​Bilibili: alsof je in een bioscoopzaal Youtube zit te kijken met je vrienden

Video is hot in de bloeiende Chinese internetsector. Van techgiganten zoals Alibaba en Tencent tot recordbrekende apps zoals Douyin en Kuaishou, de spelers in deze sector zetten alles op alles om tractie te genereren bij potentiële gebruikers.

Vreemde eend

Videosite Bilibili is een vreemde eend in de bijt. Het platform is een online omgeving waarin gebruikers gezamenlijk video’s bekijken en van commentaar voorzien.

Begonnen als een enigszins obscure online plek voor animaties, strips en games, is Bilibili geëvolueerd naar een beursgenoteerd mediaconglomeraat. De site wordt gezien als de bakermat van China’s internetcultuur en vierde onlangs het tienjarige jubileum.

De echte “gamechanger” is de interactie met de video’s. Comments worden op de video geprojecteerd terwijl deze wordt afgespeeld. Dit gebeurt soms in realtime, maar opmerkingen die eerder zijn achtergelaten worden ook getoond, vooral op cruciale momenten in een video.

Sociale kijkervaring

Dit creëert een sociale kijkervaring vergelijkbaar met een film kijken in een rumoerige bioscoop. Tijdens cruciale momenten in een video loopt het scherm over van de vele opmerkingen die mensen achterlaten, en hebben achtergelaten.

Maar de ambitie van Bilibili reikt verder. Vorig jaar introduceerde men het plan “Made by Bilibili” waarbij er à la Netflix wordt geïnvesteerd in hoogwaardige producties om zodoende originele content te kunnen aanbieden.

In de afgelopen drie jaar was Bilibili betrokken bij de helft van alle Chinese stripuitgaven. Daarnaast kondigde het bedrijf de lancering aan van de Three-Body Problem, gebaseerd op de science-fiction-trilogie van de populaire Chinese schrijver Liu Cixin.

Bilibili’s 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers besteden inmiddels gemiddeld 81 minuten per dag aan de site waarbij 510 miljoen video’s worden afgespeeld.

Samsung Fold mogelijk in september in de winkels?

De Galaxy Fold maakte indruk toen het toestel begin dit jaar werd geïntroduceerd. De Fold had een vouwbaar scherm, een ware revolutie. Maar toen gebeurde er iets onverwachts. Meerdere testexemplaren werden teruggestuurd naar Samsung met kapotte schermen.

Uitstel

Eerst gaf Samsung de reviewers de schuld, maar later werd er schuld bekend en werd de productie gestopt. Nu, bijna drie maanden vertraagd, heeft Samsung eindelijk concrete informatie over de langverwachte re-introductie. September moet het worden, vermoedelijk 2019. Een concrete datum is er nog niet, maar dat is alvast beter dan “de komende weken”: iets dat we al maanden horen.

Over de reparaties zegt Samsung het volgende:

  • De anti-kraslaag over het scherm is nu groter en lijkt onderdeel van het scherm. Het kan niet meer verwijderd worden.
  • De scharnieren worden beter beschermd tegen vuil dat zich kan ophopen in deze kwetsbare gebieden.
  • De scharnieren zijn verstevigd.
  • Er is extra metaal aangebracht onder het display zodat deze sterker is.
  • De ruimte tussen het toestel en de scharnier is gereduceerd.

Het eerste punt is een directe reactie op de reviewers die dachten dat de beschermlaag verwijderbaar was en daarmee het toestel braken.

De volgende drie punten gaan over een ontwerpfout van het toestel, waardoor vuil zich kon ophopen tussen de scharnieren. Eenmaal achter het scherm gevangen, veroorzaakten deze deeltjes schade aan het touchscreen.

Vouwbaar

Het ontwikkelen van een vouwbaar en tóch robuust scherm is een technische uitdaging. Huawei heeft er ook problemen mee en stelde het debuut van de vouwbare Mate X ook uit.

Netflix toont eerste officiële teaser van The Irishman

Een film met daarin een hoofdrol voor Oscar winnaar’s Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci. Say no more! Martin Scorsese’s The Irishman is een epische film over georganiseerde misdaad in het naoorlogse Amerika.

Frank Sheeran

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van oorlogsveteraan Frank Sheeran (gespeeld door Robert De Niro), een oplichter en huurmoordenaar die samenwerkte met een paar beruchte figuren uit de 20e eeuw.

De film beslaat decennia en beschrijft een van de grootste onopgeloste mysteries in de Amerikaanse geschiedenis: de verdwijning van de legendarische vakbondsleider Jimmy Hoffa (gespeeld door Al Pacino). Het verhaal biedt tevens een indrukwekkende rondreis langs de verborgen paden van de georganiseerde misdaad: de interne structuur, de rivaliteit en de connecties met de politieke wereld.

Populariteit van Android-ransomware neemt af, maar het gevaar is er nog

Ondanks dat Android-ransomware sinds 2017 aan het afzwakken is in populariteit, hebben ESET-onderzoekers recent toch een nieuwe ransomwarefamilie ontdekt: Android/Filecoder.C. Door gebruik te maken van de contactlijsten van de slachtoffers poogt het zich verder te verspreiden via sms’jes met kwaadaardige links.

Verspreiding via Reddit

Deze nieuwe ransomware werd gedistribueerd via porno-gerelateerde topics op Reddit. Het kwaadwillende profiel gebruikt voor het distribueren van de ransomware is gerapporteerd door ESET, maar blijft nog steeds actief. De campagne heeft ook kort gedraaid op het “XDA developers”-forum, een forum voor Android-ontwikkelaars; maar beheerders hebben daar de kwaadaardige posts inmiddels verwijderd.

De campagne die we ontdekten is klein en wat amateuristisch. Echter, als de ontwikkelaars de tekortkomingen herstellen en de distributie geavanceerder wordt, kan deze nieuwe ransomware een serieuze dreiging worden,” zo laat Lukáš Štefanko, ESET-onderzoeker en hoofd van dit onderzoek, weten.

Distributiemechanisme

De nieuwe ransomware is opmerkelijk wegens zijn distributiemechanisme. Voordat bestanden versleuteld worden, wordt naar elk contact van de slachtoffer een sms-bericht gestuurd en worden ontvangers van de berichten verleid om op een kwaadaardige link te klikken waarna het ransomwarebestand geïnstalleerd wordt. “In theorie kan dit leiden naar een lading van infecties – al helemaal omdat de malware versies van het bericht in 42 talen heeft.” voegt Štefanko toe. “Gelukkig kunnen zelfs naïeve gebruikers zien dat het bericht slecht vertaald is en lijkt het erop dat sommige vertalingen niet eens logisch zijn.” Talen die worden gebruikt voor deze berichten zijn, onder andere, Engels, Afrikaans, Indonesisch en Iers. Geen Nederlands.

Naast dit non-traditionele distributiemechanisme, heeft Android/Fildecoder.C enkele afwijkingen in zijn encryptie. Grote archieven (meer dan 50 MB) en kleine afbeeldingen (onder 150 kB) worden buitengesloten en de lijst met “bestandtypen te versleutelen” bevat meerdere typen die niet aan Android toebehoren terwijl enkele typische extensies voor Android ontbreken. “Blijkbaar is de lijst gekopieerd van de beruchte WannaCry-ransomware,” aldus Štefanko.

De onorthodoxe aanpak van de malware-ontwikkelaars heeft nog meer intrigerende elementen: waar bij typische Android-ransomware de gebruiker geen toegang tot het apparaat meer heeft door een vergrendeld scherm is dat bij Android/Filecoder.C niet het geval. Daarnaast heeft het losgeld voor het ontsleutelen van de bestanden geen vaste waarde, maar wordt dit dynamisch bepaald door gebruik van een UserID die door de ransomware aan elk slachtoffer gekoppeld wordt. Dit proces resulteert in een unieke som losgeld, ergens tussen 0.01-0.02 bitcoins.

Nieuwe truc: unieke som losgeld

Volgens Štefanko is de truc met een unieke som losgeld nieuw. Dat hebben ze nog niet eerder gezien bij Android-ransomware. Het is waarschijnlijk bedoeld om betalingen aan slachtoffers te koppelen. Dit wordt doorgaans opgelost door een unieke Bitcoin-portefeuille te creëren voor elk versleuteld apparaat. In deze campagne is er ook maar één Bitcoin-portefeuille in gebruik gezien.

Android ransomware nog steeds een dreiging

Deze ontdekking laat zien dat ransomware nog steeds een dreiging vormt voor mobiele Android-apparaten. Om veilig te blijven, zijn er een paar eenvoudige dingen om te onthouden:

  • Hou al je apparaten up-to-date. Idealiter heb je je apparaat zo ingesteld dat patches en updates automatisch uitgevoerd worden.
  • Indien mogelijk, gebruik alleen Google Play of andere erkende appstores. Het komt wel eens voor dat deze appstores toch kwaadaardige apps bevatten, maar de kans is groot dat je ze nooit tegenkomt.
  • Voordat je een app installeert, check de recensies en ratings. Kijk naar de negatieve feedback gezien die meestal door legitieme gebruikers wordt gegeven terwijl positieve feedback vaak door de aanvallers wordt geschreven.
  • Kijk goed naar de machtigingen die de app vereist. Indien ze niet lijken te passen bij de functies van de app, kun je de app beter niet downloaden.
  • Gebruik een erkende mobiele beveiligingsoplossing om je apparaat te beschermen.

[Fotocredits © Rawf8 – Adobe Stock]

Blendle communiceert onduidelijk over artikeltegoed en dat zorgt voor veel verwarring

Begin juni maakte Blendle bekend dat het stopt met de mogelijkheid om losse artikelen te lezen (en betalen) via de site. Dit betekent dat leden vanaf 1 augustus € 10,- per maand moeten gaan betalen. Maar wat gebeurt er dan met het artikeltegoed? Dit blijkt behoorlijk onduidelijk te zijn voor veel leden. Gaat het niet-opgemaakte tegoed terug in de zak van Blendle? De communicatie van het succesvolle bedrijf van Alexander Klöpping geeft daar niet eenduidig antwoord op.

Verwarring over tegoed

Omdat het bedrijf verschillende berichten naar buiten bracht, wisten (voormalig) gebruikers niet meer waar zij aan toe zijn. Want het tegoed kon tot 1 augustus uiteraard gewoon opgemaakt worden, maar wat nu als je dat niet lukt? Leestegoed is in ieder geval om te zetten in een korting op een abonnement op Blendle Premium. Maar wie dat niet wil, zou zijn tegoed verliezen, zo liet het bedrijf begin juni aan gebruikers weten. Op social media werd daarover al flink gediscussieerd.

Deze week, vlak voor de overgangsdatum, kregen een aantal gebruikers een mail met de boodschap dat ze hun geld tóch terugkrijgen.

Indiana Jones 5 begint volgend jaar eindelijk met filmen

Volgens de berichten gaat Indiana Jones 5 volgend jaar april eindelijk in productie. De productie zal beginnen in London, verder is er nog niets vrijgegeven over de film. Er was wat onduidelijkheid over wanneer het filmen zou beginnen want in een interview met 77-jarige ster Harrison Ford werd gevraagd wanneer de film in productie zou gaan waarop de ster antwoordde: “volgend jaar”. Veel mensen dachten echter dat hij “volgende week” zei. Ford neemt nog één laatste keer de rol op zich en vindt dat niemand anders de rol over zou moeten nemen.

Een nieuwe Indiana Jones?

Indiana Jones 5 heeft al een vaste releasedatum, namelijk: 9 juli 2021, dus dat de film volgend jaar pas in productie gaat, is logisch. Disney en Harrison Ford hebben beide toegegeven dat de film de goede kant uit gaan. Regisseur Steven Spielberg is op dit moment nog bezig met zijn versie van West Side Story, die eind volgend jaar in première gaat. Ford denkt niet dat iemand anders de rol op zich moet nemen nadat hij er klaar mee is. Volgens hem eindigt de serie met hem en sterft het karakter wanneer hij er zelf mee stopt. Dit kan Ford natuurlijk zeggen, maar daar denkt Disney vast anders over. Disney kennende zijn ze al bezig met de toekomst van Indiana Jones want een nostalgisch karakter als dit kan nog een hoop geld in het laatje brengen in de toekomst. Ford leek het prima te vinden dat er een jongere acteur de rol van Han Solo overnam, dus misschien was hij wel wat sarcastisch in zijn verwoording.

Te oud

Het is bekend dat Ford flink trots is op zijn werk als Doctor Jones en heeft een hoop minder kritiek gehad op de franchise dan op Star Wars door de jaren heen. Toch is het interessant om te zien hoe de laatste film in de serie zich ontwikkeld, velen hadden de hoop op nog een vervolg al opgegeven na de ontvangst van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull in 2008. De film heeft zeker zijn fans, maar veel vonden toch dat het wat tekort schoot in vergelijking met de originele trilogie. Veel denken dat Ford inmiddels te oud is, maar er komen ook nog steeds Rambo en Terminator films uit met Stallone en Schwarzenegger, dus dat zal wel goed komen. Harrison Ford maakt zich er totaal niet druk om, zelfs niet nadat hij zijn enkel zwaar had gebroken door de deur van de Millennium Falcon op de set van Star Wars: The Force Awakens. Na een aantal keren uitgesteld te zijn lijkt het erop dat de film eindelijk gemaakt gaat worden en we zullen de komende maanden vast meer nieuws krijgen over Indiana Jones 5 en een mogelijke subtitel.

[Afbeeldingen © Wikimedia Commons, Flickr, John Griffiths]

Spotify brengt verliezen flink terug

Spotify heeft zijn verliezen in het voorbije kwartaal flink kunnen terugbrengen. Van 90 miljoen euro naar 3 miljoen. De omzet kwam het afgelopen kwartaal uit op 1,67 miljard euro, 31 procent meer dan een jaar terug.

Spotify heeft 232 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. 108 miljoen daarvan betalen.

In totaal luisteren er 129 miljoen gebruikers naar Spotify met advertenties; dat is 27 procent meer dan tijdens het tweede kwartaal van 2018. De inkomsten per gebruiker (4,86 euro) gingen iets achteruit.

Spotify zegt dat de belangstelling voor podcastadvertenties toeneemt en verwacht dat de inkomsten uit podcastst tot 2020 flink zullen toenemen. Spotify heeft 50 procent meer luisteraars voor podcasts. Na Gimlet Media, Achor en Parcast verwacht Spotify nog meer acquisities op dit gebied.

ReclameReview: Pride Amsterdam

ReclameReview: Pride Amsterdam

Veel aandacht dezer dagen voor de Pride Week in Amsterdam, met als eclatant hoogtepunt natuurlijk komende zaterdag de Canal Parade. Menig bedrijf grijpt dit evenement aan om zich van zijn inclusiefste kant te laten zien, dus ook gastheer Gemeente Amsterdam. In een sferische campagne-video passeren uiteenlopende Amsterdammers de revue, inclusief de beroemde dragqueen Jennifer Hopelezz.


Lees meer over: ReclameReview: Pride Amsterdam.

Monteurs Ziggo met AED in bus verlenen 30 keer hulp

Het afgelopen jaar zijn monteurs van Ziggo die een AED in hun servicebus hebben, vijftig keer opgeroepen om te ondersteunen bij een bedreigende situatie. Daarbij hebben zij dertig keer daadwerkelijk handelend kunnen optreden.

Dat wil dus zeggen dat dit niet alleen over reanimeren gaat in die situaties. In andere gevallen hebben ze de hulpdiensten geassisteerd of omstanders op afstand gehouden. Ziggo had in juni 28 op te beginnen 25 monteurs opgeleid en uitgerust met een AED. Inmiddels zijn dat er meer dan 75 met zo’n apparaat in hun servicebus.

Director Installation & Maintenance, Nicole Hoebink, legt uit: “Onze monteurs rijden door heel Nederland en omdat het oproepsysteem voor burgerhulpverleners via GPS werkt, krijgen zij automatisch via Whatsapp een oproep als er in de buurt waar zij zich op dat moment bevinden een hartstilstand plaatsvindt. En met 1,2 miljoen klantbezoeken per jaar zijn we daarmee altijd dichtbij.”

Zes minute zone

Het is in de praktijk steeds lastiger voor de hulpdiensten om binnen de eerste cruciale minuten altijd aanwezig te zijn. Dat komt omdat de gemiddelde aanrijdtijd van een ambulance zo rond de 10 minuten ligt. Daarom proberen bedrijven, zoals Philips en Opel, bij te dragen om van Nederland een ‘zes minuten zone’ te maken zodat er meer levens gered kunnen worden.

Dat is nodig want in Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, dat zijn er een kleine 47 per dag. Het aantal burgerhulpverleners is het afgelopen jaar gestegen naar 225.000, onder hen ook de monteurs van Ziggo. Volgens de Hartstichting zijn zij gemiddeld genomen 2,5 eerder bij slachtoffers dan de hulpdiensten.

Nog meer monteurs

Regiomanager West-Nederland van Ziggo, Marten-Jan Talens, is initiatiefnemer van dit project en is trots op het afgelopen jaar. “Steeds meer mensen zien hun wifi-verbinding als een soort eerste levensbehoefte. Dit project drukt ons maar weer eens met de neus op de feiten: onze échte eerste levensbehoeften zijn nog altijd ademhaling en een hartslag. De Ziggo-monteurs waarderen het enorm dat ze, naast hun normale werkzaamheden, een belangrijke rol kunnen spelen in noodsituaties. Ons plan is om steeds meer monteurs bekend te maken met de AED, zodat Nederland nog ‘hartveiliger’ wordt.”

Verdubbeling van valse pc-opschoners

Onderzoekers van Kaspersky constateren dat het aantal slachtoffers van valse zogeheten ‘hoax system cleaners’ is verdubbeld afgelopen jaar. Het gaat om frauduleuze programma’s die tegen betaling vermeende computerproblemen direct zouden kunnen verhelpen.

In de eerste helft van dit jaar zijn wereldwijd 1,4 miljoen pc-gebruikers, waaronder ook Nederlanders en Belgen, gedupeerd. In dezelfde periode van 2018 waren dat nog 747.322 slachtoffers. Ondertussen worden de aanvallen ook gevaarlijker en geavanceerder.

Voor het verhelpen van een trage of slecht presterende computer zijn veel legitieme tools in omloop. Fraudeurs willen hun slachtoffers toch voorl doen geloven dat hun computer in groot gevaar verkeert, bijvoorbeeld door geheugenoverbelasting. Een onmiddellijke schoonmaak is dan het advies. Cybercriminelen bieden hun nepdiensten tegen betaling aan.

De fraudeurs installeren de hoax-programma’s na ontvangst van gebruikersrechten en betaling met het zogenaamde doel de pc schoon te maken. De realiteit is dat er niks gebeurt of dat de fraudeurs adware installeren op de computer. Vervolgens krijgen gebruikers te maken met een irritante maar ongevaarlijke grote stroom aan ongevraagde reclame. Echter, steeds vaker gebruiken cybercriminelen de ‘hoax system cleaners’ ook om malware zoals Trojans of ransomware te downloaden of te verhullen.

Het grootst aantal slachtoffers bevinden zich in Japan (12 procent), gevolgd door Duitsland (10 procent), Wit-Rusland (10 procent), Italië (10 procent) en Brazilië (9 procent). In de Benelux zijn ongeveer 48.000 gebruikers geïnfecteerd in de periode januari 2018 tot en met mei 2019.

Page generated in 1,740 seconds. Stats plugin by www.blog.ca