Startup-ecosystemen: de opkomst van de underdog?

Mede door buitenproportionele kostenniveaus is Silicon Valley steeds minder het Mekka voor start-ups. En ook in Europa lijken ondernemers kleinere steden in toenemende mate te verkiezen boven gewilde plaatsen als Londen, Berlijn en Stockholm. Hoe ziet het speelveld eruit? En welke buitenlandse hubs moeten we in de gaten houden?

Should I/you leave the Bay Area? was de titel van een drukbezochte sessie tijdens hackerconventie FOO Camp. Waar thema’s als de hoge kosten van het levensonderhoud, verkeersproblemen en een ‘giftige’, door geld geobsedeerde cultuur ter tafel kwamen. Dit groeiende sentiment is terug te zien in cijfers. Zo becijferde denktank Bay Area Council dat bijna de helft van de inwoners van de regio in de komende jaren wil verhuizen. Twee jaar geleden was dit nog 34 procent. En stellen ook steeds meer succesvolle ondernemers vraagtekens bij de slagingskansen voor jonge bedrijven. Yelp-topman Jeremy Stoppelman kan zich bijvoorbeeld niet voorstellen er een volgende start-up te beginnen, liet hij The Economist weten. Een ander zou de Valley niet helemaal in de ban doen en er een klein team houden, aangevuld met developers en executives uit andere steden. Niet vreemd, want in steden als Portland en Atlanta ligt het kostenniveau ongeveer een kwart lager. Wie uitwijkt naar Canadese plaatsen als Vancouver en Toronto kan zelfs de helft aan personeels- en huisvestingskosten besparen.

Hoewel het kostenaspect zeker meespeelt, ligt de werkelijke oorzaak in een groter probleem, meent auteur en voormalig Cisco-CEO John Chambers. Namelijk zelfgenoegzaamheid. Het grote succes heeft gezorgd voor een mentaliteit van vanzelfsprekendheid. En mist volgens de auteur vooral de flexibiliteit en diversiteit om verder te kijken dan kortetermijnwinst. Waarbij het ontbreken van een nationaal digitaliseringsplan en een landelijk programma voor start-ups en ondernemerschap hernieuwd succes ook in de weg staat. “We moeten investeren in slim immigratiebeleid, training, infrastructuur en beleid dat is aangepast aan het digitale tijdperk”, aldus Chambers.

Hongerig
De Verenigde Staten staan niet alleen in deze ontwikkeling. Europese steden als Londen en Berlijn prijken nog immer hoog op toplijstjes, maar de zogeheten second-tier steden als Barcelona, Krakau en Edinburgh winnen aan populariteit vanwege de lagere huren en groeiende talentenpools. En daaronder ook plaatsen als Lissabon, Milaan, Tallinn en Vilnius. Uit meerdere onderzoeken is op te maken dat ondernemers momenteel vooral het talent volgen en zich bijvoorbeeld nabij goed aangeschreven universiteiten vestigen. Het geld reist echter niet gelijk met hen mee, blijkt uit een analyse van European Startup Initiative. Zo scoort Barcelona hoog op aanwezig talent, maar kan het nog op beperkte interesse rekenen van investeerders. Terwijl er in Helsinki relatief veel funding aanwezig is, maar de stad door ondernemers juist weer weinig genoemd wordt als gewilde vestigingsplaats.

In veel van de opkomende steden en regio’s heeft de economie de afgelopen jaren flink wat te verduren gekregen of zijn er ‘uitdagende’ politieke betrekkingen. Never waste a good crises, stelt Ernst Hoestra, managing director commerce van Startupbootcamp, dan ook. Zoals in Spanje, waar de arbeidsmarkt sinds de crisis erg slecht was, vertelt hij in een paneldiscussie tijdens Emerce eDay. “Dan kiezen mensen een andere route, gaan vaker ondernemen.” Daarmee vergeleken is er in ons land ‘na een jaar of zeven van overvloed in advies en andere faciliteiten’ toch wel wat luiheid ontstaan, vult Rockstart-oprichter Oscar Kneppers aan. Terwijl er in landen bij Rusland – Kneppers noemt Moldavië, Hoestra de Oekraïne – meer urgentie is om de status quo aan te pakken. De risico’s zijn er groter, zaken kunnen op ieder moment veranderen. “Dat maakt ondernemers hongerig”, aldus Kneppers.

Openheid
We mogen echter niet vergeten dat Europa zich nog altijd niet kan meten met de successen uit de VS. En dat de concurrentie voor de Amerikanen vooral uit Azië komt. Waar gewerkt wordt via modellen waarvan het een en ander valt te leren. Zo groeien Chinese hardware start- en scale-ups exponentieel door openheid en samenwerking, stelt David Li, Executive Director van het Shenzhen Open Innovation Lab. Wat onder andere kan doordat er in Shenzhen – ook wel het Silicon Valley voor hardware genoemd – niet gestreefd wordt naar unieke producten, maar succesvolle, schaalbare businessmodellen geïmiteerd en getweakt worden. “Voor een smartwatch heb je grofweg vier onderdelen nodig. De nieuwste innovaties daarin vind je hier in markthallen, gewoon naast elkaar. Dat genereert nieuwe ideeën”, schetst Li. Het gebrek aan dergelijke openheid speelt Silicon Valley volgens hem parten. “Ondernemers zijn bang dat anderen er met hun ideeën vandoor gaan. En als iedereen elkaar als concurrent ziet, raak je geïsoleerd.”

Edinburgh
Niet in de laatste plaats door het succes van lokale unicorns FanDuel en Skyscanner geniet deze Schotse stad wat meer bekendheid als techhub. En het succes van deze bedrijven heeft voor verschillende spin-offbedrijven gezorgd. De community is dan ook groeiende en hecht. Mede door de centrale rol die CodeBase inneemt, de grootste technologie-incubator van het Verenigd Koninkrijk.

In 2017 werd er door de lokale sector gezamenlijk 1,14 miljard pond omgezet (zo’n 1,3 miljard euro), aldus informatie van branchevertegenwoordiger Tech Nation. Het aantal banen in digital tech nam tussen 2014 en 2017 meer dan drie keer zo hard toe als gemiddeld in het Verenigd Koninkrijk.

Door de aanwezigheid van verschillende universiteiten scoort Edinburgh goed op aanwezig talent. Zo is er de University of Edinburgh School of Informatics, de grootste computer science-faculteit in het Verenigd Koninkrijk en een van de grootste in Europa. En richt het nieuwe Discovery & Innovation Centre van Heriot-Watt University zich ook specifiek op computerwetenschappen en technologie.

Het succes van Skyscanner, dat in 2016 voor 1,8 miljard dollar werd verkocht aan een Chinese firma, heeft de interesse bij investeerders wat aangewakkerd. De aanwezige start-ups noemen desondanks het aantrekken van kapitaal als voornaamste uitdaging.

Barcelona
Barcelona is een groeiend ecosysteem met meer dan duizend techstart-ups. Het aantal exits van bedrijven – beursintroducties en overnames – is de afgelopen vier jaar verviervoudigd, meldt Startup Genome. Van vijf naar 21 exits per jaar.

Gaming is een van de prominente subsectoren. Catalonië biedt onderdak aan zo’n 125 gamingbedrijven met ongeveer 2,500 werknemers. Zoals Social Point, dat verkocht is voor 270 miljoen dollar, en wereldspelers als Ubisoft en Activision King met lokale aanwezigheid. Door onderwijsaanbod in gameontwikkeling, 3D-games en visual effects op zeven universiteiten is hiervoor ook talent beschikbaar.

Groei is er ook te zien in het aantal smart city start-ups. De stad heeft dan ook zelf een pioniersrol bij het toepassen van slimme toepassingen voor stadmanagement – Juniper Research plaatste Barcelona twee jaar geleden nog op de tweede plaats in zijn wereldranglijst van smart cities. Naar schatting zijn er rond de 270 bedrijven in Catalonië die zich op dit aandachtsgebied richten, goed voor zo’n 116.000 banen.

Hoewel de vraag naar funding groter lijkt dan de interesse vanuit investeerders, groeide volgens Startup Genome de early stage-financiering de afgelopen jaren tweemaal zo hard als in de meeste ecosystemen wereldwijd. Plus: 53 procent van de seed-rondes verliep onder leiding van niet-lokale investeerders.

Kopenhagen
Kopenhagen heeft qua bekendheid baat gehad bij het succes van grote namen als Zendesk, Unity en Sitecore, maar ziet de spotlights in zijn regio toch vooral gericht op Stockholm. Neemt niet weg dat de Deense hoofdstad wat venturerondes betreft sinds 2012 de tweede grootste techhub van de Nordics is. Daarbij valt op dat het in vergelijking met een aantal jaren geleden nu vooral kleinere rondes zijn die optellen tot een fors resultaat. Bovendien bestaat ruim de helft ervan uit buitenlandse financiering. Mogelijk speelt de actieve angel investor community die het land kent hierbij een rol.

Onder de noemer #CPHFTW (Copenhagen, For The Win) trekken partijen samen op. Waaronder ruim tachtig start-ups en een aantal clusters, zoals Founders House en Startup Village CPH.

Met name SaaS, Food Tech en Deep Tech worden genoemd als sterke subsectoren. Mede hierdoor staat Denemarken op de achtste plek van Bloombergs Innovatie Index 2018.

Uitdagingen zijn er echter ook. Zo schijnt er beperkte toegang te zijn tot early-stage funding en is het voor buitenlandse talenten lastig om voet aan de grond te krijgen. Onder andere door verblijfsrestricties en huisvestingsproblemen. Dit zorgt er mede voor dat werkgevers voor verschillende disciplines gedwongen zijn om de lonen fors te verhogen, waardoor talenten onbetaalbaar worden voor kleinere spelers.

Lissabon
Lissabon werkt hard aan de rol van creatieve en technologische start-uphub. Iets wat in een stroomversnelling is gekomen sinds de Web Summit in 2016 zijn intrek nam in de Portugese hoofdstad. Volgens Startup Portugal zijn er inmiddels ruim 2400 start-ups aanwezig, waarvan een kleine zeshonderd in de afgelopen anderhalf jaar het levenslicht zagen. Aan ondernemerslust lijkt er dus geen gebrek, maar daarbij moet meegerekend worden dat de Portugese regering zich middels verschillende stimuleringsregelingen in de start-upontwikkeling mengt. Zo is er – gepaard met VC-funding – tweehonderd miljoen euro beschikbaar gesteld aan starters en buitenlandse bedrijven die zich in Lissabon vestigen. En loopt er een traject waarbij er tien miljoen euro aan vouchers voor onder andere incubators wordt verstrekt. Daarbij: de overheid maakt het buitenlandse ondernemers eenvoudiger een visum te bemachtigen.

Dit alles lijkt zijn vruchten af te werpen; uit cijfers van Startup Europe Partnership blijkt namelijk dat het Portugese scale-up ecosysteem tweemaal zo snel groeit als het Europese gemiddelde. Of zoals medeoprichter van de Web Summit Paddy Cosgrove het enige jaren geleden stelde: Lissabon is als Berlijn vijf jaar geleden, maar met Zuid-Europees weer.

Tallinn
Met een miljoen inwoners en naar schatting zo’n vierhonderd start-ups (begin dit jaar) heeft Tallinn volgens insiders een overzichtelijke start-upcommunity. Waarbinnen samenwerk- en verzamelpand LIFT99 als centrale hub geldt.

De Estlandse regering stelt zich bijzonder welwillend op en spant zich onder de geuzennaam e-Estonia in om zo digitaal mogelijk te werken. De kleine omvang maakt hierbij een zeer platte structuur mogelijk, wat resulteert in eenvoudige netwerken en connectiviteit met relevante startende spelers, evenals een goede testlocatie. Wat start-ups de mogelijkheid biedt om hun producten en diensten in een kleinere markt te testen voordat ze schaalbaar zijn en uit te breiden naar grotere markten.

De focus op wetenschap en wiskunde die er van oudsher is in het onderwijs heeft ervoor gezorgd dat Tallinn bekendstaat om de kwaliteit van zijn programmeurs. Die niet alleen een belangrijk aandeel hebben in het succes van Skype, maar ook van Taxify, dat eerder dit jaar nog 175 miljoen dollar ophaalde.

En ook voor buitenlandse talenten staat het land open. Zo zijn er het Startup Visa- en E-residency-programma, die ervoor zorgen dat buitenlandse ondernemers eenvoudig in Estland terechtkunnen.

De compactheid en kleine interne markt leiden echter ook tot een bekende bottleneck: het is lastig voor jonge bedrijven om te groeien en op te schalen zonder uit te breiden naar andere markten. Waarbij het gebrek aan investeerders eveneens een remmende factor is.

* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#168).

De Content & Conversion-map: de tool voor iedere contentmarketingprofessional

Een goede contentmarketingstrategie start en eindigt bij de doelgroep. Het contentmarketingdoel is leidend. Dat is de belangrijkste boodschap in de totale contentmarketingaanpak.

Met deze werkwijze willen we contentmarketingprofessionals helpen, dus delen wij onze modellen. Zodat je verder kunt bouwen, leren en groeien. Het zijn modellen die we ontwikkeld hebben binnen strategiefases van klanten binnen Hearst Create. Ze zijn bewezen effectief, overzichtelijk en waardevol voor deze merken. Waarschijnlijk ook voor die van jou.

In de twee eerdere blogs van deze drieluik beschrijven we de vijf cruciale stappen van impactvolle customer-journey content en het Content Marketing Strategy-model. De stappen en het strategiemodel bieden structuur aan je gehele contentmarketingaanpak. Aan de hand van de vijf cruciale stappen weet je dat doelen, definities, inzichten, de Content & Conversion-map en evaluaties belangrijke onderdelen zijn. Met het Content Marketing Strategy-model omschrijf je alle onderdelen van je contentmarketinginspanningen nauwkeurig: strategie, creatie, distributie, optimalisatie en organisatie.

De Content & Conversion map

De Content & Conversion-map is een van de belangrijkste onderdelen in deze aanpak en daarom lichten we dit model extra toe. Het toont hoe doelgroepen met de verschillende formats door hun customer journey geleid worden en via welke kanalen ze de content consumeren.  

Het is een geavanceerd model waarin de volgende elementen samenkomen:

  • Sales funnel
  • Contentfuncties
  • Contentformats
  • De fases van de doelgroep
  • Verschillende doelgroepen op basis van persona’s
  • Kanalenselectie (de zwarte bollen in het figuur)
Content-efficiëntie

Het model zorgt ervoor dat élk contentformat een duidelijke rol heeft, je geen waste content produceert en dat stakeholders binnen jouw organisatie zien in hoeverre de formats de doelgroepen door alle fases van de customer journey leiden. Een contentefficiëntiemodel waar elke specialist blij van wordt.

De werking

In het voorbeeld hieronder werken we met twee verschillende doelgroepen vanuit een b2c-benadering. Het aantal doelgroepen verschilt per merk. Het kunnen er natuurlijk ook meer zijn.

Doelgroep 1 start met format 3, welke de aandacht trekt. Het kanaal waar men dit format consumeert is nu niet ingevuld maar zou bijvoorbeeld Instagram kunnen zijn. De keuze van het kanaal hangt af van de inzichten die beschikbaar zijn over de verschillende doelgroepen (denk hierbij aan doelgroeponderzoek of gebruikersdata). Format 1 dient gericht te zijn op inspireren. Daarna activeren we deze doelgroep met format 3 via het contentplatform. Dit format heeft op het platform meer informatie met een actie, een perspectief in de categorie ‘doen’. Dit format valt in de stap Activate van de sales funnel. De volgende stap in de customer journey is waarbij de contentfunctie Confirm is. Hier is format 8 voor ontwikkeld. In dit format is het product meer zichtbaar. En zo gaat het verder.

Valideren

De Content & Conversion-map wordt gebruikt als startpunt, biedt overzicht en dient als briefing voor bijvoorbeeld het social-, media- of reclamebureau. Gedurende de uitrol van de contentmarketingaanpak valideer je de contentformats en functies op basis van inzichten uit data en performance.

Optimaliseren

Vanuit de data en performance van het gebruikersgedrag kunnen de functies alsmede de inhoud van formats geoptimaliseerd worden. Hier wordt het model slimmer van en nog meer toegespitst op relevantie voor de betreffende doelgroepen dankzij de beschikbare data.

We zijn overtuigd dat dit model, samen met alle andere stappen benoemd en uitgelegd in deze drieluik, tot een resultaatgerichte contentmarketingaanpak leidt met impactvolle content en draagvlak op C-level. Daarmee fungeert deze aanpak als het fundament van de totale marketingstrategie voor professionals die voor keiharde resultaten willen gaan.

Dit artikel is geschreven met Samantha Nagtegaal en is tot stand gekomen met informatie van Marjolein Denekamp (Digital Strategy & Performance Director) die de Content & Conversion-map (mede) heeft ontwikkeld voor klanten van Hearst Create.

Snapchat: cijfers & feiten voor succes in 2019 [infographic]

Als je de naam ‘Snapchat’ hoort, denk je wellicht eerst aan een platform voor tieners die selfies naar elkaar sturen. Hopelijk denk je vervolgens na over de vraag of je Snapchat kunt inzetten voor je bedrijf. Dat kan namelijk. Bedrijven en merken zetten Snapchat steeds vaker in als marketingmiddel. Wat is Snapchat? Voor wie (nog) […]

De 8 Instagram-trends voor 2019

De 8 Instagram-trends voor 2019

Instagram heeft in 2018 enorme stappen gemaakt voor zowel de persoonlijke accounts als voor bedrijven. Je kan shoppen via Instagram, samenwerkingen aangaan en heel makkelijk een enorm bereik genereren. Hoewel er dus in 2018 enorme stappen zijn gezet, ben ik ervan overtuigt dat dit in 2019 alleen nog maar keihard door gaat zetten. Als bedrijf kan je eigenlijk niet achter blijven dus ik vertel je in deze blog, net als vorig jaar, graag alle ins and outs voor 2019. Get ready!


Lees meer over: De 8 Instagram-trends voor 2019.

Infographic: Smart Home gebruik in Nederland

Slimme verlichting, slimme televisies en apparaten die met elkaar communiceren of die je met een app of je stem kan bedienen – hoewel het steeds makkelijker wordt om je huis ‘slimmer’ te maken, lijken de meeste Nederlanders hier nog terughoudend in. Ze zien het nut van Smart Home toepassingen niet in, vinden het te duur of maken zich zorgen om de privacy. Toch verwacht een grote groep Nederlanders dat dit in de toekomst verandert, zo blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction onder 1085 Nederlanders in opdracht van MediaMarkt Nederland.

fonQ wordt licentiepartner voor webshop vtwonen

fonQ neemt vanaf april alle e-commerce activiteiten voor vtwonen.nl en vtwonen.be voor zijn rekening. vtwonen zet daarmee volgende stap naar een ‘nog betere online winkelervaring’.

fonQ gaat voor vtwonen onder andere het voorraadbeheer, inkoop, logistiek, shopmanagement en klantenservice verzorgen. Wat betreft de keuze van collecties en marketing blijft de stijl volledig behouden.

De Home & Living markt is, in vergelijking met bijvoorbeeld fashion, nog behoorlijk traditioneel en offline gericht. fonQ.nl bouwt naar eigen zeggen al geruime tijd aan een winkelplatform waar ontdekken en kopen samenkomen. ‘Door onze krachten te bundelen, kunnen we een leidende rol spelen in de online kansen die er liggen’, zegt Antoine Brouwer, CEO van fonQ.

Voor bestaande klanten verandert er weinig. De online winkel blijft zonder enige onderbreking bestaan en alle bestellingen en retouren worden volledig afgewikkeld.

Picnic: ‘De werkomgeving onveilig, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats’

Het verloop van medewerkers van websuper Picnic is hoog. Dat stellen vakbond FNV en medewerkers uit twee verschillende distributiecentra van Picnic vandaag tegenover Trouw. Ook de inspectie SZW kreeg de afgelopen twee jaar klachten over Picnic.

‘Wij begrijpen hoe het komt dat Picnic gratis kan bezorgen’, zegt Marianne Jekkers van de FNV in Trouw. ‘Ze betalen te weinig loon, laten mensen keihard werken en investeren niet in een veilige werkomgeving.’ De FNV sprak afgelopen jaar meer dan honderd (ex-)medewerkers van Picnic over de werkomstandigheden.

Volgens de FNV is het verloop erg hoog, omdat het werk zwaar is en er slecht wordt betaald. Exclusief vakantietoeslag krijgen distributiemedewerkers, die worden ingehuurd via uitzendbureaus, bij Picnic 9,79 euro bruto per uur. Bij een gewone supermarkt is dat 11,68 euro. Medewerkers bij Picnic krijgen geen toeslagen voor onregelmatige werktijden, terwijl ze vaak in het weekeinde, ’s avonds en ’s ochtends vroeg werken.

Ook kunnen werknemers niet het aantal uren draaien dat in de vacature in het vooruitzicht werd gesteld. Wie rekent op een fulltimefunctie, maar uiteindelijk slechts voor dertig uur wordt ingeroosterd, komt geld tekort.

Per week zijn er wel tien tot vijftien nieuwe mensen. Volgens de vakbond zijn het voor een groot deel migranten. Voor hen is het lastiger om een betere baan te vinden, omdat ze niet of niet zo goed Nederlands spreken

De distributiemedewerkers van Picnic zijn volgens het dagblad vooral bezorgd over het gebrek aan veiligheid op de werkplek. Een van hun grootste frustraties is dat de karren geen veilige handgrepen hebben. In de gangpaden tussen de schappen is het volgens hen zo druk dat medewerkers geregeld met hun grote karren vol kratten tegen elkaar botsen. Orderverzamelaars lopen kneuzingen op doordat hun hand klem komt te zitten.

In de zomer moesten de medewerkers in het distributiecentrum in Utrecht werken zonder airconditioning.“Het was zo warm, dat er zelfs drie mensen zijn flauwgevallen”

Het bedrijf herkent zich niet in de beschuldigingen. ‘Wij zijn een hardgroeiend bedrijf en uiteraard gaat er bij ons ook soms iets fout’, stelt CEO Michiel Muller in een reactie. ‘We verbeteren processen continu.’

Gamecowboys podcast: Gamecowboys posse

Weer iets later dan je van ons gewend bent, maar dan heb je ook wat. We bespreken natuurlijk de aankondigingen en prijzen van The Game Awards, de eeuwig voortdurende soap die Fallout 76 heet, en natuurlijk wat we gespeeld hebben: de nieuwe Destiny 2 uitbreiding, Battlefield V, Red Dead Online, en Just Cause 4.

Wat is jouw game van het jaar?

Natuurlijk komt er ook dit jaar weer een speciale aflevering waarin we onze games van het jaar bekend maken. En we zijn ook benieuwd naar die van jou! Stuur voor 29 december jouw game van 2018 in. Of het nou Red Dead Redemption 2 is, of een onbekende indie game, het mag allemaal. Wij zijn razend benieuwd naar wat onze luisteraars eigenlijk spelen.

Vul dus dit korte formuliertje in!

Abonneer

Geen zin om hier te luisteren? Abonneer je dan op onze podcast feed of download de podcast en dan ben je elke week opnieuw als eerste aan de beurt op het apparaat van jouw keuze. Vraag? Opmerking? Mail ons dan, of laat hieronder een reactie achter. We doen er wat mee, beloofd.

Page generated in 1.785 seconds. Stats plugin by www.blog.ca