De DC Daily van 31 maart 2017

In de DC Daily vind je nieuwe, leuke, opvallende, interessante en niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, vrijdag 31 maart 2017.

Wereld backup dag

Regelmatig een backup maken van je bestanden, dat schiet er bij iedereen wel eens in. 61% van de Nederlanders maakt wel een back-ups. De rest vergeet dat dus. En daarom is Wereld backup dag in het leven geroepen, om iedereen er weer even aan te herinneren.

Dashboardingtools: wanneer kies je voor welke tool?

Nu Data Studio van Google plots de betaalde variant de deur heeft gewezen en het aantal te creëren dashboards onbeperkt is, wordt Data Studio voor veel organisaties een interessante optie. Maar wanneer kies je voor Data Studio? En wanneer kun je beter voor een andere tool als Klipfolio of Tableau gaan? Wij zetten drie bedrijfsprofielen op een rij en helpen je zo bij het maken van de juiste keuze.  

Voordat we de drie profielen en bijbehorende dashboardtools bespreken, doen we een stap terug. Want dashboardtools, wat zijn dat eigenlijk en waar zijn ze voor te gebruiken?

Een dashboardtool visualiseert data van meerdere bronnen in één overzicht. In het ideale geval toont het dashboard je bijvoorbeeld een totaaloverzicht van je online marketingactiviteiten of technische processen op een visueel aantrekkelijke manier. Die aantrekkelijke manier is fijn qua presentatie, maar maakt je data daarnaast ook inzichtelijk. Zo kun je op basis van de verzamelde data de gegevens makkelijker interpreteren en vervolgens betere beslissingen nemen.

Wanneer welke tool?

Welke tool je het best kunt gebruiken, is erg afhankelijk van je online marketingactiviteiten van dat moment. De ene tool heeft meer functionaliteiten dan de ander, is eenvoudiger in gebruik en heeft een ander kostenplaatje. Hoe volwassener de organisatie, hoe complexer de dashboardtool die erbij hoort. Kijk hieronder welke situatie van de drie het meest op jou van toepassing is, en wij geven graag advies over de meest geschikte tool voor dit moment.

1. Mijn organisatie gebruikt enkel Google producten > Data studio

Organisaties en webshops die enkel en alleen Google producten als Google Analytics, AdWords en bijvoorbeeld YouTube gebruiken, kunnen uitstekend kiezen voor Data Studio.

Data Studio is een makkelijk te gebruiken ‘drag and drop-tool’. Het was altijd de gratis versie van Google Data Studio 360, de betaalde variant voor data-visualisatie en rapportage, gericht op bedrijven met meer dan 200 gebruikers en maximaal 1000 rapportages. Het opheffen van deze restrictie begin 2017 betekent automatisch dat er geen verschil meer is tussen de gratis en betaalde zakelijke variant. Nu er geen limiet meer is qua aantal dashboards en gebruikers, en er een oneindig aantal rapporten gecreëerd en gedeeld kan worden, is Data Studio een ideale tool.

Zo kun je bezoekersrapporten maken waarin je snel ziet welk device jouw bezoekers het meest gebruiken, waar mensen vandaan komen en hoe lang een gemiddelde sessie duurt.

Buiten alle Google-producten die op Data Studio zijn aangesloten, is het overigens ook mogelijk externe data via Google Sheets in Data Studio te importeren. Dankzij die handige functionaliteit is het meer dan alleen een Google dashboardtool. Data Studio kan dus zeker ook gebruikt worden door organisaties die naast Google-data ook data uit (een klein aantal) andere bronnen inzichtelijk willen maken en visualiseren.

Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als je een totaaloverzicht wilt van alle conversies, wilt zien welke producten de meeste omzet genereren en wat de gemiddelde orderwaarde is.

Data Studio integreert onder anderen met AdWords, Google Analytics, YouTube, BigQuery, Attribution 360, MySQL, DoubleClick en Google Sheets.

Voordelen van Data Studio:

 • Gebruiksvriendelijk en snel in opzet
 • Bespaart veel tijd, ook door automatische dagelijkse update
 • Er zijn (momenteel) geen kosten aan verbonden
 • Zeer solide tool die door meerdere mensen op hetzelfde moment gebruikt kan worden
 • Onbeperkt aantal gebruikers en dashboards

Nadelen van Data Studio:

 • Integratie alleen mogelijk met producten van Google
  (Import externe bronnen is wel mogelijk via Google Sheets)
 • Kan geen complexe berekeningen aan

Netprofiler is Google Premier Partner en door Google gecertificeerd Data Studio specialist. De geschiedenis leert dat Google achter de schermen continu bezig is met de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten. De kans is groot dat koppelingen met niet-Google producten snel mogelijk worden, waardoor het een nog serieuzere concurrent wordt voor andere dashboardtools. Daarnaast zegt Google op een later moment weer met een betaalde, zakelijke versie te komen.

2. Mijn organisatie gebruikt meerdere bronnen en wil deze koppelen > Klipfolio

Stel, je organisatie of webshop maakt gebruik van Google Analytics, Instagram en offreert aan B2B en B2C. Het is fijn een tool te hebben die zowel de omzet vanuit de site, traffic van een sociale media-campagne, leads van de dag, én offline uitgeschreven offertes samenvoegt in één overzicht. Dat is Klipfolio, een dashboardtool die het mogelijk maakt meer dan 100 externe bronnen te importeren en zo een totaalplaatje biedt.

Je kunt bijvoorbeeld een social rapport aanmaken, zoals hieronder. Facebook Page visits, dagelijks bereik, LinkedIn data en de laatste posts op Instagram handig bij elkaar.

Binnen Klipfolio kun je ook de behaalde resultaten vergelijken met de gestelde doelen en kpi’s over verschillende perioden met elkaar vergelijken. Het rapport dat we hieronder afbeelden toont bijvoorbeeld gebruikers en bezoekers over de jaren heen, vergelijkt nieuwe en terugkerende bezoekers en houdt bij hoeveel bepaalde formulieren worden ingevuld.

Voordelen van Klipfolio:

 • Er zijn meer dan 100 externe koppelingen mogelijk
 • Is relatief makkelijk in gebruik
 • Heeft een goede supportafdeling
 • Staat onbeperkt aantal gebruikers toe

Nadelen van Klipfolio:

 • Kost circa 90 tot 190 euro per maand
 • Er is enige voorkennis vereist voor goed gebruik
 • Biedt geen DoubleClick integratie
 • Biedt maximaal 20 dashboards per account
3. Mijn organisaties wil met ruwe data meer dan alleen visualisatie > Tableau of Power BI

Sommige organisaties of grote webshops maken nauwelijks gebruik van Google Analytics, maar hebben zelf een zogenoemde grote bak met ruwe data van al het online bezoek, conversies en meer. Die ongestructureerde data structureren kan zeer goed en uitgebreid met complexe en duurdere business intelligence tools als Tableau of Power BI van Microsoft.

Kijk bijvoorbeeld naar een screenshot van Power BI, hieronder. Een volledig zelf in te richten en vorm te geven dashboard, met in dit geval alle metrics die voor executives van belang zijn. Data in de dashboards wordt real time geüpdate en binnen Power BI kun je dankzij SQL Server Analysis en Azure Analysis modellen bouwen die rapportage en analyse continue mogelijk maken. Ook is het mogelijk Tableau of Power BI in apps te embedden.

Voordelen van tools als Tableau en Power BI:

 • Veel externe koppelingen mogelijk
 • Complexe berekeningen
 • Biedt bijzonder veel verschillende soorten visualisaties

Nadelen van tools als Tableau en Power BI:

 • Vergt enorme specialisatie voor gebruik
 • Opzet van dashboards zeer tijdsintensief
 • Kost een aanzienlijk bedrag per maand (afhankelijk van type, aantal gebruikers, etc.)
Conclusie

Hoe volwassener de organisatie, hoe serieuzer er doorgaans met data wordt omgegaan. Data verzamelen, visualiseren en inzichtelijk maken kan doorslaggevend zijn voor het maken van strategische beslissingen ten aanzien van je online marketing budget.

Welke dashboardtool je gebruikt is sterk afhankelijk van waar je op dat moment met je organisatie of webshop staat. Data Studio is perfect als je veelal Google-producten gebruikt en op een laagdrempelige en eenvoudige manier een dashboard wil maken. Data van enkele niet-Google producten die je gebruikt, kun je eventueel handmatig invoeren in Google Sheets en zo alsnog importeren.

Maak je binnen je online marketingactiviteiten flink gebruik van third-party connecties en wil je een totaaloverzicht van al je bronnen, dan is Klipfolio een goede tool voor jou. Het kost wel iets meer per maand, maar je krijgt er een solide en uitgebreide tool voor terug. Een flinke stap complexer – zowel in gebruik als in functionaliteiten – zijn tools als Tableau en Power BI. Heb je ruwe data waar je zelf mee aan de slag wil, kies dan voor een tool die complexe berekening aankan en meer biedt dan alleen visualisatie. De opzet is lang, de kosten hoog en specialisatie is vereist, dat dan weer wel.

Kan een robot de emoties in jouw stem herkennen? (video)

Kan een robot de emoties in jouw stem herkennen? UT-onderzoeker Khiet Truong geeft een college over intelligente robots bij de Universiteit van Nederland.

Als er straks meer robots komen en we gaan met ze praten, is het wel zo handig dat ze een beetje snappen hoe wij mensen communiceren.

Een robot die niks van jouw emoties snapt, daar ga je je vast alleen maar aan ergeren. Maar hoe leer je een robot dat? Khiet Truong (vakgroep Human Media Interaction) weet precies wat robots wel en niet kunnen en vertelt hierover in haar college.

Viral Friday week 11/2017: vliegende struisvogels, hamburgertandpasta en back to black.

Viral Friday week 11/2017: vliegende struisvogels, hamburgertandpasta en back to black.

Viral Friday is de wekelijkse rubriek op Marketingfacts in samenwerking met Mindshare waarin de beste virals van de afgelopen week worden belicht. Met deze week vliegende struisvogels, hamburgertandpasta en back to black. 


Lees meer over: Viral Friday week 11/2017: vliegende struisvogels, hamburgertandpasta en back to black..

Laptopban leidt tot creativiteit bij Golfmaatschappijen

Het verbod op tablets en laptops in de cabine dat de VS heeft opgelegd aan tien luchthavens in het Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft tot creatieve oplossingen geleid van de betrokken luchtvaartmaatschappijen.

De Amerikaanse maatregel stelt dat alle elektronische apparaten groter dan een smartphone moeten worden ingecheckt op non-stop vluchten naar de VS vanaf vliegvelden in Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Saudi Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Qatar Airways biedt daarom aan alle businessclass-passagiers met bestemming VS een leen-laptop aan. Daarnaast krijgen alle passagiers een uur gratis wifi aangeboden, die ze op hun smartphone kunnen gebruiken.

Met ingang van 2 april zal Etihad Airways iPads uitlenen in de first- en businessclass. Ze krijgen ook gratis wifi gedurende de vlucht. En Emirates heeft een speciale vervoerservice: passagiers kunnen hun laptop of tablet net voor vertrek inleveren. Deze worden in een speciaal verzendkrat in het ruim geladen en vervoerd, zodat reizigers niet bang hoeven te zijn voor beschadigingen.

Royal Jordanian probeert er vooral de zonnige kant van in te zien en benut de ban in advertenties.

Microsoft sluit Zweedse kantoor Skype

Na Londen gaat Skype nu ook zijn Zweedse kantoor sluiten. Zeker 120 banen in Stockholm komen mogelijk te vervallen. Er zijn gesprekken gaande met de vakbonden.

Volgens Skype is de sluiting onderdeel van een internationale reorganisatie. Het Zweedse kantoor is het oudste gedeelte van het bedrijf, dat ooit in Zweden is begonnen.

Skype is formeel gevestigd in Luxemburg. Vorig jaar oktober sloot het bedrijf Londense kantoor. Daar werkten 220 mensen.

Microsoft Teams nu beschikbaar: wat is het en wat kun je ermee?

Microsoft Teams is de nieuwe chatdienst van Microsoft dat geïntegreerd is met Office 365. De dienst maakt het mogelijk om nog efficiënter samen te werken in teams. Sinds november hebben volgens Microsoft maar liefst 50.000 bedrijven gebruik gemaakt van de previewversie. Sindsdien is de chatdienst verder ontwikkeld. Teams is nu te gebruiken bij een Office 365 abonnement in 181 landen, waaronder Nederland. Maar waarom zou je Teams gebruiken en niet Yammer, Slack of Skype for Business?

Wat maakt Teams nu juist zo anders dan andere soortgelijke chatdiensten? In Teams is het mogelijk om per team meerdere communicatiekanalen aan te maken. Nooit meer verwarring wanneer er veel besproken moet worden. Geef elk project of discussie een eigen kanaal, zo behoud je het overzicht en beperk je tot één onderwerp tegelijk. Zo maak je een kanaal aan:

In het beginscherm van Teams zie je drie opties uitgelicht, waaronder ‘Meer kanalen maken’. Klik hierop om meerdere kanalen per team aan te maken.

Verzin een kanaalnaam en eventueel een beschrijving om het voor iedereen in het team overzichtelijk te houden en klik op ‘Toevoegen’.

Het kanaal is aangemaakt en nu kun je dus chatten en bestanden delen. Let op! De videochatfunctie is nog niet beschikbaar. Je kunt de functie wel uitproberen in de bureaublad-app.

Teams is geïntegreerd in Office 365, dat betekend dat je met vertrouwde Office-programma’s kunt werken zoals Word, Excel en PowerPoint. De bestanden die je met de Office-programma’s maakt kun je eenvoudig en snel delen met je team, zonder een omweg te hoeven maken via bijvoorbeeld e-mail.

Ander voordeel is dat de chatdienst Teams doorzoekbaar is. Discussies en gedeelde bestanden kun je dus makkelijk terug vinden. Zit je in een team waarbij jullie vaak buiten kantoor aan het werk zijn? (Denk aan consultancy bureaus.) Dan is Teams een ideale manier om de communicatie op een overzichtelijke manier gaande te houden. Teams functioneert op zowel desktoppen als mobiele apparaten, dus je kunt altijd en overal samenwerken.

Teams voor iedereen?

Microsoft Teams is ideaal voor (de naam zegt het al) teams! Ben je een zzp-er en werk je niet vaak in projecten, dan heb je er vrij weinig aan. Maar als je wel met meerdere mensen in teams en projecten werkt dan kun je er natuurlijk goed van profiteren.

Zoek de verschillen: Teams, Yammer, Skype for Business en Slack

Yammer, Skype for Business en Slack zijn er natuurlijk ook. Deze diensten overlappen sterk met Teams, waarbij Yammer en Skype for Business ook onderdeel zijn van Office 365. Maar wat zijn nu precies de verschillen en overeenkomsten?

Microsoft Teams en Slack verschillen niet veel, beide chatdiensten zijn specifiek ingericht voor teams om de samenwerking te verbeteren. Yammer heeft meer weg van een sociaal netwerk voor bedrijven en Skype for Business is eigenlijk een versimpeld chatprogramma om de workflow een stuk efficiënter te maken. In principe is de insteek van deze vier diensten hetzelfde: snelle en mobiele communicatie. Alleen hebben ze net ietwat andere opties en een andere gebruikersinterface. Teams en Slack zijn de meest uitgebreide diensten.

Microsoft heeft zowel Yammer als Skype in het verleden overgenomen om waarschijnlijk meer expertise op te doen op dat vlak. Ook heeft Microsoft een poging gedaan om Slack over te nemen, maar dat is niet doorgegaan. Dus heeft Microsoft nu een eigen versie gelanceerd: Microsoft Teams. Uit het bovenstaande tabel blijkt ook dat Slack nog steeds iets beter is dan de chatdiensten van Microsoft. Maar we moeten natuurlijk ook niet vergeten dat Teams pas recent op de markt is gekomen en dat er nog veel kan veranderen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Slack? Dan kun je deze dienst gratis uitproberen. Heb je een Office 365 abonnement? Vergelijk dan Teams, Yammer en Skype for Business met elkaar om te kijken welke dienst het beste aansluit bij de wensen van jouw bedrijf.

Online en offline marketing combineren in het belang van de klant

Wat doe je als een klant zich offline oriënteert op jouw producten, maar het vervolgens in de winkel pas aanschaft? Dan wil je natuurlijk niet dat diegene daarna nog steeds advertenties ziet van een product dat hij al heeft. Dat is één van de pijlers voor omnichannel en één van de onderwerpen van deze podcast. Ik […]

ConversionMob splitst technologie af

Marketingbureau ConversionMob splitst zijn data-analyticsexpertise en -technologie af in een nieuw bedrijf, FasterIntel.com

“We automatiseren het repeterende werk van webanalisten met een zelfontwikkelde techniek en voegen daar businessrules en kunstmatige intelligentie aan toe”, licht directeur Dave Kruizinga van FasterIntel toe.

“Bedrijven die zelf een webanalist hebben vinden in FasterIntel een soort maatje, maar we richten ons overwegend op de bedrijven buiten de top 50 die geen grote, eigen marketingteams hebben.”

FasterIntel is een plug-and-play-systeem dat direct aanhaakt op Google Analytics. Het neemt handwerk weg zoals het analyseren en fouten signaleren in funnels. “In feite een platform achter terugkerende data-analyses.”

Kruizinga stapte over van zusterbedrijf ConversionMob. Daar neemt zijn compagnon Peter Koonen het roer over. Het nieuwe bedrijf, wiens product sinds een paar maanden in handen van klanten is, bestaat nu uit zo’n tien man. De voornaamste klantengroep zijn e-commercebedrijven. Bij Vacanceselect, bijvoorbeeld, gebruikt zestien man de digitale analist.

“Het verschil met diensten als Klipfolio en Tableau is dat er bij hen altijd nog een data-analist over de cijfers heen moet om er inzichten uit te ahlen. Bij ons doet de techniek dat.”

Foto: wocintechchat (cc)

Boekhandel Paagman met same day delivery

De Haagse boekhandel Paagman gaat bestellingen nog dezelfde dag thuisbezorgen. Bestellingen die op werkdagen voor 13.00 uur zijn geplaatst, worden met de nieuwe service ‘Vandaag In Huis’ dezelfde nog dag in heel Nederland bezorgd, tussen 15.00 en 22.00 uur.

Deze dienst kost 1,95 euro extra en is beschikbaar bij ruim 75.000 artikelen in het assortiment van Paagman – zowel in de webshop, als via de twee winkels in Den Haag.

Paagman wil het aantal artikelen dat dezelfde dag kan worden geleverd, op korte termijn vergroten naar ruim 150.000.

Studenten pitchen hun businessidee in de lift

Op maandag 3 april vindt de vierde editie van het Elevator Pitch Event plaats. Studenten van Tilburg University, Avans, Fontys, NHTV en TU Eindhoven stappen in de lift om hun businessidee in 1 minuut te pitchen aan een jurylid. De finale vindt plaats bij Interpolis in Tilburg.  

De deelnemende studenten zijn via meerdere trainingssessies klaargestoomd om op deze finaledag hun businessidee te pitchen. Nieuw dit jaar is dat naast studenten van Tilburg University ook studenten van Avans Hogeschool, Fontys, NHTV en de TU Eindhoven mee zullen doen. Verder vindt de elevator pitch dit jaar voor het eerst niet plaats op de campus van Tilburg University, maar in de lift van Interpolis in Tilburg.

Het Elevator Pitch Event is georganiseerd door studentenorganisatie Integrand in samenwerking met de Academic Business Club (ABC), het Tilburg Center of Entrepreneurship (TCE) van Tilburg University en Starterslift.

Integrand bemiddelt tussen bedrijven en studenten voor stages en afstudeeropdrachten en houdt zich bezig met activiteiten voor academische studenten.

De Academic Business Club (ABC) is een netwerkorganisatie voor startende en gevestigde studentondernemers en studenten die de ambitie hebben om (in de toekomst) te gaan ondernemen.

Page generated in 1,735 seconds. Stats plugin by www.blog.ca