Virtueel werken

Thuiswerken en mobiel werken kunnen de productiviteit flink opschroeven en maken het overbodig om kantoortuinen in tact te laten die regelmatig half leeg staan. Toch gebeurt het nog maar weinig bij de gevestigde orde en is het tot nu toe enkel gemeengoed bij de kleine alternatieve, en vaak creatieve bedrijven. Nieuwe communicatiemogelijkheden maken het mogelijk om virtueel te werken. Digitalisering heeft  er voor gezorgd dat we in virtuele werelden kunnen vertoeven en met elkaar communiceren. Er ontstaan virtuele organisaties die niet meer gebonden zijn aan een gebouw van steen of een telefoonverbinding waarbij beide partijen op hetzelfde moment beschikbaar moeten zijn.  Medewerkers of zakelijke partners zoeken net zo makkelijk virtueel contact met elkaar via Skype en Twitter, werken samen aan documenten in Google Apps en wisselen bestanden uit via Dropbox. En mocht het belangrijk zijn elkaar echt te ontmoeten dan is er nog geen noodzaak om louter voor die gesprekken een kantoorpand  in te richten: locaties als Seats2Meet of OfficesForYou hebben social spaces om met elkaar van gedachten te wisselen. Het nieuwe werken is flexibel zonder minder sociaal te zijn.Waarom staan we dan nog met z’n allen in de file ieder dag?

1 thought on “Virtueel werken”

  1. Waarschijnlijk omdat dit met name managers opzadelt met een “nieuw” managementprobleem en dat vinden ze lastig (net zoals part-time werken). Hoe te managen? Eisen aan de werkplek thuis? Doen ze hun werk wel? Belazeren ze ons niet? (aard van het beestje?).

    In de door jou genoemde kleinere alternatieve en creatieve bedrijven lopen (gelukkig) niet zoveel managers rond en wordt de werkwijze bepaald door de ondernemers, professionals en creatieven….. Die zijn veel sneller over.

    [vanuit mijn woonkamer met een lekkere echte espresso ernaast]

Leave a Comment

Page generated in 1,066 seconds. Stats plugin by www.blog.ca