Digitaal Langer Thuis

Een van de speerpunten van de Nederlandse regering is het terugdringen, of op zijn minst in de hand houden van, de zorgkosten. Het aantal zorgbehoevenden, door de overheid aangeduid als “kwetsbare ouderen”, stijgt explosief en daarmee de zorgkosten ook. In 2030 verwacht de overheid dat er 1 miljoen kwetsbare ouderen in Nederland zijn die op de een of andere manier zorg aan huis nodig hebben. Er zijn nu nog gemiddeld 15 relatief “jonge oudere” potentiële mantelzorgers, tussen de 50 en 75 jaar oud, per zorgbehoevende, in 2040 zullen dat er nog maar 6 zijn. Nederland stevent af op een groot probleem in de nabije toekomst als zorg niet beter georganiseerd en ondersteund wordt.

InCompanyMedia (ICM) is al een tijd actief op het gebied van digitale dienstverlening aan zorgbehoevenden. Zo kunnen klanten van ICM behalve televisie (IPTV) kijken ook gebruik maken van andere diensten van het bedrijf. Dat zijn soms relatief eenvoudige diensten die de kwaliteit van het leven verhogen zoals het kijken naar webcams op de televisie waarmee de directe omgeving van een immobiele zorgbehoevende live in de huiskamer gebracht wordt, of foto’s en berichten van de (klein) kinderen op het televisiescherm zonder moeilijke computerhandelingen om die te kunnen bekijken. Zappen naar Familie tv als een tv kanaal in de zenderlijst dus.

 

Met zorginstellingen in Nederland worden nu proeven gedaan met andere vormen van dienstverlening. Denk daarbij aan de vervanging van a4-tjes met revalidatie instructies door een persoonlijke video portal op de televisie met daarin de relevante oefenfilmpjes en de mogelijk om met de afstandsbediening feedback na de oefening te geven door de revalidant. Maar ook een COPD antwoorden lijst waardoor met de remote van de tv een indicatie kan worden gegeven van de gesteldheid van de patiënt met ademhalingsklachten. Ook een notificatie op de televisie op gezette tijden met daarin een medicijnherinnering of de oproep om de revalidatie oefening te gaan doen kan een zorgbehoevende enorm helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Het zusterbedrijf van InCompanyMedia, Eumedianet BV, heeft goede contacten met universiteiten in het binnen- en buitenland en ontwikkelt applicaties op tablets (iPads bijvoorbeeld) voor dementie patiënten. Samen met de Nottingham University in Engeland wordt gewerkt aan een applicatie waarmee zogenaamde iCST oefeningen gedaan kunnen worden (fitness for the mind) en met de VUmc in Amsterdam en Saxion in Deventer aan een applicatie waarmee mensen met dementie beter hun weg kunnen vinden in het woud van applicaties die beschikbaar zijn in de verschillende app stores. (FindMyApp). Allemaal relatief eenvoudige middelen die soms de kwaliteit van leven kunnen verhogen (een glimlach), of zorg digitaal ondersteunen op een laagdrempelige manier, gebruik makend van het “device” dat al in de huiskamer hangt, namelijk het televisie toestel of een ander ouderen-vriendelijk apparaat: de tablet.

Het ziekenhuis, of de zorginstelling als regionale zorghub, met blijvende verbintenis met de zorgbehoevende, ook als ze (weer) thuis zijn. Digitale ondersteuning is geen toverwoord, wel een hulpmiddel om bij te dragen aan langer thuis blijven. Niet op het zoveelste apparaat of de zesde afstandsbediening in huis, maar allemaal op het bekende televisietoestel, of de inmiddels ook al vertrouwde tablet.

Page generated in 0,963 seconds. Stats plugin by www.blog.ca