Print On Demand

Verschillende printfabrikanten zijn samen met krantenuitgeverijen pilots aan het doen met “narrowprinting”. Met behulp van digitale printers kan het (drukplaatloze) printproces gepersonaliseerd worden, iedere lezer kan zo een andere krant samenstellen, gebaseerd op de eigen interesses. Met behulp van de lezersprofielen worden vervolgens advertenties getarget. Océ en de Süddeutsche Zeitung zijn een samenwerking aangegaan en geven de lezers bepaalde pagina’s op basis van hun interesse.  Ook de Amerikaanse krant The Charlotte Observer drukt, met behulp van Xerox apparatuur, een eigen omslag met daarin de nieuwskeuze van de individuele lezer. The Washington Post en de Washington Times volgen deze zomer met gepersonaliseerde kranten. De grote vraag is natuurlijk of de lezer voor deze extra service wil gaan betalen.

Apple start on-line filmverhuur

Apple zal vanaf eind februari ongeveer 1000 SD en 100 HD films gaan aanbieden via het online-platform iTunes. De service zal in eerste instantie beschikbaar komen in de Verenigde Staten, tegen het eind van het jaar wil Apple de service ook in Europa gaan aanbieden. Apple brengt daarvoor een nieuwe setop box op de markt die rechtstreeks aan het internet aangesloten kan worden. De oudere iTV’s kunnen via een computer aangesloten worden voor download.

Rechtenkwesties zouden wel eens de intrede van Apple’s service danig kunnen verstoren. De Europese commissaris van media, Viviane Reding, zal rond de zomer met een voorstel komen om makkelijker online content te gaan verkopen in de landen die lid zijn van de Europese Unie.

Microsoft zit ondertussen ook niet stil en biedt klanten de mogelijkheid om via de X-Box 360, films te downloaden. Zij beginnen hiermee in Groot-Brittanië, Frankrijk en Duitsland, amper een jaar na de start van de service in de Verenigde Staten.

Microsoft Mediaroom: 1 miljoen Setop Boxen

Ruim 1 miljoen setop boxen zullen dit kwartaal aangesloten zijn op Microsoft Mediaroom, het IPTV platform van Microsoft en dit aantal groeit momenteel met 2 nieuwe aansluitingen per minuut, zo  laat Microsoft weten. Daaruit blijkt een groeiende belangstelling voor deze manier van TV kijken. Mediaroom is een systeem waarmee niet alleen TV gekeken kan worden maar ook muziek geluisterd, gebeld en computerspelletjes kunnen worden gespeeld. Het systeem ondersteunt HD en kan geïntegreerd woren met X-box, Microsoft’s gamecontroller.  

Regionale omroepen op VOD-platform Casema

Vier regionale omroepen, RTV Utrecht, RTV West, Omroep Gelderland en RTV Rijnmond doen mee aan een VideoOnDemand-pilot met Casema. De omroepen krijgen ieder een eigen VOD portal waar ze een aantal programma gaan aanbieden aan de Casema klanten. Vanaf mei 2008 gaat de service live. Naar verwachting sluiten later meer regionale omroepen aan. Casema, Multikabel en @Home fuseren en hebben na de fusie ruim 3 miljoen aangesloten huishoudens.

Warner stopt met HD-DVD

Warner Bros brengt vanaf mei 2008 geen films meer uit op HD-DVD. Warner stapt daarmee helemaal over naar het Blu-Ray schijfje, een Sony uitvinding. Vorig jaar werden in de US bijna twee keer zoveel Blu-Ray als HD-DVD films verkocht. Warner heeft een tijd films op beide media aangeboden maar heeft nu dus definitief de keuze laten vallen op Blu-Ray. Toshiba, de uitvinder van HD-DVD, lijkt nog niet onder de indruk te zijn, maar analisten waarschuwen voor “the-end-of-HD-DVD”.

Nederlandse HD Dagen bij Beeld & Geluid

 

Van 4 tot en met 6 maart worden door iMMovator, de Expertgroep Digitale TV, Dutch Guild en de Media Academie diverse bijeenkomsten georganiseerd bij Beeld & Geluid op het Mediapark over de introductie van HDTV in Nederland. Daarbij wordt de hele televisieketen belicht, worden knelpunten benoemd, ervaringen uitgewisseld en gediscussieerd over de rol die de overheid zou moeten spelen bij de HD-introductie.

Pre-Paid Films tijdens de IFFR

Het International Film Festival Rotterdam biedt bezoekers op het Schouwburgplein in Rotterdam op 29 en 30 januari 2008 de mogelijkheid om korte films op de mobiele telefoon te bekijken. Via Blue-Tooth worden vijf films aangeboden die speciaal voor het kleine scherm gemaakt zijn door Nederlandse filmmakers. Het project heet “Pre-Paid Rotterdam” en is een initiatief van het Rotterdamse Fonds voor de Film.  Het IFFR vindt dit jaar plaats van 23 januari t/m 3 februari.

UGC en auteursrecht

TNO-ICT heeft onlangs een rapport gepubliceerd over businessmodellen rond User Generated Content sites, zoals MySpace, Revver en de bekendste: YouTube. Met name de rechtenkwestie is daarbij een heikel thema, want veel van de content die te zien is op YouTube, is professioneel gemaakte content en daarom meestal niet rechtenvrij. Copyrights worden dan ook op grote schaal geschonden. Er wordt veel tijd en geld besteed aan het moderen van content en het verwijderen bij rechtenschending, waardoor de internetter ontmoedigd wordt dit soort content te plaatsen. 

Read moreUGC en auteursrecht

Categories DRM

KPN en NS stoppen met narrowcasting in de trein

Er valt geen geld te verdienen aan narrowcasting en draadloos internet in de treinen van de NS. Dat is de conclusie van KPN en de NS. KPN zegt het te duur is om deze techniek rendabel te kunnen  maken, zelfs met de toegezegde 15 miljoen van minister Eurlings. Die wil graag dat reizigers voorzien worden van reizigersinformatie en draadloos internet om daarmee extra reizigers te trein in te krijgen. Binnenkort worden alle schermen en WiFi apparatuur uit de intercity’s gehaald. De NS is wel nog op zoek naar nieuwe partners voor het doorgeven van alleen reizigersinformatie op beeldschermen.

EU kiest DVB-H als standaard

De lidstaten van de EU hebben plannen van de Europese Commisie met betrekking tot de mobiele televisiediensten in Europa aanvaard. De EU wil een grote stimulerende rol gaan spelen bij de invoering van mobiele televisie en heeft daarom ondermeer afspraken gemaakt over de bevordering van het gebruik van DVB-H als dé standaard. Verder willen ze een rol spelen in het vergunningentraject en het ter beschikking stellen van het frequentiespectrum voor deze diensten.

Categories TV

NMT-GSM-UMTS-HSDPA-LTE?

Eerst was er NMT, het mobiele, analoge, telefonienet. Ik heb in 1994 nog gebeld met een NMT “draagbare” telefoon type baksteen. Toen kwam GSM, wereldwijd een standaard geworden. Met de komst van GPRS werd dataverkeer mogelijk met een voor toenmalige begrippen aanvaardbare datasnelheid (64 Kbps). Nu moet UMTS nog gemeengoed worden terwijl er op brede schaal HSDPA is uitgerold. Tegen 2012 moeten zo’n 70% van alle mobiele breedbandgebruikers deze techniek gaan gebruiken.

Read moreNMT-GSM-UMTS-HSDPA-LTE?

Breedbandaansluitingen in Nederland groeien nauwelijks

In het derde kwartaal van 2007 groeide het aantal breedbandaansluitingen met 1,7%, dat zijn 89.100 nieuwe aansluitingen.  Die halt aan de explosieve groei was al in 2006 merkbaar. Het totaal aantal aansluitingen is nu 5.428.000. De verdeling binnen de sector: KPN met de gezamenlijke breedbandmerken scoort het hoogst met 43,9%, gevolgd door Zesko met 23,4%, UPC met 11,8% en Tele2 met 5,6%. Ook Orange zag het aantal klanten groeien naar 312.000, zijnde 1,6%. Het sterke marktaandeel van KPN heeft met name te maken met de vele overnames zoals: HCCnet, Demon internet en Tiscali, samen goed voor zo’n voor 316.000 aansluitingen.

Bron: Telecom.Review

Page generated in 1,670 seconds. Stats plugin by www.blog.ca