Analoge TV vs digitale TV

“Programmaraden overwegen stappen tegen Ziggo”. “Klachtenstroom over verdwijnen zenders in Limburg”. “Ziggo schrapt BBC2 en ZDF uit analoog aanbod”. “Ziggo heeft commercieel motief bij pakketkeuze”. Zomaar wat mediakoppen van de afgelopen tijd over de verschraling van het basispakket op de kabel. Jaar na jaar worden zenders uit het basispakket gesloopt om plaats te maken voor digitale TV. Eén analoog TV kanaal, neemt de ruimte in van 6 tot 8 digitale kanalen dus het loont de kabelmaatschappijen om het aantal analoge zenders zo vlot mogelijk af te bouwen. In het geruchtencircuit wordt al gesproken van het volledig afschakelen van analoge TV per eind 2013, begin 2014.

In de Mediawet is vastgelegd dat de Nederlandse kabelaars, zoals bijvoorbeeld Ziggo en UPC, minimaal 15 TV zenders en 25 radiozenders moeten doorgeven via het analoge kabelnet afhankelijk van oude afspraken die indertijd gemaakt zijn bij de overname van gemeentelijke kabelnetten. Deze zogenaamde “Must-Carry” zenders zijn de zenders van de Nederlandse omroepen (landelijk, regionaal en lokaal) en de Vlaamse publieke zenders, VRT één en Ketnet/Canvas. Een Programmaraad adviseert per regio of gemeente over de zenders  die de kabelaar in het pakket verder aanbiedt en doet dat ondermeer op basis van kijk- en luisteronderzoek. Maar meer dan adviseren is het niet, de kabelaars kunnen de adviezen van de Programmaraad naast zich neer leggen. Ziggo werkt aan een geleidelijke afbouw van het pakket, waarbij het pakket op gegeven moment zo uitgekleed raakt, dat de kijker wel over moet stappen naar digitale TV van Ziggo, wil ‘ie nog enigszins kanaalkeuze hebben. Zenders verdwijnen, terwijl de doelgroepen hier nog wel degelijk behoefte aan heeft. Het afbouwen van het analoge pakket veroorzaakt tot nu toe enkel een gedwongen overstap naar digitale TV terwijl de flexibiliteit niet toeneemt. De kijker kan nog altijd zijn niet eigen zenderkeuze maken en betaalt daarom voor zenders waar hij niet naar kijkt.

Infrastructuur kan veel goedkoper
Met name bij bedrijfsnetwerken in bijvoorbeeld hotels en zorginstellingen met verouderde coaxbekabeling ontstaat een probleem bij de overgang van analoge TV naar digitale TV. Traditionele, analoge TV wordt via coax bekabeling van de centrale plek waar het kabelsignaal in het gebouw binnenkomt, het SOP (Signaal Overname Punt), naar de woonkamers of de hotelkamers getransporteerd. Vaak gaat het hierbij om gedateerde coaxnetwerken waar geen technische schema’s meer van bestaan met veel verdeelpunten en versterkers. Een digitaal TV signaal (DVB-C) kan vaak niet via zo’n bestaand netwerk verspreid worden omdat er te veel signaalverlies op de kabel optreedt. Een nieuw coax netwerk is geen optie, want heel duur en een langetermijninvestering in oude techniek. De aanleg van CAT bekabeling kost maar een derde van een coaxnetwerk, bovendien worden deze kabels vaak toch al aangelegd voor het gewone internet-verkeer in de instelling of bedrijf. Een kabel bijleggen voor IPTV is dan een kleine investering en een goedkopere en zinvollere investering bij zowel nieuwbouw als bij vernieuwing van de coaxnetwerken. Een ander alternatief is het aanleggen van glasvezel binnen een gebouw

150 Mb nodig
Om 30 zenders in SD kwaliteit op de TV’s te krijgen is zo’n 150 Mb aan centrale datacapaciteit nodig tussen de aanbieder en de instelling. Ideaal is het om die IPTV via een dark fibre te laten lopen (glasvezel met een niet-gelimiteerde bandbreedte), maar de signalen kunnen ook via gerouteerde netwerken, ook van verschillende providers, verstuurd worden. Om efficiënt dataverkeer te bereiken is multicast technologie nodig. Multicast is een techniek om het dataverbruik bij grote schare gebruikers, laag te kunnen houden.
Mocht multicast niet ondersteund worden, dan zijn er zelfs nog oplossingen om het signaal “in te pakken” waardoor multicast signalen als een “normaal” IP signaal worden getransporteerd over de netwerken en vervolgens pas uitgepakt worden op de eindbestemming.
Voordeel bij het transport van datasignalen, zoals IPTV, is dat via de dataverbinding meerdere diensten kunnen worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld extern plaatsen van IT apparatuur, VoIP (bellen via het internet) en internettoegang. Zo wordt de glasvezel efficiënt ingezet en de investering snel terug verdiend.

Settop Box en Hybride TV
Bij het TV toestel moet het IPTV-signaal weer omgezet worden naar een videosignaal dat de TV begrijpt, bijvoorbeeld Scart of HDMI. Voor dat omzetten wordt een settop box gebruikt. Zo’n settop box (STB) is in feite een computer met een goede grafische kaart die het datasignaal omzet naar video en audio. Vaak loopt ook nog de versleuteling van de TV kanalen (encryption) via de smartcard in de settop box, bijvoorbeeld als in een abonnement betaalzenders zitten. Die de-encryption, kan bij IPTV ook centraal gebeuren in een ontvangststation waardoor geen ingewikkelde administratieve handelingen hoeven te gebeuren vanwege het uitreiken van smartcards. Daarom is het bij IPTV eenvoudig om per locatie andere TV zenders aan te bieden en kan ook nog een eigen TV kanaal (van het bedrijf) worden toegevoegd aan het kanalenpakket. Schaarste  op de kabel bestaat dan niet, geliefde zenders kunnen gewoon blijven.

Ook bij het gebruik van IPTV zal de settop box op gegeven moment verdwijnen. De nieuwe generatie hybride TV toestellen, zoals de Philips NETTV, kunnen net als bij de CI+ module het IP signaal rechtstreeks op het toestel ontvangen. IPTV geeft ook andere voordelen, het is immers dataverkeer.  Zo kunnen bijvoorbeeld sociale media worden ingezet om nieuwe diensten aan te bieden of beeldcontact via Skype worden opgezet via de televisie.

RF modulatie
Een andere mogelijkheid om toch nog het oude coaxnetwerk te gebruiken, bijvoorbeeld als het nog niet afgeschreven is, is een IPTV abonnement in combinatie met RF modulatie in te zetten. Op die manier kan gebruik gemaakt worden van de nieuwste (IP) technologie tot in de meterkast en is de instelling aan het investeren in nieuwe technologie. Vervolgens kunnen de IP signalen omgezet worden naar analoge signalen voor transport over het coaxnetwerk naar de woonkamers van cliënten. Nadeel is dat er geen gebruik gemaakt kan worden van nieuwe technologieën zoals integratie van sociale media, voordeel is de mogelijkheid om een eigen (instelling-bedrijf) TV kanaal aan te bieden.

Ander TV aanbieders
Natuurlijk is ook de schotel een alternatief. Canal Digitaal heeft een uitgebreid zenderaanbod en is betaalbaar. Maar het is een heel gedoe om schotels te  installeren en een eigen headend te bouwen inclusief beheer en onderhoud.
KPN biedt met Digitenne nog een mogelijkheid met maximaal 28 kanalen. Digitenne moet op iedere kamer in een instelling of hotel geïnstalleerd worden en ontvangt het signaal dan via de ether. De beeldkwaliteit is niet erg hoog en dat geeft met name op grote LCD schermen irritatie. Via deze techniek kan geen HD worden aangeboden.

Kortom er zijn goede, flexibele alternatieven die ook nog een goedkoper zijn, tot wel € 5 per abonnement, per maand. Het is het overwegen waard voor degene die zich nu opwinden over de verschraling van het aanbod op TV via de kabelbedrijven.

1 thought on “Analoge TV vs digitale TV”

Comments are closed.

Page generated in 0.989 seconds. Stats plugin by www.blog.ca