Solocoo: hybride TV

TV kijken is een sociale bezigheid en doe je liefst thuis op de bank, samen met familie en vrienden, terwijl surfen op het internet een solitaire bezigheid is. De ultieme samensmelting van surfen en zappen met behulp van een hybride toestel, heeft misschien daarom nog niet plaatsgevonden. Solocoo en Philips willen daar verandering in brengen.

Kijkers gaan wel met een bord eten, maar niet met een toetsenbord op schoot TV kijken, dat is nu wel duidelijk. Ook sluiten ze geen PC aan op de TV. Alle goede initiatieven van de laatste jaren ten spijt zoals bijvoorbeeld PC Zapper, het TV portal van Vincent Evers.
Niet alleen de problemen met navigeren, zoals traag selecteren, maar vooral de belabberde kwaliteit van internet videostreams maken het niet bepaald een plezier om naar de vele artefacten die optreden bij internetvideo te kijken. Zeker niet als we nu langzamerhand gewend gaan raken aan HDTV.
De kwaliteit van internetvideo zal uiteindelijk beter worden, het aantal streams die enigszins het bekijken waard zijn nemen toe. Behalve de belabberde videokwaliteit, is ook het aantal interactieve TV toepassingen nog onder de maat.  
Surfen op een TV is namelijk ook geen optie. Internet content is nu eenmaal gemaakt voor een browser,  Artifacten
een TV heeft wat dat betreft beperkingen, waaronder de bediening via een  afstandbediening. Zie daar waarom internet TV nog niet is doorgedrongen tot de huiskamer.

De weg kwijt
Behalve de specifieke voorwaarden die beide media stellen aan de apparaten, is er nog een probleem. En dat is het bundelen van de vele informatie die via allerlei platformen tot de gebruikers komt. De kijker is het overzicht kwijt vanwege het enorme aanbod. Vandaar het succes van EPG bij digitale TV, verreweg de belangrijkste reden waarom mensen een abonnement op een digitaal TV pakket nemen, zo blijkt uit onderzoeken. Het kunnen vinden van de juiste content is daarom erg belangrijk.
De echte hybride oplossing komt nu in beeld. Zowel Philips, met NetTV, als Solocoo, met een hybride settop box, komen met nieuwe ontwikkelingen op dit vlak.

Philips NetTV
L1, waar ik als manager innovatie werk, is momenteel bezig met het opzetten van een pilot met Philips. Veel informatie over NetTV kan ik desondanks nog niet verstrekken omdat die nog niet releaserijp is, zo laat Philips weten. Daarom geen uitgebreide recensie over dit nieuwe Philips product. Naar verwachting komt het toestel, een HDTV flatscreen met een geïntegreerde internetaansluiting en een DVB aansluiting, op de markt in het eerste kwartaal van 2009. Via CE-HTML kunnen contentproviders hun content ter beschikking stellen aan het open webTV platform van Philips. De kijker hoeft aan Philips niets te betalen voor deze service. Via het internet is een aantal filmpjes te bekijken over dit nieuwe product dat op de IFA tentoonstelling in Berlijn al te zien was in de Philips stand. De Internationale FunkAusstellung is met ruim 220.000 bezoekers een van de grootste beurzen ter wereld op het gebied van consumentenelektronica.

Solocoo: Zoek, vind, deel en kijk.
Solocoo is het andere hybride initiatief van de Stream Group, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de convergentie van TV, internet en mobiel. Onder de noemer “zoek, vind, deel en kijk” komt dit bedrijf met een interactief TV platform op de markt. Met behulp van Solocoo kan video en bijbehorende informatie ook via een internetbrowser en via de mobiele telefoon worden bekeken.

DVB-T Settop Box
De settopbox heeft een Digitenne (KPN) aansluiting waarmee 24 zenders ontvangen worden en combineert deze DVB-T aansluiting met internet. Op de settop box worden de DVB-T antenne aangesloten en, via het RJ-45 snoer, de internetrouter. De TV kan zowel via scart als via een de digitale HDMI uitgang worden aangesloten. Met  behulp van de bijgeleverde afstandbediening kan vervolgens eenvoudig door de menu’s genavigeerd worden.
Eenmaal de DVB-T antenne en de aansluiting met het internet gemaakt, gaat het installeren vanzelf. De box start op, scant vervolgens en zoekt zo zijn kanalen.

Menu
Eenmaal opgestart, laat het scherm direct het laatst gekozen kanaal zien. Via de menuknop wordt een klein menu links onder in het scherm getoond als een overlay.
Met behulp van dat menu kunnen verschillende opties gekozen worden:
Kijk TV, TV Gids, Radio, Share (waarom niet:“Deel”?), Zoeken, Favorieten, YouTube, Options.

Kijk TV brengt je naar de videokanalen. Die kanalen zijn gerangschikt in categorieën. Zo is de eerste reeks gereserveerd voor de 24 DVB-kanalen via Digitenne en worden vervolgens de resterende kanalen onderverdeeld in WEBTV, Sport, Music, Film,  Comedy HDTV enz..
Op nummer 2001 vindt je Nu.NL met een portal, op 2002 Gisteren op TV, nummer 2003 is een radioportal en je komt rechtstreeks in het YouTubeportal door nummer 2004 te kiezen.

Favorieten
Als in het menu gekozen wordt voor “favorieten” dan opent een tweede venster met daarin de favorieten die aangemaakt zijn via een persoonlijke pagina op de Solocoo website of via de afstandbediening. Eenmaal daar aangemaakt, komen de favoriete kanalen binnen “zap” bereik.
Door het instellen van de favorieten, kunnen de media-aanbieders informatie krijgen over de kijker. Die informatie kan gebruikt worden om doelgerichte, relevante informatie naar de kijker te brengen. Als iemand Fabchannel als favoriet kanaal kiest zegt dat iets over de interesses van deze kijker. Dat kan gebruikt worden voor het aanbieden van commercials, maar ook voor het aanbieden van relevante niet-commerciële content waardoor de kijkers niet lastig gevallen worden met onzinnige informatie.
Niet alleen de kijker wordt daar beter van, ook voor de media-aanbieders is het een bijzonder aantrekkelijke manier om gericht content te kunnen leveren aan de kijker en daarmee het rendement te verhogen van hun kanaal.

TV of internet?
Al zappend wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen TV kanalen (DVB) en internet videostreams. Zo kan naar NLD 1 gekeken worden, maar ook naar Fabchannel of Open Haard TV via het internet.
Er zijn kanalen die On-Demand content laten zien, de video wordt gestart zodra het kanaal gekozen worden, en live-streams waar de kijker middenin een programma valt, net als bij traditionele TV.

EPG
Uiteraard kent Solocoo een uitgebreide Elektronische Programma GidA vervolgens weer reageren op het bericht.

Het is ook mogelijk om een persoonlijke TV-Site te maken waar een eigen TV-aanbod kan worden samengesteld en de groepsleden vervolgens toegang tot krijgen.
Ook kunnen de koppelingen met FaceBook, MySpace en YouTube gebruikt worden om op die sites geplaatste media op TV te bekijken en te delen met andere.

HD content
De settop box is geschikt voor HD content. Via de HDMI aansluiting kan een HD scherm aangesloten worden. Natuurlijk is er nog weinig content en zal zeker niet, vanwege de beperkte bandbreedte, snel via Digitenne HD content worden aangeboden. Via internetstreams is wel naar HD content te kijken, bijvoorbeeld Alaska HDTV, Hubblecast (beelden van/over de space telescoop van de ESA),  London Landscape TV en, (ook heel interessant in HD) Cocktail on the Fly HD over het maken van……cocktails. In de settop box is geen harde schijf aanwezig, dus downloaden en dan pas bekijken is geen optie.

Sterke combinatie
De combinatie van TV en internet, zoals Solocoo die maakt, is sterk. De opkomst van breedband en de ontwikkelingen in datacompressie, zullen er voor zorgen dat enerzijds meer data verstuurd kan worden via het internet en anderzijds de bestanden kleiner worden waardoor de kwaliteit van de video’s alleen maar zal verbeteren.
Ik geloof wel in deze hybride oplossingen, temeer omdat de combinatie zorgt voor een verbeterde kijkbeleving zonder aantasting van het “normale” TV kijken. Dat is drempelverlagend. Zeker omdat er geen computer hoeft te worden aangesloten op de TV. Ook is de presentatie van de content toegespitst op de toepassing. Met andere woorden er is rekening gehouden met de beperkingen van het ultieme huiskamerapparaat: de TV en zijn afstandbediening.
Nu nog mooie interactieve toepassingen bedenken zodat de content verijkt gaat worden, én de consument over de streep gaan trekken om een settop box te gaan kopen.

1 thought on “Solocoo: hybride TV”

Comments are closed.

Page generated in 0.977 seconds. Stats plugin by www.blog.ca