Newsroomsystemen

Bij omroepbedrijven zien we steeds vaker geïntegreerde redacties waar journalisten items maken voor verschillende media. Eén onderwerp wordt een video-item, een radio-item, een bericht voor het radiobulletin, een teletekstbericht en een internetbericht met foto en eventueel video en audio. Wat is dan handiger dan één applicatie voor de ondersteuning van het hele nieuwsproductieproces. Maar helaas, mijn bezoek aan de grootste omroepbeurs ter wereld, de NAB in Las Vegas, dit jaar wees uit dat goede, crossmediale newsroomsystemen nog schaars zijn.

In eerste instantie kwamen de berichten van de persbureaus via de telex binnen, later begon men de computers daarvoor te gebruiken en onstonden de eerste redactiesystemen, tegenwoordig newsroomsystemen genoemd. Deze waren DOS gebaseerd en bestonden voornamelijk uit een tamelijk spartaanse lezer voor de newswires, een tekstprogramma voor het maken van berichten en het opslaan van deze berichten in een rundown.

Tegenwoordig is het gamma aan inkomende informatie behoorlijk uitgebreid en is aan-boord desktop-editing van beeld én geluid vaak een must. De verslaggever moet snel en efficiënt zijn werk kunnen doen en wil niet wachten voor overvolle editsets. Moderne newsroomsystemen hebben deze faciliteiten maar zijn toch nog vaak gericht op TV, óf radioproductie, en bieden daarom geen crossmediale oplossing. Daarom een schets van het ultieme newsroomsysteem.

In-Queue
In de in-queue, of aanvoer in mooi Nederlands, komt alle ruwe informatie die nodig is voor de nieuwsproductie. De aanvoermodule van het beoogde newsroomsysteem kan verschillende vormen van informatie ontvangen zoals: newswires (ANP), RSS-feeds, email, faxen, intern geposte berichten, grafische bestanden én audio- en videomateriaal. Zodra op één van de titels wordt geklikt,  wordt de gedetailleerde informatie in een ander scherm getoond. Zo opent een teksteditor zodra een tekstbericht wordt gekozen, opent een mediaplayer als op een link van een audio- of video-item wordt geklikt en wordt grafische informatie in een viewer getoond. Ook kan via drag-and-drop informatie van de aanvoer naar de werkmap worden gesleept voor verdere bewerking. Dat geldt ook, via de ingebouwde webbrowser, voor informatie uit een website. MP3 bestanden, tekst en JPG’s kunnen rechtstreeks vanuit de website in de werkmap worden gesleept. Het newsroomsysteem, uitgerust met een capture module, kan zorgen voor het automatisch ingesten van verschillende feeds van satelliet of andere bronnen. Deze feeds kunnen voorzien worden van annotaties zodat later de interessante fragmenten sneller terug gevonden kunnen worden, tenminste bij handmatige capturing. Bij geagendeerde capturing kan dat natuurlijk niet en moeten de annotaties later worden toegevoegd.

Een handige optie is verder het automatisch aanmaken van hyperlinks. Zo kan de redactie geattendeerd worden op veranderingen in bepaalde websites.

De aanvoerbak is te vergelijken met een titelrol waar bovenin items worden toegevoegd die onderin weer verdwijnen als niemand er iets mee doet. Een notificatiesysteem kan de redactie attent maken op binnenkomende speciale berichten bijvoorbeeld over breaking news stories in wires. De notificatiesystemen gebruiken daarvoor een eigen instant messenger, een soort chatmodule voor alle redactiemedewerkers, lanceren een pop-up, of versturen email, SMS berichten of zetten desnoods een zwaailicht aan op de redactie als er urgente berichten binnenkomen.

De redactie krijgt tegenwoordig heel veel informatie binnen. Om daar nog wijs uit te komen moet het systeem een krachtige zoekmachine hebben. Niet alleen moet er in vrije tekst gezocht worden, ook wildcards (de *) en booleaans zoeken (and-or-not) moet mogelijk zijn. De verslaggever zou ook een zogenaamde forward-search moeten kunnen doen. Alvast een zoekcriterium opgeven en zodra het gezochte binnenkomt via het notificatiesysteem een bericht krijgen. Verder zou een zogenaamde thesaurus expansion handig zijn zodat synoniemen ook gebruikt worden bij het zoeken. Bijvoorbeeld zoeken op “fiets” kan als resultaat ook “rijwiel” opleveren. Verder is het tegelijkertijd zoeken in websites zoals Google of Wikipedia via een en dezelfde query een must.

Een filtersysteem zorgt voor het categoriseren van content op basis van keywords. Zo kan een regionale bak worden gemaakt en een internationale. De indeling van het ANP kan ook worden gebruikt zodat snel binnenkomend nieuws in een bepaalde categorie kan worden terug gevonden.

Planning en assignment
Eenmaal een item uit de aanvoer gehaald, kan het in de agenda gezet worden en toegewezen worden aan een verslaggever of een redactie. De verslaggever kan vervolgens via het notificatiesysteem attent gemaakt worden op de door hem te produceren items, op basis van de ruwe informatie in de planning.

Ook is het wenselijk om te kunnen zien wie met een bepaald item bezig is om te voorkomen dat meerdere redacties tegelijkertijd met hetzelfde item in de weer gaan. De eindredactie, die de verslaggevers aanstuurt, kan ook eigen informatie toevoegen zoals memo’s en het item linken aan personen in de contactendatabase van het newsroomsysteem. Een slim newsroomsysteem kan een historie opbouwen in de contactendatabase door de redactionele contacten te koppelen aan draaiboeken. Zo kan direct gezien worden of de contactpersoon in eerdere nieuwsprogramma’s is geïnterviewd. Dat historisch materiaal kan vervolgens weer gebruikt worden bij de nieuwsproductie.

De planning wordt dus enerzijds gebruikt voor het agenderen van nieuws zoals bijvoorbeeld de presentatie van jaarcijfers van ondernemingen, anderzijds wordt het gebruikt om direct verslaggevers aan te sturen en te voorzien van alle ruwe informatie inclusief opmerkingen van de eindredactie. Als het systeem een webvariant gebruikt kan deze informatie overal geraadpleegd worden. Ook als de verslaggever onderweg is. (bv via UMTS op PDA of laptop)

Als het newsroomsysteem XML bestanden kan genereren, kan deze informatie vervolgens gecombineerd worden met planningsinformatie van cameramensen en SNG-wagens in een ERP systeem. Planning en inhoudelijke informatie wordt zo samengevoegd in één call-sheet.

Bewerking
Eenmaal het item toegewezen, kan de verslaggever aan de slag. Met behulp van de ruwe informatie gaat de verslaggever het item voorbereiden. Hij kan het interview voorbereiden, stockmateriaal zoeken en vervolgens het item gaan draaien. Eenmaal het materiaal opgenomen kan het gemonteerd worden, al dan niet in de editset. Door het video, of audiomateriaal, direct in het newsroomsysteem te kunnen ingesten, kan in dit systeem gespot worden en eventueel een voormontage gemaakt worden. Als gebruik gemaakt wordt van het MOS (Media Object Stream) protocol, kan een audio of video-editor geïntegreerd worden in het newsroomsysteem en daar zelfs een complete montage inclusief CG (titels), graphics en voice-overs worden gemaakt. Veel systemen ondersteunen het MOS protocol zoals bijvoorbeeld Avid, Final Cut, Omneon, Dalet, etc…

Andere mogelijkheden om applicaties in het newsroomsysteem te kunnen gebruiken zijn Active-X voor het starten van bv mediaplayers en OLE om applicaties zoals Word te kunnen integreren.

Als gebruik gemaakt wordt van een zogenaamd craft editor zoals Final Cut of Avid, kunnen placeholders in het editsysteem worden geplaatst vanuit het newsroomsysteem. Placeholders zijn lege hulsen, zeg maar lege items met een titel zonder audio of video. Die kan later toegevoegd worden. In het newsroomsysteem wordt de media gespot in een lage resolutie en selecties gemaakt, soms voorzien van annotaties. Vervolgens wordt de EDL, de lijst met in- en uitpunten, geprojecteerd op de hoge resolutie video en in het editsysteem geplaatst, tenminste als het editprogramma dat toelaat. Daar kan de montage verder afgemaakt worden. Als de montage af is, wordt het item in het Media Asset Systeem (MAM) geplaatst waardoor een lowres kopie naar het newsroomsysteem gestuurd wordt voor controle door de eindredactie.

Daarna worden de teksten gemaakt in de rich-text editor en wordt het item in het draaiboek geplaatst.

Draaiboek
De eindredactie kan ondertussen met behulp van een placeholder het item als lege huls opnemen in het draaiboek.

In het draaiboek is te zien wat de status van het item is. Het item kan in productie zijn, klaar voor review, OK voor uitzending, nog niet klaar, geweigerd worden of klaar zijn om gearchiveerd te worden.

De eindredactie krijgt een seintje, via het notificatiesysteem, dat een item klaar is en in het draaiboek staat. Mocht het item geweigerd worden, dan kan de verslaggever weer een notificatie krijgen, bijvoorbeeld via de instant messenger, door te schreeuwen over de redactievloer, of elkaar vriendelijk in de ogen te kijken (!), en het item gaan aanpassen.

Een ander belangrijk onderdeel van het draaiboek is de timing. Teksten worden getimed op basis van de dienstdoende presentator door de leessnelheid aan te passen. De duur van media-items wordt ingevuld op basis van de technische lengte als ze door de verslaggever in het draaiboek gezet worden en over- en undertime wordt direct bijgewerkt. Timing moet aan en uit gezet kunnen worden. Bij een meelees item zal namelijk de video en tekst tegelijkertijd worden uitgezonden waardoor de tekst niet nog eens apart mee moet tellen in de totale timing van het draaiboek.

Een rechtensysteem zorgt voor de juiste autorisatie. Verslaggevers mogen niets aanpassen in het draaiboek maar alleen items toevoegen. Eindredacteuren kunnen het draaiboeken locken en toch op het laatste moment nog aanpassingen maken. Meerdere eindredacteuren moeten in het draaiboek kunnen werken.

Een aardige manier om de kwaliteitscontrole te stimuleren is het gebruiken van de lowres kopie van het item als autorisatiemiddel. Op het moment dat de lowreskopie in het draaiboek wordt gesleept kan een trigger naar de uitzendserver of het MAM systeem worden gestuurd waardoor de hires op de server geplaatst wordt. Zonder die autorisatieslag is uitzending dus niet mogelijk omdat er simpelweg geen video op de server staat.

In het systeem kunnen meerdere draaiboeken worden aangemaakt. TV, radio, narrowcastingkanalen of mobiele kanalen worden ondersteund door het newsroomsysteem. Vanuit de draaiboeken wordt de media en bijbehorende metadata naar het MAM systeem verstuurd die zorgt draagt voor verdere distributie en transcoding naar het juiste mediaformaat.

Een draaiboek kan gemaakt worden op basis van templates. Een model waar alvast de standaard onderdelen zijn “ingevuld”. Bijvoorbeeld de begin- en eindtunes, de vaste onderdelen zoals bulletins en reklameblokken. Door een XML koppeling te maken met orderverwerkingssystemen kunnen ook de reclametijden alvast worden ingevoerd in het draaiboek zodra die bekend zijn.

Verder is het nog handig als in een draaiboek nog blokken kunnen worden gemaakt. Blokken zijn minidraaiboekjes in het hoofddraaiboek en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een bulletin in het nieuwsprogramma samen te stellen. Daar kunnen de berichten en quotes in worden geplaatst, de blokken kunnen dichtgeklapt worden om het overzicht te kunnen bewaren in het draaiboek.

Distributie
Met name de distributie wordt natuurlijk steeds belangrijker in het tegenwoordige multiplatform model. Content wordt in allerlei vormen aangeboden voor diverse kanalen. Het newsroomsysteem moet zorgen dat die verschillende vormen, vaak een afgeleide van elkaar, bewerkt kunnen worden door het bronmateriaal te bewerken in vele varianten.

Bij live uitzending moet een koppeling gemaakt worden met de uitzendsystemen. Ook daar kan MOS voor zorgen. Een goede dynamische koppeling maakt het mogelijk om het draaiboek in het newsroomsysteem tijdens de uitzending aan te passen waardoor over- en undertime kan worden aangepast. Ook kan de eindredactie in het newsroomsysteem veranderingen aanbrengen, bijvoorbeeld de volgorde veranderen, en wordt die aanpassing direct doorgevoerd in het uitzendsysteem.

Een story is een container waar meerdere objecten in kunnen zitten die ieder een eigen distributieroute kennen.

Zo zal de tekst alleen al via verschillende routes moeten worden gedistribueerd. Het gedeelte dat gelezen wordt door de presentator zal naar de teleprompter worden gestuurd, de headlines kunnen ook gebruikt worden voor de tickertape op TV, de titels gaan naar de Character Generator en extra titels voor de verduidelijking bij de narrowcastingversie (zonder geluid) wordt via XML naar de juiste locatie gestuurd.

Archiveren
Dan is er nog de audio of video data die meestal via een MAM systeem naar de playout server wordt gestuurd en de grafisch informatie. Eenmaal de content gepubliceerd kan het draaiboek en de losse items gearchiveerd worden. Daarbij kan gekozen worden voor archiveren in het newsroomsysteem en/of via het MAM in een andere database waardoor de koppelingen met de AV-content makkelijker gemaakt kunnen worden. Als het MAM een webversie heeft kan in het newsroomsysteem, met behulp van de wenbrowser, in het archief gezocht worden. De gevonden informatie kan vervolgens via drag-and-drop weer naar het newsroomsysteem gehaald worden.

Metadata kan worden toegevoegd door documentalisten. Deze kunnen ook zorgen voor een generieke beschrijving zodat ook niet-journalisten de content kunnen vinden. De invoer van metadata door journalisten moet tot een minimum beperkt blijven. De PR teksten, headlines en titelinformatie wordt gebruikt als metadata bij te archiveren items. Door koppelingen tussen de verschillende media te maken kan later op onderwerp niveau gezocht worden in het archief en worden alle items, video, audio, tekst en graphics terug gevonden.

Open systemen
Op de NAB 2007 heb ik veel newsroomsystemen bekeken zoals Daletplus, ENPS, Burli, Octopus en I-news van Avid. De verschillende systemen kennen in meer of mindere mate een crosmediale aanpak en kunnen vaak een multiplatform model aan. Door te kiezen voor een open systeem of in ieder geval een systeem dat werkt met open standaards zoals XML, is de totale systeemintegratie met Media Asset Management systemen en CMS systemen voor de internetsite eenvoudig te maken. Daardoor ontstaat een optimale workflow in een compleet geïntegreerd mediasysteem. Media Asset, Archief, Newsroom en CMS zijn dan één mediaverwerkend systeem geworden.

© Lucas Vroemen 20-04-2007

Dit artikel verscheen eerder in het mei-nummer, 2007, van AV&Entertainment

1 thought on “Newsroomsystemen”

  1. I couldn’t understand some parts of this article , but I guess I just need to check some more resources regarding this, because it sounds interesting.

Comments are closed.

Page generated in 1.824 seconds. Stats plugin by www.blog.ca