten willen aanpassen. Het moet centraal en onafhankelijk gereguleerd worden door mensen die weten waar ze naar kijken. Dat betekent dat er ook artsen bij dit proces betrokken moeten zijn. Dat betekent ook dat het controleproces vooraf veel langer zou moeten duren.”

Welke rol speel jij daarbij?

“Je komt dan bij de vraag: wat is hier je verantwoordelijkheid als journalist? Wij hebben nu gezegd: dat hele systeem kan eigenlijk niet meer, daar moet een bulldozer overheen en we moeten vanaf de grond af aan weer beginnen. En heb je dan de verantwoordelijkheid om een heel huis op te bouwen?

Ja, ik denk dat je daar de verantwoordelijkheid in moet nemen. Je zou dan moeten nadenken, hoe je dat nieuwe huis kan inrichten. Ik denk dat je er niet onderuit kan, omdat er zo ontzettend veel onwetendheid is. Je moet mensen een beetje helpen, en een perspectief geven. Ik kan niet zelf in de Tweede Kamer gaan staan, maar ik kan wel vragen beantwoorden. Dus als ik gebeld word, dan zal ik daar alle tijd voor nemen.”

“Ik wil een stem geven aan mensen die dat niet voor zichzelf kunnen doen.”

Ben je nu nog fulltime bezig met Implant Files?

“We zijn nu nog bezig met follow-up verhalen. We hebben die database opgezet, die er eerder niet bestond. Wat er is aan data, dat zijn veiligheidswaarschuwingen over een bepaald implantaat. Die database wordt nog steeds gevuld. Patiënten en klokkenluiders laten daar hun verhalen achter en die zijn we nu aan het doornemen.”

Wat is je van het afgelopen jaar nog meer bijgebleven.

“Wow, wat een vraag! Tja, ik heb echt in een soort bubbel gezeten, waarin ik niet heel veel andere dingen heb opgepikt. Daar moet ik even over nadenken.

Wat ik zelf heel schokkend vind en waar ik heel graag mee verder zou willen, als ik dit op een gegeven moment loslaat, is klimaatverandering. Er komen elke keer weer nieuwe cijfers naar boven, waar ik het heel benauwd van krijg als journalist. Waarom gebeurt er zo weinig?!”

Zit daar een nieuw onderzoeksproject voor jou in?

“Misschien, misschien. Ik ben de journalistiek ingegaan omdat ik uiteindelijk iets wil bijdragen aan een verhaal dat verteld moet worden, een oplossing die neergezet moet worden. Ik wil een stem geven aan mensen die dat niet voor zichzelf kunnen doen.”

Bekijk hier de uitzending van Radar over The Implant Files.

Sarah Sramota

Het artikel Eindejaarsinterview met Jet Schouten: “Ik ben niet meer de enige die het probleem op de agenda houdt. Dat geeft heel veel voldoening.” verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Page generated in 1,368 seconds. Stats plugin by www.blog.ca